Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Dywinacja › Runy v
« Wstecz 1 2

Czym są runy?

Strony (2): 1 2 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Czym są runy?
Autor Wiadomość
Arkana Offline
Użytkownik

Liczba postów: 25
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 1
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Czym są runy?
Cześć :),
Od dość dawna interesuje się runami. Zapoznałam się z ich znaczeniem, historią etc. Jakiś czas temu miałam dziwny sen. Jakaś istota we śnie powiedziała mi, ''Ty sama nie wiesz co na szyi nosisz''. Chodziło o mój wisiorek z tarczą Algizową. Później miałam jeszcze jeden sen w którym próbowałam tą tarczą pozbyć się jakiegoś potwora. Zrozumiałam jedno- ja naprawdę nie wiem co na szyi noszę. Czasem jak patrzę na tarcze Algizową to widzę białe światło.
Chciałabym się Was zapytać, czym są wg Was runy? Waszym zdaniem, bo definicje i znaczenia ''encyklopedyczne'' znam. Kolega zasugerował,że runy są ''najwyższe w magii''... Nie zgadzam się z tym, ale każdy ma prawo do własnego zdania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2015, 21:59 {2} przez Arkana.)
14-07-2015, 18:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
RE: Czym są runy?
Też się nie zgadzam, że runy są najwyższe w magii. Runy dla mnie to po prostu magiczne znaki, system magiczny jak i jedna z metod wróżebnych.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
14-07-2015, 20:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Arkana Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

Runy mają taką moc jaką my im nadamy? w sensie to nie runy posiadają moc (są narzędziem), lecz człowiek je wykorzystujący? Czasem mi się wydaje,że moje runy żyją własnym życiem :P
Chaotycznie to napisałam, ale mam nadzieje,że zrozumiesz o co mi chodzi.
14-07-2015, 21:49
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

Runy mają własną moc, bez wątpienia. I są dość nieobliczalne.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
14-07-2015, 21:52
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Arkana Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

Własną moc... Runy wydają mi się często kapryśne. Jakby były osobnym bytem, który decyduje kiedy nam pomóc, kiedy coś wyjawić. W pewien sposób są ''żywe''.
Chciałabym kiedyś zobaczyć co potrafią. Czuje,że nie wykorzystuje ich w pełni.
14-07-2015, 22:03
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

Powiem Ci, że w magii Runy to chyba jedyne, czego się boję używać w magii. :) Bardzo ostrożnie z nich korzystam i powoli się w nie wgłębiam, a i tak nigdy nie poznam ich całkiem - bo to taka studnia bez dnia, podobnie zresztą jak i Tarot.

Normalność to wymysł.

-----------
14-07-2015, 22:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Arkana Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

Heh, coś z tymi runami jest na rzeczy. ;) Wiele osób ostrożnie z nich korzysta. Spotkałam się kiedyś z teorią, że runy to wyrocznia (w przeciwieństwie do tarota, który NIE MUSI się spełnić). Każde użycie run zmniejsza prawdopodobieństwo na to, że może zostać wybrana inna ścieżka losu.
Co do magii runicznej... Czytałam w internetach wiele strasznych historii na ich temat... Zapewne większość podkoloryzowana/ przekłamana, ale w niektóre jestem gotowa uwierzyć... Najbardziej zaciekawiło mnie,że runy służą jako świetny komunikator między nami, a światem astralnym...
Osobiście ograniczałam się tylko do leczenia, oczyszczania runami:)

Olimpia, a skąd w ogóle wzięły się runy? Jaki jest ich początek? Wg legendy to Odyn je nam zesłał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2015, 16:56 {2} przez Animal.)
15-07-2015, 08:21
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

To mit, a nie legenda - a ja wierzę mitom i mądrości przodków.

Normalność to wymysł.

-----------
15-07-2015, 09:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Finneus Offline
Olśniewający Jeż

Liczba postów: 169
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Rak
Runy

Podziękowania: 0
Nie Odin, a Heimdall ucząc Run Syna Jarla - Kona. Sam Odyn posłał tylko Heimdalla, by uczynił wśród ludzi porządek.

Runy są bez wątpienia pozbawione świadomości, jeśli ktoś ma wątpliwości i nie wymagają rzadnych większych święceń do działania, a już na pewno nie trzeba ich np "ładować". Są narzędziami których moc płynie bezpośrednio z połączenia z Wyrd - Siecią Losu i przez to połączenie kształtują one rzeczywistość mniej więcej tak jak to opisałeś. Jak widzisz nie ma tu sprzeczności w posiadaniu "Mocy" i byciu narzędziem. Miło, że internet zaczyna choć część faktów powtarzać jak trzeba.

Co do wiedzy o tym co na szyi nosisz... Dobrze, że nie wiesz, Ten kto stwierdzi, że wie jest niewiele warty i przestaje pogłębiać wiedzę. Ktoś, kto uważa, że wie coś o runach jest ignorantem, jedyne co nam wiadomo pochodzi z mglistych poematów i wzmianek w sagach. Istnieją ledwo 3 pełne Futharki Starsze wśród znalezisk i każdy jest inny. Nie ma też dowodów na wykorzystanie run do wróżenia, choć Wzmianka w Tacycie może być tak interpretowana. Na pewno zaś używano ich w celach magicznych, na różnych amuletach itp., ale nie sprawia to, że należy zapomnieć czym były przede wszystkim - Pismem, i jako takie należy je prawie zawsze postrzegać w pierwszej kolejności, a nie szukać ezobidrunów, czy skryptów runicznych. Nie odbieram im skuteczności, a co najwyżej zarzucam, że jest to jak wbijanie śrubek śrubokrętem - nie tak się ich używało i nie jest to tak skutecznie jak może być, a przy tym zamiast przysłowiowego wiatru można stworzyć huragan.
Trzeba też pamiętać, że dla ludów starożytnych Pismo było czymś magicznym i tajemniczym, dostępnym dla niewielu jak dziś nadal Magia, więc jest to nie tylko dowód na magiczność run, ale nawet potwierdzenie. ;3
19-07-2015, 19:19
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Arkana Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

(19-07-2015, 19:19)Finneus napisał(a): Jak widzisz nie ma tu sprzeczności w posiadaniu "Mocy" i byciu narzędziem.

Może użyje przykładu, żeby to zobrazować.
Runy są jak komputer (narzędzie). Odpowiednio go używając można wejść w internety i się czegoś dowiedzieć. Jest to narzędzie, które posiada w sobie potencjał odkrywczy. Narzędzie, które ma możliwość połączenia się z ''czymś wyższym'', w tym przypadku z internetami.
Czyż nie tak? Jakbym coś źle rozumiała to popraw mnie. ;)

Tak notabene to kiedyś przypisywałam runom własną moc. Wydawało mi się, że same narzucają mi się na myśli, że mnie wołają. Że aż domagają się bym się nimi zajęła. Czasem miałam też wrażenie, że są kapryśne i nie chcą współpracować. To dość ciekawe, bo wielu fascynatów run ma podobne odczucia. Zbiorowa halucynacja, czy może faktycznie coś w tym jest?

Dobrze, że jesteś Finneusz. Głowie się nad amuletem Hogstena, może Ty dopomożesz coś w tym temacie ? :) Nie mogę rozczytać go, miejscami wydaje mi się niezrozumiały.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2015, 16:58 {2} przez Animal.)
27-07-2015, 22:12
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.