![]() |
|
Interpretacja Snów - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Umysł (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Stany Świadomości (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=36) +---- Dział: Sen (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=104) +---- Wątek: Interpretacja Snów (/showthread.php?tid=228) |
Interpretacja Snów - Olimpia - 21-09-2012 Ostatnio na gg mam mały nawał pytań odnośnie znaczenia snów a ja rozkładam ręce i wkurzam się na słowo ''sennik''. Tak, tak rozkładam ręce... Otóż poprzez sny rozmawia z nami nasza podświadomość, ostrzega nas, przepowiada przyszłość itp. mówi ona symbolami a wiadomo nie dla każdego motyl będzie oznaką wolności czy miłości - dla mnie np. motyl to znak pięknej chwili, która niebawem się dramatycznie skończy (motyl jest piękny, ma piękne życie, ale żyje tylko jeden dzień po czym umiera) i dlatego nie wierzyć senniką - rzadko kiedy się zdarza, że symbolika jest zgodna z naszą interpretacją symbolu. Jak powstają senniki? Otóż powstają poprzez zbiorowe skojarzenia osób co do symbolu, np. takim zbiorowym symbolem ludzi jest serce - powszechnie oznaczające miłość, a dolar to kasa, ale zawsze w senniku trafi się cosik co nie jest zgodne z naszą indywidualną, osobistą interpretacją np. niektórym ojciec się kojarzy z opieką, innym z tyranią albo zabezpieczeniem itp. itd. Więc nasuwa się pytanie, jak dobrze interpretować swoje sny? Polecam założyć sennik czyli taką księgę (zeszyt) gdzie będzie miejsce tylko i wyłącznie do zapisywania swoich snów oraz puste miejsce do naszych interpretacji. Ok, gotowi? Super, po pierwsze kiedy coś nam się śni musimy się nauczyć rozpoznawać (spoko, to rzadkie) przesłania podświadomości od przesłania snów z zewnątrz np. od bytów czy innych ludzi (zawsze ktosik nam się może wkraść w sen).Pamiętajcie, że jeśli przekaz będzie ze świata astralnego może on się pokazać jako nasza najbliższa osoba np. spałam sobie, i spałam tak słodko a tu nagle... pojawia mi się twarz wilka1610 na czarnym tle i krzyczy ''obudź się!'' i to już nie jest normalny sen... Tylko wielkie ostrzeżenie ''POBUDKA COŚ ZŁEGO MASZ W CHACIE!!!''. xD A jak się nam śni kolega ze szkoły na którego nigdy wcześniej nie zwracaliśmy uwagi a sen jest np. na podłożu erotycznym i doznania są bardzo realne wówczas to oznacza, że nam się wpitolił do snu albo świadomie albo nieświadomie - a to omen, że się mu podobamy. ![]() No dalej... Normalny sen? Analizujemy go kratka po kratce. Z czym się kojarzy droga? Aha podróż, ok a z czym czarny motyl? Aha... z iluzją dobrych chwil, no a z czym śmietnik? ah... z brudem i śmieciami... Teraz ułóżmy to w całość, podróż, dobre chwile które tak naprawdę są złe no i brud/śmieci... To oznacza (w moim przypadku) ''NIE JECHAĆ W PODRÓŻ BO SIĘ SKOŃCZY ŹLEEEEE''. xD No mam nadzieję, że pomogłam a przy okazji nie bd musiała pisać tego po 100 razy tylko od razu przekieruję tutaj (o ile będę pamiętać gdzie to jest). xD Udanych interpretacji! ![]() Życzy, wasza kochana Ciocia Oli. xD RE: Interpertacja Snów - Amber - 21-09-2012 "Są rzeczy na niebie i ziemi, które nie śniły się waszym filozofom. W.Shakespeare . Gdyby mistrz Wiliam S. nie miał racji oznaczałoby to, że natura ludzka jest... Prosta, pozioma linia. Nie byłoby tajemnicy a rzeczy widziane we śnie nie byłyby symbolami. Nie istniałyby próby odgadywania przyszłości, znane od czasów starożytnych cywilizacji Mezopotamii, Egiptu, Babilonu. Kto wie o czym pisaliby Freud, Carl Jung czy Alfred Adler." Interpretacja snów to indywidualna sprawa i sennik raczej na niewiele się zda choć niektóre pozycje wydawnicze zasługują na uwagę. Taką pozycja jest - "Wielka Księga Snów" Eili Goldberg.'' Jest ona owocem sześciu lat pracy, podczas których autor zgłębił ponad 80 różnojęzycznych słowników interpretacji snów. Wśród nich znajdowały się księgi ze starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu, z czasów średniowiecza w Europie i na Dalekim Wschodzie." Sen powinno się "rozpracowywać" współpracując w rozmowie z osoba, która go śniła, ponieważ ona wie najlepiej w jakim kierunku tłumaczyć (jakiej sfery życia aktualnie dotyczy). Zależy też od rodzaju snu- "sny powszechne czyli wspomnienia, nie maja większego znaczenia, sny symboliczne wyrażające się na podstawie uczuć, myśli, zdarzeń.Sny prorocze o silnym ładunku emocjonalnym, takie które powtarzają się i długo się je pamięta, silnie zapisują się w podświadomości. Sny szczególne to te w których pojawiają się osoby bliskie lub zmarli, mówiące o nieuchronności zdarzeń, są cenną wskazówką." Bywa że sen spełnia się do 7 dni a inny do roku nawet. Pokrycie interpretacji ze spełnieniem w realu jest sprawdzianem najlepszym. Sny ostrzegawcze to te w których dostajemy jakaś informacje np. od zmarłych bądź Przewodnika duchowego. Powiem od siebie, ze moje sny przesycone są symbolika ... i tak np. pewnego dnia przyśniła mi się osoba, która "ochroniła mnie" i coś przepowiedziała, nosząca na piersi Krzyż Ankh, po tym śnie natrafiłam na... Forum Witchcraft. Były też sny w których rozmawiałam z Aleisterem Crowleyem, tego pana nie muszę przedstawiać... Nieżyjący znany i kontrowersyjny okultysta. Rozmowy bardzo interesujące połączone z symbolami - liść winogron, kurze jajo, kielich z winem oraz talia kart. Sen to rozmowa z podświadomością ale też płaszczyzna na której można uzyskać odpowiedz na zawile sprawy życiowe oraz... odkryć własną Nature. źródło- cytaty pochodzą z wyżej wspomnianej "Wielkiej Księgi Snów" Eili Goldberg.
|