![]() |
|
Magiczny ogródek - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Dział: Pytania i problemy (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Magiczny ogródek (/showthread.php?tid=7021) |
RE: Magiczny ogródek - Olimpia - 16-07-2015 Cały świat jest domem zwierząt - to że ludzie przywłaszczyli sobie kawałki, nie znaczy, że zwierzęta nie mają prawa tam przebywać. A ludzie odsunęli się na Natury i wybrali beton... więc teorytycznie mogą wykopać nas z lasu, nasz gatunek wybrał tak a nie inaczej.I wyobraź sobie Gauge, że najniebezpieczniejszą istotą na świecie jest człowiek - prawdziwy potwór. Ludzie trzymają w domu lwy, wiesz o tym? Co prawda trzeba mieć na to zezwolenie, ale ''dzikie'' zwierzęta są trzymane w domach. Ciekawe że te ''dzikie bestie'', często też wychowali ludzkie dziecko - najczęściej wilki, ale także niedźwiedzie czy tygrysy - znaleźli porzucone dziecko, brali i wychowywali jak własne. A moja koleżanka chodzi sobie z wężem Boa wokół szyji po mieście... i nic się nie dzieje. Jak zrozumiesz Naturę to zrozumiesz o wiele więcej niż to co teraz mówię, a to jest nie opisanie piękna, cudowna i niesamowita sprawa. LaVey miał całkowitą rację mówiąc, że zwierzęta nie różnią się tak bardzo od ludzi, a jak już to są o niebo lepsi niż my - i każdy kto rozumie Naturę, czy jest duchowo czy ezoterycznie blisko zwierząt Ci to powie. RE: Magiczny ogródek - Gauge - 16-07-2015 Harryhrm, O jakim rozmiarze 'ogródka' mówimy? Sarna na pewno potrzebuje duuuużo miejsca. Zwłaszcza, że chciałbyś utworzyć sztucznie jej habitat. Jej i jej rodzinki, w składzie: Tata-kozioł i młode. Bo chyba nie będziesz taki okrutny i nie skarzesz jej na samotność? Ja myślałem raczej o zwykłym przydomowym ogródku, ale jeśli ty masz pisiont hektarów do wykorzystania to proszę bardzo. Olimpia, Cały świat jest domem zwierząt tak jak i ludzi. Ale nie znaczy to, że niedźwiedź buszujący w śmietniku jest ok. Świat zwierząt i ludzi to dwie różne rzeczy, dlatego że ludzie odeszli od natury - to prawda. Mam nadzieję, że kiedyś do niej powróci. Na swój sposób. Bo postęp cywilizacyjny idzie wciąż do przodu. Możemy żyć w zgodzie, albo nie. Tylko od człowieka zależy czy ten konflikt nastąpi. W kwestii co jest lepsze: Pieseł czy człowiek, myślę, że znalazłbym w sobie pokłady szacunku wystarczające dla ich obu. RE: Magiczny ogródek - Shadow - 16-07-2015 Mieszkam na wsi i sarny i tak biegają niedaleko domu. Ogród nie ma być bardzo mały, ale strasznie wielki też nie. Jeśli tylko zostawie go otwartego, a nie zamkne go i odizoluje tylko dla siebie jest spore prawdopodobieństwo że sarny mogłyby się tam pojawić, co nie znaczy że musiały by tam mieszkać. Chciałem sie dowiedzieć jakie rośliny byście polecili do takiego ogrodu, a dyskutujemy o tym czy zwierzęta mogą z niego korzystać. Dopóki zwierze mnie nie zaatakuje może chodzić sobie gdzie chce, ale na agresje prawie zawsze odpowiadam agresją RE: Magiczny ogródek - Olimpia - 16-07-2015 Weź kup sobie to: http://www.czarymary.pl/p_844083_encyklopedia_magicznych_roslin_cunningham_scott bo jak mówiłam, dobór roślin jest bardzo indywidualny - każdy ma odmienne potrzeby, ja Ci poleciam te, które sama bym zasadziła, ale które nie koniecznie Ty byś chciał. Dlatego dobrze abyś poznał rośliny i sobie wybrał co chcesz zasadzić, takim przewodnikiem dysponuje też Pani Alicja Chrzanowska, ale jej książek nie polecam nikomu - i mówię o wszystkich. RE: Magiczny ogródek - Shadow - 16-07-2015 Dzięki i to już jest coś. A co byście radzili do odnośnika żywiołu ognia w ogrodzie? Mam wrażenie że jest tu tylko jedna aktywna, kompetentna osoba (czytaj: Olimpia) RE: Magiczny ogródek - Olimpia - 16-07-2015 A dziękuję. xD Wszystkie rośliny są spod żywiołu ziemi, jako drugi mają także inne np. właśnie ogień - ale ja akurat mało się znam na drugich dominujących żywiołach roślin. Teorytycznie to są te w kolorach ognia. RE: Magiczny ogródek - Shadow - 16-07-2015 Zastanawiałem się też nad systemem pochodni oświetlenia ogniem. RE: Magiczny ogródek - Olimpia - 16-07-2015 Dobry pomysł jak się korzysta z BHP. RE: Magiczny ogródek - Shadow - 16-07-2015 Lubie wybuchy i pirotechnike od malutkiego, ja nwp co to BHP, ale postaram się nie spalić ogrodu. Pochodnie mogą być wysokie. I może kiedyś bębny gdzieś postawie takie duże szamańskie RE: Magiczny ogródek - Void - 17-07-2015 Co do koncepcji Ogrodu. 4 żywioły możesz trzymać w domu jako misę z wodą, misę z solą, kadzidło i/lub świecie - gdyż same kadzidło reprezentuję i ogień, i powietrze. Jako czystą manifestację powietrza... hmm... Powiedziałbym coś w stylu: Balon. Ale przychodzi mi coś bardziej szalonego do głowy. Ciężkie gazy można zamknąć w otwartym wiadrze, nigdzie nie ulecą, stąd można by i tak zrobić. Lub pośrednio: Kamienie emanujące jakimś gazem, choćby i toskycznym. Lub olejek teryczny/alkohol/benzynę - te stale wydzielają gazy i są czymś pomiędzy wodą a powietrzem. Tyle w temacie żywiołów. Co do ogrodu. Najważniejsza jest funkcjonalność. Po prostu zasadź zioła podstawowe, jak Szałwia, czy coś co ci będzie NA PEWNO potrzebne. Później jeżeli chcesz to zioła do ziołolecznictwa, te się przydadzą w eliksirach. A na końcu zioła symboliczne, jak różna, czy same ciernie - miłość i ból, tylko to mi przyszło do głowy .Nie mniej, zważ na realia. Działka z miejscem na ogród jest już sporym wydatkiem, jeżeli masz spory dom i szansę na coś takiego - droga wolna. Moja działka mieści na sobie dom, dwa ogródki, oczko wodne, altanę, komórkę na węgiel, i coś co można nazwać szopą. Wszystko i tak trzymam w domu, w kufrach, a zioła zrywam jako kwiaty. Ewentualnie kupuję gotowe. Więc mówię: Jeżeli chcesz coś takiego, licz się z realiami. |