Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przygotowanie ziół do użycia. Zarys ogólny
Autor Wiadomość
Samsara Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 11
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 1
Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 0 postach
Post: #1
Przygotowanie ziół do użycia. Zarys ogólny
Zbieranie

Podstawą zbierania ziół leczniczych jest dobre ich poznanie. Jeśli ten warunek pozostał spełniony należy pamiętać by zbiorów dokonywać w odpowiednim czasie, we właściwym miejscu i oczywiście we właściwy sposób.

Najlepsze efekty dają świeżo zebrane zioła. Są one szczególnie niezbędne do leczenia ciężkich form wszelakich schorzeń.

Świeże zioła można zbierać od wczesnej wiosny, czasem już do końca lutego, aż do listopada włącznie. Niektóre rośliny o ile znamy ich stanowiska można odszukać także w czasie zimy (np. glistnik jaskółcze ziele).

Na zimę winno się zgromadzić odpowiedni, niezbyt duży zapas ziół w suszonej wersji. W tym celu zbiera się je w okresie, w którym zawierają one najwięcej substancji czynnych.

KWIATY

Należy zbierać na początku okresu kwitnienia.

LIŚCIE

Można zbierać przed i w czasie kwitnienia.

KORZENIE

Wykopuje się wczesną wiosną lub jesienią.

OWOCE

Zbiera się w czasie, gdy są już dojrzałe.

( Występują też inne formy okresów zbieractwa. Jednak ten artykuł nastawiony jest jedynie na dobroczynny wpływ. W magii przewidującej wykorzystanie ziela do celów mniej określonych i jednoznacznych powyższe przykłady są niemożliwe do zastosowania, ewentualne nie zadziałają w żądany sposób Uśmiech )

Zrywaj rośliny tylko zdrowe, czyste i wolne od robactwa. W stanie suchym, w dni słoneczne, kiedy rosa już zniknie.

Nie zbieraj ziół z chemicznie nawożonych pól i łąk, z brzegów brudnych lub skażonych rzek, jezior stawów, strumieni i tak dalej nie tykaj ziela z okolic wód nieczystych ;D. Strzeż się autostrad, nasypów i innych dzieł ludzkich rąk.

SUSZENIE

Zebranych ziół nie powinno się myć przed suszeniem. Można natomiast je drobno pokroić. Surowiec rozkłada się luźno na płótnie, lub na niezadrukowanym papierze i suszy możliwie szybko w cieniu lub w przewiewnych, ciepłych pomieszczeniach. Często w przypadku korzeni, kor lub części roślin bogatych w sok wskazane jest suszenie w suszarniach ogrzewanych sztucznie, przy czym temperatura nie powinna przekraczać 35 stopni. Korzenie, które powinny być dokładnie umyte, jemiołę, a także wierzbownicę najlepiej jest pokroić przed suszeniem.

Zioła gromadzone na okres zimy powinny być dobrze wysuszone, tak aby się nie kruszyły. Do przechowywania ziół najlepiej nadają się naczynia szklane lub zamykane pudełka kartonowe. Zapomnij o plastiku i metalu ( chociaż zamykanie niektórych ziół w wszelakich kruszcach, stopach itp. formach zrodzonych z natury może posłużyć w niektórych rytuałach)

Zioła należy chronić przed światłem ( stosować pojemniki z barwionego szkła, zielone jest najbardziej odpowiednie )

Zapas należy zrobić tylko na jedną zimę. W miarę upływu czasu zioła tracą swoje właściwości. A każdy rok obdarza nas nową obfitością ;D

HERBATKI ZIOŁOWE

ZAPARZANIE WRZĄTKIEM LUB NAPAR.

Przepianą ilość świeżych, pokrojonych ziół umieścić w szklanym kubku lub innym niemetalowym naczyniu. Wodę zagotować i zalać przygotowane zioła. Świeże okazy pozostawić do naciągnięcia na krótki okres czasu ( wystarczy pół minuty). Herbatka musi posiadać zupełnie jasną barwę: jasnożółtą lub zieloną. Ziele suszone pozostawia się nieco dłużej do naciągnięcia ( jedną do dwóch minut ).

Korzenie zalewa się przypisaną ilością zimnej wody, krótko zagotowuje i pozostawia na trzy minuty do zaciągnięcia.

WYCIĄG NA ZIMNO

Niektóre zioła (np. ślaz, jemioła, tatarak) nie mogą być zaparzane gorącą wodą ponieważ, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tracą swe właściwości lecznicze.

