Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie v
1 2 3 Dalej »

[oddzielone] Fotki userów - religia w szkołach

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
Atria Offline
Luperkal

Liczba postów: 231
Reputacja: 7
Znak Zodiaku: aquarius
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Fotki userów
(03-05-2015, 14:02)Olimpia napisał(a): Ja bym poszla z tym do dyrektora a jakby nie pomoglo to napisala do ministerstwa edukacji, bo cos takiego jest wbrew prawu.

... no dobra, jakby mi sie chcialo to bym jeszcze koszmary naslala.
Nigdy nie powiedziała, ze to przez religię. To już domysły uczniów.

(03-05-2015, 16:01)Lesza napisał(a): Mam nadzieję, że wiecie o tym, że na religię chodzić nie trzeba? Można się wypisać. Tak samo jak z wychowania do życia w rodzinie. To nie są zajęcia obowiązkowe, a jak wam rodzice nad uchem sapali, że chodzić macie, to was zmartwię - jeżeli byłaby katecheza w jakichś szkółkach przykościelnych, to też by was tam wysyłali.
Radziłabym się zapoznać z pewnymi sprawami zanim przystąpi się do krytyki.
A niech ta religia będzie, jak ktoś nie chce, to niech się wypisze i po sprawie. Tutaj wchodzimy w tematy dyskryminacji, ponieważ zakazując religii dyskryminujemy tę część, która chce uczęszczać na takie zajęcia.
Nie chcesz chodzić, to się wypisz, zamiast narzekać, że religia taka zła i chodzić trzeba (bo nie trzeba). Proste.
Jednak godziny religii w szkole trzeba przesiedzieć, a te zajęcia są niemal zawsze w środku lekcji. My mieliśmy na końcu, jak się wypisało 7 osób to przenieśli do środka, tak przypadkiem. I owszem, jest to dyskryminacja. Wskaż mi proszę szkołę, w której naucza się religii innej niźli chrześcijańskie wariacje na temat.

Jedna z chwil, o których moja wychowawczyni mi powiedziała, że uważa je za własną porażkę: Miałam 12 ocen celujących i chyba 1 czy 2 piątki na świadectwie. Drugi uczeń miał tyle samo piątek, ale o jedna szóstkę więcej, bo chodził na religię. Ja w tych godzinach za to pomagałam szkole w bibliotece jako introligator. Za najlepsza średnia był rower. Zgadnij, kto go dostał?

Oj, miałam kłótnie ze śmiertelnie obrażoną babcią, gdy jej powiedziałam, że nie chodzę na religię. W końcu się z tym pogodziła, ale to ciężkie gdy widzisz, że takim wyborem ranisz bliskich.

W mojej szkole nawet gimnazjalista nie potrzebuje pisemnej zgody rodziców, by się wypisać, ale nie jest to szkoła publiczna. Licealiści tym bardziej sami decydują, w dodatku przez Google zapisujesz się na jakiekolwiek zajęcia dodatkowe. Nic nie zrobisz = na nic nie jesteś zapisany.

- Kiedy stoisz na krawędzi wszystkiego, co znasz i rozumiesz, i masz zrobić krok w ciemność tego, co nieznane, wiara pozwala ci mieć pewność, że stanie się jedna z dwóch rzeczy.
- Jakich, panie? - zapytał Aksymand.
- Albo staniesz na stałym lądzie, albo nauczysz się latać - zaśmiał się Horus i skoczył.
Graham McNeill Fałszywi Bogowie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2015, 18:00 {2} przez Atria.)
03-05-2015, 17:26
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Gywher Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 105
Znak Zodiaku:

Ja bym jednak mimo wszystko wolał rozgraniczyć szkółki przykościelne od szkół w tej rozmowie.
Nie rozumiem też dlaczego miałoby się zamknąć kościoły. To porównanie, uważam, jest nielogiczne powiedzmy z dwóch powodów:
1. do kościoła, w przeciwieństwie do szkoły, nie chodzą wyłącznie dzieci, ale również całe gro z różnych przedziałów wiekowych,
2. msze różnią się od lekcji religii zasadniczo, o czym, podejrzewam, wiesz sama
- dlatego nie sposób wyciągnąć wniosków, które sugerujesz.

