![]() |
|
Magia Słowiańska- Potrzebna pomoc - Wersja do druku +- Witchcraft - Forum ezoteryczne (http://witchcraft.com.pl) +-- Dział: Magia (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Dział: Magia Słowiańska (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=382) +---- Dział: Podstawy teoretyczne i praktyczne (http://witchcraft.com.pl/forumdisplay.php?fid=394) +---- Wątek: Magia Słowiańska- Potrzebna pomoc (/showthread.php?tid=11340) |
Magia Słowiańska- Potrzebna pomoc - Slavos - 29-11-2021 Witajcie moi kochani. Otóż potrzebna mi mała pomóc. Stawiam można by rzecz swoje pierwsze małe kroczki jeśli chodzi o magię słowiańską jak zarówno w słowiańskiej wierze. Czy jest taka możliwość abyś jakiś nasz tutejszy mag słowiański obyty w tym mógł dać namiar na książki jak najlepiej opisujące magiczne praktyki Słowian a także ich wierzenia? Wiem, że jeśli chodzi o to, to informacji nie ma zbyt wiele z racji braku starych ksiąg, opowiadań itp, więc wiem, że nie ma 100% wiedzy jak to było naprawdę. Mogą być też źródła internetowe ale książki jakoś zawsze mi bardziej odpowiadały. Dziękuje i pozdrawiam
RE: Magia Słowiańska- Potrzebna pomoc - HermetycznieŚwiadom - 30-11-2021 Uderzaj do Nikodema
RE: Magia Słowiańska- Potrzebna pomoc - Nikodem - 30-11-2021 Jak słusznie zauważyłeś - ciężko o informacje, ponieważ nie ma zbyt wielu "jednoznacznych źródeł" historycznych dot. zabiegów magicznych i religijnych. Większość z "konkretów" o których wiemy, pochodzi z kronik chrześcijańskich, których autorzy opisali to co zrozumieli z tego co zobaczyli (a czy dobrze zrozumieli to często bywa wątpliwe). (te "konkrety" to np. techniki wróżebne przy pomocy konia; kształt panteonu, i cała masa innych mniej i bardziej istotnych zagadnień - i najczęściej wcale nie są jednoznaczne) Ponadto warto mieć na uwadze, że słowiańszczyzna jest ogromna - i niektóre informacje dot. praktyk mamy z Bałkanów, inne z Połabia, a jeszcze inne z Rusi. W ogólnym ujęciu jest wiele elementów wspólnych, jednak nikt dziś nie ma pewności, które z praktyk są bardziej prawilne, a które mniej - oraz jak dokładnie powinny wyglądać. Z tym "wyglądaniem" to dlatego, że w tradycjach ludowych przetrwało wiele - jednak obrosło warstwą chrześcijańską i próba wtórnej inkulturacji jest drogą po omacku. Da się z tego wiele wyłuskać - ale to wszystko interpretacje - próby zbliżenia się do sedna, pierwotnej formy. Na ile udane? Pewnie nigdy się nie dowiemy. ;] --------------- I żeby nie było - nie zamierzam negować magicznego i duchowego sensu praktyk współczesnych rodzimowierców i magów siedzących w słowiańskich klimatach! Magia będzie działać - bo czemu nie. Zasady są uniwersalne dla wszystkich systemów. Jednak aspekt "pradawności praktyk" w magii i religii słowiańskiej, zawsze będzie niepewny. Mimo to uważam, że warto próbować się do tego zbliżyć. --------------- I teraz książki. Dobrych książek o magii słowiańskiej jako zagadnieniu duchowym - chyba nie ma wcale. Informacje o praktykach są rozsiane po wielu opracowaniach historycznych i etnograficznych - i najczęściej są to krótkie ogólne wzmianki, które trzeba składać do kupy, rozpatrywać ich magiczny sens i cel i opracować na nowo - jak np. spróbowałem uczynić w wątku o "wychodzeniu z ciała" - co w "Mitologii Słowiańskiej" wspominał Gieysztor. Podobnie z określeniem dokładnej roli kraboszek w obrzędach z duchami zmarłych. -------------- Nie czytałem jeszcze, ale wisi na mojej liście: "Magia ochronna Słowian we wczesnym średniowieczu na ziemiach polskich" Joanny Wawrzeniuk. Podobno dobre opracowanie. Naukowe i - podobno - rzetelne. -------------- Co warto zaznaczyć: Magia słowiańska jest praktykowana w mniejszym, lub większym stopniu w każdej "gromadzie" rodzimowierczej. Czy to przez żerców, wołchwów lub wiedźmy - zależy, kto kogo w "gromadzie" ma. ;P Dobrym sposobem na zgłębienie praktyk byłaby wizyta, a nawet zahaczenie się u takiej lokalnej grupy. Myślę, że poznanie na żywo to zawsze wartościowe doświaczenie - bo od wielu żerców faktycznie "czuć moc" - więc zdecydowanie są wśród nich tacy, którzy potrafią działać magicznie. _______________________ A jak rzecz ma się z wierzeniami? Z opracowań historycznych można próbować zrozumieć kontekst - jednak to znów interpretacje - których jest tyle co i "gromad" rodzimowierczych. Jednak w tej materii pojawiają się książki opisujące rodzimą wiarę słowiańską przez pryzmat duchowości, a nie nauki. (rodzimowierstwo ma wiele pomysłów na interpretację źródeł - by budować podwaliny systemu religijnego - więc różni autorzy, zależnie z jakiej frakcji się wywodzą, opisują wierzenia w różny sposób) Jeśli chodzi o tytuły, to mogą to być: "Wiara, Ziemia, Rodzina", "Teologia rodzimej wiary", "Słowianie, Wiara i Kult" i coś jeszcze by się znalazło. Jeśli chodzi o postrzeganie wiary, warto zapoznać się z broszurą Rodzimego Kościoła Polskiego, oraz ze stroną Związku Wyznaniowego Rodzima Wiara. Ale nic nie zastąpi wizyty w lokalnej grupie rodzimowierczej - albo najlepiej wizyt w różnych grupach - ponieważ nie ma jednego, ostatecznie słusznego modelu. Post, w którym zamieściłem linki do map z gromadami w Polsce jest tutaj => KLIK! ----------- Powodzenia! ;] __________________ EDIT Warto jeszcze wspomnieć, że ciekawe artykuły dot. Słowian, wierzeń, religii dawnej i współczesnej, pojawiają się w czasopiśmie Gniazdo, które wychodzi co kilka miesięcy. RE: Magia Słowiańska- Potrzebna pomoc - Slavos - 30-11-2021 Dziękuje ci Nikodemie za tak obszerną odpowiedź, jak za równo wiedzę jaką dałeś mi w tym poście. Z bardzo dokładną precyzją postaram się przeanalizować to wszystko, tą całą wiedzę, którą mi przekazałeś. Mam nadzieję, że spotkamy się kiedyś na Dziadach itp aby porozmawiać na żywo o naszej Słowianskości ![]() Pozdrawiam Serdecznie
|