Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Pytania i problemy v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 … 23 Dalej »

Jakie ofiary składać podczas rytuału?

Strony (2): « Wstecz 1 2
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Jakie ofiary składać podczas rytuału?
Autor Wiadomość
Ashes_Hexe Offline
Użytkownik

Liczba postów: 49
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: Skorpion
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 1
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Jakie ofiary składać podczas rytuału?
1. Ściąganie energii = odczytanie zapisu energetycznego. Szkoda wyjaśniać. Poszukacie, zrozumiecie.
2. Moneta kolekcjonerska jak najbardziej.

3. Z tego co wiem Odyn jest patronem ludzi, i bardzo często schodził do Midgardu a nawet wychował z żoną dwóch chłopców po zakładzie, który z nich będzie lepszym królem. To Bóg który jest najbardziej przychylny ludziom, więc nie wiem skąd pomysł że Odyn nie będzie chętny do współpracy. Nie oceniałabym tego ot tak sobie.

4. Dlaczego w Polsce nie zostanie się szamanem? To że w dzisiejszych czasach ludzie potrzebują do rozwoju wiedzy od innych ludzi, nie znaczy że nie ma innej drogi. Wiedzę można nabyć ''z powietrza'' trzeba tylko nawiązać kontakt ze sobą, powtarzam: ze sobą, a to co ludzie identyfikują jako ''ja''... cóż.

Prawdziwy szaman jest wybrany przez duchy (nie wiem czemu by to miało być wątpliwe) i uczony przez nich, jako że moja kuzynka zna takiego jednego szamana, a ja właśnie takiego potrzebowałam to się z nim spotkałam i nie zawiodłam się.

5. Załóż że się mylisz i bóg chce nawiązać kontakt z Tobą, a Ty bierzesz go za złudzenie umysłu. Naprawdę warto myśleć tak szablonowo i płytko? Warto to zbadać i się temu przyjrzeć, a potem wyciągnąć wnioski.
22-02-2015, 15:38
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Atria Offline
Luperkal

Liczba postów: 231
Reputacja: 7
Znak Zodiaku: aquarius

Podziękowania: 0
Polemizowałabym, czy Odyn jest najprzychylniejszym ludziom bogiem, choćby biorąc pod uwagę sam panteon nordycki. To bóg królów, potężny nieprzewidywalny. Doprowadzał się na skraj śmierci jedynie dla zdobycia wiedzy, choć słowo jedynie może być tu błędne.

- Kiedy stoisz na krawędzi wszystkiego, co znasz i rozumiesz, i masz zrobić krok w ciemność tego, co nieznane, wiara pozwala ci mieć pewność, że stanie się jedna z dwóch rzeczy.
- Jakich, panie? - zapytał Aksymand.
- Albo staniesz na stałym lądzie, albo nauczysz się latać - zaśmiał się Horus i skoczył.
Graham McNeill Fałszywi Bogowie
22-02-2015, 19:01
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,283
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 680
Podziękowano 607 razy w 578 postach
Oj, tam. Atria, przecież żaden Bóg nie był miłosierny i bez chęci zemsty. Ale skoro już jesteśmy przy Bogach to ja tam powiem wam, że próbowałam skontaktować się z Freyą, poprosiłam aby odpowiedziała we śnie - odpowiedziała. xD I więcej się do niej chyba jednak nie zwrócę. xDDD Miło jednak, że chociaż wysłuchała. xDD

Swoją droga... kto z nas nie doprowadza się na skraj śmierci? Każdy kto kiedykolwiek próbował wyjścia z ciała to właśnie robił. Popieram Odyna w tym wypadku, zwłaszcza że wiedza to jedno z największych bogactw.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
22-02-2015, 19:40
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

Kultura to wymysł ludzi Unebris. xDD Poza tym nawet w tym sztywnym szablonowym myśleniu to nie ma nic nie kulturalnego. xDD Codziennie łapiemy energie i ją odczytujemy chcąc czy nie chcąc.

A Bogowie moga sobie przyjść do kogo chcą, każdy jest wyjątkowy. Może się Bogu podobają Twoje zdolności strategiczne, albo to jak malujesz? Nie ma w tym dziwnego, zgadzam się z Ashes - nie ma co z góry zakładać, należy to zbadać.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
22-02-2015, 19:47
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,095
Reputacja: 74
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 368 razy w 218 postach
Amorte,

Czy moglibyśmy zachować kulturę dyskusji i nie zmierzać kroczkami w kierunku kłótni?

Może jakiś bóg się objawi i sam powie, co by chciał w ofierze?

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
22-02-2015, 19:49
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Magia Naturalna

Nie sądzę, aby Bogowie byli inspirancją do kultury. Fakt, mamy dwie definicje kultury, jako społeczność i jako np. kultura celtycka - zauważ, że wszelkie istoty stadne mają swoje umowne zachowania np. wilki. Ale nie ma czegoś takiego, że jak się wyłamie to wielki skandal.

