Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Magia energii › Teoria
Wampiry Emocjonalne

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Wampiry Emocjonalne
Autor Wiadomość
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Praktykowany rodzaj magii:
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 606 razy w 578 postach
RE: Wampiry Emocjonalne
Dzięki Ev. xDD Myślałam, że mnie lubisz. xDD Jesteśmy różni. ^^`

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
23-03-2014, 00:52
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Ismena
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
(23-03-2014, 00:48)Evander napisał(a): Amorte,

Wysysając emocje być może nie robią krzywdy.
Krzywdę robią, tworząc przyczynę powstawania jakiejś emocji.

Wampiry emocjonalne to najgorszy typ ludzi, jakich można mieć w swoim otoczeniu.

Evander ma racje Olimpio, to nie jest kwestia "lubienia". Błędne informacje należy prostować, żeby nie szły w świat. Ja pierwszy raz słyszę o czymś takim jak "pozytywny wampir emocjonalny". :s Jeśli ktoś jest osoba o pozytywnym charakterze i energii, to na pewno nie jest wampirem, bo ma dość wysoki poziom własnej energii, wiec nie potrzebuje czyjejś (chyba, że udaje osobę pozytywna ale wątpię, żeby się komuś chciało, to zbyt męczące). Ale odnośnie tych "negatywnych", mogę powiedzieć, że mam duże doświadczenie, bo w życiu trafiłam na takich. A nawet mam taka osobę w dalszej rodzinie. To jest osoba, która potrafi rozpętać "wojnę" z niczego, zrobić zamieszanie takie, że głowa mała. Nawet, żeby na spotkaniu rodzinnym przy stole siedziało 20 osób, to ona potrafi jednym zdaniem zepsuć atmosferę. Tyle tylko, że ponieważ jest to ktoś starszy, to już inni się nauczyli lekceważyć ja po prostu a jak za bardzo dokazuje, to trzeba ja po prostu "usadzić" słownie i jest spokój. Niemniej jednak jest to bardzo uciążliwe. *** Jak się zachowuje taki wampir emocjonalny? Lista zagrywek jest długa- 1. Jak się wszyscy śmieją, to on płacze ze złości albo wpada w w nerwy, że inni się śmieją, bywa zazdrosny o wszystko (niekontrolowane wycie typu histeria :D ). 2. Absorbuje wszystkich wokół swoimi chorobami i złym samopoczuciem użalając się nagminnie na swoje wyimaginowane problemy, również telefonicznie, co czyni często. Opowiada jaki to on samotny, nieszczęśliwy i nikt go nie rozumie (choroby często urojone). Poza tym usilnie szuka osoby, przy której może usiąść jak najbliżej i żalić się ...im wrażliwsza osoba, tym lepiej dla wampira. Potrafi tak komuś dokuczyć, wyprowadzić nerwowo z równowagi, że się w człowieku wszystko trzęsie, każda żyłka drży. Wtedy jest bardzo z siebie zadowolony, siada odprężony i robi to jak najbardziej celowo. A jeszcze jak się uda kogoś doprowadzić do łez, to już w ogóle. Jak się czuje "ofiara"? Skopana psychicznie, rozbita emocjonalnie, traci siły i radość życia, często boli żołądek lub głowa, pojawiają się mdłości wskutek napięcia nerwowego. Oczywiście takie objawy towarzysza wielu chorobom ale jeśli się wykluczy podłoże medyczne, to należy się rozejrzeć- kim się otaczamy? Być może jest w bliskim otoczeniu ktoś tak toksyczny, kto źle na człowieka wpływa. Wtedy najlepiej zerwać kontakt. Taka osoba nie zmieni się, nie ma szans. Evander trafnie to nazwał "najgorszy typ ludzi". Do tego bywają jeszcze egoistyczni, narcystyczni i zapatrzeni w siebie. Wprost uwielbiają poprawiać innych, pouczać, wyręczać się innymi i nie przyjmują do siebie żadnej krytyki (dosłownie żadnej!). Po spotkaniu z kimś takim lub związku, można się nauczyć wyczuwać ten typ na kilometr. Nie sposób pomylić się. ;)
23-03-2014, 13:11
Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 606 razy w 578 postach
Ismena... ja jestem takim wampirem i znam kilku, więc chyba wiem lepiej? Nazwał mnie najgorszym typem ludzi, więc to kwestia lubienia. xD A widać trafiliście na te negatywne. Pozytywne ciężko wytropić.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
23-03-2014, 13:57
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
xao Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 267
Reputacja: 23
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 0
Podziękowano 9 razy w 4 postach
Dodam od siebie, że wampiryzm emocjonalny nie jest jakąś ułomnością tak jak wampiryzm energetyczny, a raczej czymś w rodzaju większego wyczulenia na emocje i przyswajanie tej energii, tu nawet nie chodzi o "wysysanie" emocji z ludzi, tylko czerpanie z tych, które zostały wyrzucone z danej osoby. Nawet nazwa "wampiryzm" moim zdaniem jest tutaj błędna, to raczej coś głęboko powiązanego z empatią, możliwe że umiejętność wynikająca z niej.

