Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Podstawy Magii › Praktyczne ćwiczenia v
1 2 Dalej »

Ophiel - Mała Technika ze Sztuki Projekcji Astralnej

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Ophiel - Mała Technika ze Sztuki Projekcji Astralnej
Autor Wiadomość
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,052
Reputacja: 73
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 93
Podziękowano 363 razy w 214 postach
Zdjęcie  Ophiel - Mała Technika ze Sztuki Projekcji Astralnej
Amorte,

Ponieważ wiele osób ma problemy z angielską wersją tekstu, na prośbę postanowiłem przetłumaczyć i skomentować co nieco praktyczne ćwiczenie dotyczące nauki projekcji z Art of Astral Projection Ophiela.

Ćwiczenie zostało nazwane przez Ophiela "Mała Metoda" i jest w gruncie rzeczy nauką projekcji eterycznej - czyli przesunięcia świadomości poza ciało wzdłuż eterycznej osnowy naszego planu istnienia, odpowiedzialnej za poczucie "materialności" naszego świata.

Nie jest to projekcja astralna w pełnym tego słowa znaczeniu, ale jeżeli macie problemy z namierzaniem celów dla waszych rytuałów, ze stawianiem linków na odległość itd. z pomocą gołej wizualizacji, nauka tej techniki pozwoli wam na przesunięcie świadomości bezpośrednio do celu.

Uwaga: skuteczna nauka tej techniki i wykorzystanie jej w magii grozi całkowitym zniszczeniem iluzji na temat natury naszej rzeczywistości, więc jeżeli wasz pogląd na świat jest podstawą waszej egzystencji, skupcie się na celu - po co wykonujecie to ćwiczenie, np. chcecie znaleźć kogoś gdzieś daleko - zamiast na kontemplacji świata eterycznego.

============ Ophiel - Art of Astral Projection, Little Method ============
PRAKTYCZNA PRACA
Nasze pierwsze instrukcje dotyczące Sztuki projekcji astralnej to metoda znana jako „mała” metoda (moja nazwa).

Samodzielnie odkryłem i udoskonaliłem tę metodę. Jest ona najlepszym sposobem jaki kiedykolwiek znalazłem dla rozpoczęcia nauki projekcji.
Ta metoda ma wiele zalet - najważniejsza, że jest bardzo bezpieczna.
Metoda wymaga, aby uczeń cały czas kontrolował swoje zmysły, aby nie mogły rozwinąć się żadne negatywne uwarunkowania.

Ta metoda wymaga studiowania i pracy nad "wewnętrzną", ukrytą stroną rzeczy, których nauka i zrozumienie ma wielką wartość jako podstawa we wszelkiej pracy okultystycznej, i twoje osiągnięcia w tym obszarze mogą zostać rozszerzone na wiele innych gałęzi okultyzmu, ponieważ wszystkie one są ze sobą połączone.
Z drugiej jednak strony ten system nie wymaga zbyt dużej wiedzy, by móc z niego z powodzeniem skorzystać, nie potrzeba intensywnych studiów.

Kiedy już osiągniesz pewien stopień sukcesu w pracy projekcyjnej z tym „małym” systemem, możesz z powodzeniem zrobić o wiele więcej rzeczy z innych obszarów okultystycznych (celowo staram się to podkreślać).
Cała „mała” praca jest na płaszczyźnie eteru i nawet z tej płaszczyzny możesz bardzo dobrze wpływać na innych ludzi i okoliczności.

Ta umiejętność jest naprawdę wielkim atutem. Inne jej zastosowania staną się dla Ciebie oczywiste wraz z praktyką i jeżeli skontaktujesz się ze mną później, mogę zasugerować ich o wiele więcej.
[Evander: No cóż, obecnie z Ophielem skontaktować się można już tylko w astralu, gdyż był umarł jakiś czas temu]

Co najważniejsze, udana praca z tym systemem daje praktyczne doświadczenie przygotowujące adepta do pracy z bardziej zaawansowanymi systemami osiągania projekcji.
To, czego początkujący adept potrzebuje przede wszystkim w pracy okultystycznej, to coś bezpiecznego i dającego pozytywne rezultaty, nad czym może pracować i dzięki temu rozwijać swoje "wewnętrzne narzędzia", zdobywając cenne doświadczenie w zakresie tego, co może się spodziewać „zobaczyć”, kiedy będzie później projektował przy użyciu bardziej zaawansowanych systemów.
[Evander: Wewnętrzne narzędzia to między innymi przyzwyczajenie się do 'inności' planu eterycznego or nauka jego postrzegania - ten trening jest istotny dla wielu praktyk magicznych]

OTO TWOJE PIERWSZE INSTRUKCJE I WSKAZÓWKI –
W tym „małym” systemie do swojej pierwszej pracy projekcyjnej będziesz działać-projektować w raczej naturalny sposób.

