Witchcraft - Forum ezoteryczne
Pewne pytanie - Wersja do druku

+- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl)
+-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Pytania i problemy (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: Pewne pytanie (/showthread.php?tid=10941)

Strony: 1 2

RE: Pewne pytanie - Sathvai - 03-06-2020

Powodzenia! Jeśli coś fajnego z tego wyjdzie to koniecznie się pochwal i rzuć swoje uwagi. :)

RE: Pewne pytanie - aeros - 15-09-2021

Trochę czasu minęło od mojego ostatniego postu na tym forum (właściwie za dużo ich nie było). Jaki był efekt? Bardzo słaby, wynik poprawiłem, ale koniec końców się nie dostałem. Zacząłem się zastanawiać co zrobiłem źle, co poszło nie tak. Od tamtego czasu zagłębiałem się w różne dziedziny magii, zacząłem czytać informacje od pracy z aniołami, demonami oraz innymi bytami. To, co mnie irytowało, to opisywanie tego samego Bóstwa inaczej przez różne osoby. Zacząłem się zastanawiać, cholera co jest, dlaczego jest taka rozbieżność. Ukojenie znalazłem przypadkiem, w magii chaosu i w jej podstawach. Zrozumiałem, że wiara jest najważniejszym narzędziem. Wpadłem w wir sigilów, serwitorów oraz innych istot. Najważniejsze jednak co wyniosłem to, że każdy tworzy własne Bóstwo/Istoty. Korzystałem z kilku systemów z niezłym skutkiem, ale nadal pamiętałem o głównym celu. Do jego realizacji wykorzystałem rytuał z książki o aniołach i wiecie co udało się, bez problemu dostałem się na te wymarzone studia. Obecnie jestem mądrzejszy o pewną wiedzę, zamierzam zabrać się powoli do stworzenia własnego systemu magicznego, który będzie wykorzystywał obecne już archetypy oraz pewne założenia. Wyzwanie duże, ponieważ wymaga tego aby chwilę temu poświęcić, ale wydaje mi się, że będzie warto.

Strasznie się rozpisałem, co mogę doradzić do osób które by zaczynały tak jak ja? Chyba tylko to, że kluczem jest wiara, musimy w pełni uwierzyć w to, że dany rytuał/sposób/zaklęcie odniesie skutek.

RE: Pewne pytanie - Evander - 15-09-2021

Amorte,

W ogóle się nie rozpisałeś.
Gratulacje odnośnie dostania się na studia - może warto opisać jak w praktyce zrealizowałeś wspomniany wyżej rytuał dla kolejnych osób z tym problemem?
Przyjdzie za rok aeros junior z podobnym problemem i będzie musiał wynajdować koło na nowo, bo aeros senior nie opisał jak osiągnął taki cel.
Bardzo zachęcam do dzielenia się wiedzą zdobytą w praktyce.

PS.
Własne, indywidualne wyobrażenie bóstwa jest personalnym interfejsem dostępu do energii godformy w astralu. Nie denerwowałbym się tym, że ludzie opisują swoje indywidualne interfejsy, jeśli już, to kiedy zaczynają się upierać przy swoim opisie jako jedynym prawdziwym.

@Evander no tak zapomniałem o najważniejszym. Najlepiej będzie jeśli odeślę do książki, z której korzystałem jako podstawa systemu "The 72 Angels of Magick", wszystko jest tam ładnie opisane. Chciałbym się jakoś bardziej podzielić wiedzą, ale za bardzo nie wiem co miałbym dodać. Magia chaosu opiera się na skakaniu z systemu do systemu, trzeba po prostu wierzyć. Rezultaty są lepsze lub gorsze, chociaż muszę przyznać, że w moim przypadku jest naprawdę nieźle i na razie mnie nie zawiodła (odpukać). Może będę opisywać jak wygląda proges z tworzeniem mojego własnego systemu, jednak nie wiem, czy kogoś to będzie interesowało. (Tutaj trzeba dodać, że obecnie moja praktyka opiera się na próbach i błędach)

Właśnie problemem było to, że większość ludzi brała swój opis bóstwa jako jedyny prawdziwy. Kiedy szukałem informacji na temat jakiegoś demona albo Boga, dochodziło naprawdę do sytuacji komicznych, bo jak to dany byt zachowuje się inaczej.

Amorte,

No to czeka cię wiele tego typu dziwów, przy czytaniu grimuarów magii klasycznej.
Ja czasami miałem wrażenie, że autorzy żyli w innych światach.

Magia chaosu przynajmniej pokazuje palcem na głowę adepta i podkreśla wagę podejścia do swoich działań.
Bez zbędnego moralizowania.

Co do tego, co mógłbyś opisać - mógłbyś założyć temat, opisując swój problem, krótko poszukiwanie rozwiązań, następnie zacytować rytuał ze źródła z podaniem źródła.

Warto myślę w tej sytuacji wspomnieć o etapie przygotowań do tego rytuału, bo on pewnie był w twoim przypadku tak samo istotny jak samo wykonywanie rytuału. Percepcja rzeczywistości i jej zmiana przygotowaniami i rytuałem to pewnie coś, na czym wykłada się wielu początkujących.

Czasami trafiają się tutaj osoby chcące zajmować się pracą z innymi bytami, na przykład aniołami, więc praktyczna, sprawdzona przez kogoś innego technika, to zawsze taki rodzynek w cieście.

Hm w takim wypadku myślę, że dodam post w dziale magii chaosu na temat percepcji rzeczywistości. Sposoby dzięki którymi łatwiej jest "hackować" swój umysł. Możliwe, że to pomoże komuś, kto dopiero zaczyna przygodę z tą dziedziną.

Amorte,

Dzięki. Jestem pewien, że przyszli początkujący adepci zmagający się z podobnymi problemami to docenią.