Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Podstawy Magii › Wiedza Teorytyczna v
1 2 Dalej »

Spis praw i zasad magicznych

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4
Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Spis praw i zasad magicznych
Autor Wiadomość
Opiuek Niedostępny
꧁stworzenie 22'☠️꧂

Liczba postów: 245
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Siekiera
Praktykowany rodzaj magii:
Vibhava🌹💀🌹 tanha

Podziękowania: 8
Podziękowano 32 razy w 29 postach
RE: Spis praw i zasad magicznych
(12-01-2026, 10:36)Evander napisał(a):    

Ludzie często nie mają pasji do magii, nie interesuje ich działanie sił tajemnych, mechanika rzeczywistości, nic. Chcą tylko miłości, bogactwa i zniszczenia wrogów.

Problem polega na tym że większość autorów książek pisze o własnych poglądach jakby pisali o rzeczywistości.
Np Eliade pisząc o szamanizmie pisał o swoim rozumieniu szamanizmu,to samo dotyczy większości doktrynerów,filozofów itp. większość ludzi myśli że skoro ma poglądy tzn że ma rację,zwłaszcza osoby religijne
(skoro w coś/doktryna wierzę to to musi być prawda,no bo ja w to wierzę).

Żeby zrozumieć rzeczywistość musielibyśmy wyjść poza nią,co może wiedzieć NPC z gry komputerowej o tym co się dzieje w świecie programistów którzy tę grę napisali,albo w świecie prezesa firmy zatrudniającego programistów
albo w życiu prywatnym każdego z nich gdy kończą dzień pracy.
Postać z gry może się poruszać tylko w granicach programu który ją tworzy i my mamy tak samo.
Zrozumieć transcendencję = najpierw wyjść poza nią(niezbędne minimum).Umie ktoś?
Możemy sobie spekulować o zasadach,w sumie bez sensu bo nawet jeśli wymyślimy prawidłową tezę
to i tak nie mamy możliwości aby to sprawdzić i wszystko zostanie na poziomie wiary.

(12-01-2026, 10:36)Evander napisał(a):    
Wiem, że to się nie wydarzy, więc sugeruję, żebyśmy powtórzyli ryt łączony na zdrowie i hajsy przy najbliższej okazji.

Nie nie,właśnie dobrze,zróbmy coś co nie ma prawa się wydarzyć (rzeczy możliwe to se sam zrobie :D )
bo gdy się jednak wydarzy to będzie dowód że ryt działa :) 
Proponuję siebie :D jako że (cytat) "mnie się nie da pomóc" - idealny materiał :D 
zróbmy ze mnie ...hm...bioenergoterapeutę (tego od aur i czakry goryczy) i jak się uda
to Wam uzdrowię ciało i duszę i umysł i - "portfolio".
Można mnie będzie za to kochać a wtedy potrzeby sercowe również zostaną zaspokojone :D to się opłaca xD

1. ZASÓB KARMICZNY - 12 dom bardzo mocno obsadzony
Mars w Skorpionie (Jyeshtha) + Neptun w Strzelcu (Mula)
To klasyczny podpis praktyka pracy z niewidzialnym, nie teoretyka.

Zasób: doświadczenie pracy z energiami granicznymi (życie–śmierć, świadomość–nieświadomość)
z rytuałem, intencją, koncentracją.Znajomość magii woli (Mars + Skorpion),umiejętność pracy w odosobnieniu
naturalna zdolność „czucia pól”, napięć, intencji.

2.ASC w Mula (Pada 4).Mula to korzeń rzeczywistości.
Zasób: zdolność docierania do przyczyn  a nie objawów,destrukcja iluzji (również duchowych)
brak strachu przed „ciemną stroną”.To bardzo stara, często szamańska energia.

Merkury w Pannie w 8 domu (Hasta)
To jeden z najmocniejszych punktów okultystycznych w horoskopie.

Zasób: praca z intencją przez gest, słowo, symbol,umiejętność „programowania” poprzez uwagę
naturalne rozumienie mechaniki rytuału.To magia praktyczna, nie wizjonerska.