Nie będziesz przechodzić przez ściany, zamknięte drzwi czy tym podobne takie rzeczy. Nie odejdziesz też zbyt daleko od fizycznego ciała.

Później, w miarę rozwoju twoich umiejętności, możesz robić wszystkie te rzeczy, posuwać się tak daleko, jak ci się podoba itd., ale na samym początku będziesz zachowywać się tak, jakbyś fizycznie poruszał się po otoczeniu.
Będziesz podróżować tam i z powrotem wybraną trasą. Wybierzesz trasę, którą będziesz podążać i będziesz się jej trzymać, dopóki nie opanujesz podstaw.

Pierwszą rzeczą do zrobienia jest więc wybranie trasy „podróży”.
Rozejrzyj się po swoim domu. Wybierz miejsce, od którego chcesz zacząć i miejsce, do którego chcesz się udać. Załóżmy na przykład, że zdecydowałeś się przejść z sypialni do pralni w piwnicy.
Powiedzmy, że trasa biegnie wzdłuż korytarza, w dół po schodach, przez kuchnię, w dół po schodach do piwnicy, przez piwnicę do pralni, a potem z powrotem tą samą drogą.
[Evander: w amerykańskich domach pralki często znajdowały się w osobnym pomieszczeniu w piwnicy, a nie tak jak w polskich - w łazience]

Gdy już wybrałeś trasę, którą chcesz podążać podczas projekcji, następną rzeczą do zrobienia jest fizyczne poznanie trasy.
Oznacza to przechodzenie przez trasę wiele razy, patrząc na nią i zapisując każdy jej szczegół w pamięci umysłu.
Zwróć uwagę na każdą drobiazg. Zwróć uwagę na rzeczy, na które nigdy wcześniej nie zwracałeś uwagi.
Jeśli chcesz odnieść sukces w tej pracy, nie zrobisz tego tylko raz lub dwa razy, będziesz powtarzać tę czynność wielokrotnie. Zapamiętasz cały wybrany obszar-trasę, aby bez trudu odtworzyć ją w pamięci.

Nie zaszkodzi ci narysowanie schematu trasy. Staram się uzmysłowić ci jak bardzo ważne jest to przygotowanie – zrób wszystko, co możliwe, aby utrwalić trasę w swojej pamięci.
Teraz, oprócz zwykłego zapisywania tej trasy w pamięci, zrób, co następuje – wybierz co najmniej sześć punktów na trasie, które mają jakieś wyjątkowe cechy charakterystyczne, coś, co możesz łatwo zapamiętać.
Tymi punktami może być obraz, plama na tapecie, pęknięcie na podłodze, wazon lub coś podobnego.

Jeśli chcesz, aby wybrane punkty były jeszcze lepsze, możesz zrobić lub kupić ode mnie pewne symbole o okultystycznym znaczenie i umieścić je w tych punktach. (Skontaktuj się ze mną w sprawie tych symboli).
[Evander: Ten fragment wymaga rozbudowanego komentarza. Ponieważ nie każdy może przyklejać ezoteryczne symbole po domu, należy wybrać takie miejsca - mogą być dosłownie krok od siebie - w których znajdują się charakterystyczne elementy - np. tu na ścianie wisi obrazek z łódką. Obok stoi porcelanowa figurka aniołka. Dalej zdobiony wazon pomalowany w kwiatki. Chodzi o coś, czego nie ma nigdzie indziej w domu, a znajduje się na trasie projekcji. Jeżeli potrzebujecie jakoś przyozdobić dodatkowo dany obiekt, a magiczne symbole nie wchodzą w grę, możecie skorzystać z kolorowych wstążeczek - np. podążając kolejno kolorami czakr, pierwszy punk czerwona wstążeczka, drugi pomarańczowa itd.]

Po wybraniu punktów i oznaczeniu ich specjalnymi elementami, ustaw się naprzeciwko pierwszego punktu i przyglądaj mu się w skupieniu przez 5 minut pierwszego dnia i zwiększ czas do 15 minut w ciągu około 10 dni.
Zrób to dla każdego punktu po kolei. Oznacza to, że masz powtarzać tę czynność tak długo, jak to konieczne, byś nauczył się każdego punktu i był w stanie dokładnie przywołać go z pamięci.
Na litość boską, nie skracaj tej pracy.

Jeśli zniecierpliwisz się i spróbujesz uruchomić projekcję bez wystarczającego zapamiętywania tych punktów nie osiągniesz rezultatów, a wtedy będziesz rozczarowany, wściekniesz się i obwinisz mnie za niepowodzenie.

