Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Istoty v
1 2 3 Dalej »

Tulpy

[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Tulpy
Autor Wiadomość
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,278
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Praktykowany rodzaj magii:
Magia Naturalna

Podziękowania: 675
Podziękowano 597 razy w 576 postach
Tulpy

CZYM JEST TULPA

Tulpa jest jednym z rodzai myślokształów.
Jest istotą, wytworzoną przez wyobraźnię człowieka i żyjącą w jego umyśle.
Człowiek - stwórca Tulpy jest tak zwanym 'hostem'', czyli gospodarzem, ze względu na to, że żyje w jego ciele.

Wielu ludzi miało w dzieciństwie takiego swojego wymyślonego przyjaciela... widziały go, rozmawiały z nim, bawiły się z nim... rosły z nim...
A potem wraz z dorastaniem wielu pozapominało o swoich przyjaciołach...
Tulpa jest czymś podobnym.

Tulpa jest taką drugą osobą w Twoim umyśle, to istota tworzona (zazwyczaj) świadomie przez człowieka i będąca jego przyjacielem. Tulpa wraz z rozwojem zaczyna mieć własne zainteresowania, talenty i upodobania. Jednak zawsze będzie częścią twórcy... dlatego jeśli np. Ty host ma jakieś zaburzenia psychicznie (choćby zwykła depresja)... to może stworzyć Tulpę o np. skłonnościach do perwersji seksualnej, lub psychopatę... Tulpa jest zupełnie inną istotą, jednak jest naszym odbiciem i trzeba uważać, by przy zaburzeniach nie stała się takim ''krzywym zwierciadłem'' nas samych - choć to bardzo skrajne i rzadkie przypadki.

Podczas kiedy my - jako my, jesteśmy swoją świadomością... to Tulpa jest drugą świadomością, żyjącą w naszym umyśle, ale jej zalążkiem jest nasza podświadomość, która również ją kontroluje.

Innymi słowy... Tulpa jest drugą istotą, stworzoną przez nasz umysł według naszego projektu, która jest naszym przyjacielem. Nie może nam nic zrobić, jako, że dzielimy to samo ciało to w momencie jakiegokolwiek uszczerbku na ciele, odczuwa je również Tulpa.
To jak bliźniaki syjamskie.
Tulpa nie może istnieć bez nas. Żyje w naszym ciele.
Ma własną wolę, własne zainteresowania, własne poglądy i opinie... własne ulubione potrawy i własne talenty.

[Obrazek: tulpa.jpg?w=620]

CO TULPA MOŻE ROBIĆ?

Tulpa może być dla nas rodzicem, przyjacielem, kochankiem/kochanką, doradcą, nauczycielem... hm, chyba nie ma ograniczeń...

... Możesz stworzyć Tulpę, która ma Cię nauczyć np. cierpliwości... albo ma z Tobą po prostu być jako przyjaciel... albo możesz stworzyć Tulpę do celów seksualnych... Tulpa może się interesować np. matematyką, której Ty nie znosisz i tym samym Tulpa Ci może pomagać w zadaniach lub sama je odrabiać.

Bez względu w jakim celu ją stworzysz... ona i tak w efekcie, rozwinie swój charakter i potencjał jeszcze bardziej.

Gorzej jeśli właśnie stworzy się Tulpę mając jakieś problemy psychicznie.
Nigdy nie zapomnę, kiedy nagle ... em wyobraźmy sobie sytuację, jesteście normalnie u kogoś w domu, gadacie z kumplem, którego dobrze znacie i nagle... zamyka wszystkie drzwi i okna, nagle zaczyna was głaskać, gwałcić łóżko, i jak mówisz ''Darek! Darek!'' Uspokój się'' ... on odpowiada przerażającym głosem, jakby nie należącym do niego ''O nie... tutaj już nie ma Darka...''

Spotkałam się również z taką Tulpą, która miała również tendencje do narkotyków... zdominowała swojego Hosta.

Takie przypadki są jednak naprawdę skrajne i nie ma się absolutnie czego bać, chyba, że macie problem np. z alkoholem czy ze schizofrenią lub tendencję do autodestrukcji (np. jak macie myśli samobójcze, albo okaleczacie się). Pamiętajcie, że Tulpa choć tworzona przez świadomość, jest ściśle kontrolowana przez podświadomość... więc, jeśli macie problemy ze świadomością, to nie wiadomo co kryje się w podświadomości.

[Obrazek: 0004AM6OTURCG7NN-C122-F4.jpg]

TWORZENIE TULPY

Trzeba stworzyć drugą świadomość...

