Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Dywinacja › Tarot v
1 2 3 Dalej »

Diabeł jako strażnik talii? - Co sadzicie

[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Autor Wiadomość
ChArMeR Offline
Użytkownik

Liczba postów: 95
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: LEW
Praktykowany rodzaj magii:
Tarot,runy,biała magia,wicca

Podziękowania: 2
Podziękowano 6 razy w 2 postach
Hejka!
Mam pytanko.Kupiłem dziś nową talię kart tarota. Podczas tasowania przed jakimkolwiek użyciem i rozkładem prosiłem karty aby pokazały mi swojego opiekuna/strażnika. Wypadła mi karta diabła... Co o tym sądzicie o takiej interpretacji no dwa razy się karta pchała. Wgl ta talia jest coś na rzeczy odbiór z paczkomatu. Wsadzona do skrytki 18:18. Jako drugiego bądź pierwszego bo jeszcze nie wiem wypadł mi Mag i tego opiekuna zostawię ale cóż z tym diabłem? Zaintrygowało mnie to. Myślicie,że talia ta będzie skupiona na odkrywanie zła lub pozwalać będzie wyswobadzać się z ograniczeń i je odkrywać podczas czytań? Nie chce demonizować karty Diabła ale ciekawi mnie to macie jakieś pomysły? Jest też szkoła że takich kart nie powinno się brać jak Diabeł,wieża bo to ciężkie energie. Chętnie wasze zdanie usłyszę na ten temat.
24-10-2023, 20:17
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Zefir Offline
maskotka forum

Liczba postów: 332
Znak Zodiaku: Lew
magia spontaniczna

Podziękowania: 60
Podziękowano 67 razy w 51 postach
RE: Diabeł jako strażnik talii? - Co sadzicie
Cytat:Podczas tasowania przed jakimkolwiek użyciem i rozkładem prosiłem karty aby pokazały mi swojego opiekuna/strażnika. Wypadła mi karta diabła... Co o tym sądzicie o takiej interpretacji no dwa razy się karta pchała.

Raz kiedy pytałem czy to dziś jest dobry dzień na rozkładanie to przy tasowaniu wypadł diabeł. Czułem, że prawdopodobnie stał na drodze jakiś byt.

Czy czułeś, że jest na to odpowiedni dzień? Nie zawsze jest.

Cytat:Wgl ta talia jest coś na rzeczy odbiór z paczkomatu.
I myślisz, że jak ktoś nimi np. rzucał to od razu jest coś z nimi nie tak? Gdyby były czyjeś to rozumiem, a to są nówki.
Ja rozumiem, ze w tym miejscu może i ludzie pozostawiali jakieś myślokształty czy kupowali głupoty, ale bez przesady.

Ja kupiłem też ze sklepu i mimo, że były nie pokolei to i tak są ok. Jeśli to są nówki to muszą się do Ciebie przyzwyczaić.

Cytat:Jako drugiego bądź pierwszego bo jeszcze nie wiem wypadł mi Mag
wypadł przy tasowaniu, czy wyszedł?

tutaj nie podpowiem bo maga do tej pory nie rozumiem, ale ogólnie karta jest "dobra" i mówi też o równowadze. Mag na karcie to osoba utrzymująca równowagę.
Ważne co czułeś.

Cytat:Zaintrygowało mnie to. Myślicie,że talia ta będzie skupiona na odkrywanie zła lub pozwalać będzie wyswobadzać się z ograniczeń i je odkrywać podczas czytań?

kto powiedział, że diabeł jest zły?

możliwe, że ta talia będzie służyć konkretnie do pytań dotyczących tego co mówi diabeł.

Cytat:Diabeł,wieża bo to ciężkie energie

a kto tak mówi?

możesz spojrzeć na mój temat:
http://witchcraft.com.pl/showthread.php?tid=11688

i tam napisałem, że wyszedł u kogoś diabeł, ale nic nie czułem. Co świadczy o tym, ze diabeł nie mówi o niczym złym.

Czy na pytanie czy w czy w ciągu tygodnia pogodzę się z Moniką wyszła w rezultacie wieża, u której nic nie czułem. Wyszło na to, że następnego dnia złamała sobie palca u nogi.
Nie wiem dlaczego, ale czuję, że to było za karę. Nie pytaj bp sam nie wiem. Nie mnie to oceniać.

Podsumowując:

1. jeśli karty są nowe to muszą się do Ciebie przyzwyczaić
2. analizuj to co czujesz bo przecież karty przemawiają do Ciebie na poziomie podświadomości
3. daj sobie czas. przyjdzie czas to będzie dzień na rozkładanie i wtedy się z nimi zapoznasz.
4. jeśli czujesz, że z nimi "jest coś nie tak" - przeczyść je szałwią, ew. świeczką. napisałem temat jak je oczyszczałem.
5. nie ma dobrych i złych kart. one tylko mówią jak to wygląda na chwilę obecną. wieża, diabeł, księżyc, śmierć nie są złe i nie zawsze mówią o destrukcji. Np. jedna wróżka zapytała czy ktoś się odezwie i wieża powiedziała, że nagle ten ktoś zadzwoni.
Owszem, mówi się, że "dobra karta" w sensie na przykład w ostatecznym rezultacie wyjdzie koło fortuny, czy głupiec, czy słońce.
24-10-2023, 20:39
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: ChArMeR , Olimpia
ChArMeR Offline
Użytkownik

