Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Istoty › Istoty Greckie › Bogowie
Hekate

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Hekate
Autor Wiadomość
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 4,869
Reputacja: 89
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Praktykowany rodzaj magii:
Magia Naturalna

Podziękowania: 457
Podziękowano 335 razy w 406 postach
Hekate
Pamiętam, że to była moja ulubiona Bogini kiedy w podstawówce nauczycielka kazała przeczytać mitologie grecką... A była ulubiona tylko z tego powodu bo była opiekunka czarownic, sama zresztą nią była. Jej potęga była ogromna, rozciągała się na trzy światy, ziemie, niebo oraz podziemie - czcił ja nawet sam Zeus, Hekate była najstarszą Boginią na Olimpie. Panowała nad życiem i śmiercią każdego człowieka, potrafiła więzić i uwalniać duchy wszelkiego rodzaju była honorowana i wzywana przez magów i czarownice - ba! Zresztą dalej tak jest. Co ciekawe i zastanawiające... Według starożytnego gnostycznego tekstu ''Wyroczni Chaldejskich'', Hekate jest Wielka Matka, życiem wszechświata. Wzywa się ją używając jej sigillum - jest to sierp Księżyca z dwoma punktami i góry i trzecim pomiędzy nimi.

W Wicca Hekate jest związana z trzecią postacią Bogini - Staruszka - Księżyc Malejący.
17-09-2012, 10:36
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Welshang Offline
Użytkownik

Liczba postów: 14
Reputacja: 1
Znak Zodiaku: Byk
Wicca

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Hekate
HEKATE

Potocznym myśleniem mitycznym Hekate kojarzy się z ciemnością. Mówi się, że Hekate to bogini ciemności. Uprzedzę jednak od razu, że mamy tu do czynienia z daleko idącym uproszczeniem, źródłem którego była najprawdopodobniej wszechobecna ludzka potrzeba porządkowania wszystkiego. Także tego, co było poza- czy ponadludzkie.

[Obrazek: hekate-image-beautiful-but-odd.jpg]

Trzeba także wspomnieć iż była ona opiekunką kobiet, co może w pewien sposób wyjaśniać ten pozorny dualizm życia (światłości) i ciemności.

Hekate możemy porównać do sacrum które przyczynia się do zbawienia, lecz także potępia.
Hekate jako pani podziemi – strzegła bram Hadesu i posłuszny jej był piekielny pies Cerber.
Przede wszystkim jednak Hekate to zwierzchniczka czarownic i bogini mrocznej magii. Magom i czarownicom dawała ona moc nad siłami natury, zdradzała tajemnice ziół magicznych i uczyła jak sporządzać z nich eliksiry. Była panią magii nekromanckiej i funeralnej. Ukazywała ona adeptom ścieżkę poszukiwań prawdy w najciemniejszych i najgłębszych poziomach wyobraźni.
Jej kult był zwalczany przez patriarchalne religie, gdyż często obejmował praktyki, które wydawać się mogły perwersyjne, niebezpieczne – szczególnie ze względu na kult kobiecej seksualności. Jej misteria opierały się na kulcie seksualności w jej dzikim i pierwotnym aspekcie. Hekate jest najbardziej "mroczną" boginią zachodniego panteonu. Jej kult to via sinistra, zgłębianie ciemnej strony egzystencji, pierwotnego charakteru natury ludzkiej i mrocznych instynktów.
Hekate utożsamiano też z Księżycem i często przydzielano jej rolę bogini światła księżycowego. Nazywano ją wtedy Mene, nawiązując do drugiego imienia Selene, bogini Księżyca, ale i świata podziemnego. Jej misteria mogły być też więc związane z żeńskim cyklem płodności, który od wieków łączony był z fazami Księżyca.

Składano jej ofiary z placków, miodu i czarnego psa.Posągi Hekate o trzech obliczach ustawiano na rozdrożach tak, by każda twarz bogini patrzyła na inną drogę i chroniła podróżnych przed złymi demonami. W plastyce ukształtowały się dwa zasadnicze sposoby przedstawiania bogini:
-Hekate jako kobieta siedząca na tronie (np. posąg z Aten - VI w. p.n.e).
-Hekate jako trzy złączone plecami kobiety lub niewiasta o trzech głowach

Dlaczego własnie ona ? Ponieważ jest czymś w rodzaju dwóch stron medalu, dnia i nocy, życia i śmierci. Pokazuje że wszystko ma dwie strony, które w każdym życiu obowiązują z tymi samymi prawami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2014, 11:24 {2} przez Welshang.)
26-02-2014, 23:58
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
LittleBigGinger Offline
Użytkownik

Liczba postów: 22
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Lew
Cosmic Witch

Podziękowania: 1
Podziękowano 11 razy w 5 postach
RE: Hekate
Wrzucam wam modlitwę do Hekate, znaleziona przeze mnie jakiś czas temu:

Hekate, Matko Ciemności, wzywam Cię!
Odpowiadam na Twoje wołanie i jestem gotów wstąpić na twoją ścieżkę!
Bogini nocy, chroń mnie swoją magiczną mocą.
Pozwól mi przeniknąć zasłonę świata i osiągnąć mądrość, której udzielasz swoim wyznawcom!
Panno progów i skrzyżowań, prowadź mnie pośród ciemności, abym mógł wydobyć własne światło!
Mroczna Matko! Przyrzekam Ci moją lojalność! Otaczam Cię czcią teraz i na zawsze!
Na moc potrójnego księżyca!
Chwała Hekate!
Chwała Hekate!
Chwała Hekate!
Macie może jeszcze inne inwokacje, rytuały i praktyki dotyczące Bogini Hekate?
Chętnie poznam wasze praktyki komunikacji z bogami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2021, 13:32 {2} przez LittleBigGinger.)
12-12-2021, 13:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2022 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.