Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Powiązane z magią › Feng Shui
Feng Shui - madrosc i wiedza

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Feng Shui - madrosc i wiedza
Autor Wiadomość
Moqui Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 202
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: wodnik
Praktykowany rodzaj magii:
feng shui - natura

Podziękowania: 27
Podziękowano 32 razy w 28 postach
Tęcza  RE: Feng Shui - madrosc i wiedza
1. Czarny żółw
Są kojarzone z wodą i północą. Oznacza stabilność, ochronę i trwałość.
Czarny żółw dzięki mocnej skorupie
chroni przed wszystkimi niebezpieczeństwami i nieszczęściami.
Ponadto, dzięki powolnym i spokojnym chodom, gad ten zmniejsza stres
i problemy w rodzinie.
Mówi się, że chroni przed burzami, powodziami i różnymi agresjami.
Najlepiej umieścić figurkę żółwia tyłem do drzwi, okna lub korytarza.

2. Żółty wąż
Jest połączony z centrum iz ziemią,
dzięki czemu zajmuje szczególne miejsce wśród zwierząt w feng shui.
Wąż jest bardzo chłonnym i wrażliwym gadem, zwracającym uwagę na wszystko, co go otacza.
Jej zadaniem jest analiza sytuacji, dbanie o dom i unikanie komplikacji.
Figurkę żółtego węża można umieścić prawie w dowolnym miejscu w domu,
ale szczególnie w pobliżu drzwi, aby zapobiec przedostawaniu się niebezpieczeństwa.

3. Biały Tygrys
Jest to związane z żywiołem metalu i kierunkiem na zachód.
Reprezentuje siłę, odwagę i energię fizyczną.
Zwykle umieszcza się go na prawo od żółtego węża, na szafce,
na budynku lub na kopcu ziemi w ogrodzie.
Biały tygrys zachęca do refleksji i kontemplacji.
Dlatego wybierany jest głównie do pomieszczeń lub holi,
w których podejmowane są ważne decyzje.
Niektórzy eksperci feng shui umieszczają go w pobliżu sofy,
aby umożliwić spokojną i dobrą energię (qi).

4. Czerwony feniks
Ostatnie dwa zwierzęta w feng shui są mitologiczne.
Feniks kojarzy się z ogniem i południem.
Umieszczasz go po przeciwnej stronie zielonego żółwia.
Oznacza to, że musi znajdować się na elewacji lub frontach domów i budynków.
Ten sztuczny ptak otrzymuje energię z zewnątrz
i zapobiega przedostawaniu się negatywnych wibracji.
Wskazane jest, aby nie umieszczać go przed drzewem,
ponieważ ograniczy to jego pole widzenia.
Czerwony feniks może ozdobić niski stolik przed sofą w salonie.

5. Zielony smok
To zwierzę wywodzi się z mitów (obecnie porównywane jest do legwana)
i kojarzone jest z drewnem i Wschodem.
Jest to jeden z najsłynniejszych symboli chińskiej sztuki i kultury,
bardzo popularny podczas obchodów.
Jako zwierzę ochronne może przebywać zarówno w górach, jak iw wodzie.
Powinien być umieszczony na lewo od żółtego węża i na prawo od białego tygrysa:
w szafie, w drzwiach lub na stole.
Służy stymulacji intuicji i naszej irracjonalnej strony.

Istnieją inne zwierzęta akceptowane w feng shui:

nietoperz, kot, pies fu, sowa, słoń i nosorożec.
CD.
07-11-2022, 17:05
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Moqui Offline
Wtajemniczony

feng shui - natura

RE: Feng Shui - madrosc i wiedza
Zwierzęta Mocy

strix
Dziś chciałabym poruszyć z Wami temat Zwierząt Mocy, bardziej wtajemniczeni wiedzą o cho chodzi. Natomiast dla osób, które nigdy dotąd nie spotkały się z tym określeniem przekazuję, że Zwierzęta Mocy ściśle powiązane są z Szamanizmem. Zwierzę Mocy to nic innego jak opiekun duchowy, nauczyciel i kurier w światach duchowych.
Zwierzęta Mocy stoją u naszego boku, prowadzą nas, pomagają, uzdrawiają, chronią, wspierają swoimi zdolnościami, abyśmy nie wypadli z równowagi i mogli panować nad szczególnymi sytuacjami w życiu, są one lojalnymi doradcami. Udzielają wskazówek dotyczących naszych zakłóceń fizycznych i emocjonalnych.

