Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Powiązane z magią › Inne v
« Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Alfabet Enochiański

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Alfabet Enochiański
Autor Wiadomość
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
RE: Alfabet Enochiański
Cytat:O co ci chodzi?
Właśnie o to...

Cytat:Po pierwsze wierzysz, bo ze mną piszesz. Gdybyś nie wierzył, to byś mi nie odpisywał...
Skądże znowu. Nie wierzę, że muszę w kogoś wierzyć, by z nim rozmawiać.

Cytat:Ale nawet gdybyś nie wierzył, to zwyczajnie dla Ciebie bym nie istniał. Ale to nie znaczy, że bym nie istniał w ogóle, bo chcę istnieć, więc ogólnie bym istniał, tylko nie w Twoim doświadczeniu, rozumiesz? Trójkątne oczy.
Coś tu nie pasuje. Dopiero napisałeś, że kreujemy rzeczywistość poprzez wiarę, a teraz to negujesz. Jeśli nie wierzę w Ciebie, to nie istniejesz i tyle. Rzeczywistość jest z definicji obiektywna, a jeśli nie jest, to jest iluzją. Z tego wynika, że wiara nie kreuje rzeczywistości, a iluzję i odbiega tym samym od definicji magii.

Cytat:Za pomocą enochii, łaciny, gumy turbo czy chupachupsa, w cokolwiek uwierzy. Tak jest. Bo co to jest trening? Zmaganie się z własnymi barierami, plus chęć doświadczania tego po trochu. Możesz równie dobrze te bariery od razu porzucić i zrobić to momentalnie. "Wiara czyni cuda", znajome powiedzenie? Smile Niektórzy dorośli uczą się czegoś latami, a dzieci uczą się tego w mig. Jak to się dzieje? Dzieci są bardziej otwarte i nie mają tylu barier...
Czemu zakładasz, że kiedykolwiek miałem jakiekolwiek bariery? Skąd możesz wiedzieć, czy nie jestem takim dzieckiem? Mierzysz mnie swoją wiarą i swoim światopoglądem, ale to, że Ty w niego wierzysz, nie czyni go rzeczywistością, a tylko Twoją iluzją - zgodnie z tym, co z Twoich słów można wywnioskować.

Model psychologiczny nie jest ani jedyny, ani prawdziwy, ani tym bardziej obowiązujący.

Cytat:Wierzysz, że jeden plus jeden nie równa się dwa. Nie ważne jest w co nie wierzysz, tylko w co wierzysz. Nie wierząc np. w Boga, równocześnie wierzysz w "nieboga", rozumiesz? I tak to się objawia w ich życiu. Wierzący w Boga doświadczają boskich stanów i kontaktu z Bogiem, zaś wierzący w brak Boga doświadczają Jego braku.
Moja ciotka nie wierzyła w duchy, a mimo to je widziała. Co teraz?

Cytat:"odgórnie" ustalone dla wszystkich jaźni bawiących się w tą grę
Przez kogo?

Cytat:Nie przeczytałem tych notatek. Przeczytałem tylko jakiś pierwszy lepszy artykuł Tongue
Więc z jakiej racji czujesz się upoważniony do dyskutowania na ten temat? To tak jakby ktoś kto nie przeczytał jakiejś książki chciał ją recenzować. Albo lepiej, jakby ktoś negował teorie wielkich filozofów, bo nie zgadza się ona z jego poglądami.

Cytat:Masz te notatki w pdfie do udostępnienia?
Są na chomiku i wszędzie. Po angielsku oczywiście.

Cytat:Znam nieco za to prawa ogólne, które są ponad takimi i wieloma innymi systemami. To chyba wystarczy Trójkątne oczy.
Skąd pewność, że prawa, które uznajesz za ogólne, są prawdziwe? Przypominam też, że to, że Ty w nie wierzysz, nie sprawia, że innych one obowiązują.

Cytat:Nie wiem czy taki słynny, bo ja np. o nim wcześniej nie słyszałem
Nie pomagasz sobie.

Cytat:Poza tym często właśnie różne wymysły i fantazje, propaganda, itp. szybko się rozchodzą...
Przypominam, że system ten powstał w średniowieczu. Wtedy nie było jeszcze telewizji, prasy, radia, ani Internetu. Do tego, wszystkie notatki były ukryte przez bodajże 400 lat, nim ktokolwiek je odnalazł.