I tak jak Evander powiedział, same czerpanie z emocji nie jest szkodliwe, jednak takie osoby mają skłonność do wywoływania różnych sytuacji i to już może być szkodliwe dla ofiary.
23-03-2014, 14:20
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,062
Reputacja: 74
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 365 razy w 215 postach
Amorte,

Olimpio, lubię cię ale na odległość. Jest też pewna różnica pomiędzy świadomym wampirem emocjonalnym a kimś, kto potrzebuje uwagi i adoracji.
Pomijając moją kwestię lubienia, niedobrze jest rozpowszechniać nieprawidłowe informacje na te temat z dowolnego powodu.

Cytat:Dodam od siebie, że wampiryzm emocjonalny nie jest jakąś ułomnością tak jak wampiryzm energetyczny, a raczej czymś w rodzaju większego wyczulenia na emocje i przyswajanie tej energii, tu nawet nie chodzi o "wysysanie" emocji z ludzi, tylko czerpanie z tych, które zostały wyrzucone z danej osoby. Nawet nazwa "wampiryzm" moim zdaniem jest tutaj błędna, to raczej coś głęboko powiązanego z empatią, możliwe że umiejętność wynikająca z niej.
To o czym piszesz, to zwykły wampir energetyczny pobierający energię emocjonalną wydzielaną na zewnątrz.

Cytat:I tak jak Evander powiedział, same czerpanie z emocji nie jest szkodliwe, jednak takie osoby mają skłonność do wywoływania różnych sytuacji i to już może być szkodliwe dla ofiary.
Tak jak pisze Ismena.
Lista manipulacji i zagrywek stosowanych przez wampiry emocjonalne jest długa.
Typowy toksyczny związek może być doskonałym przykładem takich właśnie metod.

Tacy ludzie karmią się emocjami innych, potrafią naprawdę poważnie namieszać w życiu i głowie zwłaszcza początkujących adeptów. Wszelkie opowieści o byciu aniołem/otherkinem/cudakiem z innego wymiaru, alienowanie od innych normalnych ludzi, ciągłe zaprzątanie uwagi itd itd.

Z wampirami ogólnie jest problem.
Zwłaszcza jak naczytają się o tym, że bycie wampirem czyni z nich nadludzi.
Dla mnie, każda zależność pasożytnicza od energii/emocji/krwi innych ludzi jest przejawem słabości.

Ale jestem w stanie tolerować w bliskim sąsiedztwie wampiry energetyczne - w końcu to psionicy z niedoborem energii, w gruncie rzeczy.
Sangi również, ze względu na osobiste doświadczenia. Wampiry emocjonalne natomiast to zupełnie inna bajka.

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
23-03-2014, 16:13
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Ismena
Gość

Podziękowania:
Xao i tu bym się zatrzymała po Twojej wypowiedzi i zastanowiła. Wedle moich obserwacji wampir emocjonalny albo nie jest empatą albo nie musi nim być. Dajmy na to - związek dwojga, jak zachowuje się osoba wampiryczna? "moje problemy i samopoczucie są ważne i będę cie nimi absorbować, twoje problemy i samopoczucie mnie nie obchodzą." Nawet często można usłyszeć "przesadzasz". Myślę, że wampiry emocjonalne (mimo, iż wyczulone na energie emocji innych) same w sobie nie są empatyczne a wręcz oschle i egoistyczne, nie biorą do siebie zbytnio. Jeśli taka osoba ogląda w Tv programy czy drastyczne filmy, to nie dlatego, że współczuje bohaterowi filmu ale dlatego, że chce się "nakarmić" tym co widzi. Ogromnie trudne są takie związki a z czasem wręcz bliższe relacje staja się niemożliwe. To tak jakby jedna osoba wciąż dawała a druga brała, nie dając nic w zamian. A bywa, że świadomie rani psychicznie druga osobę w związku. I jeszcze uważa, że nic się nie stało albo zwala winę na kogoś. ** Olimpia :) ja Ciebie nie postrzegam jako taka emocjonalnie wampiryczna osobę i nie odniosłam tego do Ciebie. No ale może Cie mało znam. Nie wnikam. ;)
23-03-2014, 16:33
Odpowiedz
Podziękowali:
~Sorrio Mortiaris
Gość

Podziękowania:
Ja raczej zgadzam się z Xao, bardzo silna empatia może spowodować "sianie" konkretnych emocji naokoło, jednocześnie organizm dążąc do równowagi będzie próbował pobierać inne skąd się da. Przez co taki "wampir" jeśli się nie kontroluje może zaszczepiać negatyw emocji pobieranej.

