Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Podstawy Magii › Wiedza Teorytyczna v
« Wstecz 1 2

Magija współczesna - Donald Michael Kraig

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
Lilly Offline
Użytkownik

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Co myślicie o tej książce? Czy to dobry początek do wejścia w świat magii?
Według mnie książka zawiera wiele ciekawych rzeczy, dokładne opisy... czytając ją czuję jakby mój mentor prowadził mnie za rękę i odkrywał każdy aspekt magii, niczym otwierając drzwi pokoju, który zawiera w sobie pełno magicznych niespodzianek i wiedzy. Zawiera ona elementy historii, dokładne opisy krok po kroku.
A wy co o niej myślicie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2015, 17:58 {2} przez Jiruka.)
12-03-2015, 13:23
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Animal Niedostępny
Zwierzaczek

Liczba postów: 267
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Waga

Podziękowania: -1
RE: Magija współczesna - Donald Michael Kraig
Dobra książka, i tak jak piszesz, zawiera dobre opisy. Na pewno warto się w nią zaopatrzyć i przeczytać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2015, 13:34 {2} przez Animal.)
12-03-2015, 13:30
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Lilly Offline
Użytkownik

Liczba postów: 2
Znak Zodiaku:

Jaką byś książkę jeszcze polecił?
12-03-2015, 13:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Animal Niedostępny
Zwierzaczek

Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Waga

Podziękowania: -1
Wprowadzenie do hermetyzmu Franzo Bardona, Magija niska i Magija wysoka Lon Milo DuQuette, Liber Kaos Petera J. Carrolla. Tak na początek. No i oczywiście polecam, szybkie zaczęcie praktyki. :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2015, 13:48 {2} przez Animal.)
12-03-2015, 13:42
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
xao Offline
Wtajemniczony

Reputacja: 23
Znak Zodiaku:

Podziękowano 9 razy w 4 postach
To bardzo dobra książka jako "podręcznik do ćwiczeń" i jako ogólne wprowadzenie do tematu. Jednak nieważne jak dobra jest książka i autor, nie należy pozostawać przy jednym, warto poznać kilka punktów widzenia. Dlatego na pewno przeczytaj wspomniane przez Animala "WDH" F. Bardona i "Magiję niską" DuQuette. "Liber Kaos" zostawiłbym na później, lepiej mieć już troszkę większą wiedzę podczas czytania tej książki, ale samo "Liber kkk" (łatwo znajdziesz w internecie) na pewno będzie dobrym wyborem.
Dorzucę do tego jeszcze "Psychonautę" Petera Carrolla i "Magię chaosu" Phila Hine. Zapoznaj się też z ogólnie pojętą energetyką/magią energii.

"TAK MYŚLISZ? WEŹ ZATEM WSZECHŚWIAT I ROZGNIEĆ GO NA NAJDROBNIEJSZY PYŁ, PRZESIEJ PRZEZ NAJDROBNIEJSZE SITO, A POTEM POKAŻ MI CHOCIAŻ JEDEN ATOM SPRAWIEDLIWOŚCI, JEDNĄ MOLEKUŁĘ MIŁOSIERDZIA[...]"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2015, 17:59 {2} przez Jiruka.)
12-03-2015, 14:44
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
allaar Offline
Użytkownik

Liczba postów: 13
Znak Zodiaku:

Ja mam dobre zdanie na temat tej książki, mimo podzielonej opinii na temat autora. Psuchonauta - jak najbardziej. O Liber Kaos na razie zapomnij.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2015, 22:46 {2} przez Animal.)
12-03-2015, 22:27
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
"Magija Współczesna" to obecnie najlepszy podręcznik magiczny, jeśli chodzi o ilość osób, która dzięki niemu do czegoś naprawdę doszła. Czytaj i przede wszystkim praktykuj.

Gdy skończysz tę, zacznij "Wtajemniczenie do Hermetyzmu". Tyczy się to zarówno teorii, jak i praktyki. Oczywiście, możesz praktykować Magiję i Hermetyzm jednocześnie, ale podchodząc do tego realnie - raczej nie będziesz na tyle zaangażowana. WdH lepiej więc studiować na początku tylko w teorii, a podjąć się jej praktyki gdy ukończysz lekcję 6 "Magiji Współczesnej".

W kwestii narzędzi rytualnych i magicznej ewokacji dobra jest druga książka Bardona - "Praktyka Magicznej Ewokacji". Ją również możesz studiować w teorii podczas praktyki Magiji, ale za praktykę nie ma się co nawet zabierać, przynajmniej nie przed ukończeniem 8 kroku WdH.

Wiele innych książek znajdziesz w proponowanej literaturze na końcu każdej lekcji. Od siebie mogę szczególnie polecić w języku polskim:
- Regardie - "Sztuka Tworzenia Talizmanów" - króciutka książeczka, która zdecydowanie wystarczy, jeśli chodzi o konstrukcję i konsekrację talizmanów.
- Duquette - "Magija Niska" - jak już wielu wcześniej wspomniało, jedna z lepszych książek na temat magii.
- "Tarot Thotha. Klucz do Zrozumienia" - książka o Tarocie, w rzeczywistości będąca świetnym wprowadzeniem w wiele zagadnień magii, Kabały, Thelemy i Hermetyzmu.
- "Kybalion" - wprowadzenie w 7 uniwersalnych praw. Obowiązkowo.
- Chapman - "Trzy Kroki do Niebios" - chaockie podejście do magii. Krótka, ale obfita w swej treści. Można ją także praktykować równolegle z wymienionymi wyżej.
- Crowley - "Magija w Teorii i Praktyce" - obowiązkowo, ale nie wcześniej niż po ukończeniu lekcji 6. Inaczej niczego nie zrozumiesz.
- Jeśli naprawdę poświęcisz się praktyce i dojdziesz do ukończenia 6 lekcji, to nie będzie Ci potrzebne więcej niż te kilka książek. A nawet jeśli, będziesz już sama w stanie je znaleźć.

