Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie v
1 2 3 Dalej »

Rozprawa na temat okultystycznej istoty homoseksualizmu

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Rozprawa na temat okultystycznej istoty homoseksualizmu
Autor Wiadomość
Gwynbleidd Offline
Użytkownik

Liczba postów: 156
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Strzelec
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 2
Podziękowano 8 razy w 13 postach
RE: Rozprawa na temat okultystycznej istoty homoseksualizmu
(29-01-2014, 00:10)Saruman napisał(a): Homoseksualizm to nie jest choroba. Tak myślano, ale z jakiegoś powodu zrezygnowano z tej absurdalnej teorii. Miałem oboje rodziców i nie byłem molestowany. Wszystko było ok, a jestem homo.

W grę wchodzi cała masa różnych rzeczy. Włącznie z wszelkimi zawodami "miłosnymi", fiksacjami w różnych fazach, itd.

(29-01-2014, 00:10)Saruman napisał(a): Martwi mnie, że okultysta podchodzi do sprawy stereotypowo, nie wysuwając żadnych argumentów na poparcie tezy, że to choroba.

Jestem okultystą i podszedłem do sprawy obiektywnie. Ty natomiast reprezentujesz konserwatywne subiektywne teorie, poparte argumentem "bo tak".

Ekhem:
(28-01-2014, 22:18)Gwynbleidd napisał(a): Skłaniam się do stwierdzenia, że większość (jak nie wszystkie) skłonności homoseksualne mają swój początek w młodości czy ew. potem, w dorastaniu. Nieświadome lęki, brak akceptacji, brak ojca/matki, molestowanie, brak wzorców, itp. Nie chce mi się pisać.

(29-01-2014, 00:10)Saruman napisał(a): Wygłosiłeś swoje prawo i masz prawo powiedzieć, że nie lubisz osób homo, bo Cię brzydzą na przykład. To już jest argument. Ale pamiętaj, że Twoja wolność, drogi Panie, kończy się w miejscu, gdzie zaczyna się moja, drogi Gwynbleid.

Wiem, że osobom homoseksualnym może być trudno. Nie mówię tylko o społeczeństwie, ale o pogodzeniu się z samym sobą. I sądzę, że my, jako okultyści, ludzie, którzy powinni nieść duchową pomoc, a nie negować. Zdajesz sobie w ogóle sprawę, drogi Gwynbleidzie, jak młoda nieukształtowana duszyczka czuje się w sytuacji, gdy nawet koledzy po fachu, okultyści, mówią jesteś chory/chora? Coś takiego może zniszczyć ostatnie nadzieje.

W końcu do kogo ludzie mają się dziś zwracać o duchową pomoc? Do Kościoła? Hah! W przypadku homoseksualistów jesteśmy ich ostatnią ostoją duchowości. Winniśmy wspierać młodych. Bycie rasistami, homofobami czy seksistami nijak ma się do naszego fachu, a wręcz mija się z celem okultyzmu.

JezusMaria!? Jaki wywód ;) Gdzie ja wchodzę na twoja wolność?

Nikogo nie poniżam, stwierdzam po prostu, że to choroba. A co ma powiedzieć osoba z depresją, albo z lękiem obsesyjno-kompulsywnym? Że to normalne i zostawcie mnie! No w sumie może tak powiedzieć, co nie zmienia faktu, iż jest to dalej choroba. I może albo uznać ją za coś normalnego albo stwierdzić, że trzeba się leczyć.

Rozmawiałem z kilkoma ludźmi kiedyś i nawet jak wydawało się, że homoseksualizm jest wręcz wrodzony, to podczas regresingu hipnotycznego, itp. wyszło "szydło z worka".