Cytat:Poza tym ów jegomość, co wynika z historii o zamianie żon, sam tego nie zmyślił, tylko najprawdopodobniej uwierzył, co ten jego kumpel niby-medium nawymyślał, ten który chciał od niego wyłudzić jego żonę Tongue :/
To w końcu wierzysz w to, co tam zostało napisane, czy nie? Bo już nie wiem na jakiej podstawie mam wyśmiać Twoje "niby argumenty".

Cytat:Weź mi wytłumacz, jak to Twoim zdaniem działa?
Najpierw skorzystaj z propozycji z mojego wcześniejszego postu, inaczej stracę czas.

Cytat:To nie jest tak, że znaki mają moc, a Ty ją przepuszczasz, lub blokujesz. Ty ją tworzysz, lub jej nie tworzysz.
Czekaj, zdaje się, że tę Twoją teorię obaliłem jakieś 10 cytatów temu.

Cytat:Jeśli jednak w to nie uwierzysz, to tego działania nie stworzysz, choćby ktoś inny sobie natworzył i zawarł w tych znakach, to ta moc będzie wtedy tylko dla niego, bo on w to wierzy.
Wiara nie tworzy. Gdyby wszystko zależało od wiary, ludzie obojętni nie doświadczyliby niczego. A jednak osoby, które nad istnieniem np. duchów się nie zastanawiają, mogą takiego ducha zobaczyć. I tutaj jest zupełnie odwrotnie - doświadczenie powoduje wiarę.

Cytat:Gra to gra, trzeba trzymać się zasad Smile Chociaż nie znaczy to, że trzeba.
[Obrazek: 64609-mozg-rozjebany.gif]

Cytat:Ha, no i właśnie to, co Ci mówię, jest zgodne z tym prawem właśnie Wink
Jak uwierzysz, tak się dzieje Trójkątne oczy.
To chyba mówisz o zupełnie innym "prawie zgodności".

jakzostacmagiem.wordpress.com
24-11-2013, 21:39
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

Wiadomości w tym wątku
Alfabet Enochiański - przez Olimpia - 25-09-2012, 17:50
RE: Alfabet Enochiański - przez Irbis - 25-09-2012, 19:16
RE: Alfabet Enochiański - przez Avis - 25-09-2012, 20:45
RE: Alfabet Enochiański - przez konidziu - 26-09-2012, 10:34
RE: Alfabet Enochiański - przez Olimpia - 26-09-2012, 12:57
RE: Alfabet Enochiański - przez konidziu - 26-09-2012, 16:52
RE: Alfabet Enochiański - przez Wolk - 01-09-2013, 20:36
RE: Alfabet Enochiański - przez Oth - 02-09-2013, 00:46
RE: Alfabet Enochiański - przez Aesane - 02-09-2013, 00:48
RE: Alfabet Enochiański - przez Krytyk - 02-09-2013, 05:58
RE: Alfabet Enochiański - przez Oth - 02-09-2013, 16:53
RE: Alfabet Enochiański - przez Aesane - 02-09-2013, 16:57
RE: Alfabet Enochiański - przez Olimpia - 02-09-2013, 17:36
RE: Alfabet Enochiański - przez Oth - 04-09-2013, 15:45
RE: Alfabet Enochiański - przez Kamoa - 19-11-2013, 03:00
RE: Alfabet Enochiański - przez Oth - 19-11-2013, 22:11
RE: Alfabet Enochiański - przez Kamoa - 20-11-2013, 00:02
RE: Alfabet Enochiański - przez Kamoa - 20-11-2013, 01:19
RE: Alfabet Enochiański - przez Oth - 20-11-2013, 18:22
RE: Alfabet Enochiański - przez Kamoa - 22-11-2013, 03:02
RE: Alfabet Enochiański - przez Oth - 23-11-2013, 02:18
RE: Alfabet Enochiański - przez Kamoa - 23-11-2013, 15:56
RE: Alfabet Enochiański - przez Oth - 24-11-2013, 21:39
RE: Alfabet Enochiański - przez Kamoa - 25-11-2013, 05:48
RE: Alfabet Enochiański - przez Oth - 25-11-2013, 21:25
RE: Alfabet Enochiański - przez Kamoa - 27-11-2013, 13:10
RE: Alfabet Enochiański - przez Evander - 25-11-2013, 22:48
RE: Alfabet Enochiański - przez Oth - 27-11-2013, 21:58
RE: Alfabet Enochiański - przez Kamoa - 06-12-2013, 19:03
RE: Alfabet Enochiański - przez Kamoa - 08-12-2013, 16:32

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.