Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Magia Naturalna › Maście, eliksiry i inne receptury v
« Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Dla rudych jeśli chcą zmienić kolor włosów

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Dla rudych jeśli chcą zmienić kolor włosów
Autor Wiadomość
Plague Doctor Offline
"najlepsza dziunia w klubie"

Liczba postów: 151
Reputacja: 9
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:
Trącanie kijem *wszystkiego*

Podziękowania: 0
Podziękowano 1 razy w 0 postach
RE: Dla rudych jeśli chcą zmienić kolor włosów
harryhrm, myślę, że niezupełnie jest tak, jak napisałeś. Nawet jeśli to "przesiąka" do cebulki, to nie ma wpływu na zmianę koloru rosnącego włosa. Włosom, kolor nadaje melanina. Rodzaj melaniny w skórze i włosach jest uwarunkowany genetycznie. Mamy dwa rodzaje melaniny - rozproszoną (w tym wypadku, włosy są jasne) i ziarnistą (włosy ciemne). Melanina ma to do siebie, że rozpuścić jej w wodzie nijak nie można. Jednakowoż, melanina dobrze rozpuszcza się w kwasach i zasadach. No, ale, ale, nie chodzi nam tu przecież o rozpuszczanie melaniny, zatem, nie będę odbiegać od tematu.

Nie znam składu kory dębu, dlatego błądzę po omacku, szukając logicznego wytłumaczenia:

1. Nigdy nie widziałam, jaki ma kolor woda z korą dębu. Może uwalniają się wówczas jakieś barwniki, które wnikają we włos. Nawet jeśli tak jest - włos jest martwym elementem. Zafarbowana część włosa będzie miała kolor, tak długo, aż w jakiś sposób się go nie wywabi.
Póki woda z korą dębu jest stosowana, póty włosy są ciemne. Przestajesz stosować wodę z korą dębu - masz odrosty.

2. Farby do włosów, henny i inne barwniki - sztuczne, czy naturalne, też "przesiąkają" do cebulek. A jednak, włosy od tego nie zaczynają rosnąć w innym kolorze. Przynajmniej, nie drastycznie innym. Faktem jest, że włosów codziennie nikt chyba nie farbuje, ale chodzi o mechanizm.
Tak więc, jeśli nawet jakieś składniki z kory dębu wnikają nam w skórę głowy i cebulki włosów, to nie zmieniają naszych uwarunkowań genetycznych. Uwierz, że aby pozmieniać coś w DNA trzeba się porządnie namęczyć. Z resztą, długo by o tym pisać można...
To co się dzieje z włosami, tę zmianę wyglądu, wpisałabym raczej w zmienność fluktuacyjną. Zmienność taka, jest efektem oddziaływania warunków zewnętrznych (tutaj, moczenia w wodzie z korą dębu), na naszą powierzchowność, zapisaną w genach. Zmienność fluktuacyjna zależy od tych czynników zewnętrznych i jeśli one przestają działać (i nic po drodze nie zostało uszkodzone) wszystko (w tym kolor włosów) wraca do normy.

