Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Magia Słowiańska › Podstawy teoretyczne i praktyczne
Magia Słowiańska- Potrzebna pomoc

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
Slavos Offline
Użytkownik

Liczba postów: 22
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Byczuś
Praktykowany rodzaj magii:
Uzdrawianie, Druido-Słowianizm

Podziękowania: 2
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Witajcie moi kochani.

Otóż potrzebna mi mała pomóc. Stawiam można by rzecz swoje pierwsze małe kroczki jeśli chodzi o magię słowiańską jak zarówno w słowiańskiej wierze. Czy jest taka możliwość abyś jakiś nasz tutejszy mag słowiański obyty w tym mógł dać namiar na książki jak najlepiej opisujące magiczne praktyki Słowian a także ich wierzenia? Wiem, że jeśli chodzi o to, to informacji nie ma zbyt wiele z racji braku starych ksiąg, opowiadań itp, więc wiem, że nie ma 100% wiedzy jak to było naprawdę. Mogą być też źródła internetowe ale książki jakoś zawsze mi bardziej odpowiadały.

Dziękuje i pozdrawiam :)
29-11-2021, 17:09
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
HermetycznieŚwiadom Offline
Użytkownik

Liczba postów: 130
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Lew

Podziękowania: 36
Podziękowano 26 razy w 21 postach
RE: Magia Słowiańska- Potrzebna pomoc
Uderzaj do Nikodema:)

Niech stanie się jasność. :idea:
30-11-2021, 00:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Nikodem Offline
* * * * *

Liczba postów: 167
Reputacja: 35
Znak Zodiaku: Lew
Magia Słowiańska

Podziękowania: 135
Podziękowano 84 razy w 39 postach
Jak słusznie zauważyłeś - ciężko o informacje, ponieważ nie ma zbyt wielu "jednoznacznych źródeł" historycznych dot. zabiegów magicznych i religijnych.

Większość z "konkretów" o których wiemy, pochodzi z kronik chrześcijańskich, których autorzy opisali to co zrozumieli z tego co zobaczyli (a czy dobrze zrozumieli to często bywa wątpliwe).
(te "konkrety" to np. techniki wróżebne przy pomocy konia; kształt panteonu, i cała masa innych mniej i bardziej istotnych zagadnień - i najczęściej wcale nie są jednoznaczne)

Ponadto warto mieć na uwadze, że słowiańszczyzna jest ogromna - i niektóre informacje dot. praktyk mamy z Bałkanów, inne z Połabia, a jeszcze inne z Rusi.

W ogólnym ujęciu jest wiele elementów wspólnych, jednak nikt dziś nie ma pewności, które z praktyk są bardziej prawilne, a które mniej - oraz jak dokładnie powinny wyglądać.

Z tym "wyglądaniem" to dlatego, że w tradycjach ludowych przetrwało wiele - jednak obrosło warstwą chrześcijańską i próba wtórnej inkulturacji jest drogą po omacku.

Da się z tego wiele wyłuskać - ale to wszystko interpretacje - próby zbliżenia się do sedna, pierwotnej formy.
Na ile udane?
Pewnie nigdy się nie dowiemy. ;]

---------------
I żeby nie było - nie zamierzam negować magicznego i duchowego sensu praktyk współczesnych rodzimowierców i magów siedzących w słowiańskich klimatach!
Magia będzie działać - bo czemu nie.
Zasady są uniwersalne dla wszystkich systemów.

Jednak aspekt "pradawności praktyk" w magii i religii słowiańskiej, zawsze będzie niepewny.
Mimo to uważam, że warto próbować się do tego zbliżyć.
---------------

I teraz książki.
Dobrych książek o magii słowiańskiej jako zagadnieniu duchowym - chyba nie ma wcale.

Informacje o praktykach są rozsiane po wielu opracowaniach historycznych i etnograficznych - i najczęściej są to krótkie ogólne wzmianki, które trzeba składać do kupy, rozpatrywać ich magiczny sens i cel i opracować na nowo - jak np. spróbowałem uczynić w wątku o "wychodzeniu z ciała" - co w "Mitologii Słowiańskiej" wspominał Gieysztor.

Podobnie z określeniem dokładnej roli kraboszek w obrzędach z duchami zmarłych.

--------------
Nie czytałem jeszcze, ale wisi na mojej liście: "Magia ochronna Słowian we wczesnym średniowieczu na ziemiach polskich" Joanny Wawrzeniuk.
Podobno dobre opracowanie. Naukowe i - podobno - rzetelne.

--------------
Co warto zaznaczyć:
Magia słowiańska jest praktykowana w mniejszym, lub większym stopniu w każdej "gromadzie" rodzimowierczej.
Czy to przez żerców, wołchwów lub wiedźmy - zależy, kto kogo w "gromadzie" ma. ;P

Dobrym sposobem na zgłębienie praktyk byłaby wizyta, a nawet zahaczenie się u takiej lokalnej grupy.
Myślę, że poznanie na żywo to zawsze wartościowe doświaczenie - bo od wielu żerców faktycznie "czuć moc" - więc zdecydowanie są wśród nich tacy, którzy potrafią działać magicznie.

Z opracowań historycznych można próbować zrozumieć kontekst - jednak to znów interpretacje - których jest tyle co i "gromad" rodzimowierczych.

Jednak w tej materii pojawiają się książki opisujące rodzimą wiarę słowiańską przez pryzmat duchowości, a nie nauki.
(rodzimowierstwo ma wiele pomysłów na interpretację źródeł - by budować podwaliny systemu religijnego - więc różni autorzy, zależnie z jakiej frakcji się wywodzą, opisują wierzenia w różny sposób)

Jeśli chodzi o tytuły, to mogą to być:
"Wiara, Ziemia, Rodzina", "Teologia rodzimej wiary", "Słowianie, Wiara i Kult" i coś jeszcze by się znalazło.
Jeśli chodzi o postrzeganie wiary, warto zapoznać się z broszurą Rodzimego Kościoła Polskiego, oraz ze stroną Związku Wyznaniowego Rodzima Wiara.

Ale nic nie zastąpi wizyty w lokalnej grupie rodzimowierczej - albo najlepiej wizyt w różnych grupach - ponieważ nie ma jednego, ostatecznie słusznego modelu.

Post, w którym zamieściłem linki do map z gromadami w Polsce jest tutaj => KLIK!
-----------

Powodzenia! ;]

EDIT
Warto jeszcze wspomnieć, że ciekawe artykuły dot. Słowian, wierzeń, religii dawnej i współczesnej, pojawiają się w czasopiśmie Gniazdo, które wychodzi co kilka miesięcy.
30-11-2021, 01:00
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Slavos , tupajda , lisa
Slavos Offline
Użytkownik

Liczba postów: 22
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Byczuś
Uzdrawianie, Druido-Słowianizm

Podziękowania: 2
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Dziękuje ci Nikodemie za tak obszerną odpowiedź, jak za równo wiedzę jaką dałeś mi w tym poście. Z bardzo dokładną precyzją postaram się przeanalizować to wszystko, tą całą wiedzę, którą mi przekazałeś. Mam nadzieję, że spotkamy się kiedyś na Dziadach itp aby porozmawiać na żywo o naszej Słowianskości ;)

Pozdrawiam Serdecznie :)
30-11-2021, 01:38
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.