Zauważam jeszcze jedno:
na temat innych systemów wierzeń byłaś uczona przez reprezentanta-krzewiciela jakiegoś systemu wierzeń. Gdyby przemawiały przeze mnie uprzedzenia, okazałbym się hipokrytą w tej przykrej odsłonie, ale tutaj myślę, że nie uprzedzenia, a zwykła logika nakazuje mi założyć, że to co Tobie wykładano, zostało przepuszczone przez odpowiedni filtr, skoro:
a. było wyłożone na przedmiocie: religia (rzymskokatolicka)
b. było wyłożone przez duchownego tej religii
c. było wyłożone na temat innych religii

Jeśli chcesz, możemy porównać to w ten sposób:
- pójdź na przedmiot "Ekonomia" do Karola Marksa
- później pójdź na ten sam przedmiot, czyli "Ekonomia", na przykład do Roberta Gwiazdowskiego

implikując przykład:
- pójdź na przedmiot "Buddyzm" do krzewiciela religii rzymskokatolickiej
- pójdź na przedmiot "Buddyzm" do buddysty
- pójdź na przedmiot "Buddyzm" do islamisty
- a na końcu poczytaj sama na temat "Buddyzm"

Konkluzji nie będę umieszczał, bo myślę, że jest zbyt oczywista, by o niej wspominać.

Kurde, za wolno odpisuję. To chociaż po-echuję do przedmówczyń.
03-05-2015, 17:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Lesza Offline
Strażniczka lasu

Liczba postów: 94
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Koziorożec

Podziękowano 1 razy w 0 postach
Po pierwsze nie uważam, że jesteście głupi, jakbym tak uważała, to bym się tu nie logowała, więc proszę bez takich wniosków (wyżej zasugerowano, że sugeruję) :P
To, że mamy inne zdanie nie oznacza również, że mam do was negatywny stosunek.
A jeżeli ktoś specjalnie używa zwrotów, które mają pokazać jak to rozmówca jest niemądry (nie zgadza się z ogółem danej grupy, więc musi być stuknięta!), to świadczy tylko i wyłącznie o tych osobach.

A więc ja uważam, że to rodzic ma prawo wychowywać swoje dziecko tak jak mu się podoba. Będziecie rodzicami, to możecie go wychowywać w swoim systemie wierzeń i przekonań, a nikomu nic do tego. Jeżeli dziecku się to nie spodoba, to może z rodzicami się spierać.
Rodzic wychowuje dziecko i może mu kazać robić pewne rzeczy. Tak zawsze było dopóki ta cała poprawność polityczna i obrona praw uciśnionej mniejszości ludziom w głowach nie poprzewracała.
Ciekawa jestem co wy byście robili jakby wasze dziecko stwierdziło, że chce być katolikiem, a to co wy robicie jest bezsensowne.
Po drugie większość jest za religią w szkole, teraz nie każdy ma czas na dojazd do różnych szkółek, bo żyjemy szybciej, uczymy się więcej, do tego rodzice pracują i także mogą po prostu nie być w stanie zawozić dzieci na takie lekcje.
Naprawdę jeżeli ktoś tak bardzo nie chce chodzić na religię, to niech z rodzicami walczy. Albo niech zaciśnie zęby i przeczeka, w dorosłym życiu nie będziecie robić tylko tego na co macie ochotę. Też nie będziecie mogli mówić wszystkiego co chcecie. Będziecie ograniczeni przez różne czynniki.

Katoliczką nie jestem, ale będę za tym, aby religia w szkołach była. No może z drobnymi modyfikacjami jak: zajęcia na pierwszych albo ostatnich godzinach, ocena nie wlicza się do średniej.
Chociaż nigdy nie rozumiałam fenomenu średniej jako wyznacznika mądrości, ale dla niektórych może to być ważne, więc okej.
I bardzo nie podoba mi się to, że teraz na całym świecie katolicy są prześladowani. Mówi się tak pięknie o równości, dyskryminując pewną liczną grupę. Za niedługo i u nas tak będzie, że bezpieczniej będzie się nie przyznawać do bycia katolikiem.

* Lekcje te były zupełnie pozbawione opinii księdza, były to po prostu fakty, nic w stylu "jakie to bezsensowne", albo "u nas jest lepiej". Tak się jeszcze składa, że robiłam prezentację o religiach świata i on sam mi dawał jakieś książki.
Równie dobrze możesz tak przyczepić się historyczki, która sobie Piłsudskiego (kawał chama) upatrzyła za wzór i wciska dzieciom jaki to prawy mąż był, że to ma być wasz autorytet.
Jeżeli miałaby być lekcja o wszystkich religiach, to skąd wiesz czy nie będzie was uczyć katolik/żyd/islamista, który może być stronniczy? Albo nawet ateista, który będzie o każdej religii z kpiną mówił.
Nauczyciele nie są obiektywni, przekazując wiedzę każdy robi to według własnego "widzi mi się". Więc nawiązując do twojej wypowiedzi Gywher, tak trzeba by było robić z każdym przedmiotem i zagadnieniem, bo nie wiesz kto cie uczy.
Uczyłam się w liceum katolickim i naprawdę nie czułam się dyskryminowana w żadnym stopniu.

