Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Umysł › Psychologia v
1 2 Dalej »

Psychologia kontra Magia

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Psychologia kontra Magia
Autor Wiadomość
Hekate Offline
Użytkownik

Liczba postów: 121
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: -1
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Psychologia kontra Magia
Wczoraj odbyłam dość ciekawą rozmowę z koleżanką. Zapytała mnie, czym jest magia? Odpowiedziałam, że jak dla mnie jest to sztuka manipulacji energią. I z tego wywiązała się dyskusja.
Według niej, mag to oszust, który jest bardzo dobrym psychologiem. Np. Jeżeli ktoś trafnie wróży komuś z kart, to nie dlatego, że potrafi, tylko na podstawie informacji, które dana osoba mu dostarczy (to w jaki sposób się wyrażamy, piszemy, mówimy, czy to jaki kolor ma nasz telefon). Czyli według niej jest to owszem manipulacja, ale psychologiczna.
Ja się z tym nie zgadzam, dlatego, że sama próbuję już tą energią zaginać rzeczywistość.
Jednak ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat?

" Po co py­tać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie,
sam wie naj­le­piej, gdzie idzie, nie muszą za­raz wszys­cy wie­dzieć, gdzie idzie. "
12-02-2016, 17:03
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Sh3 Niedostępny
Corvus

Liczba postów: 108
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Skorpion

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 0 postach
RE: Psychologia kontra Magia
Hekate temat "magia" jest na prawdę tak obszerny, że może załapać się pod wiele dziedzin (myślę, że w tym i psychologię). Choć ty mówiłaś o czym innym a koleżanka o czym innym a dodatkowo ona na 100% ma takie podejście przez niektóre wróżki, do których można się wybrać. Gdzieś już sama słyszałam taką opinię jak wyraziła twoja znajoma z racji tego, że te wróżki albo zadawały pytania albo zaczynały bardzo ogólnie i jakby starały się wybadać, w którą stronę ciągnąć temat. Ja sama nigdy ci chyba nie zdefiniuję dokładnie magii. Jak dla mnie ona nie ma utartego schematu działania jak i nie można jej opisać w 1-2 zdaniach. O tym czym jest magia i jak działa można gadać i gadać, a i tak wszystko nie zostanie powiedziane.

[Obrazek: tumblr_ly0kvvLq2s1qc5c66.gif]
12-02-2016, 19:03
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Gauge Offline
Z tobą moc niech będzie

Liczba postów: 164
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Rak

Podziękowano -1 razy w -1 postach
Fałszywe wróżki i tzw. "zimny odczyt"? Tak, niektóre tak robią, są bardzo zręczne w tym.

Link, przeczytać:
http://zyskiwanieprzewagi.com/zimny-odcz...cy-odczyt/

Blog o mowie ciała, mimice, a'la Sherlock Holmes. Ciekawy, autor nie ma pojęcia o magii, ale i tak polecam.
12-02-2016, 19:29
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Hekate Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

Akurat przykład był o stawianiu tarota, ale kiedy starałam się jej wytłumaczyć swój punkt widzenia i trochę rozgadałam się o rytuałach, to doszła do tych samych wniosków.

sam wie naj­le­piej, gdzie idzie, nie muszą za­raz wszys­cy wie­dzieć, gdzie idzie. "
12-02-2016, 19:51
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
... przez takie manipulatorskie kurwy przez nie jednego zostałam nazwana oszustką (na chwilę. xD)

A podałaś koleżance przykład wróżenia obcym osobą, które nic o sobie nie powiedziały? Ogólnie... jeśli ktoś nie chce uwierzyć to będzie się przed tym bronił rękoma i nogami... ale ogólnie takie psychologiczne wyjaśnienie jest w dużej mierze nie logiczne. Bo nie tylko my mamy wpływ na nasze życie... również najbliższe otoczenie, a także przyszłość jest niewiarygodnie zawrotna... takie trochę lol...

A może po prostu źle to tłumaczyłaś itp? Jeśli nie masz sobie nic do zarzucenia... uwierz mi, że jak ktoś zamyka się w swoich schematach to nikt i nic go nie przekona, będzie tłumaczył wszystko na siłę. Tak czy siak... po co kogoś przekonywać? Ja nawet na forum często zlewam ludzi, jak chcą żebym im udowodniła swoją rację - po co?

To nie jest mój problem jak ktoś jest w błędzie. :D Jak ktoś nie chce ruszyć tyłka i zebrać więcej informacji itp. itd. to ja nie będę tracić czasu dla wielkiego księcia i dawać mu wszystko na złotej tacy. ^^ Niech się myli! Więcej wiedzy a przy tym potęgi dla mnie. xDD

BTW: ten blog mnie wkurwił i to stwierdzenie, że ''tak pracują wróżki...'' zaraz wybuchnę. Tarot to moja pasja, a nie coś co sprawia, że mydlę ludziom oczy. -_-'

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
13-02-2016, 14:05
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Lesza Offline
Strażniczka lasu

Liczba postów: 94
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Koziorożec

Podziękowano 1 razy w 0 postach
Według mnie fajnie jest być obcykanym w technikach psychologicznych, ale nie używać ich do manipulacji, ale do lepszego poznania osoby, która do ciebie przychodzi z problemem.
Oczywiście jest różnica pomiędzy manipulantem a magiem, z tym, że dlaczego mag ma się psychologią i mową ciała nie wspierać?
13-02-2016, 15:53
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Hekate Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

Oli oczywiście, że podałam jej przykład wróżenia na odległość. To usłyszałam, że to w jaki sposób piszę konkretne zdania, jak układam słowa jest dla kogoś takiego źródłem informacji o mnie.

Starałam się spokojnie wytłumaczyć, ale efekt był taki, że na końcu się tylko zirytowałam. Więc temat z koleżanką zakończyłam, bo mimo wszystko ją lubię.

13-02-2016, 16:09
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Gauge Offline
Z tobą moc niech będzie

Liczba postów: 164
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Rak

Podziękowano -1 razy w -1 postach
Olimpia,

uprzedzałem, że autor nie ma pojęcia o magii. :X XD
Według mnie w ogóle Cię to powinno nie ruszyć. Napisał tak i co? Nic. Kto będzie miał nie wierzyć i tak będzie nie wierzył.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2016, 11:52 {2} przez Neaxx.)
13-02-2016, 16:44
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
Hekate czyli po prostu trafiłaś na osobę, której się nie przegada choćby nie wiem co bo ona na chama będzie próbowała znaleźć ''logiczne'' wyjaśnienie.

Gauge - wiele rzeczy niby ''nie powinno'', a jednak. Co jak co... ale tacy ludzie jak ten koleś na tym blogu, promują stwierdzenie, że my wróżki nie istniejemy, chyba że w roli oszustek, manipulantek, iluzjonistek bądź osób, które Cię zabawią, ale nic ciekawego i wartościowego nie wnoszą. To jest brak szacunku dla wspaniałego i starego jak świat systemu jakim jest dywinacja.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
14-02-2016, 00:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Hekate Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

Kangur, całe moje towarzystwo wie doskonale, że czy mi się to podoba czy nie, to widzę, czuję duchy. Nie jeden raz byłam proszona o oczyszczenie lub " zdiagnozowanie". A jednak te same osoby wątpią w magię. I szukają na to naukowych dowodów.

14-02-2016, 02:05
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (3): 1 2 3 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.