Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Zaklęcia i rytuały › Ochrona › Oczyszczanie i egzorcyzmy v
1 2 Dalej »

Za Necronomicon - "Inny czar wiążący czarowników"

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,039
Reputacja: 73
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 93
Podziękowano 356 razy w 211 postach
Amorte,

Chciałbym zaznaczyć, że nie jestem fanem Necronomiconów, gdyż większość z nich wygląda jak straszliwy bełkot.

Polski Necronomicon opracowany przez Krzysztofa Azarewicza, wydany przez wydawnictwo FOX w 2000 roku zawiera jednak pewien ciekawy rytuał, który parę razy z powodzeniem zastosowałem.
Jest to rytuał przeciwko klątwom.

Podaję go tutaj, wraz z moim komentarzem. Polecam wypróbować wszystkim zainteresowanym i podzielić się spostrzeżeniami.

Przede wszystkim, przed wykonaniem rytuału i po wykonaniu obowiązkowo odprawiamy Mniejszy Rytuał Pentagramu (z górnego wierzchołka). Sam rytuał należy odprawiać będąc przynajmniej w lekkim transie.

Do rytuału będziemy potrzebować kawałka nieco grubszego sznurka. Węzłów nie należy wiązać zbyt mocno.

Inny czar wiążący czarowników:
Weź sznur z zawiązanymi nań dziesięcioma supłami. Kiedy wymawiasz każdy wers tego zaczarowania, rozwiązuj jedną pętlę. Gdy ukończysz swe dzieło, wrzuć sznur w płomienie i złóż podziękowanie Bogom(//tutaj odprawiłem drugi Rytuał Pentagramu zamiast podziękowania).

Wizerunki moje zmarłym oddałeś; zwróć je!
Wizerunki moje wśród zmarłych widziałeś; zwróć je!
Wizerunki moje w świat zmarłych rzucałeś; zwróć je!
Wizerunki moje na ziemię zmarłych rzuciłeś; zwróć je!
Wizerunki moje w trumnie złożyłeś; zwróć je!
Wizerunki moje oddałeś zniszczeniu; zwróć je!
Wizerunki moje w murach zamknąłeś; zwróć je!
Wizerunki moje rozbiłeś o próg drzwi; zwróć je!
Wizerunki moje zatrzasnąłeś w bramie muru; zwróć je!
Wizerunki moje oddałeś Bogu Ognia; zwróć je!

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
13-10-2012, 10:43
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
RE: za Necronomicon - "Inny czar wiążący czarowników"
Mi się strasznie podoba to zaklęcie. xD Uwielbiam je czytać bo... no nie wiem! Po prostu mnie ciągnie, podoba mi się.

Co do tego żeby odprawić Mniejszy Rytuał Pentagramu zamiast podziękowania nie zgodzę się. Lepiej podziękowanie, to zaklęcie z Necronomiconu i kij wie jakie będą konsekwencje braku podziękowania. To podejrzana i nie do końca zrozumiała księga.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
13-10-2012, 10:47
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Znak Zodiaku:

Amorte,

To zaklęcie nie wymaga "podziękowania". LBPR jest po to, aby oczyścić się na biegu z interferujących z zaklęciem energii.

13-10-2012, 11:15
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
konidziu Offline
Wredny skórwiel

Liczba postów: 312
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 11
Podziękowano 36 razy w 43 postach
Całkiem ciekawy jest ten rytuał, ale jedno małe ale wszelakie Necronomicony nie są żadnym bełkotem lecz logicznie ułożonymi zagadnieniami które każde poprzednie w pewnym sensie wprowadza w kolejne zagadnienie po prostu wystarczy mieć otwarty umysł na wszelkie ewentualności, a nie iść wyrytym szlakiem podręcznika znanego ze szkoły.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2012, 23:49 {2} przez Olimpia.)
13-10-2012, 23:12
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Znak Zodiaku:

RE: Za Necronomicon - "Inny czar wiążący czarowników"
Amorte,

Ja się najczęściej z ludzi ślepo wierzących w Necronomicon głośno śmieję.

