Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Istoty › Istoty Egipskie › Bogowie
Seth

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Seth
Autor Wiadomość
Saruman Offline
D.R.U.P.

Liczba postów: 88
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Panna
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Seth
Też nie słyszałem nawet o halucynacjach od tak sobie wywolywanych przez istoty. Poza tym przyzwalas go rytem czy tylko się pomodlilas i nagle doznalas halucynacji? Równie dobrze mózg mógł je wygenerować w sprzyjającej sytuacji pod wpływem dosyć silnych bodźców emocjonalnych. Pytam bo mam dosyć logiczne i naukowe podejście do magii. A tak z innej beczki od poprawiania błędów w postach są tu odpowiedni ludzie a nie Ty. Nie zabieraj ludziom pracy.

Równość, Prawość, Doskonałość.

"Urazy do was nie żywię. Ale na pal was ponabijam"- Jeremi Wiśniowiecki
02-04-2016, 23:15
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Magician7 Niedostępny
Jasnowidzacy

Liczba postów: 623
Reputacja: 27
Znak Zodiaku: panna
mieszana

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 2 postach
(02-04-2016, 22:04)Olimpia napisał(a): Halucynacje bytom łatwo stworzyć... to tak samo prawie jak wizja czy sen... I te negatywne byty czasem z tego korzystają jak ''mają Cię w dupie''.
Jest różnica między wywołaniem snu (który itak nasz umysł przetworzy na swoje widzi mi się), a wywołaniem halucynacji. Żeby zaaplikować komuś sugestie, trzeba ciagłego wysyłu energii z odpowiednio nadpisanym kodem do konkretnych czakr. A na to itak maja wpływ inne czynniki, takie jak środowisko, mentalność, wartości .etc. Żeby działanie dało oczekiwane efekty, trzeba wziaść pod uwage te wszystki czynniki. To daje sporo czasu i włożonej pracy, niezależnie czy jesteś bytem czy nie. Rozmawiamy o samym wpływie na psychike, teraz przejdźmy do tematu wpływu na fizyczne ciało. Żeby wywołać halucynacje, należy wpłynać na ilość wytwarzanych zwiazków chemicznych. To przy okazji połaczyć z podaniem sugestii. Takie działanie nie trwa chwili i tak jak w przypadku manipulacji, trzeba stałego wysyłu energii.

(02-04-2016, 22:04)Olimpia napisał(a): Dlatego trzeba uważać kogo się ewokuje... początkująca osoba, która przywołuje zwłaszcza, te negatywne byty no to... sorry.
Byty nie sa aż tak niebezpieczne. Te słabe, moga cię zaatakować ale my rozmawiamy o tych silnych. Te silne nie maja powodu cię atakować, no bo po co? Co im to da? Umrzesz, a one dostana wzwodu z powodu bycia tak dobrym w wywoływaniu chorób/wypadków? Z ich perspektywy to marnotrastwo czasu.

(02-04-2016, 22:04)Olimpia napisał(a): Magician7... proszę Cię. Każdy ma swoje doświadczenia i to nie oznacza, że Twoje doświadczenia się sprawdzać także u innych.
No tak się składa że się sprawdza. Dokonałem badań w dziedzinie wpływu na ludzki umysł poprzez centra energetyczne. I okazuje się że prawie każda osoba z doświadczeniem w magii, mówiła że jej działania z wpływem na ludzki umysł, zajmuja dość długi czas. Z bytami jest podobnie, ilekroć umawiałem się z jakimś bytem na zmanipulowanie człowieka, to zawsze trzeba było czekać jakieś pare tygodni, zanim wywołaja odpowiednie efekty. I nie pisze o jednym gatunku bytów. Takie same efekty wynikały z pracy godformy, jak z pracy bytu którego spotkałem w astralu. Jeśli chodzi o doświadczenie innych ludzi w tej sprawie, to wiedz że ludzie z którymi rozmawiałem, twierdza że u nich mijał podobny czas przy osiaganiu efektów.

(02-04-2016, 22:04)Olimpia napisał(a): Zupełnie jak z lekami... każdy organizm jest taki sam, a zarazem zupełnie inny. A badania... nie dowodzą wszystkiego. Nawet w historii czy medycynie to jest logiczne - a zwłaszcza jeśli mowa o tak ''subtelnych'' energiach jak astral czy energetyka.
Mylisz się i to na całej lini. Jeśli jakieś badania sa sprzeczne z soba, to oznacza że obiekt jest źle badany albo prawa które wpływaja na obiekt, nie sa nam dobrze znane. Mimo to, takie badanie zbliża nas coraz bardziej do zrozumienia jak coś funkcjonuje. A rozumiejac jak coś funkcjonuje, możesz lepiej to wykorzystać. Teraz mam do ciebie gruntowne pytanie. Dlaczego "subtelność" energii astralnej, ma sprawić że nie darady jej zbadać? Wiemy o tym że wszechświat składa się z atomów, a to też ciężko było zbadać.