Najlepiej by było jakby każda szkoła miała inną ofertę nauczania i zapisujesz dziecko do szkoły jaka ci pasuje. Pasowałoby podatki obniżyć, by kasa na prywatne szkoły była i nikt by nie miał problemu (to znaczy dzieci mogłyby mieć problem, ale w końcu to rodzice wychowują swoje dzieci :P )

* Przepraszam za litanię
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2015, 18:22 {2} przez Lesza.)
03-05-2015, 18:22
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

Liczba postów: 623
Reputacja: 27
Znak Zodiaku: panna
mieszana

Podziękowano 2 razy w 2 postach
(03-05-2015, 18:22)Lesza napisał(a): Po pierwsze nie uważam, że jesteście głupi, jakbym tak uważała, to bym się tu nie logowała, więc proszę bez takich wniosków (wyżej zasugerowano, że sugeruję) :P
To, że mamy inne zdanie nie oznacza również, że mam do was negatywny stosunek.
A jeżeli ktoś specjalnie używa zwrotów, które mają pokazać jak to rozmówca jest niemądry (nie zgadza się z ogółem danej grupy, więc musi być stuknięta!), to świadczy tylko i wyłącznie o tych osobach.

A więc ja uważam, że to rodzic ma prawo wychowywać swoje dziecko tak jak mu się podoba. Będziecie rodzicami, to możecie go wychowywać w swoim systemie wierzeń i przekonań, a nikomu nic do tego. Jeżeli dziecku się to nie spodoba, to może z rodzicami się spierać.
Rodzic wychowuje dziecko i może mu kazać robić pewne rzeczy. Tak zawsze było dopóki ta cała poprawność polityczna i obrona praw uciśnionej mniejszości ludziom w głowach nie poprzewracała.
Ciekawa jestem co wy byście robili jakby wasze dziecko stwierdziło, że chce być katolikiem, a to co wy robicie jest bezsensowne.
Ja uwazam ze dziecku nie nalezy nic nazucac, dlatego nie bede w przyszlosci uczyl dzieci (jesli bede je mial) magii w wieku 3 lat. Dopiero w wieku 12 - 14 lat zapytam ich czy chca. To dziecko powinno wybierac w co chce wierzyc, a nie rodzice. Jedynym wariantem ktory sprawia ze rodzice moga decydowac, jest wciaganie przez sekte.
03-05-2015, 18:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Jiruka Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 173
Znak Zodiaku: Panna
Tarot, Chaos

Podziękowania: 1
Offtop się zrobił, więc przenoszę tutaj.

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown.
03-05-2015, 19:20
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Gywher Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 105
Znak Zodiaku:

RE: [oddzielone] Fotki userów - religia w szkołach
Lesza - i właśnie dlatego, jak to ładnie opisałaś, uważam, że byłoby znacznie lepiej, gdyby istniało to poza obszarem powszechnej edukacji.

Wskazałaś też na kolejny temat-rzekę, względem którego trzeba nie lada wysiłku, by pominąć politykę:
prywatne szkolnictwo i dowolny wybór wśród przekroju ofert.
Myśl jest przednia i bardzo mi się podoba. Stanowi ona jednak taką samą, abstrakcyjną gdybologię, jak poprzedni wątek. Chyba, że będzie przełom. Ale to taki fest.
03-05-2015, 19:41
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Atria Offline
Luperkal

Liczba postów: 231
Znak Zodiaku: aquarius

(03-05-2015, 18:22)Lesza napisał(a): Po drugie większość jest za religią w szkole, teraz nie każdy ma czas na dojazd do różnych szkółek, bo żyjemy szybciej, uczymy się więcej, do tego rodzice pracują i także mogą po prostu nie być w stanie zawozić dzieci na takie lekcje.
Fałsz. Katolicy to oficjalnie ok 78% Polaków, z czego jedynie 40% rzeczywiście chodzi do Kościoła i wierzy, a nie jest Katolikiem na pokaz. Wiec wychodzi coś koło 1/3 kraju. gdzie tu większość?

Ja byłam dyskryminowana w publicznej szkole jako nie-katolik. W podstawówce, później gimnazjum. I idąc Twoim tokiem rozumowania... dlaczego by nie wprowadzić pastafarianizmu jako obowiązkowej lekcji zamiast religii katolickiej? Nie każdy pastafarianin ma czas i możliwości by właściwie edukować swe pociechy w duchu wyznania FSM.