3. Nawiązując do punktu drugiego, w wodzie z kora dębu, może być jakaś substancja, która powoduje wzmożoną produkcje melaniny w obszarze jej stosowania i dlatego nowo wyrastający włos przybiera ciemniejszą barwę.
Zmiana koloru jednak nie jest na wieczność - po zaprzestaniu stosowania kory z dębu z wodą, działanie substancji w niej zawartej będzie z czasem słablo, az w końcu zaniknie i pojawi się odrost.
~~~~~~
Pisałeś o kwiatach i wstrzykiwaniu im barwników spożywczych. Hodowałam kiedyś białe kwiaty, które lubiłam barwić. Tak długo, jak były zalewane wodą z barwnikiem - przybierały pożądany kolor (np. niebieski). Gdy były podlewane normalną wodą, z czasem, traciły kolor. Jakoś nie chciały same sobie barwnika wyprodukować :>
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2015, 22:17 {2} przez Plague Doctor.)
30-07-2015, 22:16
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
qert Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 113
Reputacja: 4
Znak Zodiaku:

Podziękowano 1 razy w 1 postach
Takie tam stare hasło tyczące sie płci pięknej...

"Jak dom ma zardzewiały dach...
to na pewno piwnica wilgotna..."

;)
30-07-2015, 22:21
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Shadow Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 273
Znak Zodiaku: Wodnik, chiński-tygrys

Ale ja nie mówiłem o podlewaniu kwiatu zabarwioną wodą ale o wstrzyknięciu barwnika spożywczego w dopiero rozwijający się kwiat - pąk białej róży ale ciężko jest dobrze dobrać barwnik, kwiat wielu barwników nie akceptuje. Stąd wzieły się róże których 4 strony mają 4 różne kolory. Kłania sie czytanie ze zrozumieniem. Mój wujek potem nie używał już kory dębu a włosy rude nie były, dlatego napisałem że to na stałe
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2015, 12:26 {2} przez Szczęściarz.)
31-07-2015, 06:49
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 606 razy w 578 postach
Nowe włosy rosną co 8 lat.
Ja jestem rudawa od kilku lat i ten kolor mi nie schodzi, a mój naturalny kolor to czarny. Od słońca też załapałam nie raz blond i musiałam się farbować bo ten blond nie schodził, ogólnie na Cyprze często ludzie mają od słońca takie blond pasemka, taki kolor blaknie, ale nie schodzi całkiem. Wszystko zależy od tego jak bardzo we włos wniknie kolor.

Im częściej się farbuje włosy na dany kolor tym większa szansa, że taki kolor zostanie choć będzie wyblakły, ale co farbowanie tym ten kolor jest intensywniejszy. Kiedy ja się farbowałam to na początku moje czarne włosy jaśniały, potem coraz bardziej i intensywniej przechodziły w brąz, teraz mam taki czerwono-brązowy, w słońcu taki bardziej ognisty brąz-czerwień. Jakbym się dalej farbowała to potem miałabym bardziej intensywny rudy kolor, to zauważyłam z doświadczenia, ale nie tylko u siebie - moja mama na przykład zawsze od wielu lat robi sobie balejaż, i tak jej już zostało, ale ponawia cały czas bo ona lubi intensywne kolory.

