Czary i czarty polskie oraz Wypisy czarnoksięskie i Czarna msza
Julian Tuwim, polski poeta żydowskiego pochodzenia, pisarz, autor wodewili, skeczy, librett operetkowych i tekstów piosenek; jeden z najpopularniejszych poetów dwudziestolecia międzywojennego. Kto o “gościu” nie słyszał? kto nie czytał jego pozytywnych wierszy? Większość z nas kojarzy tego wybitnego artystę z takiej właśnie strony.
A co jeśli wam powiem, że nasz Julian był również demonologiem, a fascynacją mroczną stroną byłą na tyle potężna że doprowadziła do powstania niecodziennej książki, która była esencją badań autora i skarbnicą wiedzy na temat którą przez lata udało mu się zgromadzić. Mało tego, niejednokrotnie z tego powodu oskarżano go czarnoksięstwo oraz diabelski praktyki.
Zaskoczeni ?
Książka nosi tytuł “Czary i czarty polskie oraz Wypisy czarnoksięskie i Czarna msza”. Jest to zbiór trzech dzieł napisanych w latach 1924-1925.
Czary i czarty polskie - To głównie bestiariusz polskich “diabłów” , opowieści o paktach. Sabaty czarownic.
Wypisy czarnoksięskie - Historia czarnoksięstwa, instrukcje rzucania carów
Czarna msza - Rodzaje, przykłady oraz geneza.
Ogrom poruszanych tematów fascynuje. Moje pierwsze wrażenie kiedy kupiłem książkę to wielkie WOW. Genialnie wydana, masa rycin i ilustracji, miąłem wrażenie ze trzymam w ręku potężny GRIMOIR, a w zasadzie tak właśnie jest. Dodatkowa niespodzianka to wplątane nawiązania z “Malleus Maleficarum”.
Absolutnie pozycja obowiązkowa!!!
Link do sklepu. !
![[Obrazek: tumblr_inline_nijryf8YtK1t70jpf.jpg]](http://media.tumblr.com/fbd5509f832157e5adee3fb761b73f84/tumblr_inline_nijryf8YtK1t70jpf.jpg)
"Jeśli świat ma do nas należeć, musimy wierzyć w to, że nas pragnie. Albowiem tylko to, co nas pragnie, może stać się nasze." Alexandro Jodorowsky – Mistrz i czarownice