Quae medicamenta non sanant, ferrum sanat; quae ferrum non sanat, ignis sanat...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2014, 00:33 {2} przez Gwynbleidd.)
29-01-2014, 00:32
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
Mylisz się, Sarumanie. Dualizm jest prawem obowiązującym w całym Wszechświecie, nie tylko na planie materialnym. WSZYSTKO jest w teorii Hermetyzmu złożone z elementów, a elementy są stworzone z elektrycznego i magnetycznego fluidu - dwóch przeciwstawnych energii. Zatem wszystko co na kabalistycznym Drzewie Życia jest poniżej Keter (akashy), jest dualne. Można w sumie powiedzieć, że dualizm obowiązuje również w niedualnej akashy, co w Biblii pokazane było jako Adam i Ewa. Eden istniał jeszcze w samej akashy, zanim powstało cokolwiek.

Z Hermetycznego punktu widzenia każda dysharmonia elementów to choroba, więc homoseksualizm również. Ale nie rozumiem złości, przecież nikt nie jest idealny. Preferencje zależą od ciała mentalnego i astralnego (w różnych stopniach). Homoseksualizm jest zatem czymś normalnym, tak samo jak homofobia. Z tą różnicą, że są sobie przeciwne. Nie ma powodu do nerwów.

jakzostacmagiem.wordpress.com
29-01-2014, 00:44
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Saruman Offline
D.R.U.P.

Liczba postów: 88
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Panna

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Dziękujemy za leczenie homoseksualizmu. Organizacje religijne to robią. Świetnie im idzie. Zamieniają ludzi w czubków. Fajnie... Hipnoza w sumie "leczy" wszystko. A nie sorry. Tym się "programuje" ludzi. Jesteś gruby raz, dwa, trzy czekolada Ci nie smakuje. Bum, super! Uleczmy wszystkich. To śmieszne. A co do zasad hermetyzmu to zastanowiłbym się nad tym. Mówię, że z tego co wiem dualizm to cecha charakterystyczna materii "namacalnej". Magia stosuje swoje prawa różnie. Weźmy chociażby Prawo Dychotomii-"Dominacja lub poddanie". Spróbujcie tego z żywiołakami. Z nimi albo się przyjaźnisz albo zapomnij o współpracy. Dlatego stwierdzam "Różne prawa na różne okazje". Ciesze się, mimo wszystko, z tej dyskusji :). To zawsze wymiana poglądów. A ja akceptuje brak akceptacji póki to nie przeradza się w nienawiść. "Żyj i daj żyć innym" :). I tym akcentem na dziś kończę, bo idę spać. Dobranoc Państwu.

Równość, Prawość, Doskonałość.

"Urazy do was nie żywię. Ale na pal was ponabijam"- Jeremi Wiśniowiecki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2014, 01:04 {2} przez Diego.)
29-01-2014, 00:53
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Gwynbleidd Offline
Użytkownik

Liczba postów: 156
Reputacja: 3

Podziękowano 8 razy w 13 postach
(29-01-2014, 00:53)Saruman napisał(a): Fajnie... Hipnoza w sumie "leczy" wszystko. A nie sory. Tym sie "programuje" ludzi. Jesteś gruby raz, dwa, trzy czekolada Ci nie smakuje. Bum, super! Uleczmy wszystkich. To śmieszne.

Yyy... Ale chyba można też wykorzystać hipnozę do diagnozy i odkrycia przyczyny?

Poza tym tak jak hipnozą "programujesz", to w analogiczny sposób "programujesz" się całe życie a szczególnie w młodym wieku więc możesz się "zaprogramować" na chorobę.

