![]() |
|
Jak działa Astrologia - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Powiązane z magią (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=343) +--- Dział: Astrologia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Jak działa Astrologia (/showthread.php?tid=4351) Strony:
1
2
|
RE: Jak działa Astrologia - Olimpia - 22-01-2014 No skad mam wiedziec co to jest to.szare? xDD jak sie robi olowek? tylkp wtedy eiemy jak dziala.jesli wiemy jak.jest zbudowany w.przeciwnym razie wiemy tko.jal tego.uzywac. RE: Jak działa Astrologia - Estel - 22-01-2014 Ja uważam, że wiedza jak coś działa również jest ważna. Dzięki temu można to lepiej rozumieć, udoskonalić. Poruszając się "po omacku", nie osiągnie się tego co można osiągnąć próbując zrozumieć pewne mechanizmy. Kiedyś komuś nie wystarczał sam ołówek, więc doczepił do niego gumkę. Nie podobały się telewizory z... jakby to... wielkim tyłem, więc mamy teraz plazmę i ledy. Ale do tego potrzebna była wiedza teoretyczna jak to wszystko działa. Tylko ciekawi mnie czy w przypadku astrologii osiągniecie takiej wiedzy jest w ogóle możliwe, przynajmniej na tą chwilę. Ale mimo to chyba warto zadawać takie pytania. RE: Jak działa Astrologia - Olimpia - 22-01-2014 Wiedza jak cps.dziala na.planie materialnym jesy wazne ale.magia to nie jest plan materialny :-P Dopoki nie wiedzialam jak co dziala.szlo mi o wiele lepiej i szybciej bylam nie ograniczona. Ale.uwazajcie jak chcecie.
RE: Jak działa Astrologia - Estel - 22-01-2014 Hmm... to w takim razie po co jest cała teoria o magii? Cały ten hermetyzm o fluidach itp. skoro do wszystkiego wystarcza intuicja? Franz Bardon pisał, że mag zawsze powinien wiedzieć co robi i jak to mniej więcej działa. RE: Jak działa Astrologia - DarkKnight - 22-01-2014 Franz Bardon pisał nawet jak działają podstawy magii... RE: Jak działa Astrologia - Olimpia - 22-01-2014 Bo madzy w wiekszosci to intelektualisci uwazajacy magie za.nauke taka jak matma czy fizyka i wierza ze zistabie kiedys udowodniona? No i... jesli chcemy wiedziec o nagii wszystko to jak dziala tez powinnismy musze.to przyznac nawet ja ale to daje sporo.minusow. przynajmniej u mnoe i kilku znajomych tak bylo. magia musi przemawiac do was swoim jezykiem a.bie jezykiem nauczyciela... sporo sie ba tyk traci zyskuje sie jedbak ograniczenia i uprzedzenia... RE: Jak działa Astrologia - Olimpia - 22-01-2014 Co wy myslicie.ze.magia spadla z.nieba? Bylo ja odkryc.pierworodnie samemu i nikt.nir.woedzial.jak.dziala dopiero wraz.z.rozwojem.nauki zaczeto sie.nad tym.glowic gdzies.w.sredniowieczu juz zaczelo malymi kroczkami a przed.nim byla.prechistoria starpzytnosc... RE: Jak działa Astrologia - Oth - 22-01-2014 Gdyby nie obserwacja przyczyn, nikt nie wynalazłby skutków. Nie byłoby magii, gdyby ktoś nie zaczął się zastanawiać "dlaczego tak się stało?". Gdyby nie badanie podstaw, nie byłoby żadnego rozwoju. Intuicja jest oczywiście bardzo ważna, bo to ona pchnie człowieka do jakiegoś odkrycia. Ale na tym rola intuicji się kończy. Później trzeba zbadać owo odkrycie, aby ono faktycznie zyskało wartość. Znajomość działania jest niezbędna do wszystkiego, nawet magii. W końcu najważniejszym elementem magii są właśnie jej prawa, bo przecież magia jest wiedzą i umiejętnością posługiwania się tymi prawami właśnie. |