Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Magia › Magia Chaosu v
1 2 3 Dalej »

Sigile - Podstawy Sigilizacji

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Sigile - Podstawy Sigilizacji
Autor Wiadomość
zef Offline
Nieograniczony

Liczba postów: 14
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Byk
Praktykowany rodzaj magii:

Podziękowania: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
RE: Sigile - Podstawy Sigilizacji
Tak, można, ale o wiele lepiej je będzie stworzyć według systemu Hermetycznego Zakonu Różokrzyża.
Jeśli praktykujesz to sobie poradzisz z odnalezieniem.
26-09-2017, 00:42
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Daratin Offline
Oko

Liczba postów: 26
Reputacja: 3
Znak Zodiaku:

Podziękowano 2 razy w 1 postach
Hmm, teksty fajne i ładnie przedstawiają podstawy. Dobrze od tego zacząć. Ale wiadomo, to jest tylko na jakiś czas, bo na pewnym etapie żeby móc osiągać jeszcze lepsze efekty, trzeba podjąć się stwarzania własnego systemu. Będąc zależnym od czyjejś metodyki, w pewnym momencie zatrzymamy się i wiele będzie nam uciekać. A przynajmniej takie jest moje zdanie w tym temacie :)

Wszelkie istniejące już systemy są dobrymi materiałami do badań nad uniwersalnymi prawami, które powtarzają się niemal w każdej technice magicznej. Jeśli uda się nam je wyekstrahować to znak, że jesteśmy na właściwej drodze ^^
21-10-2017, 23:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Lola Offline
Użytkownik

Liczba postów: 9
Znak Zodiaku:

Nie do końca rozumiem tworzenie rysunku.. Jak z ASCII powstał ten monogram?
29-11-2017, 02:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Asriel Veir Semis Offline
Elektryczny Mag

Liczba postów: 19
Znak Zodiaku: ???
Błyskawice

(29-11-2017, 02:18)Lola napisał(a): Nie do końca rozumiem tworzenie rysunku..

Piszesz, że coś chcesz, skreślasz powtarzające się litery i robisz z nich symbol. Później wystarczy go spalić patrząc się na niego. Nic trudnego ;)
30-11-2017, 17:36
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Lola Offline
Użytkownik

Liczba postów: 9
Znak Zodiaku:

O tych sprzecznościach w aktywowaniu sigili, nie przeszkadza to, że próbuje się go aktywować więcej niż jeden raz? Tak mi się kojarzy z niewiarą w pierwszy sposób aktywacji... Oświeci ktoś?
01-12-2017, 23:56
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Alice Offline
Użytkownik

Liczba postów: 18
Reputacja: 1
Znak Zodiaku: bliźnięta
.

Podziękowania: 19
Podziękowano 9 razy w 6 postach
Wybaczcie mi odświeżanie tak starego wątku  ;)

Mam pytanie co do tego zapominania zarówno wyglądu sigila, jak i intencji stojącej za jego stworzeniem.
O co chodzi w takim razie w rysowaniu ochronnych (albo z jakąkolwiek inną intencją) sigili np. na świecach albo na sobie? Skoro mamy go rysować, w niektórych przypadkach regularnie, to przecież musimy pamiętać jak wygląda i co znaczy. Tak samo wspomniane mantry/dźwięki. Wypowiadając je albo słuchając ich wiemy co to jest, więc jak mamy je zapomnieć?
05-04-2022, 19:14
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,038
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 237
Podziękowano 215 razy w 149 postach
Sigila możesz rysować za każdym razem inaczej, a nawet powinnaś. Zapominasz, aby wyłączyć z działania swoją świadomość - z założenia podswiadomość robi robotę, tak w olbrzymim uproszczeniu.

--
Wystarczy być sobą.
05-04-2022, 19:39
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Zefir Offline
maskotka forum

Liczba postów: 332
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: Lew
magia spontaniczna

Podziękowania: 60
Podziękowano 67 razy w 51 postach
No dobra, po kolei.

Rozumiem by najpierw napisać "oświadczenie woli", skoro nie tak dosłownie, to ok. Ale teoretycznie:
przypuśćmy, że chcę bmw z 1980 roku.
Jak to najlepiej sporządzić?