Dla takich przypadków wystarczy wskazaną ilość ziół zalać zimną wodą i odstawić na 8 do 12 godzin ( najczęściej na noc ). Następnie zlewa się wyciąg, krótko podgrzewa ( tak aby był ciepły).

Najlepiej jest zastosować wyciąg na zimno zmieszany z naparem. Zioła zostawia się na zimno na noc biorąc połowę przypisanej ilości wody, rano cedzi się. Pozostałość ziół zalewa się teraz gorącą drugą częścią wody i znów cedzi. Następni miesza się wyciąg na zimno z naparem. Dzięki takiemu przygotowaniu uzyskuje się substancje czynne, które rozpuszczają się tylko w wodzie zimnej jak i te, które są rozpuszczalne w wodzie gorącej.

NALEWKA ( WYCIĄG)

Nalewki są wyciągami, które uzyskuje się stosując 38-40% wódkę żytnią lub owocową. Butelkę lub inne dające się zamknąć naczynie napełnia sie luźno ziołami aż po samą szyjkę i zalewa wódką. Naczynie zamyka sie i pozostawia w ciepłym miejscu ( ok. 2o stopni ). na 14 dni lub dłużej.
Często wstrząsając, a następnie zlewa się wyciąg i pozostałość wyciska. Stosuje się nalewki wewnętrznie zażywając krople rozcieńczone herbatą oraz zewnętrznie do okładów i nacierań.

ŚWIEŻY SOK

Zażywa się je kroplami lub stosuje do delikatnego smarowania chorych miejsc. Do otrzymania soku używa się sokowirówkę, która rozdrabnia rośliny i jednocześnie wyciska sok. Najlepiej co dzień przygotować świeżą dawkę. Soki można przechowywać w lodówce kilka miesięcy w ściśle wypełnionych i zamkniętych butelkach.

PAPKA ZIOŁOWA

Rozciera się liście i łodygi wałkiem po drewnianej desce. Papkę rozsmarowuje się na lnianej ściereczce i przykłada na chore miejsce, zawiązuje chustą i utrzymuje w cieple. Taki okład można pozostawić na noc.

ZIOŁOWY KOMPRES PAROWY

W garnku zagotować wodę do wrzenia, umieścić nad nią sito ze świeżymi lub suszonymi ziołami i przykryć. Po pewnym czasie rozmoczone, ciepłe zioła zawinąć w rzadko tkane płótno i przyłożyć na chore miejsce. Nie dopuścić chłodu zawijając wełnianą chustą. Wypróbuj kompres parowy ze skrzypu, zobacz jak działa ;D

MAŚCI I OLEJE

Cztery kopiaste garście ziół drobno pokroić. Rozgrzać 500g wieprzowego smalcu tak jak do smażenia kotletów. Zmieszać zioła z gorącym tłuszczem, pozostawić na ogniu tak, aby trochę skwierczały., zamieszać, zdjąć patelnie z kuchenki, przykryć i zostawić na noc do ostygnięcia. Dnia następnego całość lekko podgrzać, przecedzić przez lnianą ściereczkę i jeszcze ciepłą masę przełożyć do słoików.

Olej przygotowuje się w następujący sposób: Butelkę napełnia się luźno kwiatami lub zielem aż po szyjkę, zalewa wyciskanym na zimno olejem z oliwek na dwa palce ponad poziom ziół lub kwiatów i pozostawia na okres dwóch tygodni na słońcu lub w pobliżu pieca.

KĄPIELE ZIOŁOWE

KĄPIEL CAŁKOWITA

Odpowiednie zioła zalewa się na zimno na noc. N jedną kąpiel bierze się jedno pełne wiadro ( 6-8 litrów) zupełnie świeżych ziół lub 200g suszonych. Następnego dnia podgrzać całość i wlać do wody przeznaczonej do kąpieli. Nie powinna trwać kąpiel takowa dłużej niż 20 minut.

PÓŁKĄPIEL (NASIADÓWKA)

Na jedną kąpiel pół wiadra świeżych ziół albo 100g suszonych i postępuje w taki sam sposób jak przy kąpieli całkowitej. Woda ma sięgać ponad nerki.
[Obrazek: 8900c33c.gif]

"Veritas lux mea. Veritas lux tu. Derevaun seraun. Quod non omnis moriar
Samsara savasana samsara samkhya "
27-10-2012, 15:10
Znajdź Posty Reply
 Podziękowali: Olimpia , Nikola97


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Impressum | Mitglieder | Regeln | Forensoftware MyBB