Nie,nie czuje żadnej negatywnej energii. Raz dostałem karty i wywalalo diabła ciągle... Działy się też różne rzeczy ale to była inna sytuacja i inna talia. Ta jak mówisz jest Nówka. Nie czuje nic złego. Po prostu ciekawi mnie to bo nigdy jako opiekun nie wypadł mi diabeł. Nie czuje by dzień był nieodpowiedni. Masz rację możliwe ,że karty i ja musimy się lepiej poznać. Maga napewno zostawię jako opiekuna szybko mi wypadł po diable. Zobaczę do jakiego kalibru te karty będą szły w ruch itp :) jeżeli będzie powiązane z tym co mówi diabeł to zostawię jako drugiego opiekuna :) Dzięki za odpowiedź
24-10-2023, 20:48
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
ChArMeR Offline
Użytkownik

A co do tego że coś jest na rzeczy chodziło mi bardziej że talia jest special niż że coś negatywnego z paczkomatu czy sklepu :) na 4 denarów wgl jest koleś podobny do mnie rezon czuję :)
24-10-2023, 20:52
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Mięta Offline
lisek

Liczba postów: 155
Reputacja: 3
Znak Zodiaku: Jedenasty
naturalna

Podziękowania: 58
Podziękowano 31 razy w 25 postach
Hej!
Bardzo możliwe, że praca z tą talią pomoże Ci w otwarciu się bądź przepracowaniu aspektów związanych z tą kartą :D
Możesz spróbować zrobić też rozkład na nową talię, aby to ewentualnie potwierdzić bądź znaleźć jakieś inne wytłumaczenie. Polecam szczególnie ten drugi, robiłam go na każdą moją talię i można z niego wiele informacji wyciągnąć.
http://witchcraft.com.pl/showthread.php?tid=4859
24-10-2023, 21:57
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: ChArMeR
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,281
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 678
Podziękowano 605 razy w 577 postach
A przepraszam, konkretnie dlaczego karta Diabła ma być demonizowana? Każda karta ma swoje cienie i blaski, Diabeł w blasku to np. wyzwolenie się od ograniczeń, ściągnięcie kajdan, ekspresja seksualna czy po prostu bunt.

Karta Diabła to także osoba bardzo atrakcyjna, ociekająca seksem, świadoma swojej mocy i pewna siebie, potrafiąca wykorzystywać to jak działa na płeć przeciwną. Może też wskazywać na osobę uzależnioną, materialistę lubiącą ostry seks (czasem sad maso), albo  - po prostu wyuzdaną lubiącą eksperymenty. Tak więc... przestańcie demonizować jakąkolwiek kartę. To również karta osób "zamkniętych" w schematach. Kapłan czy Cesarz też może być chujem... ;) Mi Diabeł wielokrotnie pokazał dobrą rzecz dla mnie (choć nie koniecznie korzystną dla innych).

Natomiast myślę w tym konkretnym przypadku, że karty Ci chciały przekazać, żebyś myślał samodzielnie (Diabeł czasem narzuca swoje zdanie i swoją wolę). Strażnika talii wybiera Tarocista, dopóki go nie wybierze talia go po prostu... nie ma. Diabeł - czyli wybór należy do Ciebie.

PS: jak mi "opętało" talię, to w roli złego nie wyszedł Diabeł... miałam Pazia Kielichów, który normalnie na moich oczach "zmienił" sobie twarz na taką straszną. ^^' Jak mówi Zefir - nie daj sobie wmówić, że jakaś karta jest zła a inna dobra.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
26-10-2023, 04:50
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tuk Offline
MiD

Liczba postów: 93
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: S/ryby L/lew CH/wół?
-energii/wody/czarna/intuicja

Podziękowania: 20
Podziękowano 10 razy w 10 postach
[quote="ChArMeR" pid='96250' dateline='1698173564']
jak dla mnie będziesz mieć problemy z czytaniem z talii
26-10-2023, 14:14
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Zefir Offline
maskotka forum

Liczba postów: 332
Znak Zodiaku: Lew
magia spontaniczna

Podziękowania: 60
Podziękowano 67 razy w 51 postach
Cytat:Strażnika talii wybiera Tarocista, dopóki go nie wybierze talia go po prostu... nie ma. Diabeł - czyli wybór należy do Ciebie.

Tutaj dodam od siebie tylko tyle, że nie myślałem nigdy nad tym, że jest w ogóle strażnik talii. Chyba z forum o tym pierwszy raz usłyszałem.
I tak i tak stwierdziłem, że będzie to głupiec i kropka. Nawet gdzieś indziej czytałem, że może być to głupiec, ew. papieżyca. I że to chyba ustala się samemu.

Czasami nie układam kart po rozkładaniu po kolei, tylko wkładam do pudełka tak jak się ułożyły. Akurat na wierzchu była papieża i poczułem, jednocześnie stwierdziłem, że "ok, dzisiaj papieżyca będzie strażnikiem talii".

A i tak na ogół jest to głupiec - bo jest na początku talii.
Chyba, że "awansowałem", choć sam nie wiem bo mogę dzisiaj czuć tak a później okaże się co innego xD
26-10-2023, 19:34
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.