(02-04-2016, 22:04)Olimpia napisał(a): a zwłaszcza jeśli mowa o tak ''subtelnych'' energiach jak astral czy energetyka.
Teraz mam do ciebie gruntowne pytanie. Dlaczego "subtelność" energii astralnej, ma uniemożliwić jej badanie? Wiemy o tym że wszechświat składa się z atomów, a to też ciężko było zbadać.
03-04-2016, 14:17
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Void Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 395
Reputacja: 26
Znak Zodiaku:

Podziękowania: -1
Podziękowano 3 razy w 2 postach
Wracając do pierwotnej kwestii:

Cytat:Kolor Setha to czerwony. Czerwony kojarzony był w starożytnym Egipcie ze złem, ponieważ pustynie były w tym kolorze, a były one jałowe. A czarny był natomiast dobry, ponieważ był to kolor żyznych ziem, czyli logicznie nie mógł być kolorem boga zła.
Byty ewoluują, tak jak ich charakter, ale nie jest to zmiana szybka. Wpływa na to współczesne czy kiedysiejsze postrzeganie bytu, co generuje jego charakter. A to jak byt się nam objawia, jak go postrzegamy, zależy głównie od nas i naszego rozumienia danego tworu. Co do zmian przez postrzeganie. Popatrz jak wiele bogów przez dominacje chrześcijaństwa się zmieniło.

Cytat:Co do współpracy z nim, wspomnienia nie są zbyt fajne. Miałam dość silne
halucynacje, a sku*wiel i tak nie pomógł. Nie polecam ;-;
Każda akcja generuje reakcje, nawet bardzo subtelną. Co do halucynacji, wszyscy tu się nad tym zastanawiają, przy czym ja mam inne pytanie. Według ciebie to były halucynacje, czy twoje postrzeganie formy bytu przy tym gdy był obecny i gdy z nim rozmawiałaś? Gdy ewokowałem kilka bytów, czasem odczuwałem zapachy, czy widziałem dziwne obrazy, i nie uznałbym tego za halucynację, a próby odebrania czystego przekazu i tłumaczenia go przez mój mózg.
03-04-2016, 15:06
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nikodem Offline
* * * * *

Liczba postów: 167
Reputacja: 35
Znak Zodiaku: Lew
Magia Słowiańska

Podziękowania: 135
Podziękowano 84 razy w 39 postach
Cytat:Byty ewoluują, tak jak ich charakter, ale nie jest to zmiana szybka. Wpływa na to współczesne czy kiedysiejsze postrzeganie bytu, co generuje jego charakter. A to jak byt się nam objawia, jak go postrzegamy, zależy głównie od nas i naszego rozumienia danego tworu. Co do zmian przez postrzeganie. Popatrz jak wiele bogów przez dominacje chrześcijaństwa się zmieniło.

Ja mam nieco inne spojrzenie na tą kwestię.
A mianowicie - uważam, że byty nie podlegają "ewolucji".
Uważam, że Istoty mają coś w rodzaju "avatarów" - postaci pod którymi występują.

Fajnie widać to na przykładzie mitologii słowiańskiej.
Np. Perun, bóg burzy, piorunów, ale także wojny -> w okresie wiosennym w postaci Jaryły (jako bóg męskiej płodności, siły witalnej) dokonuje zapłodnienia Mokoszy (bogini ziemi, ogniska domowego, płodności, cyklu natury).
I ten sam Perun, w swojej gromowładnej postaci -> w tym samym okresie wiosennym, toczy bój z Welesem-Żmijem (który też ma kilka, z braku lepszego słowa, "avatarów":
- Król Żmijów, który więzi wody w okresie zimowym i w tej postaci staje do walki,
- Opiekun Nawii, Krainy Przodków - jako dobry władca, który roztacza opiekę nad członkami rodów, którzy odeszli,
i kilka pomniejszych, które również odbiegają od standardowego postrzegania tego bóstwa.)

Patrząc z tej perspektywy - ciężko mi uznać, że Istoty mają jedną naturę, która polega zmianom.
Uważam, że są to byty na tyle złożone, że w każdej chwili dysponują gamą "avatarów", z którymi możemy obcować w zależności od sytuacji.

Zgodzę się natomiast, że wszystko zależy od naszego postrzegania - to podstawa na bazie której oceniamy i wyciągamy wnioski.

Jednak nasze oczekiwania i postrzeganie sprawiają, że jedną Istotę możemy widzieć cały czas w jednym i tym samym świetle.
Grunt, to pozwolić sobie na inne podejście do tej samej Istoty. ;P
Bo bez tego nic nowego nie zobaczymy.

Podobnie odbiór Setha może się różnić, nie tylko przez różnice światopoglądowe magów, ale i przez wieloaspektową naturę tej Istoty.
Może występować jako bóg wojny, chaosu i mroku, lub zupełnie odmiennie - jako demon pustyni grasujący w postaci zwierzęcej/półzwierzęcej wśród piasków Egiptu. Albo jeszcze jako inna, mniej standardowa, postać. ;]
04-04-2016, 00:12
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (2): « Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.