Wyjaśnię sens tych działań po kolei, abyś Ty i Twoja podświadomość zaakceptowali je w pełni I W PEŁNI WYKONALI.
Powodem wielokrotnego patrzenia na wybrane punkty wzdłuż wybranej trasy projekcji jest mocne utrwalenie punktów w pamięci umysłu.
Czemu trzeba to robić? Twoja pamięć jest bezpośrednio połączona z Planami Wewnętrznymi bardziej niż z planem fizycznym.
Kiedy patrzysz na obiekt fizycznie, nie patrzysz na niego tylko fizycznym wzrokiem, patrzysz również na niego także „eterycznym wzrokiem”, „wzrokiem astralnym” i „wzrokiem mentalnym”.
Ale jak powiedziałem wcześniej, twoje centrum świadomości znajduje się na razie w ciele fizycznym, a kiedy patrzysz na fizyczny obiekt fizycznym wzrokiem, z zamiarem przywołania go do pamięci, pobudzasz również eteryczno-astralny wzrok.
Miej to na uwadze – kiedy używasz ciała fizycznego, używasz także innych ciał.

PODSUMUJMY WSZYSTKO, CO ZOSTAŁO DOTYCHCZAS POWIEDZIANE.
1. Swoją pierwszą pracę z projekcją astralną zaczynasz od wybrania trasy, którą będziesz podążać.
2. Po wybraniu tej trasy przemierzasz ją wiele razy, uważnie obserwując wszystko na trasie i notując wszystkie rzeczy, które pomogą Ci utrwalić w pamięci szczegóły trasy.
3. Wybierz, ustaw lub ułóż co najmniej 6 „punktów” wzdłuż tej trasy, które możesz zapamiętać jako uzupełnienie innych naturalnych punktów, możesz też połączyć naturalne punkty z punktami sztucznymi.

Oto inna rzecz, którą możesz dodać do swojej pracy nad powyższym ustalaniem punktów trasy na stałe w pamięci umysłu.

Do tej pory korzystałeś tylko z jednego zmysłu, zmysłu wzroku, aby dokonać tego utrwalenia tych punktów w pamięci.
Możliwe jest również korzystanie z innych zmysłów. (Możesz zrobić wszystko, o czym tylko pomyślisz, w twoim szczególnym przypadku, co zwiększy twoje postrzeganie tych punktów, użyj dowolnego sposobu, który będzie dla ciebie szczególnie pomocny do zakotwiczenia tych punktów w pamięci).

Eksperymentowałem ze wszystkimi zmysłami. Najpierw eksperymentowałem ze zmysłem węchu.
Umieściłem 6 różnych zapachów w różnych miejscach na trasie. Pamiętam, że dla pierwszego punktu użyłem wanilii, mięty pieprzowej dla drugiego, Chanel #5 dla kolejnego, następnie goździk, jako kolejny zapach róży i jako ostatni - fiołek.
Rezultat był bardzo satysfakcjonujący. Doszło do tego, że bardzo dokładnie przypomniałem sobie pamięć zapachu wraz z wizualną pamięcią konkretnego punktu.

Potem eksperymentowałem z dźwiękami. Wziąłem 6-tonowy tuner do gitary i przypisałem nutę do każdego punktu.

Może wydawać się to niezwykłe, ale z czasem mogłem przypomnieć sobie zapach i „usłyszeć” dźwięk w mojej wyobraźni wraz z obrazem wizualnym.

Ponieważ jednak wszystkie zmysły znajdują się również w „innych” ciałach, nie powinno nas to dziwić, że można je również rozwijać w tych ciałach - a w rzeczywistości udany transfer świadomości do innych ciał oznacza, że nauczysz się używać zmysłów innych ciał tak samo, jak również teraz używasz ciała fizycznego.
[Evander: Ophiel opisuje teraz tworzenie neuroasocjacji poprzez zaprzęganie do pracy kilku zmysłów na raz. Tak naturalnie działa ludzki umysł, że zapamiętuje nie tylko obraz ale całe spektrum bodźców związanych z daną sytuacją. Stąd np. zapach szarlotki potrafi przypomnieć ludziom dzieciństwo u babci i takie tam.]

