Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Pytania i problemy v
« Wstecz 1 … 11 12 13 14 15 … 23 Dalej »

Nietypowy problem...

Strony (2): 1 2 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Nietypowy problem...
Autor Wiadomość
Machina Offline
Użytkownik

Liczba postów: 8
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Lew i Skorpion
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Nietypowy problem...
Nie jestem pewna, czy to odpowiedni dział na ten temat, ale nie odnalazłam nic podobnego w pozostałych.

Tak więc, przechodząc już do konkretów. Mam pewien nietypowy problem, związany z medytacją.
Jak ogólnie wiadomo, jest ona podstawą w bardzo wielu tematach, jak chociażby kontroli swoich snów, czy oobe.
Nie jestem jednak w stanie przejść przez pierwsze kroki odprężenia bez zaśnięcia.
Nieważne gdzie i w jakiej pozycji próbuję rozpocząć medytację, usnę. Siedząc, leżąc, kucając, klęcząc, oparta, nieoparta... Zawsze.

Odnalazłam już źródło tej dolegliwości, podejrzewam bowiem, że wiąże się to z moim wczesnym dzieciństwem. Interesująca się wtedy ezoteryką ciotka, podsunęła mi technikę relaksacji, jako metodę na zasypianie. Cierpiałam na ciągłą bezsenność, głównie związaną z nieoczekiwanymi gośćmi, nie mogłam usnąć normalnie, no i ciocia w końcu przyszła z pomocą, tłumacząc mi wszystko, nie tłumacząc jednak, że podczas medytacji świadomość należy zachować. Kazała mi się poddawać senności. Miałam wtedy jakieś 6 lat, więc nic dziwnego, że nie miałam jak i skąd czegoś więcej się o tym dowiedzieć. Kilka dobrych lat stosowałam w ten sposób tę technikę, a teraz to dla mnie poważny problem.

Czy ma ktoś może jakieś propozycje, bądź pomysły, jak mogłabym poradzić sobie z tym tematem?
28-02-2015, 01:43
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Animal Niedostępny
Zwierzaczek

Liczba postów: 267
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Waga

Podziękowania: -1
RE: Nietypowy problem...
Wypij tyle kawy żebyś nie dała rady zasnąć. :D
Oprócz tego na serio (chodź to na początku też da radę na pewno!) to spróbuj, medytować w nietypowych pozycjach, takich utrudniających zaśnięcie (przy okazji i medytacje ale...) i nie zamykaj oczów. Wypij też coś na pobudzenie, ale za dużo kawy jak wyżej to nie polecam. xD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2015, 02:01 {2} przez Animal.)
28-02-2015, 01:48
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Machina Offline
Użytkownik

Podejrzewam, że po wypiciu więcej niż 4 kubków zapomniałabym o istnieniu czasu i przestrzeni, bowiem jestem posiadaczką natłoku myśli, co prawda opanowanego przez lata ćwiczeń, ale już wiem co się dzieje jak wypiję dwie kawy i energetyka. Podpowiem, odsłuchiwać moich wypowiedzi trzeba chyba na dyktafonie w zwolnionym tempie. Ale całkiem ciekawa rada xd
28-02-2015, 01:51
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Animal Niedostępny
Zwierzaczek

Liczba postów: 267
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Waga

Podziękowania: -1
Edytowałem trochę swój post wyżej. :D Zobacz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2015, 01:56 {2} przez Animal.)
28-02-2015, 01:56
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Machina Offline
Użytkownik

W sumie wcześniej nie pomyślałam o tym, by wykorzystać 'śnienie na jawie', jak ja to właśnie czasem nazywam, gdy odjeżdżam w tył swojej głowy z otwartymi oczami, przy medytacji. Na pewno spróbuję na dniach, no i zobaczymy jakie będą efekty.
28-02-2015, 02:02
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Absinth Offline
Diabła Bard

Liczba postów: 314
Reputacja: 29
Znak Zodiaku:
czerwono-zielona w żółte paski

Podziękowano 3 razy w 0 postach
Zamiast pełnej relaksacji po prostu usiądź i z otwartymi oczami rozluźnij mięśnie. I posiedź tak, ale umysł utrzymuj w normalnej aktywność. Skup się na jednej, konkretnej myśli (jakieś sutry etc.) utrzymuj ją i kontempluj.
Najprawdopodobniej lecisz szybko w kimę bo- po pierwsze tak zaprogramowałaś podświadomość relaksacja=sen, dwa nie jesteś skoncentrowana przez co umysł lata i skacze po myślach aż w końcu zasypiasz-skup się na jednej myśli.

