Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Umysł › Psychologia v
1 2 Dalej »

Jak znaleźć siebie - prośba o pomoc z psychologią ludzką

Strony (2): « Wstecz 1 2
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Jak znaleźć siebie - prośba o pomoc z psychologią ludzką
Autor Wiadomość
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,040
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 237
Podziękowano 215 razy w 149 postach
RE: Jak znaleźć siebie - prośba o pomoc z psychologią ludzką
(07-02-2016, 16:00)Magician7 napisał(a):
(06-02-2016, 21:17)tupajda napisał(a): Mądrość płynie z ducha i jest niezależna od wiedzy. Jest sumą doświadczeń ze wszystkich poprzednich wcieleń. Jeżeli siega się do swego jestectwa, siega się do źródła mądrości. Małe dziecko potrafi wykazać się większą mądrością niż sędziwy starzec.
Troszkę narzucasz swoje buddystyczne poglądy tupajdo, a mówiąc troszkę, mam na myśli za bardzo.

Wed23 zapytał jaki jest mój pogląd. Twierdzenie, że prezentacja własnych poglądów jest ich narzucaniem, trąci dyplomatycznie ujmując komizmem. Nikogo nie zmuszam, by uznawał moje stanowisko za cokolwiek warte, zaś ty chyba sądzisz, że pokazałem prawdę objawioną.

Przy okazji dlaczego twierdzisz, że połączenie z absolutem "blokuje" szczęście?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2016, 23:29 {2} przez Szczęściarz.)
07-02-2016, 19:59
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Wed23 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 115
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
(07-02-2016, 19:59)tupajda napisał(a): Przy okazji dlaczego twierdzisz, że połączenie z absolutem "blokuje" szczęście?

Yyy, to pytanie do mnie? Jeżeli tak, to odpowiem tak:
Ponieważ większość czasu nie odczuwam uczuć, są czymś bardzo chwilowym, krótkim, po za tym czuję tylko pustkę i/lub stres. Temu myślę żeby sprawdzić te informacje, z czym to się łączy i jak z tego wyjść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2016, 20:36 {2} przez Wed23.)
07-02-2016, 20:36
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

Liczba postów: 623
Reputacja: 27
Znak Zodiaku: panna
mieszana

Podziękowano 2 razy w 2 postach
(07-02-2016, 19:59)tupajda napisał(a): Wed23 zapytał jaki jest mój pogląd. Twierdzenie, że prezentacja wlasnych poglądów jest ich narzucaniem, trąci dyplomatycznie ujmując komizmem. Nikogo nie zmuszam, by uznawał moje stanowisko za cokolwiek warte, zaś ty chyba sądzisz, że pokazałem prawdę objawioną.

Bo tracisz ciało fizyczne i astralne, z absolutem (w teorii) łączy się tylko twoja świadomość (ale to teoria), a skoro łączysz się z jakimś organizmem energetycznym/wszechświatem (?), to czemu masz nadal funkcjonować jak człowiek? Nie stajesz się w tym momencie częścią "masy"? Osobiście uważam, że po połączeniu się z absolutem nie robisz nic, nic nie myślisz, jesteś tylko jego częścią.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2016, 20:54 {2} przez Neaxx.)
08-02-2016, 00:08
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Ruta Offline
Użytkownik

Liczba postów: 168
Reputacja: 8
Znak Zodiaku: baran

Podziękowano 2 razy w 1 postach
Z własnego doświadczenia, osoby walczącej z depresją, powiem Ci, że dobrym sposobem na walkę z własnymi demonami, niezadowoleniem, brakiem pomysłów na siebie i nieumiejętnością zaszufladkowania tego kim się jest, to jest zdanie sobie sprawy z tego, że życia nie da się zaszufladkować, nigdy do końca nie jest tak jak tego pragniesz, zawsze musisz pójść na kompromis, i zawsze będziesz się zmieniać. Nie szukaj siebie na zapas, staraj się definiować to kim jesteś TERAZ, bo jutro możesz być kimś zupełnie innym.
Akceptuj to co jest, staraj się więcej czuć i godzić ze sobą, jak żałować i żądać czegoś, czego osiągnąć nie potrafisz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2016, 23:30 {2} przez Szczęściarz.)
08-02-2016, 13:50
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,040
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 237
Podziękowano 215 razy w 149 postach
(08-02-2016, 00:08)Magician7 napisał(a):
(07-02-2016, 19:59)tupajda napisał(a): Wed23 zapytał jaki jest mój pogląd. Twierdzenie, że prezentacja wlasnych poglądów jest ich narzucaniem, trąci dyplomatycznie ujmując komizmem. Nikogo nie zmuszam, by uznawał moje stanowisko za cokolwiek warte, zaś ty chyba sądzisz, że pokazałem prawdę objawioną.

Bo tracisz ciało fizyczne i astralne, z absolutem (w teorii) łączy się tylko twoja świadomość (ale to teoria), a skoro łączysz się z jakimś organizmem energetycznym/wszechświatem (?), to czemu masz nadal funkcjonować jak człowiek? Nie stajesz się w tym momencie częścią "masy"? Osobiście uważam, że po połączeniu się z absolutem nie robisz nic, nic nie myślisz, jesteś tylko jego częścią.
Zakładasz teoretyczną utratę ciała włącznie z astralnym. Jednocześnie zakładasz, że nie można na poziomie świadomości odczuwać radości, czy też szczęścia. Wg mnie szczęście jest jednak stanem świadomości.

Jak dla mnie to jest dyskusja na osobny wątek.
09-02-2016, 22:59
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): « Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.