Nie zamierzałem ujawniać tego tak szybko, ale wydaje się, że to dobry moment.
Wykonując to ćwiczenie będziesz robić coś więcej niż tylko projektować, nauczysz się „żyć” świadomie w innych ciałach.
Pamiętaj, że są jeszcze dwa zmysły, które będziesz musiał rozwinąć również na płaszczyźnie eterycznej, aby móc tam prawidłowo funkcjonować.
Zmysł smaku i dotyku. Na razie możesz je pominąć, ponieważ jedynym zmysłem potrzebnym do pracy z projekcją jest zmysł wzroku oraz użycie zmysłu słuchu i węchu do wzmocnienia zmysłu wzroku.
Ufam też, że z kilku powyższych zdań wychwycisz pewne wyobrażenie o swojej przyszłej pracy w tym kierunku i o głównym celu do osiągnięcia.
[Evander: Pamiętajcie, nie każdy jest wzrokowcem albo słuchowcem. Każdy musi sam sobie indywidualnie dobrać zestaw bodźców wspierających zapamiętywanie trasy do projekcji eterycznej, wedle swoich osobistych preferencji.]

Mam nadzieję, że dostrzegasz już, że aby odnieść sukces w swojej pierwszej pracy projekcyjnej, powinieneś zrobić wszystko co konieczne, aby tak wzmocnić swoją pamięć, by przypomnienie obranej przez Ciebie trasy było jak najdokładniejsze i przyniosło pozytywne rezultaty.
Jest więcej rzeczy, które możesz zrobić aby wzmocnić swoją pamięć, ale myślę, że na razie tyle wystarczy.

Jeśli będziesz w sytuacji, w której twoje próby nie powiodą się, skontaktuj się ze mną w tej sprawie, ponieważ w tak wielkim temacie jak ten nie mogę z góry opisać wszystkich potencjalnych problemów i ich rozwiązań.
Mogę Ci pomóc jeśli wiem, co jest nie tak, więc skontaktuj się ze mną jeśli nie możesz sprawić, by ta metoda zadziałała dla ciebie.
Żałuję, że musisz wykonać tak wiele przygotowań, ale ta Sztuka Projekcyjna jest wspaniałą rzeczą i jest warta twojego czasu i wielu trudów i pieniędzy.
Kiedy zdobędziesz stopień biegłości w tej sztuce, otrzymasz do dyspozycji potężne narzędzie okultystyczne, które bardzo pomoże ci w osiągnięciu sukcesu i spokoju w życiu.

Z jednej strony sukces w tej sztuce zachęci cię do podjęcia innych okultystycznych działań, a gdy będziesz zdobywać coraz większą biegłość w tych działaniach, odkryjesz, że twoja droga przez życie staje się coraz łatwiejsza, zwłaszcza jeśli nauczysz się kontrolować swoje ciało emocjonalne, jak zresztą MUSISZ WCZEŚNIEJ CZY PÓŹNIEJ.
To nie umysł sprawia kłopoty w życiu, ale twoje emocje i UCZUCIA.
[Evander: Kontrola nad emocjami, w obie strony, czyli ich wywoływanie lub nie odczuwanie na zawołanie jest chyba jednym z najbardziej istotnych elementów pracy nad sobą w ogóle. Bardzo silne emocje potrafią wręcz wpływać na rzeczywistość. Możliwość nie odczuwania emocji na zawołanie pozwala zachować przytomny umysł w każdej sytuacji. Warto ćwiczyć taką kontrolę.]

Wygląda to, że nigdy nie przejdę do właściwej techniki, ale chcę powiedzieć jeszcze jedno słowo o dokładnych przygotowaniach.
Proszę, zrób wszystko, co nakreśliłem. W pracy magicznej, dotyczącej innych planów, staranne przygotowanie jest kluczem do sukcesu.
Znam ludzi, którzy rozpoczęli tę pracę tak samo jak ty, a podczas przygotowań zanim doszli do połowy, zaczęli projektować!

Zdradzam ci teraz prawdziwy sekret okultystyczny. W każdej pracy o charakterze magicznym, którą wykonujesz, TO PODCZAS PRZYGOTOWAŃ DO PRACY TA PRACA JEST NAPRAWDĘ WYKONANA.
To jedna absolutnie prawdziwa rzecz w pracy okultystycznej (i to prawdopodobnie wpływa na codzienne życie w znacznie większym stopniu niż nam się wszystkim wydaje).

Powód tego jest taki, że wszystko na tej płaszczyźnie jest odwrotnością następnej płaszczyzny powyżej od niej.
NA PŁASZCZYŹNIE ETERYCZNEJ, GDY RZECZ ZOSTAJE UTWORZONA (patrz ostatni rozdział) SPOSÓB JEJ POWSTANIA WYKONUJE SIĘ PO UTWORZENIU RZECZY i dzieje się to automatycznie.
Nie muszę wam mówić, jak bardzo różni się to od płaszczyzny ziemskiej. Ta odwrócona kreacja jest jednym z Praw Planów Wewnętrznych.
Na razie wystarczy. Przyda ci się dużo medytacji i studiowania z twojej strony nad powyższymi informacjami. ZRÓB TO.
[Evander: Misie moje złote, kiedy truję wam dupę odnośnie przygotowań do rytuałów i działań magicznych, jest ku temu inny powód niż chęć marnowania waszego czasu. Ophiel wyjaśnił wam tutaj pewną naprawdę niesamowitą tajemnicę dotyczącą natury rzeczywistości, chociaż zamiast ją rozwijać zalecił pomedytować nad nią. Ja również przyłączam się do tego zalecenia. Warto zrozumieć ten element mechaniki magii, chociaż z góry ostrzegam, że potrafi on bardzo wywrócić światopogląd na rzeczywistość.]

