Zapraszam do zakupu książki:
http://talizman.pl/168131-zrobisz-co-zec...11070.html
I na stronę wydawnictwa:
http://www.studioastro.pl
Pan Jan Becker z pewnością doskonale zna się na mechanizmach psychiki ludzkiej i potrafi nią manipulować.
Biorąc napisaną przez niego książkę, czytelnik dowie się wielu szokujących rzeczy, które wywrą na nim wrażenie i sprawią, że od razu chciałby wypróbować zawartą w niej wiedzę, na swojej skórze oraz na skórze otoczenia. Podczas jednej z domówek przeczytałam fragment tej książki, domówka szybko zmieniła się w kącik czytelniczy.
Autor konkretnie i zwięźle bez zbytniego lania wody pokazuje czytelnikom w jaki sposób codziennie są manipulowani przez otoczenie, w jaki sposób sami mogą wpływać zarówno na siebie jak i innych. Uświadamia, że na każdym kroku na ich psychikę, a tym samym decyzję wpływa mnóstwo czynników i ludzi.
''Zrobisz co zechcę'' stała się jedną z nielicznych pozycji na mojej półce, która jest naprawdę godna polecenia, w stosunku do książek jestem wymagająca i najbardziej lubię te do których ciężko mi się ''przyczepić'', a pozycja Beckera jest właśnie taką.
Jest w niej mnóstwo mnóstwo wiedzy, choć wygląda niepozornie, czyta się lekko i przyjemnie, wywołuje uśmiech na twarzy czytającego i sympatię do autora - a co najważniejsze... daje naprawdę wiele solidnej i praktycznej wiedzy.
Jedyne co od początku daje mi do myślenia... to fakt, iż autor nazywa siebie hipnotyzerem i utrzymuje, że jego pozycja jest o hipnozie. Osobiście uważam, hipnozę za coś innego, dla mnie hipnoza to stan gdzie poprzez nieświadomość tzw. ''uśpienie świadomości'' można zaszczepić coś w naszej podświadomości lub powrócić do naszej przeszłości w celu przypomnienia sobie jakiegoś zdarzenia i naprawienia konsekwencji, którą wywołała w naszej psychice. W pozycji Pana Beckera bardziej widzę sztukę psychologii, technik wywierania wpływu i sugestii... ciężko mi jakoś myśleć, że każdy telemarketer czy osoba wykładająca towar w sklepie używa hipnozy.
Definicja jednak jest sprawą indywidualną, dla mnie nie ważne jak nazywa się dana praktyka tylko jakie daje efekty. Jako osoba mająca na co dzień kontakt z klientami i sztukami wywierania wpływu sama przyznam, że sporo się od Pana Beckera nauczyłam.
Teraz już mam dwóch ulubionych autorów od sztuk wywierania wpływu.
Czego czytelniku dowiesz się z tej książki?
- Jak sklepy wpływają na decyzję zakupowe klientów?
- Dlaczego tak ślepo wierzymy lekarzom i innym ''autorytetom''
- Co to jest placebo, nocebo i jaki sposób działa?
- Co to jest samospełniająca się przepowiednia i jak ją wykorzystywać na co dzień?
- Dlaczego facebook może być niebezpieczny i jakie może mieć konsekwencje przyciśnięcia ''Lubię to''
- W jaki sposób możesz pokonać swój lęk w kilka minut
- Jaką siłę ma słowo pisane? I co możesz przez to osiągnąć?
- Jak działają pseudowróżki, pseudomedium i inni tego typu
- Co to jest zimny odczyt i jak go tworzyć?
- Jak szybko, łatwo i przyjemnie schudnąć
- Jak skutecznie rzucić palenie?
I wiele, wiele innych...
A właśnie! Odnośnie Pana Beckera i pseudoparapsychologów... miejscami jako wróżka i czarownica poczułam się obrażona. Pan Becker chyba nie wierzy, że są prawdziwe i uczciwe wróżki, astrolodzy itp. No ale... rozumiem, że są tacy oszuści podszywający się pod naszą profesję i podoba mi się to, że Pan Becker pięknie wyjaśnia w jaki sposób może ich rozpoznać. ^^