Bogowie, nie znosili jednego zachowania Boga to wiesz co się na ogół z nim działo... ale sami postępowali nie lepiej, tak naprawdę ich kultura jest przeróżna, i zależy w którą stonę powieje.

Poza tym wszystko co jest nam narzucane to nas ogranicza, szablonowe myślenie, normy itp. to wszystko jest takie samo jak proces programowania serwitora. Ludzie starają się dopasować do siebie, nie chcą się wyróżniać, porównują się do siebie itp. z Bogami tak nie ma. Szacunek oczywiście trzeba mieć, ale kulturę każdy ma swoją, chyba że żyje w tych uwarunkowaniach i nie myśli w pełni samodzielnie to wtedy społeczną.

Ja osobiście kocham pytać takich ludzi ''dlaczego'' i patrzeć jak się dziwią, że nie znają odpowiedzi na to pytanie, po czym jąkając się mówią ... ''no... no... bo tak mnie wychowali! Nie wiem czemu!''. xDD

Normalność to wymysł.

-----------
22-02-2015, 20:14
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Jiruka Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 173
Reputacja: 7
Znak Zodiaku: Panna
Tarot, Chaos

Podziękowania: 1
Dobra, uderzcie w stół, a nożyce się odezwą, więc jestem.
Robicie tu masło maślane i swoimi wypowiedziami kroczycie w stronę gównoburzy, więc poczułam się zobowiązana dowalić mix-fixu. A więc krótko, zwięźle i mam nadzieję, że na temat.

Najpierw w ogóle zapytajmy się czym są bogowie? Stoję murem za teorią godform, bo w moim mniemaniu lepszej na chwilę obecną nie ma. Jeżeli jest godforma, to z czego ona powstała? Ano z energii modłów, ofiar ludzi, którzy ją stworzyli. Pomimo, iż były to czasami gigantyczne (jak na tamte czasy) społeczności z wieloma naleciałościami i zboczeniami, to przedstawiono barankom jakiś schemat, a one go powielały (tego dnia poderżnąć gardło owieczce, tego nazbierać kwiatki... etc). Jeżeli już postanowiono, że w dany sposób okazuje się cześć konkretnej godformie, weźmy jako przykład tego nieszczęsnego Jahwe, to na myśl przychodzi mi najprostszy ze wszystkich wniosek:
Godforma ma zakodowane takie a takie zachowania ze strony swoich wyznawców, bo od początków swojego istnienia karmiono ją takimi a takimi informacjami. Tzn, że jeżeli w rozpisce jest "piątunio - zabijamy kózkę i składamy na ołtarzu", to godforma będzie cieszyć się z kózki w piątunio, ponieważ tak się przyzwyczaiła, a jako że m. in. taką kózką stworzono tę godformę (wmówiono gawiedzi, że tak ma być, więc setki tysięcy tak robiły, co "doprowadziło godformę fo skutku") to tak jak u ludzi, nawet w główce czy czym tam jeszcze naszego pana Jahwe włączy się lampeczka: "Hej, to mi daje energię. To jest dobre. Więcej!" <-- czyt. podążanie za energią, poświęcanie mu uwagi, coś za coś.
Wniosek z wniosku: Taki rodzaj ofiary będzie dobry.

Poza tym, ludzie, błagam was, nie komplikujmy wszystkiego. Utrudniamy sobie życie, a potem jest tylko pieprzenie "o matko bosko kochano, ja to mam źle i ciężko!". Podstawowy nośnik energii: krew. Chlaśnij sobie trochę, to ci będą byty z ręki jadły, o ile wiesz jak się z nimi obchodzić. Jeżeli nie, no to się doucz/nie zabieraj się za to, bo cię pożre Boogeyman w szafie.

It's that simply. Naprawdę.

Co do tego o czym wspomniała autorka wątku, wiecie, a propos zrywania kwiatków boginiom natury etc. Natury czy śmierci, światła czy rzygów - połasi się na energię. Dlatego w moim mniemaniu nie ma co ryzykować i nietrafionymi prezentami miotać na prawo i lewo - pach pach, kropelka, pięć, litr krwi - po sprawie.

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2015, 21:10 {2} przez Jiruka.)
22-02-2015, 21:10
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Ruta Offline
Użytkownik

Liczba postów: 168
Reputacja: 8
Znak Zodiaku: baran

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 1 postach
Zwykle w wielu rytuałach ofiaruje się plony, konkretny pokarm, napitek. Np. w czasie Jarych Godów jest zwyczaj (nie wiem czy u wszystkich) by skorupki od jaj złożyć u stóp posągu naczelnego w grodzie bóstwa, wsypać je do specjalnego dołka.
Co do krwi, na pewno też, z resztą w starożytnych kulturach krwawe ofiary były normą. Weźmy na tapetę chociaż Majów. Z tego co kojarzę ofiary z ludzi składali jeszcze chyba w XVII wieku. Generalnie robili to w konkretnym celu, sprowadzenia swoich bogów na ziemię, ale tak czy siak była to ofiara.
02-06-2015, 20:51
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): « Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.