Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Pytania i problemy v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 23 Dalej »

Drzwi

Strony (2): 1 2 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Drzwi
Autor Wiadomość
Verae Offline
Kluska

Liczba postów: 13
Reputacja: 4
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Drzwi
Witam wszystkich serdecznie!
Jak zapewne już wielu z Was moi Drodzy wiadomo posiadam dar onejromancji. O tym jak utrudniający życie jest to dar nie będę Wam pisać, bo kto by chciał słuchać mojego narzekania? ;)
Mam jednak problem... Otóż czasem w trakcie transo-snów onejromantycznych pojawiają się "ważne" wizje. Jedna z nich wydarzyła się rok temu i od tamtej pory stała się w jakimś sensie moją obsesją. Otóż wizja ta przerwała "zwykły", onejromantyczny sen. W jej trakcie moja osóbka znalazła się w podziemiach, gdzie jak wiadomo jest ciemno, dlatego trudno mi pisać o jakichś szczegółach, ale było coś innego, ważniejszego. Na końcu tego korytarza do którego mnie przeniosła wizja były tytułowe drzwi. Skąd to wiem? Ze szpar w drzwiach do korytarza wlewała się blada poświata światła, jakby księżyca. Gdy stopy moje zaczęły wędrować w ich kierunku (tj. drzwi) przemówił do mnie głos znikąd. To był ten sam damski głos, jaki powitał mnie w Eterze (niektórzy pewnie znają tę historię). Głos mówił do mnie: "Verae znajdź je i otwórz". W sumie powtarzała (zakładam, że to "ona") cały czas. Podczas trwania wizji czuję przymus otworzenia tych drzwi i jest to nie uczucie ciekawości czy chęć wykonania polecenia, ale potrzeba ich otworzenia, wewnętrzne wrażenie jakby za Nimi kryła się pomoc. Poza tym ciągle jest wewnętrzne przekonanie, że te drzwi nie są metaforą, a prawdziwymi drzwiami w naszym świecie. Wizja urywa się zawsze, gdy dotykam klamki. Wtedy zrywa się wszystko i wracam do przerwanego snu. I tu rodzi się moje pytanie i najserdeczniejsza prośba do Was - czy znacie jakieś mity, legendy, albo zwykłe ludowe opowieści o jakichś podziemiach i drzwiach? Moja pomoc będzie niewysłowiona, gdyż nawet bez wizji potrafię dokładnie odtworzyć te drzwi, a wewnętrzny przymus nadal istnieje. Jeszcze raz dziękuję! <3
07-07-2016, 21:50
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Cyjanek987 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 105
Reputacja: 17
Znak Zodiaku: Ryby

Podziękowania: -1
RE: Drzwi
Verae, z tego co mi mówiłeś, jesteś wiccaninem, który nie kładzie nacisku na kult solarny ani lunarny. Mówiłeś, że objawił Ci się kobiecy głos, który "ochrzcił" Cię mianem Verae. Zważywszy na to, że przez te drzwi wpada światło księżyca, i że ten damski głos nakłania Cię do otworzenia ich wnioskuje, że Bogini chce, abyś nawiązał z nią lepszy kontakt, zharmonizował się z naturą i ujrzał piękno świata, którego Bogini jest ważną częścią. Może chcieć Cię też w ten sposób przybliżyć do kultu lunarnego, którego obiektem czci jest ona. Oczywiście to moja osobista interpretacja poparta rozmowami z Tobą, niekoniecznie jest to ta właściwa, aczkolwiek myślę, że przynajmniej w części trafna.

"Jeśli chcesz upiec szarlotkę, najpierw musisz stworzyć wszechświat" Carl Sagan
07-07-2016, 22:10
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
Zawsze mówiłam, że inicjacja którą robi człowiek JEST CHUJ WARTA.
Inicjacje, robią byty/Bogowie. :) Ja taką przeszłam.
Też zaczęło się od drzwi. :) Musisz przez nie ''przejść'', tzn. na drugą stronę. ^^
I tam będziesz miał inicjację, choć nie wykluczone że wcześniej czekają Cię pewne próby - mogą być w świecie fizycznym ja np. miałam zaufać ziemi, że mnie nie wciągnie w siebie. xD

Medytuj. I ... weź czasem kąpiel ze świecą/świecami/podgrzewaczami, ulubionym kadzidełkiem... i może olejkiem aromaterapeutycznym? Albo np. malinami czy jakimś innym ziołem wrzuconym do gorącej wody? Oczywiście kąpiel przy zgaszonym świetle. :)

Po inicjacji będziesz się mógła śmiać z większości z głupoty i ślepoty ''wielkich magów''. xD

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
10-07-2016, 13:50
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Verae Offline
Kluska

Znak Zodiaku:

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, ale nie są odpowiedzią na moje pytanie. Potrafię rozpoznać czy mam wizję "metaforyczną" czy dotyczącą prawdziwych miejsc. Ta jest tą drugą, stąd moje pytanie, na które nadal nie mam odpowiedzi - mity, legendy i opowieści o drzwiach. Dodam, że drzwi są bardzo stare - prawdopodobnie średniowiecze, jak i nie antyk. Aktualnie przeczesuję informacje na temat budownictwa rzymskiego, ale mogą dotyczyć różnych części Europy, wiem tylko, że jest to styl mieszany, ale europejski.
10-07-2016, 16:41
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Cathubodua Offline
Użytkownik

Liczba postów: 24
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:

