Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Luźne › Nasza Twórczość v
1 2 Dalej »

Ciekawy portal: Okult.pl

[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
Chaosol Offline
<O> Tu byłem - Wszt

Liczba postów: 105
Reputacja: 14
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:
Khaos

Podziękowania: 8
Podziękowano 49 razy w 22 postach
Witam ponownie!

Jako, że mam w zwyczaju co jakiś czas wracać i podsyłać wam fajne miejsca, które zwiedziłem, to nadszedł czas podzielić się kolejnym interesującym odkryciem. :)

Szperając po sieci natrafiłem na stosunkowo nowy portal okultystyczny. W pierwszej myśli pomyślałem, że chłam. :D Ale przyciągnęła mnie całkiem duża obiektywność artykułów i podane źródła (to uznaje za plus, bo każdy może sobie ogarnąć źródła i wykorzystać dla siebie). Dla zainteresowanych podaje link do portalu:

Ogólnopolski Portal Ezoteryczno-Okultystyczny: https://okult.pl/

Wrzucam tutaj tego posta, bo można uznać to za swoją twórczość. xD Nawiązałem współpracę i napisałem jeden artykuł, jak wyjdzie to nie omieszkam się pochwalić. :)

(Jeżeli wrzuciłem w nieodpowiedni dział to przepraszam administrację i proszę o pomoc w przeniesieniu).
17-10-2017, 21:14
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Daratin Offline
Oko

Liczba postów: 26
Reputacja: 3
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 1 postach
RE: Ciekawy portal: Okult.pl
Bardzo chętnie zajrzę, bo nie ukrywam, trochę mnie przeraża wizja dogorewającego okultyzmu polskiego. A niestety, na moje oko tak właśnie się dzieje. Mało stronek jest w miarę aktywnych. Z przykrością muszę stwierdzić, że i nawet tutaj nieco się rozczarowałem, bo zetknąwszy się po raz pierwszy z reputacją tego portalu spodziewałem się jednak większej żywotności :(

No ale cóż, co by nie było, dobrze wiedzieć że jednak coś powstaje a przynajmniej stara się rozwinąć. Także powiadasz, że nawiązałeś współpracę i coś dla nich naskrobałeś? Rozumiem, że można podjąć z nimi współpracę czy po prostu byłeś jakimiś specjalnymi względami objęty? :D
23-10-2017, 21:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nikodem Offline
* * * * *

Liczba postów: 167
Reputacja: 35
Znak Zodiaku: Lew
Magia Słowiańska

Podziękowania: 135
Podziękowano 84 razy w 39 postach
Jeszcze 3-4 lata temu Witchcraft żył pełną piersią.

Dyskusje toczyły się w dziesiątkach stron.
Ścierały się poglądy, podejścia i ścieżki.
Bitwy na argumenty, logiczne i te mniej logiczne trwały nieraz i tydzień, bądź dwa.

Ale...
Skończyło się. ;P

Kilka utartych ścieżek, opartych na pracach KILKU znanych współczesnych okultystów (Kraig, Crowley, Bardon i paru innych) stało się dla wielu krzykaczy "jedynym słusznym wyznaniem magicznym" i zaczęli zakrzykiwać wszelkie przejawy odmiennego podejścia, zamiast dyskutować.
Zamiast argumentów zaczęli wytaczać działa hejtów i chamsko zasypywać nim wyimaginowanego przeciwnika.

Więc wielu odechciało się dyskusji.
Bo po co, skoro twardogłowi magowie nie skorzy są przyjąć do wiadomości, że są ludzie którzy mogą mieć inny pogląd na magię, będą niczym inkwizycja tępić bezrozumnie wszelkie iskierki chęci do rozmowy?

Ci sami znawcy arkanów tajemnych, w ramach swojego projektu niszczenia wszystkiego co nie mieści się w ramach ich wierzeń (bo w zasadzie tylko wierzeniach możemy mówić w kontekście duchowości, w której trudno szukać "twardych dowodów"), odkrywczo stwierdzili, że prócz hejtów, równie demotywujące co chamstwo, okaże się śmieszkowanie.
I w ramach tego zaczęli na tymże forum zakładać fejkowe tematy, by "cisnąć bekę", z osób głowiących się nad wymyślonymi problemami.
Co też demotywuje - bo jaki sens ma rozważanie problemów, które nie są prawdziwe?
Jaki sens ma udzielanie wymyślnych porad, skoro nikomu one nie pomogą, a tylko mogą stać się przedmiotem żartów?
To wszystko sprawia, że odechciewa się rozmawiać.

Więc... sam rozumiesz. ;P

Wszystkie wartościowe dyskusje przenoszą się na PW (prywatne wiadomości), gdzie w spokoju można powymieniać poglądy i podzielić się rozważaniami.

-----------
I to co pokrótce opisałem, to zjawisko powszechne w polskich magicznych internetach.
Zawsze znajduje się kilku mniej, lub bardziej natchnionych znawców wszelkich nauk okultystycznych i zakrzykuje tych mniej krzykliwych i niejednokrotnie mądrzejszych dyskutantów.