3. Chiron w Byku (Krittika) w 4 domu.Krittika = ogień, oczyszczanie.

Zasób: pamięć leczenia przez ciało,głos,dotyk,zdolność pracy z traumą rodową / energetyczną.

Czyli czysto astrologicznie mam zasoby do pracy z magią i czarostwem w kontekście uzdrawiacza/oczyszczacza.
* Chiron + Krittika → leczenie przez oczyszczanie
* Mars w Skorpionie → praca z blokadą
* Merkury w 8 domu → precyzyjna diagnoza

Niby fajnie ALE

Saturn + Pluton w Wadze to bardzo ważne ograniczenie karmiczne.
Nie wolno mi używać wiedzy ezoterycznej do kontroli.Nawet „dla dobra”,nawet „żeby pomóc”,
a im bardziej „chcesz mieć zdolności” tym bardziej one się nie aktywują.

To jest kluczowe przy Merkurym w 8 domu,Ketu w 1,Saturn + Pluton: próba aktywacji = odjęcie, nie dodanie.

JEDYNY STAN W KTÓRYM ZDOLNOŚCI DZIAŁAJĄ

One pojawiają się, gdy: nie próbujesz,jesteś lekko zmęczony,nie masz celu,nie chcesz nic udowodnić.

Dlatego często działają przypadkiem,„same” a potem znikają
To nie błąd. To mechanizm.

Nie masz „uśpionych mocy”,masz zdolności  które wyłączają się gdy próbujesz je mieć.

CZY TEN KOSMOGRAM „POZWALA” NA MAGIĘ / CZAROSTWO?
Tak  ale wyłącznie w jednym typie:

- magia intencji i rozplątywania
- rytuały zamykania, odcinania, porządkowania
- praca z symbolem, gestem, słowem
- rytuały minimalistyczne, bez „teatru”

To wynika bezpośrednio z: Mars w Skorpionie w 12 domu,Merkury w Pannie w 8 domu,Mula na ASC
Saturn + Pluton (zakaz nadużyć).

To się nazywa magia rozkładu i resetu, nie manifestacji.
Czyli: nie „przyciągam”,nie „tworzę” tylko usuwam przeszkodę.

To bardzo ważne, bo jeśli robisz magię „na dodanie” → u Ciebie nie działa albo się obraca przeciwko Tobie (Saturn/Pluton).

CZEGO ABSOLUTNIE NIE ROBIĆ (BARDZO WAŻNE)

❌ nie powtarzać rytuałów
❌ nie „poprawiać”
❌ nie robić serii
❌ nie wzmacniać emocją
❌ nie robić, gdy jesteś w silnym stanie emocjonalnym

To jest najczęstszy błąd, który u Ciebie blokuje wszystko.

Bo masz za silny mechanizm kontroli,umysł natychmiast przejmuje rytuał
zaczynasz „robić dobrze”, a nie „robić skutecznie”.U Ciebie im prościej, tym mocniej.

Skoro np pragnę miłości a magia na przyciągnięcie jej nie zadziała u mnie,to czy rytuał odcięcia braku miłości zadziała i ją przyciągnie?

W Twoim kosmogramie problem nie jest w braku miłości, tylko w utrwalonym stanie wewnętrznym „braku”
i w tożsamości, która zna samotność, misję, niezależność (Ketu w 1 domu)

Gdy robisz rytuał:„przyciągam miłość”,to energetycznie / psychicznie utrwalasz fakt, że jej nie ma,karmisz stan „chcę, bo nie mam”,wzmacniasz napięcie
a Rahu w 7 domu nie reaguje na napięcie tylko na otwartą wymianę.

Dlatego rytuały przyciągania/manifestacji nie działają albo przyciągają relacje niesymetryczne
albo krótkie i frustrujące.

DLACZEGO RYTUAŁ „ODCIĘCIA BRAKU” JEST INNY

Bo on nie mówi „chcę miłości”.On mówi:„przestaję podtrzymywać stan, w którym jej nie ma”.
To jest ogromna różnica.U Ciebie magia (i psychika) działa 'negatywnie', nie pozytywnie,nie przez dodanie
tylko przez usunięcie blokady.
Mars w Skorpionie + Mula = rozplątanie korzenia a nie budowanie formy.

