Witchcraft - Forum ezoteryczne
Link energetyczny - pytania praktyczne - Wersja do druku

+- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl)
+-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Pytania i problemy (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: Link energetyczny - pytania praktyczne (/showthread.php?tid=6239)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Link energetyczny - pytania praktyczne - Atria - 28-11-2014

Nasze mięśnie są o wiele silniejsze niźli normalnie jest nam to potrzebne. Są na nich pewne blokady, bo gdyby nie one moglibyśmy uszkodzić własne ciało, ścięgna. Adrenalina likwiduje te ograniczenie (ona lub inna substancja, którą organizm wydziela reagując na zagrożenie). Ot, cała tajemnica nadludzkiej siły bohaterskich matek.

RE: Link energetyczny - pytania praktyczne - Tygrys - 28-11-2014

(28-11-2014, 14:01)Atria napisał(a): Nasze mięśnie są o wiele silniejsze niźli normalnie jest nam to potrzebne. Są na nich pewne blokady, bo gdyby nie one moglibyśmy uszkodzić własne ciało, ścięgna. Adrenalina likwiduje te ograniczenie (ona lub inna substancja, którą organizm wydziela reagując na zagrożenie). Ot, cała tajemnica nadludzkiej siły bohaterskich matek.
Ja jestem innego zdania, to mięśnie są za słabe w konstrukcji naszej budowy, a decydujące znaczenie mają ścięgna.

RE: Link energetyczny - pytania praktyczne - Evander - 28-11-2014

Amorte,

Atria ma rację.
Ciało człowieka jest tak obliczone, że w rzeczywistości jesteśmy w stanie - w sytuacji ostatecznego zagrożenia życia przełamać blokady i wykorzystać pełną siłę mięśni.

Ludzie potrafią przesuwać półtonowe obiekty w głębokim szoku - najczęściej w efekcie poważnie uszkadzając sobie mięśnie.
Przy odpowiednio długiej praktyce medytacyjnej jesteśmy wstanie przejąć kontrolę nad funkcjami życiowymi i mięśniami których istnienia nie jesteśmy świadomi - ale nie polecam, ja się kiedyś prawie udusiłem bo w głębokim transie chciałem sprawdzić na ile jestem w stanie wstrzymać oddech.

Organizm nie zareagował na brak tlenu, pomijając narastający szum w uszach i fale gorąca i zimna, więc po jakichś 7 minutach stwierdziłem, że nie będę ryzykował.

To był chyba najgłębszy wdech, jaki kiedykolwiek wziąłem w życiu.

RE: Link energetyczny - pytania praktyczne - Ismena - 29-11-2014

(26-11-2014, 20:57)Evander napisał(a): Amorte,

1. Jednak ludzkie ego wartościuje każdy kawałek informacji - z punktu widzenia chociażby lokalnego wszechświata nie ma znaczenia, czy wzięłaś do reki kawałek surowej baraniny, czy dłoń ukochanej osoby.
Chemicznie nawet te dwa obiekty są do siebie bardzo zbliżone składem.

To iluzoryczny obraz świata jaki masz w swojej głowie nadaje tej ręce wartość większą niż kawałkowi baraniny i uruchamia u ciebie wydzielanie odpowiedniej kombinacji hormonów. Co z kolei wpływa na ciśnienie krwi w twoim organizmie, bicie serca, rozszerzenie źrenic itd.

2. Więcej - chodziłem do łóżka z kobietą, która przede mną miała tych partnerów kilkunastu i do tej pory wspominam ją jako osobę z najbardziej aktywną i czystą czakrą seksualną jaką w życiu widziałem(jak również, była najlepsza w łóżku).

3. (...)chyba powinienem zasugerować Olimpii dodanie do regulaminu punktu "zabrania się narażania życia i zdrowia użytkowników forum na uszczerbek poprzez sugerowanie zaprzestania konwencjonalnych metod leczenia na rzecz metod wyłącznie magicznych".
1. Może dla Wszechświata nie ma to znaczenia, ale dla mnie ma znaczenie. Nie jadam baraniny bo jest tłusta i żylasta jak fix. :D I zdecydowanie wolę dotykać dłoni (i nie tylko) Ukochanego.
2. Co do aktywności nie mam wątpliwości, jak kobieta ma ogromny temperament i pociąga ją konkretny mężczyzna, to jej czakry w tym momencie mogą nabrać zawrotnego tempa (zwłaszcza, kiedy znajduje się on w zasięgu jej dłoni). PS. Mnie by to do głowy nie wpadło, zeby skupiac sie na czakrach podczas seksu, wolę oddawać się przyjemności i przeżywaniu chwili. :P
3. A to bardzo dobry pomysł. Powinien być taki punkt w Regulaminie.

Edit by Neaxx

RE: Link energetyczny - pytania praktyczne - Oth - 30-11-2014

Cytat:Oth, ale dla mnie to dalej jest niejasne. Przecież Kundalinii samo w
sobie nie jest energią tworzącą, lecz wznoszącą, więc skąd czerpie
energię?
Kundalini jest tą samą energią, która spływa na Wszechświat i napędza go. Boskie światło rozszczepia się na elementy i z ich kombinacji tworzy odmienną jego formę w ośrodku Muladhara. Czakry to tylko filtry.

Cytat:Rozmawialiśmy na czacie, że przecież zdarzają się blokady u
czakry podstawy, za to inne mogą być super rozwinięte jednocześnie.
Każda czakra odżywia się samoistnie, wedle własnych potrzeb. Choć brak poczucia bezpieczeństwa, związany z zaniedbaną podstawą, może wpłynąć negatywnie na resztę.

