Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Powiązane z magią › Pytania i problemy v
« Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Czym odróżnić kinder-magów od takich, co naprawdę zajmują się sztuką?

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Czym odróżnić kinder-magów od takich, co naprawdę zajmują się sztuką?
Autor Wiadomość
Void Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 395
Reputacja: 26
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: -1
Podziękowano 3 razy w 2 postach
RE: Czym odróżnić kinder-magów od takich, co naprawdę zajmują się sztuką?
Hmm...
Test:
Sprawdź na poziom moich postów.
A teraz sprawdź na poziom postów np Evandera.
Ja jestem KinderMagiem, on jest silnym magiem - to jest różnica, on medytuje, on ćwiczy, on trenuje, testuje i myśli nad tym co robi.

Kindermag myśli że niczym osiągnie wszystko - to błędny punkt widzenia.
Możesz też zapytać go jak coś osiągnął. Jeżeli nie wyjaśni tego logicznie, spójnie oraz nie zna najprostszych reguł - np oczyszczenia przed rytuałem, czy jak kontrolować energię - sprawa jest prosta - KinderMagus.

Zależy, wszystko jest zależne. Twoje spojrzenie decyduje o twojej opinii...
01-06-2015, 21:28
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oko Offline
Użytkownik

Liczba postów: 19
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
czytam ten temat i czytam i nie widzę tu słowa praktyka. W praktyce wychodzi wszystko bo tu można podawać się za uber-koksa w magi czyli za mentora, mędrca lub oświeconego zwał jak zwał ale w praktyce to co innego ja osobiście jestem neo-szamanem już wyjaśniam co znaczy ten skrót neo na początku to znaczy ten który idzie swoją nie zbadaną przez innych ścieżką i uczy się na własnych błędach mniej więcej to znaczy w dużym skrócie i wiem dużo na temat duchów oraz żywiołów i o tym mogę nawet pisać prace magisterskie ale nie mam pojęcia o ziołach i o leczeniu czym głównie się zajmuje szaman i to tego się nie wypowiadam ale zawsze stawiam na praktykę po ona pokazuje wszystko
09-11-2016, 23:49
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Rasphul Offline
Nadęty Magus

Liczba postów: 70
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Byk
Wszechstronnie

Neo-szaman to utarta definicja na próby rozwinięcia nauk i zdolności "szamańskich" w czasach współczesnych, szczególnie przez osoby nieinicjowane. Zazwyczaj w tym wypadku mówi się jedynie o inicjacji przez duchy - która jest mniej lub bardziej prawdziwa. Zaś samo "neo" oznacza po prostu nowy z języka łacińskiego. Podobnie mówimy o neodruidyzmie, ponieważ nauki druidyczne zostały niemal doszczętnie zniszczone, obecnie istnieją jedynie próby ich rekonstrukcji na podstawie zachowanych wierzeń i mieszania ich z obyczajami tradycyjnego czarostwa, i w ten sposób mamy nową odmianę druidyzmu (neodruidyzm).

W związku z głównym wątkiem dyskusji, swoją wypowiedzią, dałeś dla wielu istotną wskazówkę, że MOŻESZ być kindermagiem ;]

[Obrazek: gloria-mortuis.png]
09-11-2016, 23:56
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oko Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

mogą mnie nazywać jak chcą mi to tam lata bo z polskiego to ja nie jestem kujon :) a wracając do tematu ja i tak wole praktykę i każdemu to powtarzam książki na półkę i idziemy w teren bo wole komuś osobiście wyjaśnić i pokazać jak coś zrobić niż żeby czytał o tym a potem i tak nic nie wiedział a po za tym zawsze lepiej jest aby była osoba która będzie asekurowała i w razie niebezpieczeństwa stanie w obronie nisz jak by to miała robić to osoba sama i jak by miało się jej coś stać to kto wtedy pomorze ? a tak zawsze jest jakieś zabezpieczenie
10-11-2016, 00:44
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Kamis Offline
Użytkownik

Liczba postów: 203
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Wodnik

Nie trzeba być kujonem z polskiego, żeby poprawnie napisać pomoże.... z pewnością odstawiłeś książkę na półkę wierzę :D dajesz genialne rady dla początkujących/uczących się... odstawcie ksiażki i w teren . Dlatego wychodzi ezo srezo . Bo wiekszosc z tych osob poźniej ciska fire ballami w ludzi wychodzacych z kościoła. Jakas podstawa musi być... bez wiedzy nie ma praktyki. Chyba ze chce sie praktykować wymyślony przez siebie system :p
10-11-2016, 10:20
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Poszukiwacz Offline
Użytkownik