- Kiedy stoisz na krawędzi wszystkiego, co znasz i rozumiesz, i masz zrobić krok w ciemność tego, co nieznane, wiara pozwala ci mieć pewność, że stanie się jedna z dwóch rzeczy.
- Jakich, panie? - zapytał Aksymand.
- Albo staniesz na stałym lądzie, albo nauczysz się latać - zaśmiał się Horus i skoczył.
Graham McNeill Fałszywi Bogowie
03-05-2015, 20:55
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Lesza Offline
Strażniczka lasu

Liczba postów: 94
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Koziorożec

Podziękowano 1 razy w 0 postach
Ale na razie nie ma niestety takiej możliwości (i naprawdę wątpię, że będzie, bo system nie pozwoli, żeby mu się pociechy kształciły według innego planu), więc niech ta religia sobie będzie, jak się nie podoba, to dziecko wypisz. Naprawdę uważam, że dziecko wychowuje rodzic i on za to dziecko ma prawo decydować do pewnego okresu (to zależy od rodzica).
A jeżeli jesteś tym dzieckiem i nie potrafisz wygrać z rodzicami (ani podejść do tego bez emocji), to... no pozostało ci tylko pluć jaka to religia jest zła, możesz też w internecie opluwać katolików. Do wyboru, do koloru :)

A ja kurdę jestem dyskryminowana przez was, bo mam inne zdanie. Każdego można zdyskryminować. Więc jest subtelna różnica pomiędzy 1/3 kraju a wyznawcami latającego potwora spaghetti, których można na palcach policzyć. Lepiej nie idźmy tym tokiem rozumowania, którzy rzekomo jest "mój".
Jest także wiele osób, które nie wierzą, ale są za religią w szkole - na przykład ja. Nie wiem co wam na tych lekcjach robili, że taką traumę macie.
Nigdy nie będziesz miała pełnej wolności słowa, nigdy nie będziesz w pełni wolna, zawsze będziesz musiała się gryźć w język, żeby nie powiedzieć czegoś nieodpowiedniego... gdzie ta wolność? Gdzie ta równość? (tu wchodzimy na inne zagadnienia)
Ja jestem rodzinną "świruską", mam niby przymus chodzenia do kościoła, bo jak nie to na studiach radź sobie sama i jakimś cudem nie czuję się pokrzywdzona ani dyskryminowana z tego powodu, a pójdę sobie na spacer, niech się cieszą... ale najwidoczniej na niektórych odciska to tak okropne piętno, że przeszkadza to w normalnym funkcjonowaniu.
I tak mam swój światopogląd, zmuszanie mnie do trwania w wierze go nie zmieni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2015, 21:58 {2} przez Lesza.)
03-05-2015, 21:55
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Jiruka Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 173
Znak Zodiaku: Panna
Tarot, Chaos

Podziękowania: 1
Lesza napisał(a):Naprawdę uważam, że dziecko wychowuje rodzic i on za to dziecko ma prawo decydować do pewnego okresu (to zależy od rodzica).
A jeżeli jesteś tym dzieckiem i nie potrafisz wygrać z rodzicami (ani podejść do tego bez emocji), to... no pozostało ci tylko pluć jaka to religia jest zła, możesz też w internecie opluwać katolików. Do wyboru, do koloru Uśmiech
Aaaaa jeżeli to rodzic nie ma wyboru, bo jako przykładowy judaista, islamista, pastafarianin czy cholera go wie co nie potrafi wygrać z systemem? Pozostało mu tylko pluć. Ale o ile nie zauważyłaś - coraz większa liczba osób pluje. Za chwilę będziemy mieli tutaj jedno wielkie morze śliny, w którym wszyscy się utopimy - zarówno my, jak i katolicy, i katole, i ateiści, i wszystko, co tu mieszka.