Zwierzę mocy, w zamian za swoją pomoc wymaga od nas pewnej zapłaty, tzn. oddawania mu czci i szacunku. Może to być forma tańca dla tego zwierzęcia, palenie kadzidła. Aby doszło do takiej współpracy, należy takie zwierzę najpierw znaleźć. Jeśli je odnajdziemyi ukaże się nam trzykrotnie, a nieraz w literaturze występuje że pięciokrotnie, to jest to znak, że to jest nasze Zwierzę Mocy i wówczas należy je schwytać i przenieść je ze sobą do naszego świata. Gdy już jesteśmy w naszym świecie musimy, postarać się pochłonąć je. Można mieć kilka Zwierząt Mocy. Nawet zwierzaki domowe mogą być naszym ZM.

W związku z tym chciałabym Was się zapytać, czy ktoś z Was pracuje z jakimś zwierzakiem, czy możecie powidzieć jak u Was ta współpraca przebiega.
CD.
09-11-2022, 21:48
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Moqui Offline
Wtajemniczony

feng shui - natura

jola
Ja pracuję ze zwierzętami mocy, w Tarocie na wielu kartach są ilustracje zwierząt, zwłaszcza w talii Thota, którą używam - autor przypisuje im magiczną moc, stąd ich obecność, a więc można rozpatrywać to także na takiej płaszczyźnie, której nie można zanegować, nie negując zwierzęcia w nas, nie udaje się go zepchnać całkiem w nieświadomość, więc nadaje mu się różne właściwości w taki sposób, ułatwiający zrozumienie nas samych.
Dodam jeszcze to, jestem przekonana, że człowiek nie potrafi postrzegać świata inaczej niż na sposób magiczny. Racjonalna 'czapeczka' na mózgu jest nowym nabytkiem, i zajmuje nie duży obszar, w związku z tym interpretacje na tym oparte, czyli magicznym myśleniu, będą przeważać. Widać, jak wzystko daje się połączyć ze wszystkim.
Ten typ postrzegania i interpretowania może wynikać z braku zebrania innych informacji, które są niedostępne zmysłom, czego nie wie to zmyśli, hehe, co trzeba brać też pod uwagę :D.
W naszej kulturze obecnie dominują poglądy o wpływie planet na ludzkie życie, a nie zwierząt.
Choć być może sa i zwierzęce astrologie, weźmy pod uwagę zwierzęta z horoskopów, np. chiński, gdzie jestem tygrysem.
Ale i u nas takie wątki się przewijają, także w życiu codziennym, kiedy magiczną moc zwierzaków przypisuje się postępowaniu człowieka. Wystarczy wymienić: lew, lis, gołąb, pies, baran, czy bogu ducha winna świnia ...
10-11-2022, 13:22
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: lisa
lisa Offline
Szczotko-zmiotka

Liczba postów: 367
Reputacja: 4
Znak Zodiaku:
Biała magia

Podziękowania: 63
Podziękowano 29 razy w 27 postach
Poproszę o dalszą część!
12-11-2022, 22:27
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Moqui Offline
Wtajemniczony

feng shui - natura

Miranda69

slyszalam juz kiedys o tym i czytalam,dobrze ze przypomnialas mi o tym wkleje;

Zwierzęta mocy - Totemy

Jak poznać i wezwać swoje zwierzęta mocy?

Według Indian, życie każdego z nas związane jest z dziewięcioma totemicznymi zwierzętami, które towarzyszą nam od urodzenia aż do śmierci. To one dają nam talenty, uczą mądrości, kierują naszym postępowaniem i ochraniają przed niebezpieczeństwami.

Przestrzeń wokół nas Indianie podzielili na siedem kierunków: wschodni, zachodni, północny, południowy, ku górze, ku dołowi i ku środkowi. Nad każdym z tych kierunków czuwa jedno zwierzę. Dodatkowo dwoje zwierząt pełni rolę opiekunów chroniących nas w kierunku lewym i prawym.

Jak je rozpoznać i jak przywołać?

Nasi zwierzęcy opiekunowie odwiedzają nas w snach, tyle że najczęściej nie pamiętamy ich po przebudzeniu i - tym samym - nie mamy nawet pojęcia, jakie zwierzęta pomagają nam w życiu.
Możemy się tego jednak dowiedzieć - należy się w tym celu odwołać do wyroczni:

Wypisz nazwy wszystkich wymienionych poniżej zwierząt na karteczkach, połóż je za sobą i, nie odwracając się, wybierz lewą ręką jedną z nich.

