Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Istoty › Demony Ogólne v
1 2 Dalej »

Azazel

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Azazel
Autor Wiadomość
Nawia Offline
c o r a x a

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Scorpio
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Azazel
Cześć. Czy ktoś pracował z Azazelem i ma na jego temat jakieś bardziej głębsze informacje.
Z tego co wiem jest to anioł powiązany z chtonicznymi siłami Saturna. Mimo iż jest aniołem wstawiam go do demonów, bo sądzę że umiejscowienie go w dziale Anioły spotkałoby się z ogólnym oburzeniem.
Jeśli ktoś z nim pracował również miło będzie mi go wysłuchać. Zaznaczę jednak, że osobiście nie zamierzam ani iść ścieżgą goecji i go próbować zniewalać, ani ścieżką satanizmu - to też jakieś pakty za dusze również mało mnie interesują. Jakkolwiek, jeśli ktoś z was tak zrobił to nie czujcie się tym urażeni i również chętnie przeczytam, a na pewno nie tylko ja. Chodzi mi głównie o to, że szukam jak najbardziej neutralnych informacji, oczyszczonych z satanizmu jaki spadł na tą istotę czy innych niepomówień jakie zapewne pojawiły się w okół niego od jego występu w księdze Henocha.

Żeby nie przybywać do was z pustymi rękoma i oczekiwać tylko informacji, podzielę się z wami cytatami z wspomnianej wyżej księgi Henocha - taty magii eochańskiej.

Spis aniołów co postanawiają się związać z kobietami ziemskimi:
"Szemihaza, ich dowódca, Urakiba, Ramiel, Kokabiel, Tamiel, Ramiel,
Daniel, Ezekiel, Barakiel, Asael, Armaros, Batriel, Ananiel, Zakiel, Samsiel, Sartael (...), Turiel, Jomiel,
Araziel."
- mimo iż nawet nie jest wymieniony, szybko swoimi zasługami wychodzi przed szeregi:
"1 Azazel nauczył ludzi wyrabiać miecze, sztylety, tarcze i napierśniki. Pokazał im metale i sposób ich
obróbki: bransolety i ozdoby, sztukę malowania oczu i upiększania powiek, bardzo cenne i wyszukane
kamienie i wszelki [rodzaj] kolorowych barwników. I świat uległ zmianie.
3 Amezarak wyuczył zaklinaczy i nacinaczy korzeni, Armaros [nauczył] odklinania, Barakiel [wychował]
astrologów, Kokabiel złowieszczów, Tamiel wyuczył astrologów, Asradel nauczył dróg księżyca."
- dokonania dla ludzi są tu zdecydowanie szerszego kalibru niż przy reszcie, a w następnych cytatach przechodzi do zdecydowanej czołówki:
"Cała ziemia została zrujnowana nauką dzieł Azazela i jemu przypisz cały grzech!".
"4 Zapytałem anioła pokoju, który przyszedł ze mną, mówiąc: "Dla kogo są przygotowane te okowy?"
5 Odpowiedział mi: "Są one przygotowane dla zastępów Azazela, aby je wziąć i wrzucić do głębin piekła."
ETC. Księga Henocha nie jest długa i polecam przeczytać, a zwłaszcza tym co lubią w magie eochiańską, bo działacie z tymi co jawinie mówią o tym, że człowiek powinien żyć w dziczy i ogłupieniu. Nie jest to złośliwe tak jak sądzicie, po prostu sama początkowo popełniłam ten błąd, a dobrze jest czytać między wierszami.

blup blup i blum blub-plup.
20-02-2017, 20:30
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Cyjanek987 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 105
Reputacja: 17
Znak Zodiaku: Ryby

Podziękowania: -1
RE: Azazel
Azazel był pierwszym demonem z jakim pracowałem i pracuje do dziś, więc myślę, że mogę trochę o nim opowiedzieć ;) Collin de Plancy pisze, że jest on demonem drugiego kręgu i jest stróżem kozich stad. Żydzi w święto Pokuty (10 września) składali mu w ofierze kozła, na którego kapłan wcześniej zrzucał grzechy całego ludu. E.A Koetting twierdzi, że jest on władcą piekieł i poświęcił Azazelowi oraz swojemu kontaktowi z nim jedną ze swoich książek. Azazel świetnie sprawdza się we wszelkich konfliktach (zarówno ich wywoływaniu jak i łagodzeniu) oraz narzucaniu komuś iluzji co do jakieś osoby, aczkolwiek ze względu na dużą moc tego bytu sprawdza się on też w innych sprawach. Przy jego przyzywaniu korzystam z kadzidła cynamonowego i cedrowego oraz olejku mandarynkowego. Azazel sumiennie wypełnia swoją część umowy z magiem nie próbując jej obejść (przynajmniej tak było podczas mojej praktyki, a pracuje z nim często) i oczekuje tego samego od paktującego. W przeciwnym razie nie tylko anuluje to, co wywołał, lecz także rujnuje sytuację maga w sprawie w której mag zwrócił się do niego. Na talizmany działające dzięki jego mocy świetnie nadają się przedmioty z drewna akacjowego, cedrowego, złota, miedzi, piaskowca, kwarcu dymnego, obsydianu, z rubinami, karneolami oraz granatami. Jeśli umieszczamy na talizmanie jakieś napisy, najlepiej aby były one w języku hebrajskim, arabskim lub perskim. Jeśli ktoś preferuje tradycyjne ofiary to dobrze sprawdzi się jagnięcina, róża jerycho, cynamon, kawa oraz czerwone wino. Byt jest moim zdaniem bardzo pomocny, aczkolwiek odradzam korzystania z jego pomocy początkującym.

"Jeśli chcesz upiec szarlotkę, najpierw musisz stworzyć wszechświat" Carl Sagan
22-02-2017, 21:29
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Sanctuary Mirror Offline
Użytkownik

Liczba postów: 30
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Waga
Jedna i Jedyna czyli KAŻDA

Podziękowania: 0
Nie ma sensu pracowania z tym bytem pod jego starym imieniem, lepszym jest Eblis.
Będzie o wiele bardziej skory do pomocy. Mniej butny.
04-06-2017, 11:25
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Cyjanek987 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 105
Reputacja: 17
Znak Zodiaku: Ryby

Podziękowania: -1
Każde imię danego bytu jest poprawne, o ile jest danego bytu. Zwracając się do niego i przyzywając go per Eblis akcentujesz jeden z jego aspektów, który będzie dominował gdy się zjawi. W przypadku aspektu związanego z islamem jest to przede wszystkim opanowanie, co może częściowo ułatwić wszystko, aczkolwiek sam konflikt z nim z uwydatnionym tym aspektem bedzie gorszy i bardziej niebezpieczny. Jeśli będziesz go przyzywał zwracając się tylko "Panie Wojen", to jasne, że będzie wojowniczo nastawiony itd. Ja osobiście radzę jednak zwracać się do bytu najczęściej Azazel, bowiem przygotowuje nas to do większości sytuacji, bo jest to jego prawdziwe imię opisujące go i jego naturę, a nie.nadany tytuł (bo to imię co mówisz nadano mu dopiero przy odmówieniu oddania pokłonu Adamowi).

"Jeśli chcesz upiec szarlotkę, najpierw musisz stworzyć wszechświat" Carl Sagan
05-06-2017, 16:06
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.