Witchcraft - Forum ezoteryczne
Odczucia podczas medytacji. - Wersja do druku

+- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl)
+-- Dział: Rozwój duchowy (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Dział: Medytacje i Czakry (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: Odczucia podczas medytacji. (/showthread.php?tid=6582)

Strony: 1 2

Odczucia podczas medytacji. - Ezra - 21-02-2015

Witajcie,

mam pewien problem podczas medytacji, z którym nie umiem sobie poradzić.
Otóż, kiedy rozluźnię się i wyciszę, zaczynam odczuwać drżenie całego ciała. Są to bardzo silne wibracje, niemal jakbym miała mikser pod skórą. Zwłaszcza w okolicach dłoni i łydek. Czasem mam nawet wrażenie, ze się unoszę, albo że wewnątrz cała puchnę.
Domyślam się, że tak odbieram przepływającą przez mnie energię. Tylko nie wiem, jak nad tym zapanować. Kiedyś słyszałam o uziemianiu, by odciągnąć nadmiar energii, ale to nic nie pomaga. Proszę Was o pomoc i radę, bo przez te dziwne wrażenia, nie jestem w stanie kontynuować medytacji i musze ją przerywać :(.

Pozdrawiam i czekam na Wasze rady :).

RE: Odczucia podczas medytacji. - atik - 21-02-2015

Cześć.
Wydaje mi się, że Twoje wibracje są wiązane z początkowym stanem wejścia w astral. Poczytaj sobie o OOBE.

RE: Odczucia podczas medytacji. - Ezra - 21-02-2015

Dziękuję Wam. Ciekawie się składa, bo akurat, jak próbowałam osiągnąć OOBE to mi zupełnie nie szło.
Tylko powiedzcie mi teraz, co mam zrobić, by móc spokojnie medytować. :(

RE: Odczucia podczas medytacji. - Evander - 21-02-2015

Amorte,

(21-02-2015, 12:54)Ezra napisał(a): Witajcie,

mam pewien problem podczas medytacji, z którym nie umiem sobie poradzić.
Otóż, kiedy rozluźnię się i wyciszę, zaczynam odczuwać drżenie całego ciała. Są to bardzo silne wibracje, niemal jakbym miała mikser pod skórą. Zwłaszcza w okolicach dłoni i łydek. Czasem mam nawet wrażenie, ze się unoszę, albo że wewnątrz cała puchnę.
Domyślam się, że tak odbieram przepływającą przez mnie energię. Tylko nie wiem, jak nad tym zapanować. Kiedyś słyszałam o uziemianiu, by odciągnąć nadmiar energii, ale to nic nie pomaga. Proszę Was o pomoc i radę, bo przez te dziwne wrażenia, nie jestem w stanie kontynuować medytacji i musze ją przerywać :(.

Pozdrawiam i czekam na Wasze rady :).

Ezra, być może nie dość dobrze się relaksujesz. Ja mam takie problemy przy nogach, więc czasami trudno mi wejść w stan medytacji.

Drżenia mięśni w trakcie rozluźniania są spowodowane uwalnianiem skumulowanego w nich napięcia, a to potrzebuje czasu.

Spróbuj w trakcie medytacji skupić się na oddechu. Chodzi o prostą obserwacje wykonywanej czynności - wdech nosem, wydech ustami - a nie o jakieś techniki oddechowe.

Szansa jest, że w trakcie tego skupienia zapomnisz o drżeniu mięśni.

Warto też ćwiczyć umiejętność relaksowania się - dosłownie, wchodzić w trans alfa i starać się jak najbardziej w jak najkrótszym czasie rozluźnić, przy okazji podając sobie sugestie, że np. ten stan całkowitego rozluźnienia jest dla mnie naturalny i przychodzi mi bez problemu, albo że nie przejmuję się drżeniem mięśni itd.

Trzeba się ratować. Wbrew pozorom w obecnym świecie ciężko jest się dobrze rozluźnić do medytacji.

Co do muzyki polecam ambient, np. Atrium Carceri (np. z płyty void) albo Biosphere czy Carbon Based Lifeforms.

