![]() |
|
Rytuały magiczne z użyciem Tarota - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Dywinacja (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=98) +--- Dział: Tarot (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=103) +--- Wątek: Rytuały magiczne z użyciem Tarota (/showthread.php?tid=11522) Strony:
1
2
|
Rytuały magiczne z użyciem Tarota - Walpurgia - 31-10-2022 Dzień dobry! To mój pierwszy "normalny" (po przywitaniu się) post. Mam nadzieję, że wstrzeliłam się w dobry dział ![]() Chcę zapytać, czy ktoś zna książki, w których opisano ryty magiczne z użyciem kart Tarota. Do tej pory spotkałam się z: Tarot księżycowy, Victoria Constantino Tarot intencyjny, Denise Hesselroth Wielka księga Tarota, Skye Alexander "Tarot księżycowy" i "Wielka Księga Tarota" prezentują dość typowe zaklęcia, jakich dużo w książkach wiccanek, natomiast Tarot Intencyjny najbardziej ze wszystkiego przypomina układanie skryptów runicznych, tylko w tym wypadku robi się to z kart. Zastanawiam się, czy są jeszcze jakieś książki które opisują rytuały mające na celu realizację określonych celów z użyciem talii kart? Czy istnieją opisy takich praktyk u np. Waite'a? A może to jakaś zupełnie nowa moda? RE: Rytuały magiczne z użyciem Tarota - Olimpia - 31-10-2022 A może zacznij tworzyć własne?
RE: Rytuały magiczne z użyciem Tarota - Evander - 31-10-2022 Amorte, Karty tarota reprezentują stany rzeczywistości. Sytuacje, uczucia, emocje, stan posiadania itd. Podobnie jak runy zresztą. Składając docelowy pożądany układ kart reprezentujący interesującą nas sytuację - coś jakby odwrotność rozkładu - można spróbować rytualnie projektować go na rzeczywistość. To magia rytualna pełną mordą. Efekty potrafią być... spektakularne. Natomiast przed rozpoczęciem takich działań należy przemedytować sobie znaczenie kart i skupiać się na wybranym aspekcie tego znaczenia bardzo mocno w trakcie rytuału. Inaczej ta magia potrafi być naprawdę nieprzewidywalna, natomiast z doświadczenia mogę powiedzieć - jak każda magia rytualna, jeśli prawidłowo przygotujemy się do ceremonii i ją równie prawidłowo przeprowadzimy, rzeczy będą się działy. Szczerze mówiąc to uważałbym z tym, czy też raczej - zaczynałbym pomału od drobnych rzeczy. Ale warto eksperymentować. RE: Rytuały magiczne z użyciem Tarota - Walpurgia - 01-11-2022 (31-10-2022, 23:11)Evander napisał(a): Efekty potrafią być... spektakularne. Czy dobrze rozumiem, że testowałeś tego rodzaju magię (z użyciem kart)? Użyłeś własnych pomysłów czy jakichś pomocy naukowych do tego celu?
RE: Rytuały magiczne z użyciem Tarota - Evander - 06-11-2022 Amorte, Uch, uciekło mi powiadomienie o tym poście. Korzystałem z ceremonii w kręgu połączonej z wizualizacją, gdzie karty były narzędziem reprezentującym pożądany stan docelowy. Szczerze mówiąc... nie pamiętam, czy ktoś mi o tym powiedział, czy sam układałem, wiem że krąg akurat był z Wotowskiego. Próbuj, na pewno warto. W sumie, jak teraz o tym myślę... mam ekstra talię jeszcze nie używaną, i talię, której używałem w tych rytuałach 20 lat temu... a z której nie wróżę, bo używałem jej w rytuałach. Może warto byłoby do tego wrócić. Magia ceremonialna zawsze jest fajna. RE: Rytuały magiczne z użyciem Tarota - Walpurgia - 09-11-2022 Dziękuję za odpowiedź
RE: Rytuały magiczne z użyciem Tarota - Misteryk - 26-05-2023 Tarot spełnia trzy funkcje: 1. Rozwojową. 2. Magiczną. 3. Dywinacyjną. 22 Arkana Wielkie są statycznymi obrazami i odbiciem Praw Kosmosu. 58 Arkanów Małych to narzędzia do dynamicznej realizacji. Rozwój jest istotą Tarota i celem najwyższym, magia jak i dywinacja, nie mogą być celem, spełniają funkcje pomocnicze. Bez Rozwoju magia wypacza się, a dywinacja zapędza w iluzje. RE: Rytuały magiczne z użyciem Tarota - lisa - 28-05-2023 Chyba była jeszcze jakaś książka o tym, że w Tarocie są istoty i że można je przyzwać. Ale nie pamiętam jaka
RE: Rytuały magiczne z użyciem Tarota - Misteryk - 28-05-2023 W tarocie są duchy opiekuńcze tarota, które decydują komu co i jak otwierać. RE: Rytuały magiczne z użyciem Tarota - Walpurgia - 28-05-2023 (28-05-2023, 00:12)lisa napisał(a): Chyba była jeszcze jakaś książka o tym, że w Tarocie są istoty i że można je przyzwać. Ale nie pamiętam jaka Nie znam konkretnej książki z przyzywaniem istot z Tarota. Mam za to skojarzenia z żywiołakami, może to o to chodzi? Są to salamandry (ogień), sylfy (powietrze), nereidy (woda), pigmeje (ziemia). Istoty te umieścił na swoich kartach dworskich Arthur Waite (są widoczne na ubraniach postaci, np. u giermka buław, a także na tronach królowych i królów). |