Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Magia energii › Teoria
Magia Energii

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Magia Energii
Autor Wiadomość
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,104
Reputacja: 74
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 93
Podziękowano 368 razy w 218 postach
RE: Magia Energii
Amorte,
(11-11-2012, 02:18)EMRYS napisał(a):
(11-11-2012, 02:00)Oth napisał(a): Magia staje się więc nauką dla samego maga- tego, kto chce ją zgłębiać.

Zdecyduj się. Magia nie zalicza się do żadnej z nauk. To się nie zmieni.
Byzydura. Bazując na jednym z doświadczeń z telekinezą i operowaniem energią, wymyśliłem obiektywny sposób aby ZMIERZYĆ poziom uwalnianej przez maga(!) energii całkowicie obiektywną metodą.

To było parę lat temu. Myślałem, że ludzie posrają się z radości, że dostaną narzędzie do mierzenia poziomu własnej mocy (bardzo przydatne przed rozpoczynaniem rytuałów). Zamiast tego ludzie zaczęli mnie ignorować. Czyżby ze strachu, że po pomiarze okaże się, iż ich poziom mocy wynosi zero?

Emrys, nie odpowiedziałeś na pytanie. Czemu jesteś taki przeciwny łączeniu nauki i magii. Czy możesz swoje zdanie uzasadnić jakoś, zamiast po prostu stwierdzać "magii nie można mieszać z nauką". Bo ja stwierdzam coś zupełnie przeciwnego i staram się to uzasadniać.
"Cuda istnieją tylko w umysłach niewiedzących". Kim jesteś z wykształcenia Emrys?

(11-11-2012, 02:43)Oth napisał(a): Jest magią, bo nie można jej udowodnić (jak narazie) inaczej niż subiektywnie.
Jako, że zajmujesz się magią energii, to możemy o tym porozmawiać. Są sposoby. Zresztą, ja już dawno mam za sobą poziom "subiektywny" magii.

Cytat:Więc skoro magia istnieje i jest możliwa, to jest naturalna, czyli nie jest czymś co tak naprawdę można nazywać magią, czyli czymś, co uważa się za przeciwieństwo nauki. To głębsza myśl i moje subiektywne zdanie. Nie każdy tak na to musi patrzeć, stąd mówi się, że tyle jest definicji magii, co jej praktyków.
Nie, magia jest jedna. Tak samo jak grawitacja. To lewacka propaganda new age dopuszcza taki burdel w definicjach. Każdy system magiczny w istocie swej pracuje z jakimiś typami energii. A zatem gdzieś tam są ogromne strumienie mocy płynące przez wszechświat, które mag swoją obecnością może ukierunkowywać.

(11-11-2012, 03:43)UtkaneZWyobrazen napisał(a): Nikt Cie nie atakuje, to po pierwsze... po drugie masz rację. Ale magia nie wyjdzie z ukrycia. Kiedyś była jawna, szamani, czarownice i inne... ale wszystko możemy zawdzięczać kościołowi... po przez nagonkę... jeśli to nie ucichnie a nie będzie to szybkie nie nie wyjdzie na jaw no katolicyzm jest obecnie jedną z największych religii...
Przecież już dawno wyszła z ukrycia. Na wyspach brytyjskich druidzi oficjalnie się grupują, czarownice też. Nawet medycyna niekonwencjonalna jest finansowana z budżetu państwa. Utkany, czy ty w ogóle masz jakieś większe pojęcie o świecie, w którym żyjesz?

Zwracam się do was wszystkich jeszcze raz z pytaniem o to.
CZEMU jesteście tak przeciwni łączeniu magii z nauką?
I ponownie powtarzam, że ja - tak samo jak wielu ludzi nauki przed 19 wiekiem - nigdy nie było w stanie magii i nauki rozdzielić w swoich głowach.
A wiedzieliście, że są prowadzone badania naukowe nad wpływem medytacji na ciało człowieka?

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
11-11-2012, 12:11
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
Evander, niektóre rzeczy potwierdzić się da, a niektórych nie da. Brakuje odpowiedniego sprzętu. Poza tym, namacalny dowód czasem komuś nie wystarczy. Przytoczyłbym przykład, ale wolę nie mówić głośno. Ludzie muszą pierw uwierzyć w magię inaczej nigdy jej nie uznają. Bo taki ogromny sceptyk np. uwierzy w energię, bo mu ją normalnie udowodnisz, ale nie będzie wierzył choćby w manipulacje nią, a choć to nielogiczne, to niestety znam takich. Są ludzie i ludzie. Dlatego magię trzyma się w tajemnicy przed słoikami ogórków. Mag nie musi nikomu nic udowadniać - to strata czasu. Ważne, by sam mógł sobie pomagać i ewentualnie swoim znajomym. Evanderze, zaciekawiłeś mnie tym wynalazkiem i zapewne już wiesz, że będę chciał dowiedzieć się o nim coś więcej. Cóż, pewnie słyszałeś historię o kanapowych magach? Tak bardzo pochłonęły ich księgi i zaniedbali praktykę, że uwierzyli w każde napisane tam słowo. Teraz boją się odprawić jakikolwiek rytuał, bo obawiają się, że im się nie uda i te wszystkie wierzenia okażą się kłamstwem.

jakzostacmagiem.wordpress.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2015, 20:41 {2} przez Oth.)
11-11-2012, 13:04
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,104
Reputacja: 74
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 368 razy w 218 postach
Amorte,

Emrys, po prostu wyłgałeś się od dyskusji teraz. Nie wiem co ci się wydaje np. na mój temat, ale ja nie prowadzę dyskusji po to, żeby udowadniać swoje racje.
Prowadzę dyskusję po to, żeby ktoś przekonał mnie swoimi argumentami, że jestem w błędzie. Bo ja chcę dowiadywać się nowych rzeczy.