Zobacz Rzymski styl romański, np. zdjęcia rzymskich klasztorów, styl ten znacznie różnił się od tego z pozostałej części Europy.
W samym Średniowieczu mamy kilka epok=stylów w budownictwie, inny był gotyk północnych Niemiec inny np. gotyk Hiszpański czy Włoski.Najpopularniejszy, bo najczęściej w filmach, w grach kopiowany jest styl Romański francuski i Gotyk francuski.
Jeśli drzwi mają mało ozdób to celuj styl romański, a jeśli są mocno ozdobne oraz mają motywy zwierzęce, głowy ludzkie,figurki demonów, gryfy to celuj w styl gotycki, właśnie francuski.
Przerzyj zdjęcia budowli z tego okresu, może coś Ci się przypomni i znajdziesz odpowiedź..
10-07-2016, 19:48
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Verae Offline
Kluska

Znak Zodiaku:

Cathu bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Ściany są proste kamienne, bez ozdób, poza jednym wyjątkiem, mianowicie paskiem na wysokości, ok. 1,8m. Prosty wzór roślinny. Drzwi są pociągłe w górę, ale zwęża je ostro zakończony łuk. Kute żelazem dwa pasy i klamka, bardzo ciężka, ale już zardzewiała. Po obejrzeniu zdjęć, zarówno gotyku francuskiego, jak i romańskiego francuskiego ten opis raczej nie pasuje.
10-07-2016, 19:57
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Plague Doctor Offline
&quot;najlepsza dziunia w klubie&quot;

Liczba postów: 151
Reputacja: 9
Znak Zodiaku:
Trącanie kijem *wszystkiego*

Podziękowano 1 razy w 0 postach
Mam swoje "wędrówki", widuję różne yyyym, jak by to nazwać pałace/świątynie/cokolwiek to jest, yyym... I z drzwi do drzwi "przechodzę". I generalnie, różne są zasady takiego "przechodzenia".

Możliwe, że twoja wizja urywa się w momencie naciskania na klamkę dlatego, że jakiś wewnętrzny mechanizm zwyczajnie nie pozwala Ci na pójście dalej.
Jeśli masz taki problem z przejściem przez te drzwi, spróbuj jednak zebrać się w sobie tak bardzo, że przejdziesz przez nie, choćby nie wiem co i utrzymasz wizję. Jak to nie pomoże, poproś istotę która do Ciebie przemawia o pomoc.

Masz wrażenie, że te drzwi są w prawdziwym miejscu. I ono może jest prawdziwe. Czasem, podczas swoich "wędrówek" mam wrażenie, że poruszam się w "nakładających się" na siebie "rzeczywistościach".

O samych drzwiach, wiem stosunkowo niewiele i trudno mi to ubrać w jakiekolwiek słowa, w sensie, żeby nie wyszły z tego jakieś głupoty, no.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-2016, 20:37 {2} przez Plague Doctor.)
10-07-2016, 20:19
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Cathubodua Offline
Użytkownik

Liczba postów: 24
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:

Verae. :) Prosty kamienny styl i motyw roślinny, masz już dwie ważne wskazówki. Ostry łuk wskazuje na gotyk.
Czy motyw to pnącze winorośli? Wtedy wskazywałoby na motyw chrześcijański, patrz klasztorne krużganki, podcienia ogrodów.
Pozostaje sprawdzić zdjęcia budowli, w stylu romańskim włoskim. Ponieważ we Włoszech nie było gotyku, jako takiego, bo od razu przeskoczyli w architekturze do Renesansu, to zobacz budowle z gotyku niemieckiego.

Jeśli chodzi o starożytność to tam mamy 3 style - Joński, Dorycki i Koryncki, tylko Koryncki ma motywy roślinne,ale właśnie pełno ich, bogate ornamenty, a tu masz tylko prosty wzór roślinny.

Jeszce jedna myśl, zobacz zdjęcia angielskich budowli, zamki, dwory, oraz dekoracje ogrodów z końca XIX i początku XX wieku. Kopiowali gotyk, ale przerabiali go na własną modłę. ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2016, 11:44 {2} przez Neaxx.)
10-07-2016, 20:22
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Verae Offline
Kluska

Znak Zodiaku:

Cathu przeglądam zdjęcia kamieni ;) Południowe budowle mają znacznie jaśniejszy kamień (często żółtawy), więc to na pewno nie jest południe. Pasowałoby na rzymskie budowle na południu Anglii, po przebudowie w średniowieczu. Tam jest identyczny kamień. Nie pasuje na gotyk, pomimo że jest to motyw roślinny to nie jest tak fantazyjny jak w gotyku lub późniejszych epokach. Kolumny (o których zapomniało mi się wspomnieć) są co jakiś czas w tym korytarzu, więc możliwe, że ktoś przerobił w średniowieczu pozostałości po Rzymianach na "piwniczki" (cel tego mi nieznany), ale tłumaczyłoby drzwi i dosyć prymitywne motywy roślinne.
10-07-2016, 20:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Hermeta Offline
Użytkownik

Liczba postów: 74
Reputacja: 6
Znak Zodiaku:

Podziękowania: -1
Podziękowano 2 razy w 1 postach
Widzę, że sporo informacji wyszukujesz i zastanawiam się, czy jest to potrzebne. Nie starczy Ci dywinacja? Rozwinięcie znaczenia w kolejnym ze snów? Często masz sny z drzwiami? Skoro coś nie puszcza, to jest tego konkretny powód, odepchnęła mnie myśl z poproszeniem czegoś o przewodnictwo, czasem zwyczajnie się nie przejdzie, a symbolika tego pokazuje nam nad czym powinniśmy popracować.

Imperare sibi maximum est imperium.
12-07-2016, 00:01
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.