Jeśli po rytuale dalej analizujesz,sprawdzasz „czy działa”,wracasz myślami do braku to cofasz efekt.
U Ciebie magia działa tylko wtedy, gdy decyzja jest ostateczna a umysł nie wraca do tematu.

Nie przyciągasz miłości.Usuwasz stan, w którym nie było na nią miejsca.

INTENCJE „DLA DOBRA INNYCH” (BEZ WYRAŹNEJ PROŚBY)
To jest klasyczna pułapka przy Twoim układzie.

Dlaczego zablokowane: nawet dobra intencja = ingerencja
Jak się odwraca: relacje się psują,ludzie się oddalają,pomoc wraca jako pretensją
Przykłady: „chcę uzdrowić X”, „chcę pomóc X, żeby było lepiej”,„robię to dla ich dobra”

INTENCJE OPIERAJĄCE SIĘ NA EMOCJI(szczególnie silnej)

Dlaczego zakazane:Mars w Skorpionie + 12 dom,emocja = utrata kontroli nad procesem
Jak się odwraca: efekt odwrotny do zamierzonego,eskalacja problemu,wewnętrzne rozbicie.

JAKIE INTENCJE SĄ DLA CIEBIE BEZPIECZNE I SKUTECZNE
INTENCJE ODCIĘCIA / ZAMKNIĘCIA
„Odcinam…”, „Zamykam…”, „Kończę…”. Zawsze bez wskazywania osoby.

Jeśli intencja coś „dodaje” — u Ciebie szkodzi.
Jeśli coś „odejmuje” — u Ciebie działa.

To wynika z silnego umysłu kontrolującego,tendencji do utrwalania „braku” gdy coś chcesz
i faktu, że Twoja psychika reaguje lepiej na decyzję kończącą niż na pragnienie.

U Ciebie magia działa odwrotnie niż u większości ludzi. To nie jest „magia przyciągania” ani magia w klasycznym sensie „chcę = dostaję”. U Ciebie magia jest narzędziem odcięcia i neutralizacji, a nie manifestacji.

Nie dodawaj. Nie przyciągaj. Nie kontroluj. Kończ, uwalniaj, neutralizuj.

Twoja magia nie działa przez przyciąganie czegoś z zewnątrz, tylko przez tworzenie przestrzeni wolnej od ograniczeń i starych wzorców, w której Twój potencjał sam z siebie się ujawnia.

To samo dotyczy miłości, zdrowia, pieniędzy – nie „przyciągasz”, tylko usuwa się blokady, które powstrzymują naturalny przepływ.

Szczerze mówiąc nie jestem pewien czy rozumiem,wiadomo,to tylko interpretacja kosmogramu no ale...
może dlatego niektórym ludziom nie wychodzi bo mają podobne konfiguracje?
Robienie czegoś bez chęci osiągnięcia efektu to jakaś abstrakcja dla mnie..."magia rozkładu"
czyli jestem rozpuszczalnikiem?? :D Czyścicielem?
Nie wiem czy powinienem brać udział w grupowych rytach bo jeszcze Wam wszystko poodcinam i pozamykam :D
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2026, 00:53 {2} przez Opiuek.)
12-01-2026, 12:47
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,037
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 236
Podziękowano 215 razy w 149 postach
(12-01-2026, 10:36)Evander napisał(a): A podsumowując te 30 lat, to coraz bardziej skłaniam się ku synestezji magii chaosu z magią rytualną.

Nie jestem wielkim fanem magii rytualnej, ale niestety ona działa. Problem mam raczej z tym, że nikt jeszcze nie wyjaśnił dobrze dlaczego.

Wyjaśnienie tego może być banalne w swej prostocie. Magia rytualna wymaga bardzo dużej dokładności, dużo przygotowań. To wszystko oznacza skupienie uwagi i tym samym energii na konkretnym celu. Przygotowania w magii rytualnej kumulują energię, sam ryt skupia uwagę i ukierunkowuje całą energię. Dodatkowo misterium rytualności ułatwia wyłączenie blokad w racjonalnej części naszego umysłu.