Jeśli traktuje się swoich opiekunów z należytym szacunkiem, nigdy nie odmówią nam pomocy: poproszone o radę, zawsze jej udzielą, nie opuszczą w potrzebie.
Wszystkie dziewięć zwierząt można przywoływać jednocześnie, ponieważ są ze sobą połączone energetycznie, ale można też odwołać się do mocy jednego, konkretnego zwierzęcia. Najlepiej jest je wzywać w miejscu umożliwiającym koncentrację, w spokoju i ciszy. Gdy już przybędą (można to odczuć jedynie intuicyjnie), należy je poprosić o wsparcie swoich życzeń, aby łatwiej je było realizować. Zwierzęta mocy można też zawsze przywoływać na pomoc, gdy znajdziemy się w niebezpiecznej sytuacji.

Delfin

Delfin zna tajemnice oddechu wiążącego nas z siłami życia. Kiedy oddycha, buduje most łączący go z innymi istotami i wymiarami. Oddech wiąże nas z Wielkim Duchem i Wszechświatem. Ludzie mający moc delfina, są połączeni z siłami boskimi. Delfin uczy nas, jak życiowe przeszkody można pokonywać z lekkością, gracją i radością.

Przywołajcie delfina, kiedy będziecie chcieli uwolnić się od stresu - pomoże Wam wówczas odnaleźć spokojny i głęboki oddech.

Koń

Uosabia jednocześnie siłę ziemską i potęgę pozaziemską. Potrafi szybko przenosić człowieka w dalekie strony. Jest symbolem wolności, a także odpowiedzialności, ponieważ bierze na siebie odpowiedzialność za jeźdźca siedzącego na jego grzbiecie. Osoby reprezentujące energię konia, idąc za jego przykładem, biorą na siebie odpowiedzialność za swoje otoczenie i za najbliższych. Chętnie też dzielą się z innymi swoimi zdobyczami i swoim rozumieniem wielu spraw.

Przywołajcie konia, a da Wam trochę swojej siły; nauczy, jak żyć z oddaniem, współczuciem i zawsze w pełnej gotowości.

Łabędź

Łabędź symbolizuje wyższą płaszczyznę duchowości. Jego siła tkwi w zmianach: z brzydkiego kaczątka, zamienił się w ptaka pełnego wdzięku i piękna. Ludzie mający w sobie siłę łabędzia, niezależnie od tego, jakie mają problemy, patrzą ze spokojem w przyszłość, bo wiedzą, że zawsze mogą liczyć na pomoc sił wyższych.

Łabędź pomoże Wam osiągnąć poczucie harmonii w życiu i rozwinąć intuicję. Dzięki niemu możecie poznać swoje mocne strony, a także zawierzyć losowi.

Lis

To wyjątkowo szybkie, bystre i spostrzegawcze zwierzę. Przebiegłość pomaga mu wyprowadzać w pole wrogów. Cecha ta jest również niezwykle przydatna, gdy trzeba w trudnych warunkach zatroszczyć się o rodzinę. Najważniejszą cechą lisa jest jednak umiejętność wtapiania się w otoczenie. Ludzie mający moc tego zwierzęcia są cichymi obserwatorami i kiedy tylko chcą, albo kiedy wymaga tego sytuacja, potrafią robić swoje, pozostając w cieniu.
Uwaga! Talizman przedstawiający lisa przyda się każdemu, kto dużo podróżuje.

Przywołajcie lisa, mistrza w maskowaniu się, a nauczy Was, jak tę umiejętność mądrze wykorzystywać w życiu.

Motyl

Motyl, który przeobraża się w kokonie z poczwarki, jest symbolem przemiany ku lepszej przyszłości. Uczy nas, że należy świadomie kierować swoim życiem, wykorzystywać pojawiające się możliwości, realizować pragnienia, wychwytywać nowe idee i dobre pomysły, rozpoznawać energię czasu. Przeobrażanie się motyla symbolizuje narodziny nowej rzeczywistości, a także radość nowego stworzenia.

Przywołany motyl pomoże Wam w uporządkowaniu myśli i nauczy, że każdy kolejny krok w życiu należy stawiać świadomie.

Niedźwiedź

Kiedy zasypia na całą zimę w jaskini, zapada w milczenie, ogromną pustkę, w której znajduje odpowiedzi na wszystkie pytania. Dzięki temu wiosną odradza się na nowo. Wielu ludzi, podobnie jak niedźwiedzie, wybiera milczenie, żeby poprzez nie poznać własne wnętrze, pragnienia i oczekiwania. Niedźwiedź uczy nas, że żyjąc w hałaśliwym świecie, musimy za wszelką cenę szukać ciszy i spokoju, aby móc usłyszeć swoje myśli i je zrozumieć. To jedyny sposób na znalezienie odpowiedzi na najważniejsze pytania i na rozwiązanie palących problemów.

