Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Witchcraft › Ezo Zakupy › Książki v
1 2 Dalej »

Magija w Teorii i Praktyce - A.Crowley

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
szatantogej Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Znak Zodiaku:
Praktykowany rodzaj magii:
witchcraft ogolnie

Podziękowania: 0
Podziękowano 2 razy w 1 postach
Wiem, że spora ilość poszukuje tego ciężko dostępnego dzieła Crowleya, więc podsyłam tu linka do książki w formie PDF
[color=var(--always-white)][font="Segoe UI Historic", "Segoe UI", Helvetica, Arial, sans-serif]https://pdf-x.pl/doc/ALEISTER-CROWLEY-Magija-w-Teorii-i-Praktyce/5b1e82a84e16ab1e21b39d26[/font][/color]
05-12-2021, 22:32
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: LittleBigGinger , Lojalna
Przytolia Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Wodnik
Magia naturalna

Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Magija w Teorii i Praktyce - A.Crowley
Dziękuje ci dobry człowieku
11-12-2021, 12:04
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
DrFaust Offline
Użytkownik

Liczba postów: 6
Reputacja: 1
Znak Zodiaku:
hermetyzm

Podziękowania: 8
Podziękowano 3 razy w 2 postach
Cześć, 
Jak uważasz, co trzeba przeczytać przed Magiją w teorii i praktyce, żeby ją zrozumieć? Niestety dla mnie wątków, symboliki i odniesień jest za dużo, a Crowley przewidywał to jako dzieło dla początkujących (przynajmniej tak mi się wydaje).
02-02-2022, 22:31
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
HermetycznieŚwiadom Offline
Użytkownik

Liczba postów: 130
Reputacja: 4
Znak Zodiaku: Lew

Podziękowania: 36
Podziękowano 26 razy w 21 postach
Warto czytać wszystkie okultystyczne dzieła,cud internetu oferuje darmowe pdfy po polsku od corpus hermeticum przez agryppę,członków towarzystwa teozoficznego z Bławacką na czele,płynnie tym samym przechodząc do współtowarzyszy ze Złotego Brzasku.Ogółem "Magija Współczesna" D.M. Kraig rozwiązuje wiele nieścisłości,są blogi Jak Stać Się Magiem,Ipssisimi,Aetherius.Kto szuka ten znajdzie.

Niech stanie się jasność. :idea:
03-02-2022, 16:38
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
xao Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 277
Reputacja: 23
Znak Zodiaku:

Podziękowano 9 razy w 4 postach
(02-02-2022, 22:31)DrFaust napisał(a): Cześć, 
Jak uważasz, co trzeba przeczytać przed Magiją w teorii i praktyce, żeby ją zrozumieć? Niestety dla mnie wątków, symboliki i odniesień jest za dużo, a Crowley przewidywał to jako dzieło dla początkujących (przynajmniej tak mi się wydaje).

Teoretycznie książka o której wspominasz faktycznie miała być wprowadzającym podręcznikiem, który zawiera w sobie mocny trzon teorii i praktyki plus pewne dodatki na dalszych etapach inicjacji, ale żeby zrozumieć Crowleya, jego system i elementy magii, które opisuje trzeba je umiejscowić w konkretnym kontekście. Brak tego kontekstu sprawia, że jego teksty są niezrozumiałe i w zasadzie bezużyteczne.
Swoją drogą ciekawe czy fakt, że Crowley uznawał wiele spraw za oczywistości i pewniki, których nie trzeba tłumaczyć wynika z ówczesnego postrzegania magii na zachodzie, które jednak już trochę się różni od dzisiejszej perspektywy. Innymi słowy - być może ten kontekst o którym wspominam był wtedy wszechobecny wśród praktyków i dlatego brakuje go w "Migiji", co obecnie czynią tą książkę "niekompletną". A może Crowley miał po prostu trudny sposób pisania, ciężko powiedzieć.

Wracając do pytania, radziłbym Ci najpierw przeczytać "Księgę Jogi i Magii" Crowleya. Jest znacznie bardziej przystępna i pozwoli Ci się wdrożyć w rozbudowane koncepty i podstawowe symbole o których jest więcej (ale już bez wyjaśnień) w "Magiji". Pamiętam, że dla mnie była również niezwykle pomocna... biografia Crowleya. Poza opisem jego życia są tam wytłumaczone (krótko, ale bardzo zrozumiale) koncepty, które kształtowały jego system i praktykę. Suster Gerald - "Dziedzictwo Bestii"
03-02-2022, 22:17
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Nikodem , DrFaust
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,072
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 245
Podziękowano 217 razy w 151 postach
Generalnie czym zdobędziesz szerszą wiedzę, tym łatwiej będzie ci zrozumieć każdy następny system, jak i magię ceremonialną od której wydaje się zaczynasz. Przejrzyj to forum, znajdziesz tu prawdziwą kopalnię wiedzy - wystarczy poświęcić najcenniejszą rzecz: swój czas.
Magia to studia - musisz sam kroczyć ścieżką i zdobywać wiedzę, ale najważniejsza jest zawsze praktyka. nigdy nie nauczysz się grać, jeżeli nie będziesz codziennie wytrwale używać instrumentu.

--
Wystarczy być sobą.
04-02-2022, 10:43
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: DrFaust

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.