Quae medicamenta non sanant, ferrum sanat; quae ferrum non sanat, ignis sanat...
29-01-2014, 00:58
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
Jeśli coś nie zobowiązuje, nie jest prawem, a wyłącznie zjawiskiem.

jakzostacmagiem.wordpress.com
29-01-2014, 01:03
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
ChArMeR Offline
Użytkownik

Liczba postów: 95
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: LEW
Tarot,runy,biała magia,wicca

Podziękowano 6 razy w 2 postach
Na litość Boską homoseksualizm nie jest chorobą!!! loool to orientacja ciekawe jak zareagowali by ludzie hetero gdyby im wmawiano ze to choroba? Homo to ORIENTACJA TAK SAMO JAK HETERO... Fest mi leczenie czy zmuszanie się do bycia hetero potem rodziny się rozpadają i cierpią na tym dzieci... bo ile można tłumić to kim się jest... Homo wystarczy zaakceptować bo krzywdy nie robią... nie są psycholami czy schizofrenikami... żyją jak każdy z nas znam wielu ludzi homo i mogę z ręka na sercu stwierdzić ze to ludzie jak każdy z nas... Chorować to można na grypę a nie na orientacje...
29-01-2014, 01:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
ChArMeR Offline
Użytkownik

Powiem inaczej... Żadne te wspaniałe i cudowne leczenia homo nie przyniosły skutku :P DLACZEGO?? Bo to nie choroba proste... Ja powiedziałem raz skoro hetero to nie choroba to i homo to nie choroba bo hetero przecież też jest orientacją tak jak homo,GDYBY TO BYŁA CHOROBA to homo nie zostałoby okreslone orientacją... i tą oto wypowiedzą idę spac :P bo nie chcę się denerwowac na noc a i tak upartym lub przekonanym w swoje poglady i racje nie jest się w stanie przekonac to jak akcja "zmiany całego świata na lepsze" nie da się...
29-01-2014, 01:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Arcane Offline
.

Liczba postów: 51
Reputacja: 1

(29-01-2014, 01:40)ChArMeR napisał(a): Powiem inaczej... Żadne te wspaniałe i cudowne leczenia homo nie przyniosły skutku :P DLACZEGO?? Bo to nie choroba proste... Ja powiedziałem raz skoro hetero to nie choroba to i homo to nie choroba bo hetero przecież też jest orientacją tak jak homo,GDYBY TO BYŁA CHOROBA to homo nie zostałoby okreslone orientacją... i tą oto wypowiedzą idę spac :P bo nie chcę się denerwowac na noc a i tak upartym lub przekonanym w swoje poglady i racje nie jest się w stanie przekonac to jak akcja "zmiany całego świata na lepsze" nie da się...

Czy widziałeś kiedyś inny od człowieka gatunek, którego przedstawiciele gustowali by w osobnikach tej samej płci? Ja nie znam też rasy, w której dorosłe samce interesowały by się (seksualnie rzecz jasna) młodymi swego gatunku, lub by podniecały je drzewa. Tego typu ułomności są domeną rasy ludzkiej, tylko i wyłącznie.
Zdajesz się nie dostrzegać zasadniczej różnicy pomiędzy "homo" a "hetero". Różnicy, którą próbowano ci objaśnić kilka postów temu w naprawdę elokwentny sposób, opierając sie na hermetycznych naukach. A ty jeszcze piszesz, że "upartym lub przekonanym w swoje poglady i racje nie jest sie w stanie przekonac". Pomijając już brak merytorycznego sensu w powyższym cytacie (chyba chodzło o upartych i przekonanych) trzeba powiedzieć, że Twoja postawa jest z lekka hipoktytyczna. Przynamniej w moim odczuciu.
A idiotyzm tych "terapii" to już inna sprawa, one nie mogły zadziałać.
29-01-2014, 03:12
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Saruman Offline
D.R.U.P.