Cytat:Jesli taka osoba oglada w Tv programy czy drastyczne filmy, to nie dlatego, ze wspolczuje bohaterowi filmu ale dlatego, ze chce sie "nakarmic" tym co widzi.

Właśnie mnie uświadomiłaś, że wszyscy oglądający seriale lub typowe wyciskacze łez to wampiry. Tak naprawdę każda wrażliwsza osoba jest wampirem emocjonalnym bo potrzebuje bliskości innych.

Cytat:"moje problemy i samopoczucie sa wazne i bede cie nimi absorbowac, twoje problemy i samopoczucie mnie nie obchodza."

Kwestia psychologi, jak nie jest w stanie pomóc sobie to jak może innym?

Cytat:A bywa, ze swiadomie rani psychicznie druga osobe w zwiazku

Tylko wampir nieświadomy, po za tym kiedy sam wampir jest wampirem to z czystej uczciwości powinien poinformować osobę z związku, która będzie wiedziała na co się szykować.

Charakter takiego wampira jest zależny od pobieranej emocji np. jak żywi się miłością, to nadwyżki energii miłosnej spowodują wymuszony rozwój empatii a jej brak osłabienie.

Wszystko jest kwestią kontroli, zrozumienia takich dodatkowych zdolności.
23-03-2014, 16:49
Odpowiedz
Podziękowali:
~Ismena
Gość

Podziękowania:
Mortiaris, ech... Mało kiedy wampir emocjonalny sam przed sobą przyzna się, że jest taki a nie inny, a co dopiero przed kimś. Na uczciwość i kontrolę też bym nie liczyła. Zdecydowanie wolą się karmić negatywnymi emocjami, a nawet prowokować je u innych. To był jedynie przykład na szukanie określonych bodźców, nie każdy wrażliwy człowiek jest wampirem. Taka osoba nigdy nie przyjdzie do drugiego z pozytywnymi nowinami. A na pytanie- co słychać? Wyciągnie Ci cały negatyw tego świata, od polityki po kataklizmy i swoje osobiste sprawy. Nigdy pozytywnie.

A teraz powiem, coś z mego doświadczenia. Ponieważ zdarzyło mi się znać kogoś takiego w przeszłości. Wampir emocjonalny "coś" Ci daje, np. w prezencie i jeśli ktoś myśli, że dał to po to, by zrobić komuś przyjemność, to może być w głębokim błędzie. On to potrafi uczynić, ale w jednym celu - żeby ten fakt później wykorzystać i obrócić intencje przeciwko. Dopiero po dłuższym czasie doszłam do wniosku, że w zasadzie to on sobie sam zrobił przyjemność, a nie mnie. Niestety, ale to jedna z bardziej wyrafinowanych sztuczek. Przeważnie uważają, że im się coś należy i nie warto za to dziękować. Zresztą... Mało kiedy bywają naprawdę zadowoleni. ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2014, 11:25 {2} przez Etana.)
23-03-2014, 17:16
Odpowiedz
Podziękowali:
Gwynbleidd Offline
Użytkownik

Liczba postów: 156
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Strzelec

Podziękowania: 2
Podziękowano 8 razy w 13 postach
(23-03-2014, 17:16)Ismena napisał(a): Tv to byl jedynie przyklad na szukanie okreslonych bodzcow, nie kazdy wrazliwy czlowiek jest wampirem.

Powiedział bym, tak na marginesie, że większość wrażliwszych na energie ludzi nie czuje emocji od TV. Bo nie są to realne emocje a udawane. Chyba, że jakiś aktor na prawdę dobrze przyjmuje daną emocję...

Quae medicamenta non sanant, ferrum sanat; quae ferrum non sanat, ignis sanat...
23-03-2014, 17:45
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Ismena
Gość

Podziękowania:
Gwynbleidd, to zależy... Jeśli jest to reportaż z wojny bądź z Afryki "na żywo", albo programy typu "Sprawa dla reportera" i pokazują ludzi pokrzywdzonych przez los, to ich łzy i emocje są jak najbardziej prawdziwe. A to daje komuś określone bodźce. Różni są ludzie na tym świecie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2014, 11:26 {2} przez Etana.)
23-03-2014, 18:07
Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.