Kiedy jesteś pewien, że masz już wszystkie przygotowania ogarnięte i postępowałeś zgodnie z moimi wskazówkami co do nich najlepiej jak potrafisz, wtedy jesteś gotowy do rozpoczęcia praktycznych ćwiczeń.
Możesz wykonać następujące ćwiczenie w sposób, najlepiej relaksujący dla ciebie.
Naturalnym sposobem jest oczywiście leżenie. Odkryłem, że można to zrobić na siedząco, a niektórzy wolą to w ten sposób.

Wykonałem wystarczająco dużo pracy, abym wiedział, że ta projekcja może być wykonana, gdy nie śpisz i poruszasz się!! To z pewnością otwiera nowe możliwości do wykorzystania tego systemu.
Możesz o tym pamiętać, i spróbować gdy będziesz bardziej zaawansowany.
[Evander: Mhm. Bardzo wiele rzeczy związanych z transem i medytacją można wykonywać z otwartymi oczyma. Może projekcja eteryczna nie jest najszczęśliwszym wyborem, ale nie będę was jakoś szczególnie zniechęcać do prób. Powiem jedynie, żeby nie robić tego jak kierujecie jakimś pojazdem.]

W moim przypadku mam wolne w środku dnia i stwierdziłem, że mogę całkiem dobrze projektować podczas południowej drzemki.
Jako, że nie każdy może być w tym czasie wolny, więc czas projekcji będzie czymś, co będziesz musiał sam sobie wypracować.
Jeśli musisz ćwiczyć swoją projekcję, gdy są wokół ciebie inne osoby, musisz jak najlepiej chronić się przed zakłóceniami ze strony tych innych osób.
Jeśli podczas jednej z twoich projekcji na swojej trasie ktoś zakłóci twoje ćwiczenia, bez względu na to, jak pilne jest to zakłócenie, odwróć się i „wróć” do swojego ciała za pomocą swojej ścieżki pamięci i ponownie wejdź do ciała poprawnie i powoli, a następnie „obudź się” i wstań.
[Evander: To nie jest aż tak istotne w przypadku projekcji eterycznej, natomiast w przypadku projekcji do wyższych planów warto wyrobić w sobie ten nawyk. I nawet nie chodzi tutaj o jakieś zagrożenia astralne, po prostu nagły przeskok okna świadomości z odległego miejsca w astralu do ciała fizycznego jest niezłym szokiem emocjonalnym - osobiście gdy kiedyś mnie tak wyrwano z projekcji, przez chwilę myślałem, że zamiotę tą osobą podłogę.]

Kiedy przyjmiesz pozycję, której zamierzasz używać do pracy i jesteś zrelaksowany i gotowy do pracy, zacznij od przypomnienia sobie miejsc, które wybrałeś jako przystanki na trasie.
Jeśli postępowałeś zgodnie z moimi wskazówkami najlepiej jak potrafiłeś i przestudiowałeś swoje przystanki – jeśli umieściłeś wyjątkowy obiekt symboliczny w każdym punkcie i wzmocniłeś go zapachem i dźwiękiem – powinieneś być w stanie przywołać te punkty dość łatwo.

Przypomnij sobie pierwszy punkt zaczepienia uwagi. Popatrz przez jakiś czas na obraz w pamięci tego punktu. Uświadom sobie, że teraz patrzysz na Eteryczny Obraz tego miejsca.

Uświadom sobie, że teraz dokonujesz projekcji. Następnie weź kolejno każdy z punktów trasy i projektuj się do każdego z nich po kolei, aż do końca trasy.
Kiedy dotrzesz do końca, odwróć się i wróć tą samą drogą. Podróżuj tą trasą w pamięci tak długo jak potrzeba, aby móc przebyć ją dokładnie i szybko oraz "poczuć" wrażenie podróży.

Kiedy wykonasz tę operację odpowiednio wiele razy i będziesz z nią dobrze zaznajomiony, dodaj następującą rzecz – zacznij od pierwszego miejsca na swojej trasie, od swojego łóżka lub krzesła – wyobraź sobie siebie podnoszącego się z łóżka lub swojego krzesła i rozpoczynając trasę.
Na początku będziesz patrzył na siebie wykonującego działanie.