Liczba postów: 88
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Panna

Co do osób chorych psychicznie to faktycznie. Rzaden nie powie "jestem wariarem" bo tego nie wie. Alkocholik też jest chory. A nigdy nie powie "jestem pijakiem". I tu leży różnica. Gej powie, że jest gejem a pijak nie powie że jest pijakiem. Naszej ukochanej matki natury w to nie mieszajmy bo u wieeelu gstunków obserwuje sie zachowania homo, jakjuż zresztą wspomniano. Sądze, że należy zaakceptować jeden fakt. Homoseksualiści zawsze byli, są ibędą. A nikt nie ma prawa ich linczować. Po co sie wykłucać? Ale ciesze się, że niektórzy wygłosili swoje zdanie. Bardzo mnie to cieszy. Najważniejsze byśmy, nawet jeśli uwarzamy takich jak ja za chorych, nie posówali sie za daleko. Od obrzydzenia do nienawiści jest niedaleka droga. Ja tylko chce by okultystów postrzegano jako osoby, które mogą nieść pomoc i ukojenie. Nie dopuśćmy do tego, byśmy rozpalili stosy nienawiści na których niegdyś sami płoneliśmy. Ja osobiście jestem zawsze skory do pomocy i ciesze sie, że niektórzy nie uznają mnie za chorego :D. Na nikogo oczywiście sie nie obrażam bo wygłosił tu swoje zdanie. Naprawde mnie to cieszy. Mówiłem, że poruszę kontrowersyjne tematy :D

Równość, Prawość, Doskonałość.

"Urazy do was nie żywię. Ale na pal was ponabijam"- Jeremi Wiśniowiecki
29-01-2014, 11:27
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
ChArMeR Offline
Użytkownik

Ja jestem tolerancyjny i zawsze byłęj,jestem i będę np ktoś kto zszedł na zła droge tez trzeba dac drugą szansę... Dokładnie chorego to mozna uznać kogoś kto ma jakieś fizyczne zaburzenia organizmu zagrażające życiu a u homo tego nie ma... Po prostu radzę pierw jakiegoś homo poznać i wtedy stwierdzić czy ta oboba jest chora.Weźmy przykład nasz najlepszy przyjaciel, kogo zna się np od zawsze okazuje się homo i co wtedy? mase ludzi zmieniło podejscie do tematu... bo dobrze wiedzą ze to nie choroba... tutaj po prostu tak jest, homo było od zawsze... w Starożytnej Grecji itp. tylko teraz jak tacy ludzie walczą o normalność i swoje prawa, po to aby jacyś homofoby nie zatłukli na przystanku na śmierć to inni uważają,że ktoś się afiszuje ,ze to nienormalne itp nie wszyscy biora udział w paradach, nie wszyscy sie afiszują soba na ulicy. Żyją sobie spokojnie i normalnie jak każdy z nas i zapewniam ,ze gdyby poszli na badanie krwi czy na testy psychologiczne to nie wyszła by żadna choroba, bo tabletki na to nie pomoga taka prawda, nawet lobotomia by niczego nie zmienila oprócz tego ,ze ktoś stałby się roślinką... Ja nie mówię,ze ludzi homo trzeba na rękach nosić... kazdy ma prawo stwierdzić ,ze mu się to nie podoba ok. Ale nie nazywajmy tego chorobą, po prostu zaakceptujmy fakt i szanujmy sb na wzajem... to dyskryminacja jak każda inna czy murzyna też będziemy nazywać chorego czy innego tylko dlatego ,ze ma inny kolor skóry? Albo azjatów,ze jedzą koty ?? no kurde wiele rzeczy się nie podoba w świecie ale człowiek to człowiek każdy ma uczucia... Kim jesteśmy aby oceniać drugiego?... Tylko prawa kosmosu i Bóg ocenia innych a my jako okultyści itp powinniśmy być ponad to, mieć umysł szerzej otwarty... wezme brutalny przyklad palenie na stosie, mase niewinnych ludzi ucierpiało i spłonęło za "rzekome" praktyki magiczne a nie każdy to robił... naprawde chcemy krzywdzić człowieka i go potępiac? tylko ,ze mu się faceci podobają czy dziewczyny?? nie zabija tym ani nic... jak tak dalej pójdzie to osoby bezpłodne też będzie się tępić bo przeciez nie mogą się kopulować... mamy XXI wiek O_O
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2014, 12:11 {2} przez ChArMeR.)
29-01-2014, 12:06
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.