Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie v
1 2 3 Dalej »

[oddzielone] Fotki userów - religia w szkołach

Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
[oddzielone] Fotki userów - religia w szkołach
Autor Wiadomość
Gywher Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 105
Reputacja: 7
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Fotki userów
(1) W samym założeniu widać absurd wychowawczy: wybiera się jeden konkretny system wierzeń i według jego założeń przedstawia się wartości, które nazywane są potem etyką i sugerują uniwersalizm.
(2) Słodko-kwaśna ironia, że etyka katolicka ma wiele, a przynajmniej jedną silną różnicę w stosunku do etyki chrześcijańskiej. Ale - jak to mówią - to co.

Gdyby zamiast tego nauczać po prostu zwykłej etyki, ludzie chociaż mieliby frajdę w podejmowaniu prób rozstrzygnięcia dylematów na zasadzie wyboru albo deontologii albo utylitaryzmu.
03-05-2015, 15:10
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Lesza Offline
Strażniczka lasu

Liczba postów: 94
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Koziorożec

Podziękowano 1 razy w 0 postach
Mam nadzieję, że wiecie o tym, że na religię chodzić nie trzeba? Można się wypisać. Tak samo jak z wychowania do życia w rodzinie. To nie są zajęcia obowiązkowe, a jak wam rodzice nad uchem sapali, że chodzić macie, to was zmartwię - jeżeli byłaby katecheza w jakichś szkółkach przykościelnych, to też by was tam wysyłali.
Radziłabym się zapoznać z pewnymi sprawami zanim przystąpi się do krytyki.
A niech ta religia będzie, jak ktoś nie chce, to niech się wypisze i po sprawie. Tutaj wchodzimy w tematy dyskryminacji, ponieważ zakazując religii dyskryminujemy tę część, która chce uczęszczać na takie zajęcia.
Nie chcesz chodzić, to się wypisz, zamiast narzekać, że religia taka zła i chodzić trzeba (bo nie trzeba). Proste.
03-05-2015, 16:01
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

Liczba postów: 623
Reputacja: 27
Znak Zodiaku: panna
mieszana

Podziękowano 2 razy w 2 postach
(03-05-2015, 16:01)Lesza napisał(a): Mam nadzieję, że wiecie o tym, że na religię chodzić nie trzeba? Można się wypisać. Tak samo jak z wychowania do życia w rodzinie. To nie są zajęcia obowiązkowe, a jak wam rodzice nad uchem sapali, że chodzić macie, to was zmartwię - jeżeli byłaby katecheza w jakichś szkółkach przykościelnych, to też by was tam wysyłali.
A niech ta religia będzie, jak ktoś nie chce, to niech się wypisze i po sprawie. Tutaj wchodzimy w tematy dyskryminacji, ponieważ zakazując religii dyskryminujemy tę część, która chce uczęszczać na takie zajęcia.
Nie chcesz chodzić, to się wypisz, zamiast narzekać, że religia taka zła i chodzić trzeba (bo nie trzeba). Proste.
Leszo, ja nie mowilem o religii. To pani od historri wyczyniala takie cuda.
03-05-2015, 16:21
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Lesza Offline
Strażniczka lasu

(03-05-2015, 16:21)Magician7 napisał(a):
(03-05-2015, 16:01)Lesza napisał(a): Mam nadzieję, że wiecie o tym, że na religię chodzić nie trzeba? Można się wypisać. Tak samo jak z wychowania do życia w rodzinie. To nie są zajęcia obowiązkowe, a jak wam rodzice nad uchem sapali, że chodzić macie, to was zmartwię - jeżeli byłaby katecheza w jakichś szkółkach przykościelnych, to też by was tam wysyłali.
Leszo, ja nie mowilem o religii. To pani od historri wyczyniala takie cuda.

"W USA nie ma (naszczescie) takiego przedmiotu jak religia w publicznychy szkolach, poniewaz to podchodzi pod dyskryminacje."
03-05-2015, 16:32
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

mieszana

(03-05-2015, 16:32)Lesza napisał(a): "W USA nie ma (naszczescie) takiego przedmiotu jak religia w publicznychy szkolach, poniewaz to podchodzi pod dyskryminacje."

O tym wspomnialem przy okazji. Powinnas przeczytac reszte wypowiedzi.
03-05-2015, 16:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Gywher Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 105
Znak Zodiaku:

Lesza, cóż, na pewno nie mam w intencji dyskryminować czegokolwiek, ani tym bardziej udowadniać, że moja racja jest najmojsza.

