Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Rozwój duchowy › Religie i Filozofie v
1 2 3 Dalej »

Rozprawa na temat okultystycznej istoty homoseksualizmu

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Rozprawa na temat okultystycznej istoty homoseksualizmu
Autor Wiadomość
HeyMacarena Offline
Widzę Głosy

Liczba postów: 179
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 1 razy w 0 postach
RE: Rozprawa na temat okultystycznej istoty homoseksualizmu
Co ja tam mogę, ale proszę Cię modziu o nie zmykanie tej dyskusji. Zobaczmy do jakich wniosków w końcu dojdą. Co o tym myślisz Alan?

Czy inaczej przeprowadźmy małe doświadczenia yhem "psychologiczne". xD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2014, 22:35 {2} przez HeyMacarena.)
29-01-2014, 22:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Gywher Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 105
Reputacja: 7
Znak Zodiaku:

Podziękowano 0 razy w 0 postach
Choć nie zgłębiając wszystkich dotychczasowych wypowiedzi, chciałbym dołożyć, jak to mówią, swoje trzy grosze.

Temat, rzecz jasna, ciekawy.

Primo chciałbym nieco o uniwersalnym i globalnym wymiarze homoseksualizmu. Uznając za najbardziej - o ironio - kompletną definicję, WSZYSTKO we WSZYSTKIM istnieje w nieskończonej ilości aspektów Siebie, a w swej niezliczonej różnorodności oscyluje wokół przeciwnych biegunów/sił.
przykłady, w których pozwolę sobie użyć znaku alternatywy rozłącznej do rozdzielenia poszczególnych jakości:
+ | -
elektryczność | magnetyzm
suchość | wilgoć
dzień | noc
męskość | żeńskość
ogień | woda

Pomiędzy "odległością" obu tych biegunów istnieje nieskończona ilość aspektów, które wciąż jednak zawierają w sobie element zarówno dodatni, jak i ujemny, męski oraz żeński - nazwijmy Alfę i Omegę (absolutnie nie nawiązując do religii lubiących parafrazować owe oznaczenie) - w różnych proporcjach.

Z tego miejsca, mając na uwadze hermetyczne aksjomaty (zalecam dogłębne przestudiowanie tej definicji osobom, które pragną nań polemizować, co jest błędem w swym logicznym wynikaniu) warto tędy spojrzeć w kierunku homoseksualizmu.

Homoseksualizm w wymiarze ponadmaterialnym (bo taki jest, jak mniemam jego głównie poruszany wymiar w tej dyskusji) jest, tak jak w wymiarze materialnym polaryzacją na jednym z biegunów.
Argument: Aksjomat
Jak na górze tak na dole.
Jak na dole tak na górze.

A ponieważ w wymiarze uniwersalnym, zaprawdę, nie istnieje "dobro" i "zło", tym samym ciężko w wieczności o ujęcie homoseksualizmu jako choroby, niemniej w wymiarze ludzkiej egzystencji, życie, w którym nie występuje elektromagnetyczny przepływ, tudzież, które w sposób elektromagnetyczny nie przepływa - w swej definicji, podług Prawa Rodzaju (męskiego i żeńskiego) prawdziwie prawdziwym życiem nie jest. I absolutnie nie jest to osąd, a jedynie obserwacja, stwierdzenie.

Zwracając się do autora dyskusji:
Śledząc posty pisane przez Ciebie, daje się wychwycić zawartą w słowach jak i w samym sposobie przedstawienia problemu, chęć.
Chęć upewnienia się, że homoseksualizm jest w porządku (dla Wszystkiego we Wszystkim, w ostatecznym rozrachunku, wszystko jest w porządku - przypadkowa gra słowna; a może nieprzypadkowa?).
Pozwolę sobie pójść nieco dalej i zauważyć, że sposób w jaki przedstawiasz siebie, jako okultystę oraz społeczność, jako okultystów wskazuje nieco na Magię jako rekompensatę lub podświadome usprawiedliwienie owej polaryzacji, na pewnego rodzaju ucieczkę/zamaskowanie dysharmonii (której jednym z definicji jest nadmiar lub niedomiar jednego z elementów).
Czy na pewno nie brakło Ci wzorców w dzieciństwie? Czy pewnym jest, że strach przed bliskością jest Ci obcy?
Pozostawiam te pytania jako podsumowanie, retoryzm.