To nie jest takie trudne... tylko czasochłonne.
Pierwszym krokiem jest projekt takiej Tulpy... zacznij od zdecydowania jaka jest rola tej Tulpy? Przyjaciel? Kochanka? Pomoc duchowa? ... potem jakiej ma być płci i jak ma wyglądać. Możesz nawet całkowicie pominąć ten punkt i kiedy już stworzysz Tulpę (albo nadasz jej wstępny wygląd np. chmurkę) to możecie wspólnie zadecydować jak będzie wyglądała i kim będzie. <3

Może mieć dowolny kształt, może być nawet gadającym krzesłem... może także być zwierzęciem np. Pumą, albo magiczną istotą... np. Smokiem, może wyglądać jak ktoś znajomy np. Johnny Depp albo Twój sąsiad.
Tulpę będziesz Ty widzieć.

Nadaj (lub nadajcie) jej również głos.
Jednak mimo wszystko, aby Tulpa się pojawiła, musisz zastanowić się nad jej rolą oraz nadać jej kilka (kilkanaście) podstawowych cech... pamiętaj, że Tulpa i tak się będzie rozwijać...

Nie zapomnij jej również nadać imienia! Możesz to zrobić na samym początku, jak i wraz z Tulpą. :)

Po takim planie, czas na kreację... musicie przede wszystkim być w świadomości, że JUŻ macie Tulpę.
Medytujcie nad nią po np. 2h dziennie... rozmawiajcie z nią itp.
Po pewnym czasie Tulpa da o sobie znać... jednak pamiętajcie, że to proces często długi, dlatego bądźcie cierpliwi i wytrwali.

Pamiętajcie, żeby zwracać się do Tulpy z szacunkiem... nie możecie być egoistami, ani tyranami... przecież ta Tulpa to również wy.
Robią z Tulpy np. wystraszonego niewolnika, sami możecie sobie zaszkodzić, Tulpa jest bezpośrednio połączona z waszą podświadomością!

KOMUNIKACJA

Jak się będziecie komunikować z Tulpą to wasza sprawa.
Możecie za pomocą głosu, myśli, uczuć, obrazów...

[Obrazek: hqdefault.jpg]

JAK JUŻ JĄ STWORZYSZ

... to się od niej nie uwolnisz.
Wszędzie i w każdym czasie, oraz w każdym momencie Tulpa będzie przy Tobie. To jak bliźniaki syjamskie... macie jedno ciało, a dwie świadomości...

Tulpa może mi robić nagle jakieś docinki, komentować pewne sytuacje, rozśmieszać Cię jak akurat musisz być poważny (np. na rozmowie kwalifikacyjnej)... hm.

Tulpa jako, że to druga świadomość to widzi i wie co samo co Ty... dlatego jeśli np. zapomnisz gdzie dałeś tą cholerną komórkę, to Tulpa będzie pamiętać - w razie czego zawsze może sięgnąć do podświadomości, ponieważ ma z nią bezpośredni kontakt.

... nie lubisz matematyki? ... potrzebujesz pomocy ? ... Tulpa może Ci pomóc, i nawet może się uczyć historii w momencie kiedy Ty np. czytasz książkę.

Jednak mimo wszystko nie zapominaj, że dzielenie ciała z kimś jeszcze to także sztuka kompromisów i ulegania... co jeśli np. Ty byś chciał iść na rolki, a Twoja Tulpa by miała ochotę pograć w Simsy? ... Głupia gra, nieznosisz jej... albo nie masz ochoty w nią grać taki piękny dzień... ale Tulpa chce, Tulpa lubi.

Heh Tulpa o imieniu April.
Chciała się uczyć języka, którego nie znosiłam. xD
... przed sobą więc miałam książkę, którą czytałam, a trochę po boku alfabet owego języka i Tulpa się go uczyła.

[Obrazek: 2.jpg]

...
Oczywiście Tulpa jako, że to również jej ciało - może (za Twoim pozwoleniem) przejmować kontrolę nad Waszym ciałem... albo całkowitą nazywa się to ''Switch'' tzn. ''przełączanie''.

Tulpa może przejąć np. jedną Twoją rękę (i przewracać sobie kartki książki, lub grać na komputerze), a może przejąć całe Twoje ciało i korzystać z pełni życia! :) Nie martw się Tulpa Ci nic nie zrobi, bo Twój koniec to jej koniec. Twój demege to jej demege. :P
Poza tym cały czas masz swoją świadomość, wiesz co się dzieje itp.

... wyjątkiem jest właśnie, kiedy właściciel ma myśli samobójcze lub skłonności destrukcyjne itp. wtedy Tulpa może się stać demoniczną Tulpą... i nękać Cię, szkodzić Ci... próbować Cię zniszczyć.

WONDERLAND
Niektórzy zaczynają swoje tulpowanie właśnie od Wonderlandu, jednak są i tacy, którzy wogóle go pomijają i nie tworzą... przynajmniej na początku, lub przez dłuższy czas... no zawsze w każdej chwili można go stworzyć, zmienić itp.