Poza tym, na początek odradzam wszelkiego rodzaju książki "dla początkujących" (a już w szczególności "senniki") i wszelkiego rodzaju teorie spiskowe. Z resztą, najlepiej po prostu przeczytaj to: http://witchcraft.com.pl/T-jak-szybko-zo...znym--5423

jakzostacmagiem.wordpress.com
12-03-2015, 23:39
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
koles Offline
Użytkownik

Liczba postów: 20
Reputacja: 3
Znak Zodiaku:

Magija współczesna to taka przeróbka, systemu Golden Dawn, i trochę odbiega od standardowego GD.
Oceniając ją, nie jako podręcznik do sytemu GD, ale ogólnie do magii, to naprawdę można polecać. ;)

Jako uzupełnienie od siebie, proponuję następujące książki, poświęcone temu systemowi.
Self-Initiation Into the Golden Dawn Tradition - Chic & Sandra Cicero
The Golden Dawn: The Original Account of the Teachings, Rites & Ceremonies of the Hermetic Order - Israel Regardie

Bardzo ciekawym bez inicjacyjnym treningiem, opartym na GD, jest również Kabbalah, Magic & the Great Work of Self Transformation - Lyam Thomas Christopher.
Po prostu GD, jest z założenia systemem inicjacyjnym, i cześć osób miała problemy z otwarciem się. Na kolejne elementarne stopnie, trening Lyama, okazuje się dla nich skutecznym rozwiązaniem.

Jakby interesowała kogoś, tu macie dyskusje o treningu Kraiga - http://aetherius.pl/forum/temat-trening-d-m-kraiga

wspieram ewolucje jezyka w strone niekorzystania z polskich znakow diaktrycznych

[Obrazek: hr1.png]
[Obrazek: aetherius-nowy.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2015, 02:39 {2} przez Animal.)
13-03-2015, 01:14
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
KaoSphere Offline
Outsider

Liczba postów: 31
Reputacja: 7
Znak Zodiaku:
.

Podziękowano 2 razy w 1 postach
A ja stwierdzę że facet ma trochę nazbyt innowacyjne pomysły, na przykład uczy tworzenia pentakli, ładnie opisuje potrzebne do jego stworzenia sigile, a 5 rozdziałów dalej, w małym adendum pokazuje nam faka i mówi że sigil był zły, i że nie wolno go słuchać. Mnie to osobiście ubodło, bo się wczułem i już zrobiłem, chociaż powody rozumiem. Poza tym facet ma kompletne problemy z wyrażaniem własnego zdania, wszystko kończy się wnikliwą analizą jego pobudek do wyrażenia tego w ten sposób a nie inny. Książka sama w sobie ok, wszystko ładnie przedstawione, czasami aż za ładnie, i czytelnikowi wciąż towarzyszy uczucie że autor leci na łeb na szyje żeby się wyrobić z treścią, co zresztą potwierdza przy każdym ciekawszym wątku, przez co osobiście miałem pewien niedosyt... ale jako taki zapoznawacz z magią ceremonialną polecam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2015, 23:01 {2} przez Neaxx.)
21-04-2015, 20:51
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 606 razy w 578 postach
To chyba dobrze, że autor chce żeby czytelnik myślał samodzielnie? To już nie jest jego wina, że to on pokazał Ci że wierząc w kogoś ślepo możesz w rzeczywistości zrobić coś głupiego? Dla mnie to jest plus, książka jest dla przyszłych magów a nie dla owieczek idących wiernie za swym pasterzem. Autor faktycznie często przypomina, aby nie wierzyć mu na słowo tylko sprawdzić, przetacza także odmienne poglądy i tradycje - doskonale, że nie ma czegoś takiego, że ''moja prawda jest mojsza''. Facet nie ma więc żadnych problemów z wyrażaniem siebie wręcz przeciwnie - po prostu nie chce nikogo programować jak serwitora tylko być inspiracją i pomogą dla młodych magów, którzy myślą samodzielnie i nie uznają autorytetów. I bardzo dobrze.

Co do treści no to faktycznie, jest dużo zbędnych przeciągań... ale nie zapominajmy, że Magowie Ceremonalni muszą być cierpliwi, a sam system jest dość skomplikowany - tak więc, nawet ogromy tekstu, gdzie czasem coś jest bardziej przeciągniętego idealnie pasuje, mi osobiście to w ogóle nie przeszkadzało wręcz przeciwnie buduje to wszystko atmosferę choć jeśli się chce w skrócie, krok po kroku no to już na pewno będzie przeszkadzać, ale można np. nagrać na dyktafon. ^^

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
22-04-2015, 13:06
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.