A że mądry wie kiedy ustąpić to i ustępują. ;P
I zostają krzykacze. ;D

-------------------

A sam portal faktycznie fajny. xP
23-10-2017, 23:09
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Daratin Offline
Oko

Znak Zodiaku:

To zepsute nasienie niestety toczy się wszędzie. Wszędzie ma swoje wici. Tak jak i chwastów pełno na Ziemi. No szkoda, że portal został zduszony. Raczej wątpliwą jest szansa na 'renesans', chyba że pod innym szyldem, na popiołach trupa uwczesnego tworu. Albo ewentualnie pozostaje opcja szukać/przejść gdzie indziej, na świeży grunt.
23-10-2017, 23:47
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nikodem Offline
* * * * *

Liczba postów: 167
Reputacja: 35
Znak Zodiaku: Lew
Magia Słowiańska

Podziękowania: 135
Podziękowano 84 razy w 39 postach
Przejście gdzie indziej też nie będzie dobre, bo próbowano.
I takie inicjatywy szybko upadały.

To Forum jak bastion trwa i pewnie będzie trwać, mimo burz i zamieci, które wypłoszyły część załogi. ;P
Na "odrodzenie" i powrót do dawnej formy pewnie nie ma szans, ale przyznam, że powoli, powoli, z miesiąca na miesiąc widzę, jak coś tam zaczyna się dziać (po naprawdę długim, totalnym zamrożeniu).

Więc dajmy mu szansę.
Zwłaszcza, że do rzeczowych dyskusji zawsze się ktoś znajdzie. ;]
24-10-2017, 00:07
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Chaosol Offline
<O> Tu byłem - Wszt

Reputacja: 14
Znak Zodiaku:
Khaos

Podziękowania: 8
Podziękowano 49 razy w 22 postach
Zgodzę się ogólnie ze zdaniem Daratina, że polski okultyzm na swój sposób dogrywa, przynajmniej w świecie sieci czy multimediów. Ja pamiętam inne czasy (i może trochę z sentymentem często je wspominam). Pamiętam także czasy świetności tego forum, które jednak do dziś trzyma całkiem nieźle fason.

No a miejsca, które wyszukuje (takie jak ten portal) podrzucam głównie trochę na zasadzie: społecznego dobra. :D Lepiej wiedzieć, korzystać i wzmagać aktywność, zamiast doprowadzać do upadku każdej struktury związanej z okultyzmem i magią. :)

Aż zarzucę hasłem: razem możemy więcej! :D
24-10-2017, 18:56
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Daratin Offline
Oko

Znak Zodiaku:

(24-10-2017, 00:07)Nikodem napisał(a): Przejście gdzie indziej też nie będzie dobre, bo próbowano.
I takie inicjatywy szybko upadały.

To Forum jak bastion trwa i pewnie będzie trwać, mimo burz i zamieci, które wypłoszyły część załogi. ;P
Na "odrodzenie" i powrót do dawnej formy pewnie nie ma szans, ale przyznam, że powoli, powoli, z miesiąca na miesiąc widzę, jak coś tam zaczyna się dziać (po naprawdę długim, totalnym zamrożeniu).

Więc dajmy mu szansę.
Zwłaszcza, że do rzeczowych dyskusji zawsze się ktoś znajdzie. ;]

Obyś miał rację. Mam szczerą nadzieję, że jednak odżyje. Szkoda aby takie zasoby materiałowe jakie się tutaj znajdują leżały odłogiem nieużywane. Póki co, na ten moment z przykrością muszę stwierdzić, że nawet czat podanego przez Chaosola portalu wydaje się być bardziej żywy :/

Btw. Chaosol, masz coś jeszcze ciekawego w podobnej tematyce? Zrobię sobie mini bazę wypadową ^^
24-10-2017, 20:35
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Cyjanek987 Offline
Użytkownik

Reputacja: 17
Znak Zodiaku: Ryby

Podziękowania: -1
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Ano, polska społeczność ezoteryczna (jako społeczność) umiera. Odrodzenie zawsze następuje pod wpływem pewnych czynników i ludzi, ale zauważmy; czy jeśli wszyscy będą czekać aż znajdą się inne osoby, to czy znajdzie się jakakolwiek i cokolwiek się odrodzi? Z mojej perspektywy każdy powinien się postarać jak może, aby ta nasza polska ezoteryka się rozrastała. To nie znaczy, że mamy się rzucać z patykiem na gromadę krokodyli - broń Boże tego nie mówię. Ale zawsze przecież można się zbroić, aby dać tym krokodylom potem radę, prawda? Zawsze można też je dyskretnie podtruwać, aby walka była łatwiejsza. Ale to tylko moje zdanie. Nikodem trafnie zauważył zjawisko dziś nagminne - paru magów podporządkowuje resztę swoim poglądom, a wszelkie inności traktuje jako głupotę i debilizm. Z mojej perspektywy to poronienia Eonu Maat - połowicznie oddające jego naturę, ale jednak będąc nieudanymi. Ludzie tacy zapominają o prostej zasadzie - wskaż słuszność swego zdania, a nie uznawaj resztę za głupotę. W końcu bądź co bądź najwyższe Prawdy są niewysławialne, a w prawdziwym mędrcu kryje się głupiec ze świeżym podejściem, czyż nie? No ale to tylko moje zdanie, biczem i mieczem was do niego zmuszać nie będę, bo nie o to chodzi.

"Jeśli chcesz upiec szarlotkę, najpierw musisz stworzyć wszechświat" Carl Sagan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2017, 16:05 {2} przez Cyjanek987.)
25-10-2017, 16:04
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.