Witchcraft - Forum ezoteryczne
Golem - Wersja do druku

+- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl)
+-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Istoty (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Wątek: Golem (/showthread.php?tid=905)

Strony: 1 2 3 4

RE: Golem - VerumPL - 26-03-2014

Hej drakonis dzięki, że ożywiłeś wątek zamierzam nad tym popracować z moją grupą magiczną.

RE: Golem - Oth - 26-03-2014

Ev, według moich źródeł, nie "życie", a "prawda" było słowem ożywiającym golema.

RE: Golem - Gwynbleidd - 26-03-2014

(26-03-2014, 17:32)Oth napisał(a): Ev, według moich źródeł, nie "życie", a "prawda" było słowem ożywiającym golema.

Ja się spotkałem ze słowem "życie". Mam też nieodparte wrażenie, że widziałem gdzieś w jaki sposób stworzyć ten pergamin ze słowem "życie", który potem "wkładamy" w golema. Tylko mam jakieś dziwne zaburzenie i nie pamiętam w tej chwili czy to był sen czy jawa. O.o

Zresztą chyba kieeedyś pytałem Ciebie o to...

RE: Golem - Atria - 26-03-2014

Golemy żydowskie to z pewnością chodzi o te ze zwojem w ustach (tu od oddechu właśnie).

Były również golemy, które miały wyryte bodaj na czole słowo życie. Po starciu jednej litery słowo to oznaczało śmierć - golem się zatrzymywał, był unieszkodliwiony. Nie było innego sposobu by pozbyć się golema bądź go pokonać - słuchał rozkazów jedynie swego stwórcy. Nie pamiętam niestety z jakiej kultury pochodziła ta wersja.

RE: Golem - Oth - 27-03-2014

Cytat:Ja się spotkałem ze słowem "życie". Mam też nieodparte wrażenie, że widziałem gdzieś w jaki sposób stworzyć ten pergamin ze słowem "życie", który potem "wkładamy" w golema. Tylko mam jakieś dziwne zaburzenie i nie pamiętam w tej chwili czy to był sen czy jawa. O.o
Starsza (prawdopodobnie) wersja podaje, że golemowi należało włożyć do ust pergamin z imieniem Boga (w judaizmie jest wiele imion Boga, każde mające inne znaczenie - przedstawiające inne atrybuty Boskości), które prawdopodobnie miało służyć jako magiczna formuła do ożywienia go. W innych wersjach była mowa o magicznej formule, ale która niekoniecznie miała być imieniem Boga.

Inna (późniejsza?) mówiła, że należy wyryć mu słowo na głowie. Słowem miało być "emeth" (pisane: Alef Mem Thau), co znaczy "prawda". Usuwając literę "e" (Alef) otrzymujemy "meth", czyli "śmierć" - miał być to sposób dezaktywacji golema. Taka wersja istnieje w baśni Braci Grimm, którzy zapożyczyli ją najprawdopodobniej od żyjącego w szesnastym i siedemnastym wieku rabina Jehuda Löw ben Becalel'a. Odnośnie tej metody istnieje ciekawostka, bowiem John Dee tworząc Sigillum Dei Aemeth posłużył się podobną metodą do ukrycia części magicznych formuł magii heptarchicznej, mianowicie na Sigillum można było uzyskać dodatkowe imiona Boga jeśli zamieniło się wartość przypisaną do litery "e" tworząc ze słowa "meth" słowo "emeth". Dee i Löw żyli w tych samych czasach, więc możliwe, że pobierali nauki z tego samego źródła, lub jeden stał się inspiracją dla drugiego.

RE: Golem - Scorpiones - 27-03-2014

Przyznam się szczerze, że nie załapałem do czego miałby taki golem (ten astralny) służyć. Możnaby trochę jednoznaczniej?

RE: Golem - Razkael - 27-03-2014

To prawie to samo co servitor, ale mniej inteligentny, lecz co za tym idzie jest mniejsze lub nawet zerowe prawdopodobieństwo, że się zbuntuje. Możesz go wykorzystać do tego samego co servitora np. do obrony.

RE: Golem - Oth - 27-03-2014

Cytat:Oth, biorąc pod uwagę, iż interesujesz się bardzo hermetyzmem dziwię się, iż nie umieściłeś hermetyczną wersję stworzenia golema.
Ze względu na mój brak doświadczenia w tej konkretnej dziedzinie. Sługi astralne bezpieczniej jest trzymać w ścianie, jak to Bardon zgrabnie ujął.

Cytat:zalewało roztworem rumianku z wodą
Niekoniecznie musi to być rumianek. Pominąłeś również bardzo istotną tynkturę złota, która jako reprezentacja Akashy i harmonii musi być składnikiem każdego kondensatora fluidów.

Cytat:dodatkowo dawało się cząstkę swojego dna (krew, włos, nasienie itp)
Nie całkiem. Włosy, krew i nasienie stosuje się w magii homeopatycznej, ale nie są to elementy używane do tworzenia golema. Szczególnie chodzi mi o włosy, bo krew i nasienie jako kolejna reprezentacja harmonii i witalności mogą nadać kondensatorowi fluidów wielką zdolność akumulacji (przechowywania) energii. Używa się ich jednak tylko wtedy, gdy golem ma służyć nam samym. Taki golem z dodatkiem naszych wydzielin jest niebezpieczny, bo w niepowołanych rękach może zostać wykorzystany jako laleczka voodoo.

Cytat:Więcej szczegółów znajdziecie w WDH.
A konkretniej w Kształceniu Ciała Fizycznego kroków 7 i 8.

RE: Golem - Scorpiones - 27-03-2014

Dzięki.
Czy to jedyna różnica?
Ktoś może opisać z własnego doświadczenia przypadek kiedy serwitor się 'zbuntował' przeciw niemu?

I z czego płynie jego 'uległość'?

RE: Golem - Razkael - 27-03-2014

Co do buntu to zauważyłem 2 rzeczy, po 1 servitor, który ma mniej ważne zadanie prawdopodobnie zbuntuje się po dłuższym czasie od stworzenia niż servitor o dość odpowiedzialnym zadaniu jak np. obrona. Mój servitor bateryjka nie zbuntował się do tej pory, a servitor obronny, który powstał jakiś czas po tamtym zdążył się zbuntować. Wyglądało to tak, że odmawiał wykonania rozkazu. Po 2 to zależy od twórcy. U niektórych servitor po uzyskaniu świadomości (to prowadzi do buntu) będzie pracował dalej, wdzięczny za stworzenie, a inny jak np. u mnie odmówi wykonania rozkazu. A i servitor wykonuje swoją pracę lepiej w miarę upływu czasu. Kiedyś mój servitor bateria przekazywał dużo mniejsze ilości energii niż dziś.

O golemach nie chcę dużo mówić, bo takowego nie posiadam, ale myślę, że nie buntują się gdyż są zbyt mało inteligentne i nie uzyskają świadomości.