Zauważ jednak, że to nie jest takie "proste", jak w literze Twojej wypowiedzi. Dziecko, które czuje inaczej, niż jego ortodoksyjni rodzice (którzy zapewne zostali w jakiś sposób na ortodoksów ukształtowani i naprawdę, no offence), stanie przed swoimi żywicielami, z którymi uczestniczy(ło) w całej otoczce socjokulturowej związanej z tą religią i powie, że nie ma zamiaru chodzić na religię, bo ma takie prawo - nie uogólniam, po prostu kalkuluję - jak sądzisz, jaka jest szansa, że nie odbije się to cokolwiek patologicznie na relacji między dzieckiem, a rodzicami? No, chyba że to ja byłem jakimś beznadziejnym przypadkiem, a w każdej innej rodzinie nie ma takiego problemu i faktycznie to jest takie proste i po prostu.
Jeśli tak w istocie jest i w jakiś sposób mnie to zaślepia - cenna lekcja dla mnie.

Natomiast nie napisałem nigdzie, że uważam, że powinno się to zakazać, zdelegalizować i tak dalej, my point is: uważam, że lepiej byłoby, gdyby w szkołach nauczano etyki, będącej całkowicie pozbawioną jakiegokolwiek wydźwięku jakiegokolwiek systemu wierzeń. To wszystko.

Ponieważ idąc dalej stanowiskiem "A niech ta religia będzie", dlaczego nie wprowadzić wszystkich religii świata do szkół, a jak ktoś nie chce na którąś chodzić to niech się po prostu wypisze? W jaki sposób nie jest to dyskryminacja innych systemów wierzeń?
03-05-2015, 16:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Lesza Offline
Strażniczka lasu

Czytałam, mam się odnieść do całości? Bo pisałeś o religii, poczytaj sobie swoje poprzednie wypowiedzi. Czy to znaczy, że jeżeli ktoś przeczyta mi super przemówienie, poruszające wiele kwestii, ale jedna z nich nie przypadła mi do gustu - czy to oznacza, że nie mogę komentować tej jednej sprawy? O ile nie jest to całkowicie wyrwane z kontekstu, dobrze wiesz, że w tym przypadku nie jest, to jest ściśle powiązane z twoimi wypowiedziami.
Ja nie mam zamiaru krytykować nikogo póki nie próbuje się wtrącać w czyjeś sprawy, ani nie szkodzi innym. Tak więc nie rozumiem tego całego "hejtu" na religię w szkole co opisałam wyżej.
03-05-2015, 16:44
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

mieszana

(03-05-2015, 16:44)Lesza napisał(a): Czytałam, mam się odnieść do całości? Bo pisałeś o religii, poczytaj sobie swoje poprzednie wypowiedzi. Czy to znaczy, że jeżeli ktoś przeczyta mi super przemówienie, poruszające wiele kwestii, ale jedna z nich nie przypadła mi do gustu - czy to oznacza, że nie mogę komentować tej jednej sprawy? O ile nie jest to całkowicie wyrwane z kontekstu, dobrze wiesz, że w tym przypadku nie jest, to jest ściśle powiązane z twoimi wypowiedziami.
Ja nie mam zamiaru krytykować nikogo póki nie próbuje się wtrącać w czyjeś sprawy, ani nie szkodzi innym. Tak więc nie rozumiem tego całego "hejtu" na religię w szkole co opisałam wyżej.
Sek w tym ze nie. Nie napisalem hejtu, tylko to co sadze o tej kwestii. Hejt jest wtedy kiedy ktos przy okazji obraza dana religie.
03-05-2015, 16:49
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Lesza Offline
Strażniczka lasu

Gywher ale usunięcie tych lekcji ze szkół nic nie da, bo będą lekcje w szkółkach przykościelnych, gdzie rodzice także będą posyłali swoje dzieci, więc jest to walka rodzic-dziecko.
Idąc tym tokiem rozumowania powinno się kościoły zamknąć, bo rodzice zmuszają swoje dzieci do chodzenia na msze, a dzieci nie chcą, a jak się zbuntują, to w domu będzie niefajna atmosfera. Najpierw trzeba dogadać się z rodzicami, dopiero później z panującym systemem.
A jak ktoś chce, to i tak później wybierze sobie taką religię jaka będzie mu pasować.

