![]() |
|
La Santa Muerte - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Rozwój duchowy (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=28) +--- Dział: Religie i Filozofie (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=32) +--- Wątek: La Santa Muerte (/showthread.php?tid=11694) |
RE: La Santa Muerte - Olimpia - 08-08-2023 Nie, LGBT raczej nie wyznaje Santa Muerte. A jeśli chodzi o samą religię, no cóż, nawet jak przeszukasz info odnośnie Santa Muerte na stronach rodzimych (od czego jest traslator) to główni wyznawcy są potwierdzeni. To po prostu religia ludzi wyciągniętych spod marginesu społecznego. Tak samo jak szukają kogoś kto zjada koty i widzą ołtarz Lucyferiański (nie, mylić z Satanizmem!), a jest podejrzany no to wiadomo, że brał w tym udział. Musisz jeszcze wplątywać w to politykę? Ja mówię wprost nie znam się na tematyce Santa Muerte - ledwo temat kiedyś tam liznęłam, ale zdecydowanie wolę wierzyć osobom, które są na miejscu i mają codzienną styczność z daną rzeczą, a także szukać informacji na stronach rodzimych zamiast bawić się w ignoranta i znawcę od siedmiu boleści. RE: La Santa Muerte - Opiuek - 08-08-2023 Tak ...bo polityka jest synonimem okultyzmuciemne interesy,tajne służby,umowy,socjotechnika,ukryta władza i jej podwykonawcy/pionki. Czytam fajną książkę o Świętej Śmierci La Santa Muerte Magia i mistycyzm śmierci - Tomás Prower RE: La Santa Muerte - Walpurgia - 08-08-2023 (08-08-2023, 13:21)Opiuek napisał(a): Czytam fajną książkę o Świętej Śmierci Jeśli mogę doradzić, to lepsza jest książka A. Chesnuta. Jest bardziej naukowa z uwagi na wykształcenie i profesję autora, i moim zdaniem jest bardziej rzetelna. Prower z kolei miesza temat Santa Muerte z wicca i odmawia pisania o czarnej magii Santa Muerte, chociaż to jej ważny aspekt. Chesnut od tego nie uciekał. RE: La Santa Muerte - Opiuek - 08-08-2023 Oj tak,u Prowera Muerte jest baardzo "zawikane" Chesnut z kolei napisał reportaż (ponoć) w swojej książce? RE: La Santa Muerte - Walpurgia - 11-08-2023 Obie książki są poniekąd reportażami, ale moim zdaniem Chesnut zrobił to po prostu lepiej. RE: La Santa Muerte - Opiuek - 11-08-2023 To może zapytam tak,z której książki wynika więcej praktycznych informacji? Która z nich to podręcznik a która ćwiczeniówka? RE: La Santa Muerte - Walpurgia - 11-08-2023 Prower bardziej ćwiczeniowy. Ma więcej przepisów na rytuały, chociaż część wygląda na wymyśloną przez niego. Jest nawet jakaś wizualizacja/medytacja na Santa Muerte. Chesnut rytów ma mniej, ale starał się przytaczać rzeczy wzięte od wyznawców i żaden ryt nie jest od niego. Niektóre są z "La Biblia de la Santa Muerte", a niektóre wziął np. z blogów wyznawców (bo kopał też po necie, żeby się dowiedzieć, co ludzie o niej piszą). RE: La Santa Muerte - Opiuek - 11-08-2023 Chyba sobie kupię chociaż ta La Biblia też mogłaby być niezła.To jest jakaś jedna książka wspólnotowa czy są różne,kilku autorów? RE: La Santa Muerte - Walpurgia - 12-08-2023 (11-08-2023, 18:37)Opiuek napisał(a): To jest jakaś jedna książka wspólnotowa czy są różne,kilku autorów? Są różne. Sporo fajnych rzeczy można znaleźć na Amazonie. Ale też ciekawe rzeczy można znaleźć w necie za free, sporo wyznawców pisze własne pdf'y, które potem udostępnia. Wpisz sobie w Google cały ten ciąg: santa muerte site:pdfcoffee.com RE: La Santa Muerte - Opiuek - 12-08-2023 Ja o rzeczach trudnych nie lubię czytać po angielsku...słabo znam ten język nie lubię amerykanizacji,łesternizacji i całej tej makdonaldyzacji. (mam bunt )Czy Ty wiesz,że na "alledrogo" (obecnie jakieś kuźwa czajnatałn z tego zrobili) czy Ty wiesz że można sobie kupić u jednego sprzedawcy masę różnych figurek od bogów i bogiń z całego świata poprzez akty i zwierzaki a na Bafomecie kończąc no wszystko mają. Pytam się (ba ma różne bóstwa śmierci) a gdzie Marzanna? Macie Hel a nie macie Marzanny? No nie mamy ...a potem się czyta głupoty o Słowianach co spadli z nieba w IV wiekunikt nic nie wie,nie ma tematu (ło ale się wkurczyłęm XD ) Wracając do La SM ,co wyznawca to obyczaj ? :> ...i niech mi ktoś powie że ten kult nie ma związku z katolicyzmem ![]() Byłem dziś po drodze w księgarni,jedynej w mieście pytam się czy mają na składzie coś o Świętej Śmierci a pani sprzedająca jakie podniecenie w oczach mamy mamytylko że to co mają to ja też już mam więc ...kupiłem coś innego dla córki kuzynki ale to temat do innego wątku
|