Kiedy porobisz to przez chwilę i staniesz się zaznajomiony z wykonywaniem działań i W PEŁNI UŚWIADOMISZ SOBIE, ŻE TO TY JESTEŚ OSOBĄ WYKONUJĄCĄ CZYNNOŚĆ – WTEDY PODEJMIJ PRÓBĘ PRZENIESIENIA SWOJEJ ŚWIADOMOŚCI, SIEBIE, W WIZERUNEK SIEBIE KTÓRY OBSERWUJESZ – spróbuj spojrzeć oczami obrazu, poczuj go na sobie, wczuj się w jego zmysły.
Obraz jest twoim ciałem eterycznym i obserwujesz go „oczami” CIAŁA ASTRALNEGO – kiedy PRACUJESZ lub WIDZISZ jakąkolwiek część siebie, pracujesz lub widzisz przez ciało „nad” tym ciałem. Więc w tym przypadku przenosisz się w dół, a nie w górę.
[Evander: Jeśli macie z tym problem, spróbujcie zaparkować swoje ciało w jakimś miejscu w miarę naturalnej pozycji. Następnie zacznijcie zbliżać swoją świadomość do głowy tego ciała, aż w nie wnikniecie i poczujecie jego zmysły i kończyny.]

Utrzymuj swoją świadomość w ciele eterycznym i idź drogą do końca i z powrotem, trzymając się obrazu swojego ciała.
Patrz oczami obrazu i wykonuj wszystkie czynności z eterycznymi odpowiednikami ciała fizycznego, eterycznymi ramionami i nogami itd. Rób to, aż dojdziesz w tym do perfekcji.

KTÓREGOŚ DZIEŃ DWA CIAŁA POŁĄCZĄ SIĘ W JEDNO I OTWORZYSZ INNY RODZAJ OKA I PRZEKONASZ SIĘ, ŻE NAPRAWDĘ ZNAJDUJESZ SIĘ W CIELE ETERYCZNYM W TYM SAMYM CZASIE, KIEDY BĘDZIESZ ŚWIADOMY RÓWNIEŻ FIZYCZNEGO CIAŁA I BĘDZIESZ ROZUMIAŁ SWOJĄ PODWÓJNĄ ISTOTĘ I MOŻESZ FUNKCJONOWAĆ W OBU CIAŁACH JEDNOCZEŚNIE.

Nie strać głowy, gdy to się stanie. Do tego czasu powinieneś mieć już tyle praktyki w tym zakresie, że nie powinno być to dla ciebie wielkim zaskoczeniem. Pozostań poza ciałem tak długo, jak masz na to ochotę, ale za pierwszym razem nie odchodź zbyt daleko.
Kiedy jesteś gotowy, aby powrócić do swojego fizycznego ciała, postępuj tak samo jak zrobił byś to fizycznie, podejdź do ciała i PRZENIEŚ SWOJĄ ŚWIADOMOŚĆ DO CIAŁA SIŁĄ WOLI.
Otworzysz swoje fizyczne oczy i zapytasz siebie „czy to był sen?” I jak myślisz, czy to był tylko sen?
[Evander: I jak myślisz, czy to był tylko sen? Moja uwaga odnośnie przenoszenia świadomości siłą woli - spróbujcie wykonać ten proces podobnie jak z wnikaniem do ciała eterycznego wcześniej, jeśli to zdanie jest dla was niejasne. Przeniesienie okna świadomości do ciała fizycznego w ten sposób jest podobne do budzenia się z płytkiego snu.]

Kilka dodatkowych rzeczy, na które powinieneś zwrócić uwagę teraz, kiedy będziesz na poważnie uczyć się projekcji.
Nie trzeba chyba dodawać, że przez cały czas musisz zachować spokój i nie pozwalać sobie na ekscytację codziennymi wydarzeniami.
Jeśli łatwo się ekscytujesz i denerwujesz, i pozwolisz, aby takie rzeczy się wydarzyły, zatrzymasz się w pracy z projekcją.
Wiele osób nie odnosi sukcesu tylko z tego powodu.
Silne emocje, głośne hałasy i wszelkiego rodzaju zakłócenia po prostu nie pasują do pracy okultystycznej, a już na pewno nie do tego rodzaju pracy okultystycznej.
Naprawdę nie też powinieneś wykonywać tej pracy z projekcją, gdy w pobliżu są inne osoby, zwłaszcza jeśli prawdopodobnie spotkasz je na swojej trasie.
Kiedy staniesz się potężniejszy w swoich projekcjach, może nadejść czas, kiedy ZOBACZĄ cię swoimi fizycznymi oczami i pomyślą, że widzą ducha, co faktycznie ma miejsce, i będą krzyczeć wniebogłosy! (Wiele widzianych przez ludzi duchów to projekcje eteryczne).
[Evander: Booooo! Ophiel właśnie podpowiedział pierwsze praktyczne ofensywne zastosowanie projekcji eterycznej, miło z jego strony.]