Przywołanie mocy niedźwiedzia pomoże znaleźć wewnętrzny spokój potrzebny do przemyślenia wielu rzeczy i uwolnienia się od kłopotów, trosk i stresów.

Orzeł

Ponieważ wznosi się najwyżej ze wszystkich ptaków, jest najbliżej bogów, a przez to ucieleśnia boską moc i potęgę. Szybowanie na dużych wysokościach pozwala mu na całościowe spojrzenie na życie. Orzeł-opiekun uświadamia człowiekowi, co jest w życiu najważniejsze - co jest dobre, a co złe. Uczy, że sukcesy i porażki należy traktować tak samo, bowiem są to kolejne doświadczenia, jednakowo dla nas ważne w kształtowaniu osobowości i jednakowo potrzebne w rozwoju duchowym. Siła orła poprowadzi Was do przodu z boską mocą.

Przywołujcie orła, ilekroć zechcecie przezwyciężyć własne obawy, rozwiać wątpliwości, spojrzeć na swoje życie z góry, całościowo.

Pies

Symbolizuje wierność i niezawodność. Prainstynkt psa każe mu służyć człowiekowi, okazywać mu miłość. Pies w obronie człowieka gotów jest poświęcić nawet swoje życie. W świecie duchowym jest strażnikiem tajemnic i prastarej mądrości.

Jeśli przywołacie psa, pomoże on Wam rozpoznać własne słabości, a następnie je przezwyciężyć. Nauczy Was także lojalności wobec innych.

Puma

Puma to potęga energii, która może służyć do czynienia zarówno dobra, jak zła. Od pumy możemy się nauczyć, w jaki sposób należy połączyć w jedność ciało i duszę. Ludzie naznaczeni energią tego zwierzęcia mają wszystkie najważniejsze cechy dobrych przywódców, w tym przekonanie, że zawsze należy bronić prawdy.

Przywołujcie pumę zawsze, kiedy trzeba się sprężyć do skoku, skupić wyłącznie na działaniu, zaryzykować.

Wieloryb

Jest strażnikiem historii wszystkich zwierząt, całej Ziemi i jej tajemnic i z tego względu zajmuje ważne miejsce wśród naszych duchowych opiekunów. Ludzie odwołujący się do mocy wieloryba są czujni, potrafią odczytywać i selekcjonować wszystkie informacje zawarte we Wszechświecie. Mają silne właściwości telepatyczne.

Przywołajcie wieloryba, gdy dojrzejecie do tego, aby wejść na drogę zrozumienia samego siebie i swojego miejsca we Wszechświecie.

Wilk

Jest przyporządkowany Syriuszowi, z której to gwiazdy, wedle niektórych legend, pochodzi mądrość naszych przodków. Wilk jest nauczycielem - zawsze z dalekich eskapad wraca do stada i dzieli się z nim swoimi doświadczeniami oraz wiedzą. Wilk naucza, że partnera wybiera się na całe życie i trzeba być mu wiernym. A do Księżyca wyje dlatego, że silnie związany jest z energią spirytualną.

Jeśli go przywołacie w trudnej sytuacji, da Wam siłę, która pozwoli rozwiązać Wasze problemy. Dzięki niemu pojmiecie sens swojego życia. Wykorzystanie jego energii umożliwia nawiązywanie duchowych kontaktów z innymi.

Żaba

Żaba to oczyszczająca moc wody, deszczu. Osoba mająca w sobie energię żaby jest znakomitym medium lub ma dar jasnowidzenia. Wie, w jaki sposób oczyścić najbliższe otoczenie z negatywnych energii. Z pomocą żaby uwolnimy wybrane miejsca od nieprzyjaznego ducha, a chorego od jego dolegliwości. Żaba zapowiada nadejście przemiany, dzięki której rozpoczniemy nowe życie. Jeśli żaba "wskoczy" do Waszych marzeń, to znak, że wkrótce się spełnią.