Powyższego absolutnie nie kieruję jako słów ataku na kogokolwiek z dyskusji, jest mi miło móc dopowiedzieć swoje, a słowa zawarte w części drugiej są przemyśleniami w i z części pierwszej tak samo bezosobowymi, a jedynie mającymi na celu zwrócenie się do poszczególnych żywotów i złożoności zjawisk w nich występujących.
Zjawisk w istocie zjawiskowych.

Pisał człowiek, któremu zjawisko wewnętrznej dysharmonii jest bardzo bliskie, acz za homoseksualistę się nie uważający.
Zdrówka.

Psychologia mistyczna, z której wywodzi się obecna psychologia bardzo ciekawie tłumaczy jak dochodzi do homoseksualizmu w dzieciństwie. W przypadku mężczyzn:
brak przekazanych wzorców przez ojca na syna powoduje niemożność wykształtowania w sobie męskości przez dziecko. Mężczyzna zdobywa męskość poprzez i w towarzystwie mężczyzn, z kolei manifestuje ją i potwierdza poprzez i w towarzystwie kobiet. Męskość poprzez męskość, potwierdzenie męskości poprzez zachowanie względem kobiety.
29-01-2014, 23:21
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Saruman Offline
D.R.U.P.

Liczba postów: 88
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Panna

Odpowiadając na pytania, to nie zauważyłem ani u mnie, ani u chłopaka, ani u innych gejów czy lesbijek krępacji przed swoją nagością. Nie mówię, że paradujemy nago na ulicy, bo to po prostu... No niezbyt normalne.

Magia nie jest ucieczką, ani jakąś próbą wytłumaczenia swojego homoseksualizmu, bo nie mam problemu z zaakceptowaniem siebie. Znam prawo przeciwieństw i wiem, że plan materialny opiera się na zasadzie dualizmu. I o ile ja nie mam problemu z zaakceptowaniem siebie, to zdaję sobie sprawę, że niektórzy mogą mieć z tym problem. Szczególnie osoby wierzące i uduchowione mogą czuć się skreślane i odrzucane przez swoją odmienność. Dlatego postanowiłem opracować te teorie i podjąłem tu dyskusję. Nigdy nie potrzebowałem wytłumaczenia na mój homoseksualizm, na to, że kocham mężczyznę, a nie kobietę.

Nie opracowałem teorii dla siebie a dla innych. Ja zawsze staram sie pomóc ludziom. Pedofile, jak już powiedziałem, to dla mnie osoby które powinny być izolowane. Szczególnie od kontaktów z dziećmi. Ale już nie mieszajmy ich w to, bo nie tematem dysputy. Jeśli ktoś sądzi, że założyłem temat by utwierdzić się w fakcie, że to normalne. Nie potrzebuje tego, bo nie czuję się ani chory, ani jak odmieniec. Nie mam ze sobą problemów. Ale jak już powiedziałem, zrobiłem to z myślą o innych. Chodź sądzę, że stwierdzenia, że ktoś jest chory i najlepiej by go zamknięto w pokoju bez klamek raczej nikomu nie pomoże. Ja wyraziłem swoje zdanie i ciesze się z każdej teorii okultystycznej, którą tu wstawiacie. Ja i tak będę uważał, że homoseksualizm nie jest zły, patrząc z okultystycznej perspektywy. Ani chory. W końcu przecież  skądś się bierze i krzywdy nikomu nie robi.