Będę JEŹDZIŁ BMW z 1980
Będę MIAŁ BMW z 1980
KUPIĘ BMW z 1980
MAM BMW z 1980
?

Dlaczego o to pytam? Ponieważ:
1. podświadomość nie wie co to przeszłość czy przyszłość. Teraźniejszość jest jedna i ona nią żyje.
2. podświadomość nie rozumie logiki
3. w wizualizacji trzeba zawsze konkretyzować, że coś MAM. Nie, że będę miał, czy że j.w. KUPIĘ (samo wizualizowanie kupienia czegoś jest bez sensu, ponieważ jednocześnie dajemy znać, że nie wierzymy w to, że w.w. bmw BĘDZIEMY mieć. z resztą, kto powiedział, że to BMW kupimy? Wszechświat daje coś w RÓŻNY sposób, choć ten jest najczęstszy. To tylko przykład).

Druga rzecz, rozumiem, że musimy to napisać. Jak?
Rozumiem, że bez spacji. Ale co usunąć jakie litery? powtarzające się? bez różnicy czy od początku czy od np. środka?

Jak z tego ułożyć monogram? w jednym miejscu wszystkie litery? czy w jakiś logiczny sens?

druga rzecz, ASCII. tzn.?

Cytat:____________________

..... \ . /|\ . /
. . . \ / | \ /
. . . . V | V Wersja uproszczona dla ASCII
. . . . . (l)

to są - za przeproszeniem - cycki i cipa?
czyli mam w ascii narysować to co chcę?

dobra, nasionko nasionkiem, trzeba je zasadzić mając jakieś duże emocje.
są prostsze metody? czy tylko w.w. ?

dobra, przypuśćmy, że zasadziliśmy. nasionko to nasionko. Ale:
- po osiągnięciu celu, rozumiem, że podświadomość zrozumie, że celu nie ma i nie jest to już istotne i o tym zapomina?
- jeśli dotyczy drugiej osoby to musi ona ten sigil widzieć? (jest napisane, tylko czy to MUSI widzieć? czy wystarczy rzeczywiście położyć na jej zdjęciu?)
- nasionko trzeba podlewać. teoretycznie trzeba mimo wszystko zapomnieć o sigilu. Mimo to będzie to działać?
- działa np. jakaś afirmacja? czy tylko trzeba osiągnąć jakiś cel?
- przypuśćmy, że zasadziliśmy nasionko. nie chcemy już tego co sporządziliśmy. czy podświadomość jest w stanie to zatrzymać?
13-04-2022, 17:54
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Evander Offline
Wikkid Wizzy

Liczba postów: 1,052
Reputacja: 73
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 93
Podziękowano 364 razy w 214 postach
Amorte,

Cytat:Dlaczego o to pytam? Ponieważ:
1. podświadomość nie wie co to przeszłość czy przyszłość. Teraźniejszość jest jedna i ona nią żyje.
2. podświadomość nie rozumie logiki
3. w wizualizacji trzeba zawsze konkretyzować, że coś MAM. Nie, że będę miał, czy że j.w. KUPIĘ (samo wizualizowanie kupienia czegoś jest bez sensu, ponieważ jednocześnie dajemy znać, że nie wierzymy w to, że w.w. bmw BĘDZIEMY mieć. z resztą, kto powiedział, że to BMW kupimy? Wszechświat daje coś w RÓŻNY sposób, choć ten jest najczęstszy. To tylko przykład).
Żadne ze stwierdzeń nie jest prawdziwe.
- percepcja osi czasu jest wbita właśnie w podświadomość
- skąd taki pomysł, że podświadomość nie rozumie logiki?
- powód jest zgoła inny.

Powód ostatniego jest taki, że w wizualizacji projektujesz zmianę na rzeczywistość, czyli stan docelowy, jaki chcesz osiągnąć.
Projektowanie "chcę mieć BMW" nie ma sensu - chcesz chcieć? To będziesz dalej chciał.
Projektowanie "posiadam BMW i korzystam z niego wedle uznania" ma o wiele większy sens, bo oznacza stabilną sytuację docelową.