Wy ludzie najwyraźniej po prostu stworzyliście sobie system wierzeń, gdzie magia zajmuje uświęcone miejsce. Dyskusja nie ma faktycznie sensu, gdyż nie będzie to dyskusja.
Jeszcze nigdy nie widziałem, aby racjonalne argumenty przekonały ludzi silnie religijnych do czegokolwiek. Trochę szkoda.

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
11-11-2012, 13:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,284
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 608 razy w 579 postach
I ja się nie zgadzam z Evanderem z tym, że magia jest jawna... Przecież WSZĘDZIE jest tak samo. xD
W Polsce mamy ogłoszenia publicznie o wróżeniu z Tarota, rytuałach, wpiszesz w google ezoteryka czy magia i już masz wszystko... To, że MY jesteśmy jest jawne całkowicie. Ale magia nie jest jawna... Tylko ci co się nią zajmują są jawni i to jak się nią zajmują (forum, książki itp.).

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
11-11-2012, 18:27
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
Emrys, nie przybyłem tu mówić o swoich poglądach, a po to, by poprawiać to, co jest błędne. Tak, błędne. Możesz mieć swoje zdanie, ale nie o tym mowa. Mówiąc "idę obalać mity" miałem na myśli poprawę błędów, które piszą osoby nie znające podstaw. Zauważyłem tu znaczną ilość osób, które pieprzą bzdury po prostu. Z dupy wyssane żywioły mroku i uj wie, co jeszcze. Zauważyłeś chyba, że nie wypowiadam się w każdym temacie. Niektóre pomijam. Dlaczego? Bo nie ma tam głupot. Nie poprawiam nikogo wg "mojego widzimisie", a wg wiedzy ustalanej setki lat przez różnych magów i którą zdążyłem potwierdzić swoim doświadczeniem. Oburzasz się jak daltonista, który kłóci się o kolor swetra. Pewne podstawy są i należy się ich trzymać, a tutaj wiele osób tych podstaw nie zna. Większość tu osób to młodzi ludzie, którzy nie dostali po tyłku. Ja gdy pierwszy raz w tłumie wyraziłem swoje zdanie zostałem zjebany. Wyszło mi to tylko na dobre. Oni trafili tutaj, gdzie brak krytyki, która jest bardzo potrzebna. Nie lubię marnotrawstwa, a na tym forum jest sporo talentów, które przez różne bzdury się mogą zmarnować. No ale oni może wolą wierzyć, że niebieski jest żółty i tkwić w błędzie? Proszę bardzo, przecież nikt Wam nie każe mi wierzyć. Sprawdźcie sami.

W poprzednim poście napisałem "wolę nie mówić głośno", stąd tak nagle Twoja odpowiedź? Źle mnie zrozumiano w każdym razie, gdyż odnosiło się to do tego przykładu, którym mógłbym przytoczyć, ale o takich rzeczach jakie są w nim zawarte na forach się nie mówi, a przynajmniej nie w strefie dla każdego.

jakzostacmagiem.wordpress.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2015, 20:43 {2} przez Oth.)
11-11-2012, 20:08
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Evander
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,284
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 608 razy w 579 postach
Oth tylko że wersji podstaw jest kilka. (?) Wyobraź sobie np. Maga Celtyckiego spotykającego się z np. Magiem z Egiptu... Oj już ja to widzę ile by sobie wytknęli. :D Hihihihi. ^^

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
11-11-2012, 20:20
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Amber
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
No pięknie :))) rozmowa na "szczycie". A wiecie co- ja nie mam nic przeciwko temu, żeby się różni Magowie (różnych krajów i odłamów) spotykali i wymieniali rożne poglądy, nawet jeśli nie we wszystkim się zgadzają. Już mówiłam, że głębsza wiedza magiczna powinna być zarezerwowana dla zaawansowanych Magów- Szamanów. A nie dla oszołomów... zdolnych do dziwnych poczynań. I nie mam NIC przeciwko eksperymentowaniu czyli łączeniu Magii z Nauką, o ile czyni to ktoś rozumny. Ps. Oficjalnie "za łączenie Magii z Nauką" punkt dla Evandera. Pozdrawiam. :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2012, 21:29 {2} przez Olimpia.)
13-11-2012, 13:27
Odpowiedz
Podziękowali:
Avi Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 141
Reputacja: 24
Znak Zodiaku:
Tarot

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 0 postach
Post bardzo mru, ale jednak dorzucę tu swoje pytania.

1. Czy 'mackę' mogę tworzyć z obojętnie jakiego miejsca ciała astralnego? Np. ze swojej głowy, w postaci złotej nici podłączającej się do celu?
2. Czy muszę wizualizować czakrę splotu słonecznego obiektu do którego się podłączam?
3. Co jeśli na odległość nie wyczuwam bariery swojego celu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2015, 18:27 {2} przez Neaxx.)
09-11-2015, 04:05
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Avi Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 141
Reputacja: 24
Znak Zodiaku:
Tarot

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 0 postach
PS. Co jeśli podłączę się pod inną czakrę? Jaki może być tego efekt?

PS''. Proszę o namiar na autora postu.
17-11-2015, 00:52
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Void Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 395
Reputacja: 26
Znak Zodiaku:

Podziękowania: -1
Podziękowano 3 razy w 2 postach
Avi, powiem ci tak jak każdy mówi - "sprawdź, a się dowiesz" - jeżeli ktoś zrobi coś, nie znając rezultatów kogoś innego - to przynajmniej ma czysty obraz tego co się dzieje bezpośrednio po działaniu, a nie ma w głowie wzorca, pod który próbuje się dopasować - eksperymentuj.
17-11-2015, 17:41
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.