Więc ja z religią mam miłe wspomnienia. Co prawda uczył nas ksiądz, ale mieliśmy lekcje o wszystkich religiach świata - wierzeniach, bóstwach, nawet czytaliśmy fragmenty z ich ksiąg. Braliśmy też podobne systemy wierzeń sekt... jak widać da się. Nawet z tego kartkówki mieliśmy.
Nawet tam jakieś wydarzenia z Biblii z naukowego punktu widzenia omawialiśmy np. plagi egipskie.
I w ogóle o ile pamiętam, to na historii też się o religiach bierze przy omawianiu danego społeczeństwa. Na woku pod kątem sztuki, na plastyce tak samo i na wosie chyba jakieś szczątkowe informacje też są przemycane.
03-05-2015, 16:58
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Jiruka Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 173
Znak Zodiaku: Panna
Tarot, Chaos

Podziękowania: 1
Lesza napisał(a):Mam nadzieję, że wiecie o tym, że na religię chodzić nie trzeba? Można się wypisać.
Nie, jesteśmy głupi i nie umiemy zawiązać butów. Forum ma śmieszne gwiazdki w tle, a my lubimy gwiazdki. Ogólnie to siedzą tu sami debile.
Lesza napisał(a):To nie są zajęcia obowiązkowe, a jak wam rodzice nad uchem sapali, że chodzić macie, to was zmartwię - jeżeli byłaby katecheza w jakichś szkółkach przykościelnych, to też by was tam wysyłali.
Niekoniecznie. W grę wchodzi opcja, że wysyłają dzieciaki na religię w szkołach, bo jest "po drodze" i w sumie nic na tym nie tracą. Gdyby mieli codziennie, trzy bądź dwa razy w tygodniu wozić swoje pociechy dajmy na to 10 km do szkółek przykościelnych, idę o butelkę mojej ulubionej farby do włosów, że ostudziłoby to ich zapał.
Lesza napisał(a):A niech ta religia będzie, jak ktoś nie chce, to niech się wypisze i po sprawie. Tutaj wchodzimy w tematy dyskryminacji, ponieważ zakazując religii dyskryminujemy tę część, która chce uczęszczać na takie zajęcia.
A niech tej religii nie będzie. Jak ktoś chce, to niech idzie do szkółki przykościelnej i po sprawie. Tutaj wchodzimy w tematy dyskryminacji, ponieważ czyniąc religię przedmiotem automatycznie wpisywanym w plan zajęć jedynie z możliwością zwolnienia, dyskryminujemy tę część, która nie chce uczęszczać na takie zajęcia. A nawet jeśli dzieci nie chodzą, to mają gorzej, bo uczęszczającym religia niesprawiedliwie podnosi średnią. Temat rzeka. Przekręcając w ten sposób wypowiedź również mam rację. Dodać trzeba, iż księża, którzy nie przeszli ŻADNEGO szkolenia pedagogicznego, biorą ciepłe posadki w szkołach i przymuszając dzieci do wyklepania kilku modlitw z pamięci, cieszą mordę z dodatkowej kasy.

Leszo, ja nie twierdzę, że katolicyzm jest zły. Twierdzę jednak, że odmiana katolików, zwana również katolami:
  • jest zła
  • ryje beret niewinnym dzieciom
  • łasi się na kasę przy każdej możliwej okazji, a jeżeli są to osoby nienależące do kleru, mieszają z gównem - tak, gównem - każdą osobę o elastycznym umyśle, nie ograniczającą się do podążania, jak ten biedny jezusowy baranek, za pasterzem, który ma nasrane we łbie

A teraz proszę o chwilkę, bo widzę, że dodano nowe odpowiedzi, więc ewentualnie odniosę się do nich w następnym poście.

EDIT:

Lesza napisał(a):I w ogóle o ile pamiętam, to na historii też się o religiach bierze przy omawianiu danego społeczeństwa. Na woku pod kątem sztuki, na plastyce tak samo i na wosie chyba jakieś szczątkowe informacje też są przemycane.
Ptaszynko, zauważyłaś różnicę? Religia jest elementem kultury, nie da się temu zaprzeczyć, jednakże biorąc pod uwagę jak się ją opisuje na w/w przedmiotach, a na właściwej lekcji religii, na pierwszy rzut oka można wyłapać różniące się od siebie wersje - nawet jeżeli chodzi o przedstawienie niektórych wydarzeń w różnym świetle. Kiedy na historii mówi się, że północne granice świeżo ochrzczonego królestwa Polan było napadane przez Prusów w celu złupienia skarbów, zapasów i czego tam jeszcze chcesz, tak na religii klecha z zapałem inkwizytora wciska, że Prusowie pod wpływem podszeptów Szatana najeżdżali niewinnych chrześcijan.

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2015, 17:18 {2} przez Jiruka.)
03-05-2015, 17:09
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.