Cytat:Druga rzecz, rozumiem, że musimy to napisać. Jak?
Rozumiem, że bez spacji. Ale co usunąć jakie litery? powtarzające się? bez różnicy czy od początku czy od np. środka?

Jak z tego ułożyć monogram? w jednym miejscu wszystkie litery? czy w jakiś logiczny sens?
Nie ma znaczenia. Możesz usunąć powtarzające się litery i samogłoski. Albo zrobić to jeszcze inaczej. Albo skorzystać z Aiq Bekar i rysować kąty proste.
Liczy się dokonanie samego procesu redukcji logicznie rozpoznawalnego zdania do abstrakcyjnego maziaja będącego unikalnym symbolem przedstawiającym pożądany efekt docelowy.

Cytat:druga rzecz, ASCII. tzn.?

Cytat:____________________

..... \ . /|\ . /
. . . \ / | \ /
. . . . V | V Wersja uproszczona dla ASCII
. . . . . (l)

to są - za przeproszeniem - cycki i cipa?
czyli mam w ascii narysować to co chcę?
Nie wiem ludzie, o co wam chodzi z tym ASCII. To przykład z czasów, gdy internet ledwo raczkował i nosiło się go wiadrami w Polsce. Kilka znaków tekstowych zastępowało wtedy ogromne, kilkudziesięcio kilobajtowe obrazki.

No ale jak bardzo chcesz, masz cycki w ASCII:

⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡿⠛⠛⠋⠉⠙⠻⠿⠿⠿⠿⢿⣿⣿⣿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡿⠃⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠹⣿⣿⣶⣶⣦⣬⢹⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠃⠄⠄⠄⣰⣧⡀⠄⠄⠄⠄⠈⢙⡋⣿⣿⣿⢸⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠄⠄⠰⠼⢯⣿⣿⣦⣄⠄⠄⠄⠈⢡⣿⣿⣿⢸⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠄⠄⠸⠤⠕⠛⠙⠷⣿⡆⠄⠄⠄⣸⣿⣿⡏⣼⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡇⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄⣴⣿⣿⣿⢡⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡟⠄⠄⠄⠄⠄⣄⠄⢀⠄⠄⢀⣤⣾⣿⣿⣿⢃⣾⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠿⣛⣡⣄⣀⠄⠠⢴⣿⣿⡿⣄⣴⣿⣿⣿⣿⣿⢃⣾⣿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⡏⣼⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣩⡽⡁⢸⣿⣿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⢃⣿⣿⢟⣿⣿⣿⣿⣿⣮⢫⣿⣿⣿⣿⣿⣟⢿⠃⠄⢻⣿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⡿⣸⠟⣵⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣾⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣷⣄⢰⡄⢿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⡇⠏⣼⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣦⠹⡎⣿⣿⣿
⣭⣍⠛⠿⠄⢰⠋⡉⠹⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠙⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡟⢁⠙⡆⢡⣿⣿⣿
⠻⣿⡆⠄⣤⠈⢣⣈⣠⣿⣿⣿⣿⣿⠏⣄⠻⣿⣿⣿⣿⣿⣆⣈⣴⠃⣿⣿⣿⣿
⡀⠈⢿⠄⣿⡇⠄⠙⠿⣿⡿⠿⢋⣥⣾⣿⣷⣌⠻⢿⣿⣿⡿⠟⣡⣾⣿⣿⠿⢋
⠛⠳⠄⢠⣿⠇⠄⣷⡑⢶⣶⢿⣿⣿⣿⣽⣿⣿⣿⣶⣶⡐⣶⣿⠿⠛⣩⡄⠄⢸

Cytat:dobra, nasionko nasionkiem, trzeba je zasadzić mając jakieś duże emocje.

są prostsze metody? czy tylko w.w. ?
Metod jest pierdylion, natomiast na różne osoby działają różne w różny sposób.
Trzeba praktyką dobrać sobie zestaw sprawdzonych metod.