Liczba postów: 113
Reputacja: 1
Znak Zodiaku: Waga
Energia

Podziękowania: 4
Troll ma trochę racji, widać że nie jest hermetyczny.. już go lubię. Wiadomo podstawy muszą być, a czym one są jak nie ogólnie pojętą "energetyką"? Wiem o co mu chodzi, praktyczna teoria. Sam jak zaszylem się w głuszy aby tylko praktykować, miałem duży problem mowic a co dopiero zrozumiale pisać. On mówi o tzw "twardej ścieżce". Nie wybierasz kim możesz być a się nim stajesz, z natury.

Właśnie, jak jest z tym ezo bełkotem? Czy nie, w każdej bajce jest ziarno prawdy?
10-11-2016, 10:39
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Oko Offline
Użytkownik

Znak Zodiaku:

ty w ogóle wiesz o czym ty mówisz podejrzewam że nie. Przestań czytać fantastykę i baśnie i zajmij się życiem bo lepiej dla ciebie będzie. Po za tym ja nie uczę ludzi jak co robić tylko jak żyć w społeczeństwie mieszanym nie muszę mówić ci co to jest jeżeli tego nigdy nie widziałeś i nie byłeś światkiem. A kiedy dochodzi do konfrontacji człowiek a byt to zazwyczaj ci co najwięcej wiedzieli i wydawali się najmądrzejsi na tego typu forach jako pierwsi uciekają bowiem prawdziwa mądrość nie poznasz tutaj siedząc przed kompem i nic nie robiąc a na ulicy lub w lesie kiedy masz kontakt rzeczywisty z tego typu istotami i uczysz się na sobie jak rozpoznać istotę z cienia a jak rozpoznać istotę świetlistą i co możesz w ich obecności robić a co nie. Prosty przykład jest opętanie kogoś większość tutejszych cwaniaków nawet by nie wiedziało że do tego doszło a co dopiero jak tej osobie pomóc ja właśnie tego uczę jak żyć jak się zachowywać w takiej sytuacji a tego w książkach nie ma dlatego zawsze jestem za praktyką niż za teorią
10-11-2016, 13:23
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Mikael Offline
Użytkownik

Liczba postów: 87
Reputacja: 5
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 2
Podziękowano 2 razy w 7 postach
Nie będę nikogo popierał ani się z nikim kłócił. Zacytuję tylko Otha, a każdy może z tym zrobić co chce.

"Aby rozwijać się we właściwym tempie, zawsze należy robić to na dwa fronty – poprzez TEORIĘ i PRAKTYKĘ. Zaniedbanie jednej (lub obu) z tych nierozłącznych gałęzi nauki spowoduje odpłynięcie w krainę fantazji i co raz większe oszukiwanie się, lub ograniczenie punktu widzenia i zbytnie przywiązanie do książkowych formułek. Popadanie w skrajności NIGDY NIE JEST ZDROWE. Prawda ZAWSZE leży gdzieś po środku.

Jeśli będziesz tylko czytać, w końcu sam/a przestaniesz wierzyć w magię. Ogarnie cię strach, że cały czas możesz wierzyć w coś, co zupełnie nie istnieje. Powstanie lęk, który zniszczy cię od zewnątrz. Co więcej, nigdy w pełni nie zrozumiesz czytanych przez siebie tekstów. Teorię okultystyczną można w pełni zrozumieć TYLKO POPRZEZ DOŚWIADCZENIE. Samym czytaniem NIE DA SIĘ rozwijać. Nieważne, jak zajebiste byś miał/a książki – rozwój dokonuje się TYLKO I WYŁĄCZNIE POPRZEZ PRAKTYKĘ.

Jeśli będziesz tylko praktykować, to w końcu zaczną się pojawiać zjawiska, których nie będziesz w stanie wytłumaczyć w żaden sposób. Zaczniesz wymyślać jakieś chore i bezsensowne teorie, które nie mają żadnego sensu. Co gorsza, zaczniesz tak bardzo w nie wierzyć, że wszelką próbę wyciągnięcia cię z tego bagna odbierzesz jako atak na własną osobę. Zaczniesz co raz bardziej zamykać się w sobie, aż w końcu albo znajdziesz innych popaprańców, którym wkręcisz swoje herezje, albo popełnisz samobójstwo z poczucia braku zrozumienia u innych.