Lesza napisał(a):A ja kurdę jestem dyskryminowana przez was, bo mam inne zdanie. Każdego można zdyskryminować. Więc jest subtelna różnica pomiędzy 1/3 kraju a wyznawcami latającego potwora spaghetti, których można na palcach policzyć. Lepiej nie idźmy tym tokiem rozumowania, którzy rzekomo jest "mój".
Dobra, chyba tylko ja powiem wprost... Na stronie głównej widnieje Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy, a nie Brama do Nieba - Jezus, Bóg, Duch Święty. Zauważyłaś pewną prawidłowość w internecie? Ludzie idą tam, gdzie chcą. A zazwyczaj chcą iść tam, gdzie mogą dyskutować z ludźmi o podobnych przekonaniach. I wiesz, nie musisz wyskakiwać z dyskryminacją. Mamy na forum kilku katolików, niektórzy mają rangę Wtajemniczonych i da się z nimi porozmawiać. Bo to katolicy. Nie katole, nie ludzie mówiący "a niech tam sobie będzie". Już odbiegając od tematu... Czy przypadkiem celem maga nie jest takie wykorzystanie swoich umiejętności, aby "a niech tam sobie będzie" nie miało miejsca? Mag manipuluje rzeczywistością, programuje ją pod siebie. W życiu maga nie ma miejsca na "a niech tam sobie będzie". To tak mimochodem musiałam dodać, bo mi nie pasowało.

Nie wiem jak koledzy, ale nie miałam na celu sprawić wrażenia jakobym cię dyskryminowała. Jeżeli tak to odebrałaś - wybacz, może jestem zbyt bezpośrednia. Jednak forum służy do wymiany poglądów.

Pozdrawiam.

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown.
03-05-2015, 22:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

Liczba postów: 623
Reputacja: 27
Znak Zodiaku: panna
mieszana

Podziękowano 2 razy w 2 postach
(03-05-2015, 21:55)Lesza napisał(a): Ale na razie nie ma niestety takiej możliwości (i naprawdę wątpię, że będzie, bo system nie pozwoli, żeby mu się pociechy kształciły według innego planu), więc niech ta religia sobie będzie, jak się nie podoba, to dziecko wypisz. Naprawdę uważam, że dziecko wychowuje rodzic i on za to dziecko ma prawo decydować do pewnego okresu (to zależy od rodzica).
A jeżeli jesteś tym dzieckiem i nie potrafisz wygrać z rodzicami (ani podejść do tego bez emocji), to... no pozostało ci tylko pluć jaka to religia jest zła, możesz też w internecie opluwać katolików. Do wyboru, do koloru :)
Po pierwsze masz problem z odróżnianiem obrażania z wygłaszaniem własnego zdania. Po drugie, jeżeli będziesz mieć dzieci, to żal mi ich. Po trzecie, może przestań zachowywać się jakbyśmy cię wszyscy atakowali i zrozumiesz, że nam chodzi o to, że wystarczyłoby przywrócenie szkółek religijnych i nie byłoby tematu.

(03-05-2015, 21:55)Lesza napisał(a): A ja kurdę jestem dyskryminowana przez was, bo mam inne zdanie.
Fajnie odwracać kota ogonem, co? Do tej pory to była wymiana zdań, ale jak widzę rozmowa powoli zmierza do kłótni.

(03-05-2015, 21:55)Lesza napisał(a): Każdego można zdyskryminować. Więc jest subtelna różnica pomiędzy 1/3 kraju a wyznawcami latającego potwora spaghetti, których można na palcach policzyć.
Aha, czyli osobnicy grupy LGTB są grzesznikami i są zboczeni, bo większość tak uważa?

(03-05-2015, 21:55)Lesza napisał(a): Lepiej nie idźmy tym tokiem rozumowania, którzy rzekomo jest "mój".
Jest także wiele osób, które nie wierzą, ale są za religią w szkole - na przykład ja. Nie wiem co wam na tych lekcjach robili, że taką traumę macie.
Ciekawe, bo znam mnóstwo Żydów, pogan, ezoteryków i islamistów, którym tez to się nie podoba.

(03-05-2015, 21:55)Lesza napisał(a): Nigdy nie będziesz miała pełnej wolności słowa, nigdy nie będziesz w pełni wolna, zawsze będziesz musiała się gryźć w język, żeby nie powiedzieć czegoś nieodpowiedniego... gdzie ta wolność? Gdzie ta równość? (tu wchodzimy na inne zagadnienia)
Dobre pytanie.

(03-05-2015, 21:55)Lesza napisał(a): Ja jestem rodzinną "świruską", mam niby przymus chodzenia do kościoła, bo jak nie to na studiach radź sobie sama i jakimś cudem nie czuję się pokrzywdzona ani dyskryminowana z tego powodu, a pójdę sobie na spacer, niech się cieszą... ale najwidoczniej na niektórych odciska to tak okropne piętno, że przeszkadza to w normalnym funkcjonowaniu.
I tak mam swój światopogląd, zmuszanie mnie do trwania w wierze go nie zmieni.
Czyli uznajesz dyskryminację za coś normalnego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2015, 17:49 {2} przez Jiruka.)
03-05-2015, 22:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.