W mojej historii zaowocowało to już banami w paru miejscach.

Ten rytuał jednakowoż wypróbowywałem w praktyce, podobnie jak parę innych z nekronomikonów.
Co do tego jednego mogę stwierdzić, że produkuje efekty.

05-01-2014, 22:25
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Havrana Offline
Użytkownik

Liczba postów: 16
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Ależ przecież Necronomicon to literatura fantasy. Oczywiście, zastosowanie podanych tam sposobów może zadziałać jak placebo, może zadziałać psychologicznie jako samoprogramowanie. Ale tak samo zadziała dowolny tekst zaczerpnięty skądkolwiek, czy własnego autorstwa.

Poza tym, o który Necronomicon chodzi? Ten Lovecrafta? Czy jakiś późniejszy, stworzony na fali popularności jego dzieła?

Bo nie zapominajmy, że:
Cytat:Na fali popularności stworzonych przez Lovecrafta legend, opublikowano kilkanaście fikcyjnych Necronomiconów, jednakże prawie wszystkie z nich traktowane są w kategorii żartu. Autorem jednego z nich jest L. Sprague de Camp, biograf Lovecrafta i pisarz science-fiction, który przedstawił historię odnalezionego w Iraku tajemniczego manuskryptu, wywiezionego następnie do USA. Najwięcej kontrowersji wzbudził wydany pod koniec lat 70. XX wieku Necronomicon autorstwa osoby ukrywającej się pod pseudonimem Simon, rzekomo stanowiący tłumaczenie na język angielski autentycznej starogreckiej księgi. Brakuje jednak jakichkolwiek dowodów na autentyczność księgi, która w rzeczywistości jest mieszaniną różnych dostępnych tłumaczeń mitów i magicznych tekstów z Mezopotamii. Autor miesza ze sobą teksty sumeryjskie, akadyjskie, babilońskie i asyryjskie, a tam, gdzie nazwy bóstw są niejasne, umieszcza nazwy z mitów Cthulhu. Simon stara się także pokazać zadziwiające, według niego, podobieństwo między mitologią Lovecrafta a systemem magicznym Aleistera Crowleya. Oprócz tego opublikowano jeszcze kilka innych Necronomiconów, traktowanych jednak jako żart, w dużej mierze stanowiących syntezę z księgi Simona.

Niedługo jeszcze zaczniemy tu Wicca traktować jak religię... :D

Þat kann ek it þriðja
ef mér verðr þörf mikil hapts við mína heiptmögu
eggjar ek deyfi minna andskota
bítat þeim vápn né velir
06-01-2014, 01:37
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Seraf Offline
Flaki z olejem

Liczba postów: 90
Reputacja: 6
Znak Zodiaku:

Podziękowano 2 razy w 2 postach
Cóż, biorąc pod uwagę, że istnieją ludzie, którzy wyznają religię Jedi, albo czczą warhammerowego Khorn'a, a nawet zdarzają się ludzie, którzy tworzą rytuały przywołania Yog'sothotha, albo tacy np chaoci, którzy mogą sobie wymyślać bóstwa... To nie ma w zasadzie powodów, żeby to nie działało.
06-01-2014, 13:26
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Znak Zodiaku:

Amorte,

(06-01-2014, 01:37)Havrana napisał(a): Ależ przecież Necronomicon to literatura fantasy.
Wiem. Stąd mój brak szacunku dla wielbicieli tego jako systemu magicznego.

Cytat:[Oczywiście, zastosowanie podanych tam sposobów może zadziałać jak placebo, może zadziałać psychologicznie jako samoprogramowanie. Ale tak samo zadziała dowolny tekst zaczerpnięty skądkolwiek, czy własnego autorstwa.
Przyjrzyj się uważnie temu zaklęciu ochronnemu.