Gdy czytasz magiczne książki, czy to typowo podręcznikowe, historyczne, czy w postaci opowieści, zawsze nabywasz wiedzę i inspirację, która wspomaga twoją praktykę. Gdy praktykujesz, rozwijasz swojego Ducha, a w tym wolę, intelekt, intuicję i świadomość, co daje ci lepsze zrozumienie tego, co jest napisane w książkach. Praktyka napędza teorię, a teoria napędza praktykę. Tylko równomierne działanie w obu tych kierunkach przyniesie błyskawiczny wzrost. Zaniedbanie którejkolwiek z nich powoduje zastój."

Całość: https://jakzostacmagiem.wordpress.com/20...omyslnych/
10-11-2016, 16:12
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Poszukiwacz Offline
Użytkownik

Liczba postów: 113
Reputacja: 1
Znak Zodiaku: Waga
Energia

Podziękowania: 4
Oth to naprawdę mądry człowiek. Święta prawda.
10-11-2016, 17:01
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Kamis Offline
Użytkownik

Liczba postów: 203
Reputacja: 9
Znak Zodiaku: Wodnik

(10-11-2016, 16:12)Mikael napisał(a): Nie będę nikogo popierał ani się z nikim kłócił. Zacytuję tylko Otha, a każdy może z tym zrobić co chce.

"Aby rozwijać się we właściwym tempie, zawsze należy robić to na dwa fronty – poprzez TEORIĘ i PRAKTYKĘ. Zaniedbanie jednej (lub obu) z tych nierozłącznych gałęzi nauki spowoduje odpłynięcie w krainę fantazji i co raz większe oszukiwanie się, lub ograniczenie punktu widzenia i zbytnie przywiązanie do książkowych formułek. Popadanie w skrajności NIGDY NIE JEST ZDROWE. Prawda ZAWSZE leży gdzieś po środku.

Jeśli będziesz tylko czytać, w końcu sam/a przestaniesz wierzyć w magię. Ogarnie cię strach, że cały czas możesz wierzyć w coś, co zupełnie nie istnieje. Powstanie lęk, który zniszczy cię od zewnątrz. Co więcej, nigdy w pełni nie zrozumiesz czytanych przez siebie tekstów. Teorię okultystyczną można w pełni zrozumieć TYLKO POPRZEZ DOŚWIADCZENIE. Samym czytaniem NIE DA SIĘ rozwijać. Nieważne, jak zajebiste byś miał/a książki – rozwój dokonuje się TYLKO I WYŁĄCZNIE POPRZEZ PRAKTYKĘ.

Jeśli będziesz tylko praktykować, to w końcu zaczną się pojawiać zjawiska, których nie będziesz w stanie wytłumaczyć w żaden sposób. Zaczniesz wymyślać jakieś chore i bezsensowne teorie, które nie mają żadnego sensu. Co gorsza, zaczniesz tak bardzo w nie wierzyć, że wszelką próbę wyciągnięcia cię z tego bagna odbierzesz jako atak na własną osobę. Zaczniesz co raz bardziej zamykać się w sobie, aż w końcu albo znajdziesz innych popaprańców, którym wkręcisz swoje herezje, albo popełnisz samobójstwo z poczucia braku zrozumienia u innych.

Gdy czytasz magiczne książki, czy to typowo podręcznikowe, historyczne, czy w postaci opowieści, zawsze nabywasz wiedzę i inspirację, która wspomaga twoją praktykę. Gdy praktykujesz, rozwijasz swojego Ducha, a w tym wolę, intelekt, intuicję i świadomość, co daje ci lepsze zrozumienie tego, co jest napisane w książkach. Praktyka napędza teorię, a teoria napędza praktykę. Tylko równomierne działanie w obu tych kierunkach przyniesie błyskawiczny wzrost. Zaniedbanie którejkolwiek z nich powoduje zastój."

Całość: https://jakzostacmagiem.wordpress.com/20...omyslnych/

I oto mi właśnie chodziło :D :D :D Odpowiednie słowa w odpowiednim czasie :)
10-11-2016, 17:13
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.