Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Pozostałe rodzaje magii › Szamanizm v
1 2 Dalej »

Huna czyli pseudo szamańska ściema

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
Opiuek Niedostępny
stworzenie 22'☠️

Liczba postów: 222
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Siekiera
Praktykowany rodzaj magii:
Shmashana🌹💀🌹Adhipati

Podziękowania: 7
Podziękowano 31 razy w 28 postach
Niby wszystko pięknie i ładnie. Starożytni Kahunowie, Trzy Ja i trochę pseudopsychologicznej gadaniny.
Problem w tym, że HUNA nie jest i nigdy nie była w żaden sposób związana z Hawajami,
ani z szamanizmem(choć S.K. King uparcie twierdzi, że tak).

Swego czasu interesowałem się tym kierunkiem radosnego New Age'u.
Po pewnym okresie namiętnych praktyk z winy swojej wrodzonej tendencji do grzebania i rozkminiania wszystkiego
zacząłem się interesować pierwotnymi wierzeniami Hawajczyków(wraz z innymi ludami Polinezji).
Otóż pierwsze moje zdziwienie nastąpiło w momencie, kiedy dowiedziałem się,
że wbrew słowom pseudo-ezo-szamana Serge'a Kahili Kinga na Hawajach(i w całej Polinezji)
nie istniały w ogóle praktyki szamańskie sensu stricte.

Podobnie jak w krajach Afryki Subsaharyjskiej na wyspach Polinezji panowały kulty opętań.
Kulty opętań różnią się od szamanizmu.Przede wszystkim nie ma tam szamańskich podróży.
Nie ma władania i rozkazywania duchom. Nie ma praktyk łączonych przez współczesną naukę z szamanizmem.
W polinezyjskich kultach opętań czarownik po prostu siadał w chronionym miejscu, wzywał Bóstwo,
Bóstwo go opętywało i samo dokonywało zmian w rzeczywistości bez udziału opętanego.

Na temat prawdziwych praktyk duchowych Polinezyjczyków polecam książkę Dr. Meredith Filihia
"Shamanism in Tonga"
(tytuł przewrotny, bo pani wyjaśnia, dlaczego praktyki polinezyjskie nie mają nic wspólnego z szamanizmem).

Co do Maxa Freedoma Longa i S.K. Kinga to są strasznymi oszustami.
Pali Jae Lee(szanowana postać wśród Hawajczyków, autorka wielu pozycji poświęconych kulturze Hawajów) w swojej książce "Ho'opono"(hawajska sztuce uzdrawiania) demaskuje chyba najlepiej malwersacje Longa.
Otóż M.F. Long przybył na Hawaje na 3-letni kontrakt jako nauczyciel.
Był okultystą z zamiłowania. Do tego wyznawał popularne w tym czasie poglądy psychologiczne Freuda
i jego podział na trzy Ja(ego, Id i superego).

Long nie mógł się dowiedzieć niczego o rodzimych praktykach Hawajczykow (białym nie chciano zdradzać niczego),
więc po powrocie z Hawajów uznał, że zrobi sobie własną wersję hawajskich wierzeń i wplecie w nią okultystyczne dyrdymaly,
plus podział Freuda.Wział więc słownik hawajsko-angielski i zaczął na siłę dobierać hawajskie słowa do wymyślonych pojęć.

Kiedy skończył swoją książkę i przesłał ją Charlesowi Kennowi
(uważanemu przez hawajską społeczność za Kahunę - znawcę rodzimych wierzeń, 
prywatnie swojemu przyjacielowi)
ten go zbeształ, że to co napisał nie ma nic wspólnego z religią hawajską.

Long odpisał mu, że "i tak nikt nie będzie wiedział" 
i zaczął tworzyć swoją sektę na kontynencie amerykańskim wmawiając ludziom,
że zrekonstruował szamanizm hawajski tylko na podstawie języka !!!

Uczył o Trzech Ja, nadając im sztuczne określenia z języka hawajskiego.
Imiona Trzech Bogów z panteonu hawajskiego Ku, Lono i Kane 
przywłaszczył na określenie Niższego, Średniego i Wyższego Ja.

Potem S.K. King dołączył do tego 7 zasad Huny z równie bzdurnym odniesieniem do hawajskich słów
które były tak naprawdę powtórzeniem zasad sformułowanych przez okultystkę i lucyferiankę 
Bławatską jeszcze w XIX w.

Serge rozpropagował Hunę na cały Świat. Pomogło mu w tym kłamstwo,
jakoby był inicjowany przez hawajskich wujków jako Szaman
(praktyki Kupuna są martwe co najmniej od połowy XIX w.,
a dzisiaj najstarsi Hawajczycy nie znają nikogo, kto by sie tym zajmował).
Dziwne to być inicjowanym na szamana w kulturze, która szamanizmu nie znała.

No i wymyślił sobie z tyłka ten znak "Oko Kanaloa", który nie dość, ze nie jest hawajski 
to jeszcze nie działa w żaden sposób
(Chyba, ze go zasilisz własną energią i intencją. 
Wtedy jednak można sobie równie dobrze naenergetyzować papier toaletowy.Też zadziała)

Jesli ktoś nie chce czytać tych mądrych książek etnograficznych, a chce się przekonać ile hawajskości jest w Hunie
niech wpisze w google "Huna is not Hawaiian", albo wejdzie na profil http://www.facebook.com/AboutHuna
i poczyta sobie co rdzenni Hawajczycy sądzą o Hunie i oszustach M.F.L. oraz S.K.K."

Przy okazji chciałbym gorąco podziękować wszystkim polskim wydawcom
którzy wydali u siebie książki o "hawajskiej" Hunie 
(zamiast wydać jedną konkretną np  Dr. Meredith Filihia)
dając nam jasny przekaz że mają nas za kompletnych idiotów.

Mam reakcję alergiczną na wszechświat
(drugie imię śmierci to wszechobecność)Człowiek powstaje jako proch, a odchodzi jako fetor.Robactwo—braci ślepa—jeślim wam nie wstrętny, Wyjdźcie na me spotkanie! Radosny i chętny Do was idę! Smakosze, synowie zgnilizny, Przez mózg mój suńcie raźno—nie szczędźcie tych łupów—Jeno wskażcie, jak łacniej targnąć stare blizny Tego cielska bez duszy—trupa pośród trupów!"[...]wszystko co uszczęśliwia zwykłych śmiertelników, przyprawia o wymioty"
23-08-2023, 14:45
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.