Inna sprawa to taka, że nauka nie raz odszczekiwała coś co stwierdziła. Nauka inaczej wyjaśnia podobieństwa pomiędzy rodzicami a dziećmi (geny), a ezoteryka/duchowość inaczej - i nie raz zauważyłam, że żadne z tych wyjaśnień nie jest do końca prawdą, to jakby lekarz badał człowieka tylko częściowo a przecież trzeba zbadać go całego i wziąć pod uwagę wszystko. Pominę fakt, że nie raz lekarze i naukowcy w historii zachodzili w głowę jak coś się stało skoro ich zdaniem nie miało prawa to się stać, np. moja przyszywana ciocia miała trzy miesiące życia, po tych trzech miesiącach okazało się że rak zapadł się pod ziemię. Ja również jak mam problemy zdrowotne radze sobie z nimi sama i lekarze także nie potrafią wytłumaczyć jak ja to robię, anemia, poważna depresja, hemoroidy, choroby genetyczne itp. zapadły się w czarną dupę i nie wracają - jak to się stało?? Trzeba zrobić kolejne badania!!! xDDD

Patrzycie zbyt logicznie, mamy nie tylko fizyczne oczy - mamy też duchowe oko, w którym liczy się przede wszystkim wyczucie. Człowiek to nie tylko ciało fizyczne, a ponieważ większość tego nie rozumie to wszelkie badania i nauki nie są pełnowartościowe, bo patrzy się tylko od jednej strony.

Ah... znam też osoby, które magią zmieniły sobie kolor oczu. :)

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
31-07-2015, 13:16
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Plague Doctor Offline

Znak Zodiaku:

(31-07-2015, 06:49)harryhrm napisał(a): Ale ja nie mówiłem o podlewaniu kwiatu zabarwioną wodą ale o wstrzyknięciu barwnika spożywczego w dopiero rozwijający się kwiat - pąk białej róży ale ciężko jest dobrze dobrać barwnik, kwiat wielu barwników nie akceptuje. Stąd wzieły się róże których 4 strony mają 4 różne kolory. Kłania sie czytanie ze zrozumieniem. Mój wujek potem nie używał już kory dębu a włosy rude nie były, dlatego napisałem że to na stałe
Kłania się czytanie ze zrozumieniem, powiadasz? Dobrze zatem, możliwe, że zrobiłam za duży skrót myślowy i nie zrozumiałeś o co mi chodziło. A chodziło mi o to, że zarówno podlewanie kwiatu wodą i wstrzykiwanie barwnika w rozwijający się pąk - to i tak jest wprowadzanie obcej substancji w roślinę. Różnica polega tylko na sposobie wprowadzania.
Jeśli wstrzykujesz barwnik w rozwijający się pąk, to owszem - kwiat uzyska pożądany kolor. Kiedy jednak kwiat obumrze i po jakimś czasie, na tej samej roślinie pojawi się nowy pąk, do którego nie wstrzykniesz tego barwnika - kwiat znowu będzie biały.
Z podlewaniem zabarwioną wodą jest prawie analogiczna sytuacja. Póki podlewasz roślinę wodą z barwnikiem, jej kwiaty powstałe z rozwijających się pąków, będą miały określony kolor. Kiedy przestaniesz podlewać je wodą z barwnikiem, nowo powstałe kwiaty będą miały coraz słabszy kolor (bo barwnik będzie wypłukiwał się z ziemi w której roślina rośnie, przez co kwiatek nie będzie mógł chłonąć barwnika w takiej ilości, jaka jest potrzebna do uzyskania pożądanego koloru).
Ot i wsio ^^

Co się tyczy twojego wuja - możliwe, że to po prostu był zbieg okoliczności; ujawniły mu się takie a nie inne geny, zbiegło się to czasowo z moczeniem włosów w dębowej korze i już :P

Z ciekawości, mogłabym sama przez jakiś czas moczyć włosy w tej wodzie, a potem odstawić ją na dłuuugo i sprawdzić, czy to działa tak, jak twierdzisz. Jednakże, nie mam czasu na takie rzeczy, a włosy moje ufarbowane są zwykłą, sztuczną farbą ze sklepu.