Nie ma w nim żadnego nawiązania do przedwiecznych.
Właściwie to formą i treścią bardziej przypomina średniowiecze - prawdopodobnie też tak zostało ułożone.

Cytat:Poza tym, o który Necronomicon chodzi? Ten Lovecrafta? Czy jakiś późniejszy, stworzony na fali popularności jego dzieła?
Chodzi o ten autorstwa Azarewicza wydany przez Okulturę.

Cytat:Bo nie zapominajmy, że:
Cytat:Na fali popularności stworzonych przez Lovecrafta legend, opublikowano kilkanaście fikcyjnych Necronomiconów, jednakże prawie wszystkie z nich traktowane są w kategorii żartu. Autorem jednego z nich jest L. Sprague de Camp, biograf Lovecrafta i pisarz science-fiction, który przedstawił historię odnalezionego w Iraku tajemniczego manuskryptu, wywiezionego następnie do USA. Najwięcej kontrowersji wzbudził wydany pod koniec lat 70. XX wieku Necronomicon autorstwa osoby ukrywającej się pod pseudonimem Simon, rzekomo stanowiący tłumaczenie na język angielski autentycznej starogreckiej księgi. Brakuje jednak jakichkolwiek dowodów na autentyczność księgi, która w rzeczywistości jest mieszaniną różnych dostępnych tłumaczeń mitów i magicznych tekstów z Mezopotamii. Autor miesza ze sobą teksty sumeryjskie, akadyjskie, babilońskie i asyryjskie, a tam, gdzie nazwy bóstw są niejasne, umieszcza nazwy z mitów Cthulhu. Simon stara się także pokazać zadziwiające, według niego, podobieństwo między mitologią Lovecrafta a systemem magicznym Aleistera Crowleya. Oprócz tego opublikowano jeszcze kilka innych Necronomiconów, traktowanych jednak jako żart, w dużej mierze stanowiących syntezę z księgi Simona.
Simonomicon to fantastyczny przykład trollingu. Właściwie to kiedyś zbanowano mnie z grupy pseudo-nekromanckiej za krytykę tego konkretnego 'dzieła'.

Wszystkie tego typu książki fantasy należy traktować tylko i wyłącznie jako inspirację dla ozdobnej formy własnych technik/tworzenia własnego systemu, nic więcej.

Cytat:Niedługo jeszcze zaczniemy tu Wicca traktować jak religię... :D
Bój się!

06-01-2014, 15:11
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Havrana Offline
Użytkownik

Liczba postów: 16
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:

Podziękowano 0 razy w 0 postach
Albo o ile jest podatny na autosugestię. Nie każda technika, czy zaklęcie ma cokolwiek wspólnego z magią, często jest to psychologiczne samoprogramowanie. Nic wspólnego z magią nie mające.

Þat kann ek it þriðja
ef mér verðr þörf mikil hapts við mína heiptmögu
eggjar ek deyfi minna andskota
bítat þeim vápn né velir
06-01-2014, 19:57
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Verisa Offline
סמאל

Liczba postów: 48
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Pisces
Hermetyzm

Podziękowano 1 razy w 1 postach
Hav, tu się nie zgodzę.
Wszelaki działania mające na celu wywołanie zmian uważam za magię, wywołując zmianę w sobie, wywołujesz również zmianę w środowisku. :)

Mą pomocną dłoń wieńczą pazury bestii
Dziś zżera mnie męka,Bo przecież Ty miałeś mieć moc, co uwalnia od piętna syna סמאל
Nadrzędnym prawem każdego człowieka jest prawo do obrony. Jeśli ktoś wejdzie ci w drogę masz prawo zemścić się z całą bezwzględnością. Odpłać mu po stokroć, a nigdy więcej nie stanie ci na drodze! Nikt nie może ci tego zabronić, a każdy kto mówi inaczej jest kłamcą.
07-01-2014, 00:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.