Spróbuj używać zdrowego rozsądku jeśli chodzi o te rzeczy. Działaj ze skromnością i powściągliwością, zwłaszcza na początku, I NIE MÓW O SWOJEJ OKULTYSTYCZNEJ PRACY TYM, KTÓRZY NIC O TEJ NIE WIEDZĄ I NIE SĄ TYM ZAINTERESOWANI.

Stare księgi mówią, że do tego rodzaju pracy należy wybrać słoneczny dzień lub spokojną noc, kiedy nie ma wiatru ani innych zakłóceń natury.
Jeśli szaleje burza lub jest nadmiernie gorąca, wpłynie to na eter i płaszczyznę eteru i wpłynie na twoją projekcję. Gdy będziesz silniejszy, możesz sobie z tym poradzić, ale na początek powinieneś podejść do tego na spokojnie i projektować tylko na sprzyjających warunkach.

Oto kolejna bardzo ważna sprawa i proszę, zwróć na nią szczególną uwagę. Przyjdą chwile, kiedy w ogóle nie będziesz mógł wykonywać projekcji!! Będą chwile, kiedy projektowanie będzie to umiarkowanie łatwe lub umiarkowanie trudne. Będą chwile, kiedy projekcja będzie prosta, a nawet nieświadomie możesz się „wydostać”.

Chwilami tymi rządzą fazy Księżyca i tranzyty mniejszych planet. Jest absolutnie konieczne, abyś to zrozumiał. Nie chodzi tu o fazy Księżyca same w sobie, ale wpływ tych faz na twoją osobę. Ogólnie rzecz biorąc, pewne fazy Księżyca wpływają na wszystkie projekcje, z wyjątkiem tych wykonywanych przez najbardziej doświadczonych i potężnych operatorów. Dodajmy też, że na twoją osobistą pracę ma też mniejszy lub większy wpływ - poza tymi głównymi czynnikami - twój osobisty horoskop. 
Jedynym sposobem aby to ustalić, jest śledzenie swojej pracy w notatniku i zapisywanie dobrych i złych czasów oraz skorelowanie ich z odniesieniami do obecności księżyca w danym znaku zodiaku.
W ten sposób z czasem dowiesz się, co możesz zrobić i kiedy możesz to zrobić, a kiedy nie możesz.
[Evander: Tak naprawdę to sam wpływ planet nie jest aż tak ważny w dzisiejszym świecie. Chodzi bardziej o osobisty biorytm i stan organizmu i umysłu - stosując pewne techniki magiczne i ćwiczenia siły woli można zmniejszyć tego typu wpływy. Nie będę rozwijać tego dalej, bo nie jest to tutaj aż tak istotne, może kiedy indziej.]

Istnieją bardzo przydatne książki informacyjne i kalendarze, w których przejście Księżyca wokół Ziemi jest wyraźnie pokazane dzień po dniu, gdy Księżyc wchodzi jeden znak po drugim.
Poprzez uważne notowanie zmieniających się faz księżyca, a także w jakim znaku znajduje się aktualnie Księżyc oraz dopasowywanie tych informacji do rezultatów doświadczeń związanych z projekcją, ustalisz najlepszy czas dla swoich działań.
To jest właściwy sposób na poznanie tej sztuki. Zarówno KSIĄŻKĘ ZNAKÓW KSIĘŻYCOWYCH, jak i KALENDARZ ASTROLOGICZNY można uzyskać na stronie www.llewellyn.com.
Zapewniam, że ich potrzebujesz, a ponadto posiadają wiele przydatnych praktycznych informacji astrologicznych, które są łatwe do zrozumienia.
[Evander: Hmm, te ostatnie dwa paragrafy wyglądają na dorzucone przez kogoś innego? Wystarczy kupić, jeśli ktoś nie potrafi wygooglać w internecie i notować w notesie, zwykły kalendarz księżycowy uwzględniający znaki zodiaku.]

Kolejna bardzo ważna sprawa jest taka – na początku pozwalałem uczniom uczyć się o własnych siłach.
Powiedziałem im, aby zgłaszali się do mnie w określonych odstępach czasu, a także zgłaszali wszelkie kłopoty, na jakie natrafią, i założyłem że postąpią tak w sposób naturalny.
W praktyce okazało się, że wiele osób łatwo się zniechęcało gdy coś poszło nie tak, nie uzyskiwali szybko rezultatów lub coś ich blokowało.
Wielu z nich po prostu zarzuciło próby i nic o tym nie powiedzieli, a ja miałem szczęście, jeśli się na mnie nie wściekli.