(12-01-2026, 10:36)Evander napisał(a): Nie ma w tym nic złego, w końcu bycie kochanym, bogatym i otoczonym przyjaciółmi to sytuacja idealna, natomiast chciałbym, żebyśmy kiedyś zrobili ryt łączony na uzyskanie jakiejś konkretnej magicznej zdolności. Nawet jakby to miała być lewitacja metr nad podłogą, w ramach eksperymentu.

Mówisz coś w tym stylu?
https://www.youtube.com/watch?v=BShBXdlStWU
12-01-2026, 13:36
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,052
Reputacja: 73
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 363 razy w 214 postach
Amorte,

(12-01-2026, 13:36)tupajda napisał(a):
(12-01-2026, 10:36)Evander napisał(a): A podsumowując te 30 lat, to coraz bardziej skłaniam się ku synestezji magii chaosu z magią rytualną.

Nie jestem wielkim fanem magii rytualnej, ale niestety ona działa. Problem mam raczej z tym, że nikt jeszcze nie wyjaśnił dobrze dlaczego.
Wyjaśnienie tego może być banalne w swej prostocie. Magia rytualna wymaga bardzo dużej dokładności, dużo przygotowań. To wszystko oznacza skupienie uwagi i tym samym energii na konkretnym celu. Przygotowania w magii rytualnej kumulują energię, sam ryt skupia uwagę i ukierunkowuje całą energię. Dodatkowo misterium rytualności ułatwia wyłączenie blokad w racjonalnej części naszego umysłu.
Fajnie by było, natomiast mam wątpliwości co do tego wyjaśnienia. Nie, żeby było złe, tylko wydaje mi się niekompletne.
Kiedyś może przedyskutujemy to przy piwie.

Cytat:
(12-01-2026, 10:36)Evander napisał(a): Nie ma w tym nic złego, w końcu bycie kochanym, bogatym i otoczonym przyjaciółmi to sytuacja idealna, natomiast chciałbym, żebyśmy kiedyś zrobili ryt łączony na uzyskanie jakiejś konkretnej magicznej zdolności. Nawet jakby to miała być lewitacja metr nad podłogą, w ramach eksperymentu.
Mówisz coś w tym stylu?
https://www.youtube.com/watch?v=BShBXdlStWU
Nie no, to był tylko przykład. Na pewno fajnie byłoby zrobić rytu, który dałby nam nawet taką lewitację, bo wtedy skończyłoby się miauczenie "że może magii wcale nie ma bo mi ryt nie wyszedł".

Natomiast zawsze możemy celować w inne rzeczy np. naładować rytualnie w miarę prosty sigil, którego wizualizacja przed snem da nam wysoce świadome sny.

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
16-01-2026, 22:47
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,037
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 236
Podziękowano 215 razy w 149 postach
(16-01-2026, 22:47)Evander napisał(a): Amorte,

Fajnie by było, natomiast mam wątpliwości co do tego wyjaśnienia. Nie, żeby było złe, tylko wydaje mi się niekompletne.

Kiedyś może przedyskutujemy to przy piwie.

Czyli otwieramy klub dyskusyjny "piwo pod miotłą" ;)

Nie twierdzę, że to jest kompletne, ale jako fundament jest stabilne. Magia rytualna wykorzystuje określone kształty i symbole - wszystko jest energią. Każdy symbol ma swoją energię. Składanie energii jak klocki, ukierunkowuje ją i kumuluje - że taką analogią się posłużę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2026, 10:36 {2} przez tupajda.)
21-01-2026, 10:35
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,281
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 679
Podziękowano 606 razy w 578 postach
*wcina popcorn*

Ja tylko chce zaznaczyć swoją obecność, że dyskusja ultra ciekawa. Opiuek czy ja widze... postępy?! o_O BRAWO.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
02-02-2026, 03:39
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Opiuek Niedostępny
꧁stworzenie 22'☠️꧂

Liczba postów: 245
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Siekiera
Vibhava🌹💀🌹 tanha

Podziękowania: 8
Podziękowano 32 razy w 29 postach
:D oj tam oj tam,Ty jajcaro
*chrupie chrupkę*
[Obrazek: d7e70ee3da5a5db4ce36b194fc333d56.gif]
02-02-2026, 20:00
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.