Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Powiązane z magią › Teorie i przemyślenia
Moje przemyślenia na temat Boga

Strony (11): « Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 … 11 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Moje przemyślenia na temat Boga
Autor Wiadomość
~Amber
Gość

Podziękowania:
Podziękowano razy w postach
RE: Moje przemyślenia na temat Boga
Evander, tym razem pozwole sobie miec odmienne od Twojego zdanie. Wiem, ze istnieje Szatan (to nie wymysl katolicki) i ze istnieje Bog. Udowadniac nie zamierzam, bo dowodow w moim zyciu az nadto i mnie w zupelnosci wystarcza. Jesli chodzi o tego pierwszego, to sporo widzialam przypadkow ludzi, ktorzy nawet nie byli do konca swiadomi, iz znalezli sie pod jego wplywem. I nie jest to wiedza ksiazkowa. Uwazam, ze pewnych sil nie nalezy lekcewazyc i trzeba miec swiadomosc, iz sa i probuja oddzialywac na czlowieka w rozny sposob. Nalezy byc czujnym, zeby nie popelnic bledu. Od wiekow sily te scieraja sie i nikt tego nie zmieni... poki co. Mnie osobiscie nurtuje nieco inne pytanie- jak bardzo Czlowiek jako jednostka jest wazny dla tych "sil," skoro az taka walka trwa o kazda dusze? Wychodzi na to, ze my ludzie jestesmy niezwykle wartosciowi. Ps. Oczywiscie, ze wiem, iz opetac moga rozne byty, az tak "ciemna" nie jestem. :D Nie chce tylko mieszac w temacie. ;)
04-06-2013, 09:54
Odpowiedz
Podziękowali:
~Karthas
Gość

Podziękowania:
Jak bardzo ważny?
Tak jak zabawki dla małego dziecka. Opętają człowieka, pobawią się, a potem rzucają laleczkę w kąt.
04-06-2013, 10:57
Odpowiedz
Podziękowali:
~Amber
Gość

Podziękowania:
A ja uważam Karthas, ze bardzo ważny jest Człowiek. To nie takie proste wszystko. Pewnie, ze na świecie jest wiele bólu i cierpienia (niesprawiedliwości) ale może to taka nasza ziemska droga i zapewne jest w tym cel i sens. Każdy ma "coś" do zrobienia. Ech...nawet ja. ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2013, 11:26 {2} przez wojewok.)
04-06-2013, 11:22
Odpowiedz
Podziękowali:
~Karthas
Gość

Podziękowania:
Jeżeli wierzy się w istnienie Boga, to tak wtedy wszystko ma sens, dobro i zło. Zła musimy doświadczyć aby docenić dobro, które do nas potem zawita. Ale to nie zmienia faktu, że jesteśmy zabawkami dla różnych bytów. ;D
04-06-2013, 11:38
Odpowiedz
Podziękowali:
~Kas
Gość

Podziękowania:
Cytat:A więc może stworzył świat materialny oraz świadomość, a naszym zadaniem, aby nam nudno nie było mamy ją rozwinąć, aby osiągnąć oświecenie i z nim kształtować wszechświat? Może po prostu się nudził i potrzebował towarzystwa, ale nie chciał robotów więc stworzył świadome istoty z wolną wolą, które umilą mu czas i będą jego przyjaciółmi ?
Więc Bóg poczuł się samotny i nie miał przyjaciół, więc wymyślił sobie ludzi? That's cute. Niewątpliwie, człowiek powinien dążyć do wiedzy i oświecenia, ale kiedy masz kilku oświeconych versus miliardy ludzi nieświadomych co się wokół nich dzieje i podążających ślepo za władzą, to czasem ciężko jest cokolwiek osiągnąć. Przeca jakbyśmy z Evcią chcieli oświecać wszystkich ludzi na świecie, tak jak Was teraz, to większość patrzyłaby na nas jak ciele na malowane wrota, po czym zostalibyśmy rozstrzeleni przez talibów za szerzenie herezji. Suma sumarum, zanim wszyscy na Ziemi osiągną oświecenie, to pewnie zdążymy wypieprzyć połowę naszej planety w kosmos, bo jesteśmy tacy tępi, że tylko wojna i zysk nam w głowie.