Dlatego, aby pomóc ci odnieść sukces w tej pracy (a nie za związane z tym pieniądze), chcę, abyś prowadził dziennik swojej pracy projekcyjnej.
Odnotuj każdego dnia to, co zrobiłeś, poświęcony czas i uzyskane wyniki, nawet jeśli nic nie zrobiłeś tego dnia.
Przez pierwsze sześć tygodni swojej pracy masz przesyłać mi ten pamiętnik co 2 tygodnie. Jeśli stwierdzę, że wszystko w porządku, to wystarczy raz w miesiącu.
Jeśli uznam, że potrzebujesz więcej instrukcji, udzielę ci ich. To bardzo ważne, więc jeśli chcesz odnieść sukces w tej SZTUCE, zacznij swój pamiętnik i prowadź go regularnie.
Wiele osób, dopóki nie dostaną namacalnych rezultatów tych praktyk, łatwo się zniechęci i to właśnie tym chcę pomóc, obserwując ich postępy i podążanie za moimi wskazówkami.
Zobacz wskazówki w ostatniej sekcji dotyczące przygotowania do tego nadzoru.
[Evander: Jako, że Ophiel już nie żyje, to raczej nie próbujcie mu wysyłać swojego dziennika.
Aczkolwiek prowadzenie dziennika zalecam - regularne podsumowywanie swojej pracy magicznej jest zawsze przydatne z rozmaitych względów - no chyba, że nie możecie takiego dziennika prowadzić fizycznie bo ktoś niepowołany może go znaleźć. Polecam wtedy plik tekstowy na komputerze.]

Pierwotnie zamierzałem zawrzeć w tej książce dodatkowe informacje – jak przedłużyć podróż z tym systemem – aby udać się do innych domów – w tym samym mieście – w innych miastach i miejscowościach.
Zamierzałem również zawrzeć wskazówki, jak wejść na płaszczyznę eteryczną (ponieważ ten system jest eteryczny) oraz jak radzić sobie z siłami w nim zawartymi i dostępnymi do użycia na płaszczyźnie fizycznej.
Miałem też dołączyć ćwiczenia i inne rzeczy do pracy z planem eterycznym.

Teraz, gdy rozważam wstępną pracę, którą adept musi najpierw wykonać, uważam, że włączenie tego zaawansowanego materiału tylko zdezorientuje adepta, ponieważ ta praca jest zdecydowanie zaawansowaną pracą i powinna nastąpić dopiero po osiągnięciu przez niego dużego stopnia doskonałości wstępnych ćwiczeń.

Inaczej adept może spróbować niektórych swoich zaawansowanych prac, zanim będzie gotowy i rozczaruje się nie osiągnąwszy żadnych rezultatów. (Żadna z tych prac nie jest niebezpieczna).

Zdecydowałem się odłożyć dalsze instrukcje dotyczące zaawansowanej pracy nad tym systemem, dopóki osobiście nie usłyszę od ciebie, co do twoich postępów w początkowych ćwiczeniach i jak głębokie jest twoje zainteresowanie tym tematem.
[Evander: No cóż, bardzo szkoda, że Ophiel zdecydował tak, a nie inaczej. Nie wszystko, co nie zostało powiedziane jest możliwe do znalezienia w internecie, ale niektóre rzeczy tak:
Kliknij tutaj
Niech to będzie przestroga na przyszłość dla was, jeśli kiedyś będziecie mistrzami uczącymi kolejne pokolenia adeptów: niepotrzebne zatajanie informacji, które wcale nie muszą być zatajone, przyprawi późniejsze pokolenia adeptów o ból głowy i dupy]

Załączone pliki
.pdf   Ophiel - Astral Projection - twelve lesson course.pdf (Rozmiar: 903.29 KB / Pobrań: 13)
20-06-2021, 02:35
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Merid♡ , HermetycznieŚwiadom , Mięta , tupajda , Wierzbix , Sylwia
HermetycznieŚwiadom Offline
Użytkownik

Liczba postów: 130
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Lew
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 36
Podziękowano 26 razy w 21 postach
RE: Ophiel - Mała Technika ze Sztuki Projekcji Astralnej
Świetne,bardzo podobna technika do praktyk hermetycznych,utwierdza to tylko prawdziwość i uniwersalność magicznego rozwoju oraz (i tutaj fanfary) cierpliwości :)
Pozdrawiam

Niech stanie się jasność. :idea:
20-06-2021, 09:49
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.