~~~~~~

Olimpio, co do nauki i ezoteryki, uważam, że te dwie "ścieżki" kiedyś i tak się spotkają. Prędzej czy później to będzie miało miejsce, jeśli tylko ludzie odpowiednio się rozwiną.
Ja nie neguję oddziaływania magii na organizm ludzki, a jedynie staram się we wszystkim zachować umiar i zdrowy rozsądek ^^
Jeśli chodzi o moje (nie)zdrowie, lekarze również nie są w stanie ogarnąć mojego sposobu funkcjonowania ^^
31-07-2015, 13:45
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Shadow Niedostępny
Użytkownik

Imperiatrix z twojego logicznego punktu widzenia wprowadzanie barwnika może i tak działa i zwracam honor to nie nieumiejętność czytania ze zrozumieniem tylko zbytnie streszczenie. Nie wzięłaś pod uwagę jednej zmiennej, pąk dopiero się rozwijał, a wszystko ma umiejętność dostosowywania się, przeistaczanie człekopodobnej małpy w człowieka cywilizowanego i w ogóle ewolucja Darwina i wiele innych. Kwiat akurat rozwijając się dostosował się do barwnika. Hodowcą udało się stworzyć róże, które w następnych latach miały te same 4 kolory na każdym kwiecie. Badania wykazały że kwiaty zaczęły produkować barwnik podobny do tego wstrzykniętego. Tylko ciężko dobrać taki barwnik żeby się przyjął bo wszystkie jego składniki muszą pasować kwiatu trzeba próbować z barwnikami spożywczymi. Jeśli prymitywny organizm jakim jest róża może się dostosować i lekko przekształcić to czemu nie może zrobić tego samego bardziej złożone ludzkie ciało. Co do lekarzy, oni są rąbnięci. Leczyli mnie długi czas na przeziębienie, a miałem zatoki, potem byłem w takim stanie że tylko zastrzyki pomogły. Jedynie chirurdzy jak dotąd nie popełnili u mnie błędu. Zawsze zszywali mnie prawidłowo, choć nie oni rozcinali :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2015, 17:50 {2} przez Szczęściarz.)
31-07-2015, 14:10
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 606 razy w 578 postach
To moczenie w korze dębu jest tak naprawdę popularnym sposobem, i wielu ludzi to robi i to pomaga, tak samo jak moczenie blond włosów w rozmarynie ma je rozjaśniać - to bardzo stare sposoby i do dziś używane, ale ja nigdy nie próbowałam. ^^'

Swoją drogą... popularne jest też moczenie włosów w Nagietku, nawet w aptekach sprzedają Nagietka do tego celu - jednak nie działa na ciemne włosy, tą metodę rozpowszechniła królowa Elżbieta (nie wiem, która) farbując swoje włosy właśnie Nagietkiem. :)

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
31-07-2015, 14:29
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Plague Doctor Offline

Znak Zodiaku:

No widzisz, harryhrm :>
Jeśli mówisz o wstrzykiwaniu, to od razu trzeba było zaznaczyć, że to robota naukowców, a oni, jak wiadomo - mają swoje sposoby. Skoro to zrobili (a podważać wiedzy osób które się w tym specjalizują nie mam zamiaru), to chciałabym wiedzieć w takim razie czego konkretnie użyli. Szukałam informacji na ten temat w internecie, jednak nie znalazłam nic zadowalającego. Skąd więc masz te informacje i czy możesz się nimi podzielić? Tutaj, bym prosiła o linki do artykułów, czy coś podobnego.

Róża nie jest znowu aż takim prymitywnym organizmem, ani też wiele innych roślin. Wiele kwestii w ich temacie nadal nie zostało wyjaśnionych (było coś z hormonami roślinnymi, jednak już nie pamiętam co konkretnie).

Jeśli chodzi o przejmowanie pewnych cech i dostosowywanie się, to jest to raczej długi proces. No i mimo wszystko - człowiek to nie roślina, więc inaczej funkcjonuje. xD A w kwestii złożoności organizmów - to, że coś jest bardziej złożone, wcale nie musi oznaczać, że szybciej i lepiej się dostosuje.

Co do lekarzy - nie wypowiadam się. Są rożni, po prostu. Są lepsi, są gorsi, są średni - tak jak przedstawiciele innych zawodów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2015, 15:05 {2} przez Olimpia.)
31-07-2015, 15:03
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Shadow Niedostępny
Użytkownik

Cóż mojemu wujkowi powiedział to pewien włóczęga, który żył z tego co wyżebrał i co znalazł w lesie. Spał też w lesie lub kiedy go ktoś przenocował i tak ciągle podróżował. Nocującym go ludziom pomagał ziołami. Doradził wujkowi kiedy był mały, a w szkole była nagonka na rudych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2015, 15:15 {2} przez Olimpia.)
31-07-2015, 15:05
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Plague Doctor Offline

Znak Zodiaku:

Hmmm... musiał być to niesamowity człowiek w takim razie. Może w swojej tułaczce, miał właśnie misję niesienia pomocy dobrym ludziom. :>
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2015, 15:14 {2} przez Olimpia.)
31-07-2015, 15:11
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.