Sądzę, że i tak nie dojdziemy tu do wniosków czy to jest dobre czy złe. Kiedyś pytałem naprawdę potężnego człowieka, o wielkiej wiedzy, o homoseksualizm i stwierdził, że to światu nie szkodzi w aspekcie duchowym. Założę się, że hermetycy nadal będą udowadniać że homo odstają od schematu, no ale cóż. Nic nie poradzą. Najważniejsze, by to nikogo nie zniszczyło psychicznie. Każdy jest wolny i dokonuje wyborów w życiu. A my nie mamy prawa w nie ingerować. Jeśli mężczyźnie jest lepiej z mężczyzną, a kobiecie z kobietą, to kim my ludzie jesteśmy, by im tego zabraniać i stygmatyzować ich pojęciem, że są chorzy. Akceptacja jest dla nich lekarstwem na ich problemy. Nie prąd i pranie mózgu. Najważniejsze by każdy był szczęśliwy.

Równość, Prawość, Doskonałość.

"Urazy do was nie żywię. Ale na pal was ponabijam"- Jeremi Wiśniowiecki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2014, 19:16 {2} przez Diego.)
30-01-2014, 17:01
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
Źle to rozumiesz, Sarumanie. Hermetyzm nie twierdzi, że homoseksualizm odstaje w jakikolwiek sposób. Porównując ten objaw dysharmonii do cech osobowości chciałem też to podkreślić. Preferencje seksualne nie mają żadnego wpływu na duchowy wzrost, dopóki nie są napędem do czynienia krzywdy innym. Żeby było jasne: Hermetyzm nie ma nic przeciwko osobom homoseksualnym. Zwyczajnie z hermetycznej definicji choroby wynika, że takową homoseksualizm jest. Przewrażliwienie na punkcie negatywnego wydźwięku słowa "choroba" jest w Twojej sytuacji zrozumiałe. Nie mniej jednak powinieneś wykazać się zrozumieniem, że nie jest to nic złego. Ponieważ idealna harmonia jest czymś niespotykanym. U każdego człowieka występuje przewaga jakiegoś elementu - to jest NORMALNE. Jedni lubią jabłka, inni wolą pomarańcze.

jakzostacmagiem.wordpress.com
30-01-2014, 22:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Welshang Offline
Użytkownik

Liczba postów: 14
Reputacja: 1
Znak Zodiaku: Byk
Wicca

Smutne jest to, że wielu ludzi najchętniej odebrałoby prawo do życia osobie o innej orientacji, czyli nagle pada u mnie twierdzenie "on jest chory, inny, jest słabsza jednostką", czyli chcemy lepszego świata, a według niektórych świat lepszy to świat bez ludzi, których nie możemy zrozumieć, którzy mają inny wygląd, którego nie akceptujemy.

Twierdzę, iż wszystko, co jest stworzone od Boga, Bogini, Bóstwa itd. jest perfekcyjnie stworzone i nie ma w sobie błędów.
Dusza ludzka przybiera postać ziemską po to, by nabyć lekcje (wiedzę), dlatego aspekt homoseksualizmu może być głównym wątkiem życia danej duszy, która potrzebuje zbadać tą sferę.

Prawie każda dziewczyna w okresie dojrzewania próbuje różnych aspektów seksualnych, tak samo jest z chłopakiem, który będąc hetero, boi się spróbować z tą samą płcią, ponieważ pada stwierdzenie że od razu będzie homo, w przypadku dziewczyn raczej się to nie tyczy, ponieważ społeczeństwu to odpowiada i jest bardziej tolerancyjnie nastawione do dwóch kobiet. Dlatego jeśli dwie dziewczyny złapią się publicznie za ręce nazwiemy je przyjaciółkami, a jeżeli dwóch chłopców to zrobi, są od razu skreśleni ze społeczeństwa.

Kolejnym pytaniem staje się - kto jest w takim razie chory? Człowiek, który potępia drugiego, bo nie jest taki sam "normalny" jak on, czy społeczeństwo, które stereotypowo określa prawa normalności?

Tyle z mojej strony, wiem, że dziwnie to napisane, ale może ktoś zrozumie, co mam na myśli.
04-02-2014, 13:30
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Sorrio Lenen Offline
Lightbringer

Liczba postów: 164
Znak Zodiaku: Panna

Dzień dobry, ja od siebie dodam tylko tyle.