No, ale czym wogóle jest owy Wonderland?
Jest to taki świat... swoisty pokój dla Tulpy... miejsce gdzie wspólnie możecie się spotkać lub odpoczywać... albo gdzie Tulpa może odpocząć (od np. Ciebie xD).

Możesz stworzyć jako Wonderland... np. piękną wyspę z hamakami... albo fantastyczny zamek... osobliwe drzewa i kwiaty... wielkie łóżko z baldachimem, wielki kufer z zabawkami, wielką bibliotekę z książkami... itp. itd.

Obrazowo mogę to wyjaśnić na przykładzie Piotrusia Pana.
Piotruś Pan to może być wasza Tulpa, wy możecie być taką Wendy... która jest ze świata zewnętrznego i może odwiedzać Nibylandię... Nibylandia to taki właśnie Wonderland.
Jednak również Piotruś Pan mógł odwiedzać i przebywać świat Wendy.

[Obrazek: 69340745.jpg]

REZYGNACJA Z TULPY

Cóż, jeśli wam się znudzi czy coś... możecie ją unicestwić.
Ja nie popieram oczywiście takiego wyrzucania do śmietnika istot... skoro coś tworzycie to jesteście za to odpowiedzialni.
... no ale, okey... w razie jakby Host, chciał aby jego Tulpa przestała istnieć, to musi ją zwyczajnie w świecie ignorować, zachowywać się tak jakby nie istniała.
Tulpa zacznie być coraz mniej aktywna, aż wkońcu zniknie.
Każdy myślokształt z czegoś żyje... np. larwy z uzależnień, albo z jakiegoś uczucia... dewy z jakiegoś drzewa lub miejsca.

Wyrzeknij się Tulpy, uświadom sobie, że już nie masz Tulpy, że nie istnieje, ignoruj ją.

Jednak ludzie, którzy mają jakieś problemy psychologicznie, stworzyli Tulpę i okazała się ona psychopatką, to wtedy może się okazać, że nie pozbędziecie się jej tak łatwo... może ona wówczas walczyć.

[Obrazek: amwccj.jpg]

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
23-07-2017, 16:39
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Anderwolf Offline
Wilkołak

Liczba postów: 39
Reputacja: 1
Znak Zodiaku: Skorpion
Szamanizm

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Tulpy
Jak dla mnie bezsensowna jest taka tulpa, ale co kto lubi. Ale ogólnie fajnie napisane.
23-07-2017, 22:56
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nightmare Offline
Śniąca

Liczba postów: 266
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Niedźwiedź
Świadome Śnienie

Podziękowania: 8
Podziękowano 14 razy w 9 postach
(23-07-2017, 22:56)Anderwolf napisał(a): Jak dla mnie bezsensowna jest taka tulpa, ale co kto lubi. Ale ogólnie fajnie napisane.

Czemu bezsensu?

No to Oli mnie przeraziłaś. Ja się w to "bawię". A jestem chora psychicznie. Oby moja tulpa nie sfiksowała. xD
05-10-2017, 09:49
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
4la Offline
Użytkownik

Liczba postów: 7
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:

......
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2018, 03:34 {2} przez 4la.)
05-10-2017, 10:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nightmare Offline
Śniąca

Świadome Śnienie

(05-10-2017, 16:32)Goutek napisał(a): Inaczej opisałbym proces tworzenia i pracy z nią. Dodatkowo usunąłbym historię o tulpie uprawiającej seks z łóżkiem bo to już choroba psychiczna. TULPA NIE MA PRAWA SAMEJ ZROBIĆ SWITCHA (zamienić się miejscem z hostem)

Skąd wiesz? Skąd masz takie informacje? Czemu tak sądzisz? Skąd taka wiedza o tuplach? Praktykowałeś?
05-10-2017, 20:33
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nightmare Offline
Śniąca

Świadome Śnienie

Dlaczego byłym? Coś poszło nie tak? Choroba psychiczna? Chodzi ci o zaburzenia osobowości "mnogiej"? Jakoś tak, coś tam czytałam o tym. Nie wnikałam w temat.
06-10-2017, 20:55
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nightmare Offline
Śniąca

Świadome Śnienie

I co zrobiłeś z taką tulpą? Unicestwiłeś ją?
06-10-2017, 22:03
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Maximus Offline
Myśliciel

Liczba postów: 5
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Bliź
Magia ciał niebieskich

>Tulpa
>Schizophrenia

Wielkie magusy 4chana bez przyjaciół: https://ibb.co/cu6GiG

[Obrazek: 9au60cbnxmcx.gif]
02-11-2017, 13:26
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.