Amber, niezłamana wiara pokoleń w Boga i Szatana mogła stworzyć godformy które niekoniecznie miały cokolwiek wspólnego z powstaniem wszechświata i ludzkości.
04-06-2013, 11:49
Odpowiedz
Podziękowali:
~Amber
Gość

Podziękowania:
Kasumi :) a pomyślałaś w druga stronę? A może to jest tak, ze wzajemnie "oświecamy się". Różnorodność poglądów zwykle służy "burzy mózgów" i głębszym przemyśleniom. A to dla każdego wiele wnosi, dlatego ja szanuje poglądy innych, mimo, iż bywają odmienne od moich przekonań. ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2013, 12:12 {2} przez wojewok.)
04-06-2013, 11:59
Odpowiedz
Podziękowali:
wojewok Offline
Guns n' Roses <3

Liczba postów: 108
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:
Chaosu, Naturalna.

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 0 postach
Nie oświecamy się nawzajem. Na świecie żyje 7 miliardów ludzi. Każdy z nich ma inny pogląd na otaczającą go rzeczywistość. Jeśli ja np. przekonam Amber, że chomiki potrafią latać i tworzyć mleko (wiem, głupotki gadam) i załóżmy ona w to uwierzy, to i tak po jakimś czasie ten pogląd się zmieni - taka jest nasza natura.
Każdy może mieć własne przekonania i własnego Boga. Ludzkość się nie oświeca. To, co robimy na Ziemi jest haniebne. Dążymy do wzbogacenia się i własnego dobra. O co z innymi? Wycinanie lasów chociażby. W tym momencie niszczymy naturę. A jak ludzie by się czuli, gdyby nagle ich ktoś zaczął wycinać?

"Sami sobie tłumaczymy powody by odejść
Czy powinniśmy żyć i dać żyć innym?
Zapomnieć i wypaczyć winy?"

Może. Ja szczerze mówiąc nie chcę żyć w takim świecie, jaki obecnie jest. Ale jedna osoba tego nie dokona. Dlatego uważam, że powinniśmy dojść do pewnych kompromisów. A gdy nadejdzie czas zapoczątkować zmiany.

04-06-2013, 12:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~LordAnayami
Gość

Podziękowania:
Tutaj daję wam dodatek jako część mojej teorii w którą wierzę:
http://www.youtube.com/watch?v=JbrnPbenXlY
:D
Może komuś się to przyda :D
04-06-2013, 12:50
Odpowiedz
Podziękowali:
wojewok Offline
Guns n' Roses <3

Liczba postów: 108
Reputacja: 2
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:
Chaosu, Naturalna.

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 0 postach
Mamy podobny punkt widzenia Lordzie. :) Gdyby tylko ludzie używali więcej niż 10% swojego. mózgu...

04-06-2013, 13:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
~Kas
Gość

Podziękowania:
Wojewok, Evander już kiedyś pisał, że mit o używaniu 10% mózgu to komercyjna bzdura.

Cytat:Kasumi a pomyślałaś w druga stronę? A może to jest tak, ze wzajemnie "oświecamy się". Różnorodność poglądów zwykle służy "burzy mózgów" i głębszym przemyśleniom. A to dla każdego wiele wnosi, dlatego ja szanuje poglądy innych, mimo, iż bywają odmienne od moich przekonań.
Ciężko się nawzajem oświecać, kiedy tylu ludzi kurczowo trzyma się swoim poglądów, bojąc się, że ktoś mógłby przypadkiem zburzyć ich iluzje. Stąd się bierze fanatyzm - ludzie odwracają się plecami od innych możliwości i wierzeń, ponieważ chcą trwać w swoim idealnym mikroświecie. Sam fakt, że jesteśmy w stanie prowadzić tę dyskusję jest już cudem - na innych forach skończyłoby się to waleniem ludzi w łeb krzyżem i skakaniem sobie do gardeł. I tak jest na całym świecie, niestety - na garstkę ludzi z otwartym umysłem, masz setki ludzi zamkniętych w swoich przekonaniach i gotowych zabić każdego, kto jest zagrożeniem dla tych przekonań.
04-06-2013, 14:35
Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (11): « Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 … 11 Dalej »
Idź do strony 

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.