RE: Odczucia podczas medytacji. - Ismena - 21-02-2015

Ezra :) mam parę pomysłów, ale droga okrężna. Kiedy drżą mięśnie? Wtedy gdy są napięte i niewyćwiczone, czyli fizycznie słabe. Wiem, bo tak miałam kiedy zaczynałam kiedyś ćwiczyć, ogromnie mnie to wkurzało na początku, ale kiedy ćwiczyłam regularnie ciało, to z czasem przeszło. Drugim powodem jest brak magnezu i potasu. A może spróbuj przed medytacja, tak parę godzin wcześniej poćwiczyć fizycznie, rozluźnić się w cieplej kąpieli albo podczas seksu. I potem spróbuj medytować. Sama jestem ciekawa, czy zauważysz jakaś różnicę. ;)

RE: Odczucia podczas medytacji. - dampa - 21-07-2015

Kilka dni temu nad ranem miałam uczucie jakbym unosiła się do góry pod sufit i opadała, po czym znowu do góry. Dopiero gdy powoli wracała mi świadomość i budziłam się poczułam szybki powrót. Uczucie było bardzo przyjemne.
Wczoraj wieczorem przed snem zrobiłam medytacje, gdy już byłam mega rozluźniona w mojej głowie nagle pojawił się obraz jak idę przed siebie i nagle zaczynam biec....po chwili poczułam, że znowu unoszę się do góry, tym razem czułam lekkie wibracje, trochę strach bo w głowie pojawiły się dziwne dźwięki ( bardzo podobne gdy miewałam paraliże senne - słyszałam te dźwięki i czułam jak coś siedzi mi na klatce piersiowej). Tym razem postanowiłam zapanować nad strachem i po chwili znowu błogo unosiłam się do góry. To tak wciąga, że mam ochotę mieć to przy każdej medytacji!
To zaczątki OOBE ? Czy coś innego?

Ps. przypomniałam coś sobie - czułam tak jakbym gdzieś wędrowała a gdy w głowie pojawiła się myśl: '' chcę iść w miejsce x '', zaczęłam wracać do świadomości, usłyszałam kołowrotek mojego chomika i tyle z mojej medytacji :P

A może to działanie MROP ? Do tej pory miewałam sny, które się często sprawdzały. Zazwyczaj były to negatywne wydarzenia. Odkąd stosuję MROP nie pamiętam swoich snów i jestem spokojniejsza.

RE: Odczucia podczas medytacji. - Olimpia - 21-07-2015

Oobe.

Super. A możecie doradzić co robić by wreszcie udało się wyjść z ciała ? Może robię coś nie tak albo powinnam wprowadzić inne ćwiczenia ?

RE: Odczucia podczas medytacji. - Gauge - 21-07-2015

Robisz wszystko dobrze.
Grunt to dobrze się rozluźnić. Trzeba poczuć swoje ciało astralne.W momencie gdy poczujesz, że jesteś lżejsza od piórka - wtedy wystarczy po prostu się podnieść.
Wibracje wzmacniaj siłą woli - to one cię doprowadzą. Musisz je czuć wszędzie. I mają być coraz szybsze.

Ja od niedawna próbuję wyjść. Raz mi się udało nawet, ale się przestraszyłem bo to było z nienacka. Mianowicie zawsze przed zaśnięciem próbuję. Teraz już automatycznie jak leżę w łóżku to zaczynam czuć wibracje. Wtedy nie miałem ochoty na ćwiczenia i zasypiałem. Nagle JEBUDU ŁUBUDU i poczułem taką lekkość... DOSŁOWNIE lżejszy od piórka. I nagle się podniosłem. I wtedy się przestraszyłem.

Też miałam mocne wibracje podczas jednej z medytacji....najpierw leżałam na plecach ale było już mi niewygodnie i gdy położyłam się na boku ciało zaczęło wibrować.

To może dzisiaj spróbuję zrobić coś więcej. Wczoraj nawet nie wiedziałam, że trzeba się podnieść i tak leżałam:P a czułam, że już bardzo blisko.