RE: Link energetyczny - pytania praktyczne - Absinth - 30-11-2014

(30-11-2014, 02:14)Oth napisał(a): Każda czakra odżywia się samoistnie, wedle własnych potrzeb.

Czyli im bardziej czysta czakra i im silniej pracująca, tym bardziej odczuwamy potrzebę realizowania się w danej dziedzinie życia? np. podstawa - większa chęć zdobywania dóbr materialnych, gardła - chcemy więcej tworzyć, malować, pisać wiersze, śpiewać?

RE: Link energetyczny - pytania praktyczne - atik - 30-11-2014

Ilości Kundalini w ciele jest jakoś ustalona, można jej zrobić lub zdobyć?

RE: Link energetyczny - pytania praktyczne - Tygrys - 30-11-2014

Tak troszkę o siłach w nas drzemiących. Są trzy subtelne kanały nerwowe - ida , pingala i suszumna, ulokowane są w rdzeniu kręgowym i są one połączone z siedmioma ośrodkami życiowej energii w ciele zwanymi czakrami. Tych zwojów subtelnej energii nie można dostrzec fizycznymi oczami, lecz można je zobaczyć tylko w medytacji okiem duchowym w wewnętrznej wizji, czyli w tak zwanym trzecim oku. Siedem czakr w ciele nazywa się kolejno: Idą i pingala to dwa subtelne kanały energetyczne usytuowane po obu stronach centralnie położonej suszumny, również subtelnego nerwu, który przechodzi przez środek rdzenia kręgowego. Ida biegnie po lewej stronie suszumny, a pingala po prawej. Tymi subtelnymi kanałami płynie prana - subtelna siła życiowa. Ida wprowadza chłodną prane w czasie wde­chu, a pingala - ciepłą. Te dwa kanały działają na przemian co godzinę. Dopóki proces oddychania odbywa się przez idę i pingale, człowiek pozostaje zaangażowany w ziemskie czynności. Lecz gdy praktyką duchową zaktywizuje się suszumne i zaczynają przez nią płynąć prany, człowiek zaczyna oddychać powoli i regularnie, dzięki czemu może wchodzić w głęboki trans w czasie medytacji i zdobywać tajemne moce. Kiedy energetyzuje się suszumna, człowiek zaczyna odczuwać chłodne kojące wibracje wzdłuż kręgosłupa. Jest to oznaką rozbudzania energii kundalini, która jest ukrytą siłą, aspektem kosmicznej energii. Leży uśpiona i zwinięta jak wąż w najniższej czakrze muladhara u podstawy kręgosłupa w suszumnie. Wszystkie czakry począwszy od czakry podstawy do czakry korony, są położone w suszumnie, która przebiega w środku rdzenia kręgowego. Kiedy energia kundalini zostaje rozbudzona, zaczyna poruszać się do góry wzdłuż kanału suszumny. Taki sam efekt możemy osiągnąć praktykując krija jogę czy inne ćwiczenia jogi. Wtedy również prany zaczynają płynąć w suszumnie. Ćwiczenia te pomagają w obudzeniu energii kundalini, która wspina się w suszumnie ze swego miejsca spoczynku w czakrze podstawy i biegnie w górę przepływając kolejno przez wszystkie czakry, kończąc swój bieg w czakrze korony. W ten sposób ulega transcendencji świadomość człowieka związana z ciałem i umysłem.

RE: Link energetyczny - pytania praktyczne - Oth - 30-11-2014

Cytat:Czyli im bardziej czysta czakra i im silniej pracująca, tym bardziej
odczuwamy potrzebę realizowania się w danej dziedzinie życia? np.
podstawa - większa chęć zdobywania dóbr materialnych, gardła -
chcemy więcej tworzyć, malować, pisać wiersze, śpiewać?
Poziom rozwoju danej czakry nie ma tu zbytnio znaczenia. Niezależnie od tego, czy jakaś czakra jest bardzo rozwinięta, czy wcale, zawsze dotyczy tej samej sfery życia i będzie mieć z nią związane potrzeby. Oczywiście im bardziej rozwinięta czakra, tym potrzeby te będą intensywniejsze.

Cytat:Idą i pingala to dwa subtelne
kanały energetyczne usytuowane po obu stronach centralnie położonej
suszumny, również subtelnego nerwu, który przechodzi przez środek
rdzenia kręgowego. Ida biegnie po lewej stronie suszumny, a pingala po
prawej. Tymi subtelnymi kanałami płynie prana - subtelna siła życiowa.
Ida wprowadza chłodną prane w czasie wdechu, a pingala - ciepłą.
Pingala i Ida to inaczej elektryczny i magnetyczny fluid, natomiast Susumna jest kanałem Akashy, w którym te dwa fluidy łączą się w elektromagnetyczną energię witalną. Czyli, jeśli to komuś pomoże zrozumieć, to to samo co napisałem wcześniej, w terminologii wschodniej można opisać tak: Witalność wypływa z Sahasrary i spływa w dół przez Susumnę do Muladhary, gdzie wybudza Kundalini. Następnie wężowa siła wzbija się w górę, aż dotrze do Sahasrary i dopełni się Zjednoczenie z Boskością.

Można to też hermetycznie zobrazować jako czterobiegunowy magnes, którym jest właśnie mieszcząca czakry astralna matryca. Ogień (Pingala/fluid elektryczny) łączy się z wodą (Ida/fluid magnetyczny), tworząc powietrze (prana w Susumnie/Akashy), po czym wszystkie te trzy energie zbiegają się i ulegają kombinacji w czakrze Muladhara (która hermetycznie odpowiada żywiołowi ziemi), co tworzy nowy typ energii - Kundalini, która tak jak ziemia, odpowiada za wzrost. Mam nadzieję, że teraz jest już zrozumiale, bo niedługo skończą mi się analogie do innych systemów.