To jest wg mnie normalne:

[Obrazek: handsom-gay-couple-kissing1.jpg]

Natomiast to już nie:

[Obrazek: xinsrc_2b56f96bab1211d787080004230fa702_...ifth-3.jpg]

Równouprawnienie super, tolerancja super, ale czy wybieganie na ulicę półnago w tęczowych gaciach jest naprawdę konieczne? Jak osoby homoseksualne oczekują akceptacji, skoro te 'parady' kreują ich na dziwadła? Bez obrazy, ale według mnie powinna istnieć jakaś granica...
05-02-2014, 01:14
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oth Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 467
Reputacja: 37
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 24
Podziękowano 66 razy w 87 postach
Ekhem. Mowa tu o spojrzeniu okultyzmu, darujcie sobie te przyziemne dyskusje na temat własnych upodobań.

jakzostacmagiem.wordpress.com
05-02-2014, 01:24
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Ruta Offline
Użytkownik

Liczba postów: 168
Reputacja: 8
Znak Zodiaku: baran

Podziękowano 2 razy w 1 postach
Uważam, że w magii nie jest ważne kto jakie ma preferencje. Seks wyzwala pokłady energii, którą można wykorzystywać jak kto uważa za rozsądne. Z tego punktu widzenia fakt, że stosunek odbywają osoby tej samej płci, czy odmiennej, jest naprawdę bez znaczenia.
Jeśli w jakimś rytuale potrzebne są dwa przeciwne pierwiastki... to nikt nikogo nie zmusza to stosowania tego rytuału. I odwrotnie, jeśli ktoś jest heteroseksualny, to nikt nie powinien go zmuszać do kontaktu z tą samą płcią. Nasze własne przyzwyczajenia i poglądy także są ważne w magii.

Dla mnie nie jest tak bardzo istotne, w którym miejscu tworzy się orientacja. Jest, może się zmienić. A człowiek i tak dalej będzie stosować magię.
04-01-2015, 17:45
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Absinth Offline
Diabła Bard

Liczba postów: 314
Reputacja: 29
Znak Zodiaku:
czerwono-zielona w żółte paski

Podziękowano 3 razy w 0 postach
Imogen.... powinnaś dostać statuetkę złotej łopaty za odkopanie tematu. :D

A skoro już się udzieliłem to i się wypowiem.

Welshang napisał: dlatego aspekt homoseksualizmu może być głównym wątkiem życia danej duszy, która potrzebuje zbadać tą sferę.

A i owszem... Przed narodzinami każda (nazwijmu tu jak i dalej Dusza) Dusza wybiera sobie ,,zadania'' do przepracowania oraz doświadczenia, które musi przejść w swoim cyklu karmicznym.

Inną sprawą jest to, że Dusze sobie znajome/kochające ciągną do siebie, a obiawiać się to może właśnie w postaci homo. Dusza jako duch płci nie posiada, więc i płeć jest jej obojętna.

A teraz Hermetyzm na wesoło. :P
Męskie narządy płciowe są Elektryczne, głowa zaś Magnetyczna.... więc jest wyjście z sytuacji... 69. :D

Mam ,,inne'' poczucie humoru, jeżeli go nie rozumiesz nie martw się, ja również czasem mam z tym problem. ;) 

,,W dzień, gdy naj­silniej­sza światła moc, magia się uk­ry­wa, bo jest sową. Nig­dy, nig­dy się nie do­wiesz, jak wiel­ki to ptak, gdy w twym ser­cu gniaz­do wi­je, wi­je wróbel.''
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2015, 18:45 {2} przez Olimpia.)
04-01-2015, 18:05
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Ruta Offline
Użytkownik

Liczba postów: 168
Reputacja: 8
Znak Zodiaku: baran

Podziękowano 2 razy w 1 postach
Ciekawe tematy warto odkopywać. ;-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2015, 18:44 {2} przez Olimpia.)
04-01-2015, 18:08
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.