Ponadto zacznij pracować z podświadomości, usunń nawyk relaks=sen zastąp go czym innym wyobrażenie łąki z jednorożcem=sen. Odnośnie technik pracy z podświadomością to wujek google wiele powie :).

Mam ,,inne'' poczucie humoru, jeżeli go nie rozumiesz nie martw się, ja również czasem mam z tym problem. ;) 

,,W dzień, gdy naj­silniej­sza światła moc, magia się uk­ry­wa, bo jest sową. Nig­dy, nig­dy się nie do­wiesz, jak wiel­ki to ptak, gdy w twym ser­cu gniaz­do wi­je, wi­je wróbel.''
28-02-2015, 10:16
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Atria Offline
Luperkal

Liczba postów: 231
Reputacja: 7
Znak Zodiaku: aquarius

Niestety, przy muzyce metalowej również da się zasnąć, choć przez pierwszych kilka prób może działać.

Postaraj się oczyścić umysł i skupić na jednej, konkretnej rzeczy. Ciało może się odprężyć, umysł natomiast zachować ostrość i jasność w działaniu.

- Kiedy stoisz na krawędzi wszystkiego, co znasz i rozumiesz, i masz zrobić krok w ciemność tego, co nieznane, wiara pozwala ci mieć pewność, że stanie się jedna z dwóch rzeczy.
- Jakich, panie? - zapytał Aksymand.
- Albo staniesz na stałym lądzie, albo nauczysz się latać - zaśmiał się Horus i skoczył.
Graham McNeill Fałszywi Bogowie
28-02-2015, 13:59
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
badi Offline
Użytkownik

Liczba postów: 4
Znak Zodiaku:

Metoda z Bardona - medytuj na siedząco trzymając w ręku np łyżeczkę. Gdy zasypiasz, łyżeczka wysuwa Ci się z ręki i hałasuje podczas upadku na podłogę.
Pozdrawiam
28-02-2015, 16:47
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
DragoBonita Offline
Użytkownik

Liczba postów: 87
Reputacja: 6
Znak Zodiaku: Skorpion
Hermetyzm

badi, sytuacja się komplikuje, kiedy medytujesz z mudrami :) co do zaś muzyki metalowej i innych takich, kiedy ostatnim razem medytowałam z tego typu muzyką, mięśnie i głowa zaczęły mnie boleć, cała zesztywniałam, byłam rozdrażniona. Ten stan jest daleki od tego, co ludzie nazywają medytacją :)

Mnie przed zaśnięciem podczas medytacji powstrzymuje temperatura. Kanapę mam blisko rozszczelnionego okna, nie przykrywam się kołdrą, na dodatek rano (kiedy medytuję) obmywam się lodowatą wodą - to rozbudzi każdego. Nieznośnie zimno mi nie jest, mogę rozluźnić mięśnie na luzie, a jednocześnie nie jest mi za ciepło (a jak jest ciepło to od razu człowiek senny) więc chyba działa. Polecam też nie jeść za dużo przed medytowaniem :)

Bardzo ciekawym i dobrym rozwiązaniem jest stopniowe przekodowywanie podświadomości afirmacjami podane powyżej, najlepiej tuż przed pójściem spać - wtedy podświadomość jest bardziej aktywna niż w ciągu dnia czy tuż po pobudce.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2015, 17:07 {2} przez DragoBonita.)
28-02-2015, 17:06
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,052
Reputacja: 73
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 363 razy w 214 postach
Amorte,

Tutaj o zwalczaniu blokad:
http://witchcraft.com.pl/T-huna-o-blokad...mosci--711

Polecam się zrelaksować najlepiej na siedząco na zwykłym krześle i spróbować dobrać się do tego uwarunkowania z dzieciństwa. Zamiast całkowicie je wymazywać zakoduj sobie zachowanie uwagi i relaksację związaną z jakimś gestem, np. w metodzie Silvy jest to zetknięcie kciuka z dwoma pierwszymi palcami.

Tutaj o medytacji:
http://witchcraft.com.pl/T-tajemnice-med...zenie--717
Medytacja musi mieć przedmiot medytacji. Inaczej zamiast medytować wchodzisz w lekki trans (całkowita relaksacja).
Polecam medytację nad oddechem. W sensie, że nie wyczyniamy cuda z technikami oddechowymi, tylko jesteśmy świadomi obiegu powietrza w naszym organizmie i staramy się utrzymać skupienie na tej czynności. Jest to bardzo przydatne w celu nauki zachowania skupienia przez dłuższy czas, gdyż oddychanie nie jest czynnością, która może nam się znudzić, jak np. wpatrywanie się w świecę.

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
28-02-2015, 17:25
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.