Przywołajcie żabę, jeśli chcecie uwolnić się od niepotrzebnych balastów i obciążeń. Żaba pomoże Wam także w przygotowaniu się do kolejnego ważnego etapu w życiu.

tu podam tez link fajnej stronki gdzie jest o tym artykul
http://velveth.webd.pl/index.html
13-11-2022, 22:41
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Moqui Offline
Wtajemniczony

feng shui - natura

karol3k11
Miałem przezycia z postaciami zwierzęcymi na swojej drodze duchowej, a kto wie czy więcej takich nie będzie?
Z żadnym szamanizmem i innymi ścieżkami opisanymi przez człowieka tego nie wiąże - odkąd pamiętam szukałem rozwiązań tylko i wyłącznie w sobie. Tak naprawde nie wiem skąd się to bierze, ale przyznam że od tej niewidzialnej strony przychodzą do nas przeróżne wskazówki, w tym pod postaciami/symbolami zwierząt..
Kilka miesięcy przed tym zanim zacząłem interesować się rozwojem duchowym naszła mnie ochota na upiększenie mojego pokoju. To było dziwne, ponieważ nigdy wcześniej nie miałem podobnych inspiracji, namalowałem na ścianie sporej wielkości jaszczurkę.. dopiero po pewnym czasie dowiedziałem się o jej symbolice:
    Jaszczurka ? ze względu na jej skłonność do wygrzewania się w słońcu pozostaje w ścisłym związku z symboliką światła i słońca. Często pojawia się jako symbol duszy, która szuka światła (poznania, Boga, życia po śmierci) i w tym kontekście spotykamy ją często na antycznych grobowcach i urnach z prochami, jak również w sztuce chrzęść.
W późniejszym czasie zarówno na jawie jak i w snach towarzyszyły mi różne zwierzęta, ściśle związane z okresem przez jaki przechodziłem, z aktualnymi zdarzeniami, moimi zachowaniami czy lekcjami do nauczenia. Tak np. zerwałem z pracodawcą który wymagał zbyt wiele, po 3 latach wmawiania sobie że przecież nie jest tak źle, przy pomocy niedźwiedzia (kilka snów z nim w roli głównej, kubek z jego wizerunkiem który dostałem od znajomej (??)). Gdzieś po drodze pojawił się motyl, wiele rodzajów ptaków, ryś..
Poznałem kiedyś gościa z którym przyszło mi spędzic kilka tygodni na wyjezdzie, w pierwszych dniach przysnil mi się 2 razy z rzedu orangutan, którego życie polegało na wiecznej zabawie, sam mnie do niej nawoływał, częstował bananami... Wiem śmiesznie to brzmi, ale po tygodniach spędzonych z tym jegomościem smialo moglem stwierdzić że to o niego chodziło bo wlasnie taki hulaszczy tryb zycia prezentowal :D
Piszę o tym tutaj ponieważ widze ścisły związek zwięrząt ze światem duchowym, nie chcąc przy tym urazić nikogo kto szamanizmu trzyma się tak mocno by określić mój post mianem profanacji czy innego wyrazu nieposzanowania

Lýsandi
W animistycznej, a co za tym idzie, szamańskiej wizji świata, wszystko jest żywe i nasączone duchem. Posiada duszę. Istnieje i jest realne, jak namacalny fizyczny świat. Szamani są osobami, które przemieszczają się między tymi światami, dotykają subtelnych wymiarów, są łącznikami między nami, a Duchami i Istotami Duchowymi. A w swej wędrówce często korzystają z pomocy opiekunów i przewodników z subtelnych światów. Andrzej Szyjewski w książce ?Szamanizm? określa to mianem ?Płotu Duchów? szamana. Nie należy tego mylić z pojęciem totemu, choć ostatnio często te pojęcia są używane zamiennie. Jednak totem jest Duchem (Duchami) związanymi z rodem lub plemieniem i ściśle wiąże się z totemizmem, czyli mistycznym związkiem człowieka i zwierzęcia, gdzie często wyprowadza się ród (klan, plemię) od zwierzęcego przodka. Z totemizmu i animizmu zresztą, pojawiło się w etnografii pojęcie zwierzęcia mocy. Wszystko wskazuje na to, że po raz pierwszy wprowadził je w użycie Michael Harner, w 1980 roku, w swojej książce ?Droga szamana?. Tam też zawarł dokładny opis poznania swego zwierzęcia mocy, co jednak nie do końca jest spójne z doświadczeniami wizyjnymi wielu szamanów. Nie mniej każdy ma własne doświadczenia, a Harner upowszechnił wiele technik szamańskich szerszemu gronu. Szamanizmem to nie jest, natomiast można z tego korzystać dla własnych celów i dla własnego rozwoju. Jednakże w tradycjach szamańskich całego świata praktyki -

Chcesz mieć szczęśliwy dom ? Otwórz jego drzwi zwierzętom.

https://www.astromagia.pl/magiczna-wiedz...-feng-shui
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2022, 21:40 {2} przez Moqui.)
16-11-2022, 21:38
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.