Cytat:dobra, przypuśćmy, że zasadziliśmy. nasionko to nasionko. Ale:
- po osiągnięciu celu, rozumiem, że podświadomość zrozumie, że celu nie ma i nie jest to już istotne i o tym zapomina?
- jeśli dotyczy drugiej osoby to musi ona ten sigil widzieć? (jest napisane, tylko czy to MUSI widzieć? czy wystarczy rzeczywiście położyć na jej zdjęciu?)
- nasionko trzeba podlewać. teoretycznie trzeba mimo wszystko zapomnieć o sigilu. Mimo to będzie to działać?
- działa np. jakaś afirmacja? czy tylko trzeba osiągnąć jakiś cel?
- przypuśćmy, że zasadziliśmy nasionko. nie chcemy już tego co sporządziliśmy. czy podświadomość jest w stanie to zatrzymać?
- o sigilu zapomina się, żeby natrętnymi myślami nie zaburzać pola energii myślokształtu i dać mu szans się zrealizować.
- nie musi
- nie będę ci wyjaśniał mechaniki magii, natomiast pewne cele trzeba "podlewać", aby uzyskać efekt (i do tego sigile średnio się nadają w czystej postaci) a pewne cele powinny się realizować bez "podlewania"
- ?
- przeczytaj Ophiela Art of Creative Visualisation, to będziesz wiedzieć jak to zatrzymać.

Ogólnie to "Posiadam BMW z 1980 i korzystam z niego wedle uznania, dopóki nie przefarbuję włosów na zielono" i masz wbudowane ograniczenie dla projektowanej zmiany.

Everything that has a (born) beginning has an end (in death).

"Zaprawdę, Moc jest krewną konieczności,
 i przychodzi, gdy człowiek jej pragnie" - Pitagoras
13-04-2022, 18:46
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Zefir Offline
maskotka forum

Liczba postów: 332
Reputacja: 2
Znak Zodiaku: Lew
magia spontaniczna

Podziękowania: 60
Podziękowano 67 razy w 51 postach
Cytat:- skąd taki pomysł, że podświadomość nie rozumie logiki?

przecież podświadomość rozumie tylko obrazy i emocje.
W końcu układanie afirmacji polega na CZUCIU tego, co chcemy by podświadomość zrozumiała.
Tak samo nie powiemy "nie znoszę jabłek", ponieważ o nich mimo wszystko mówimy.
Poza tym podświadomość czasami podpowiada, że coś jest nie tak a w rzeczywistości nic się nie dzieje (np. pójść do jakiegoś miejsca gdzie nikogo w tej chwili nie ma)
tak samo np. szef jest zdenerwowany to nie powie nam słowami "ej nie chodźmy tam bo się zdenerwował bo kasia nasrała mu na krzesło, jak pójdziemy to nam dojebie"
bo nie rozumie słów.
tylko szepnie "ej jest tam źle"
Cytat:Powód ostatniego jest taki, że w wizualizacji projektujesz zmianę na rzeczywistość, czyli stan docelowy, jaki chcesz osiągnąć.
Projektowanie "chcę mieć BMW" nie ma sensu - chcesz chcieć? To będziesz dalej chciał.
Projektowanie "posiadam BMW i korzystam z niego wedle uznania" ma o wiele większy sens, bo oznacza stabilną sytuację docelową.

Tak, ale podświadomość nie zważa na to w jaki sposób osiągniemy cel. Idzie linią najmniejszego oporu.
Równie dobrze to BMW może jakiś cygan pod dom podrzucić i też cel jest osiągnięty.

Cytat:Nie wiem ludzie, o co wam chodzi z tym ASCII. To przykład z czasów, gdy internet ledwo raczkował i nosiło się go wiadrami w Polsce. Kilka znaków tekstowych zastępowało wtedy ogromne, kilkudziesięcio kilobajtowe obrazki.

Po prostu zrozumiałem, że musimy ten sigil narysować w ASCII.
A nie zrozumiałem bo nie widziałem ŻADNEGO obrazka w ASCII dziesiątki lat. (chociaż pamiętam jak w cdaction chyba z 1999 dorzucili w bonusach jakieś dupy w ASCII).

Cytat:- ?

sry, źle sprecyzowałem
miałem na myśli czy w sigilu możemy ułożyć afirmację, czy musimy jakiś cel do spełnienia.
Np.:

Czy możemy utworzyć afirmację typu:
każda moja postać w grze ma 1000 lvl.
?

w końcu nie jest to cel konkretnie ustalony - tych postaci możemy mieć setki. Tylko kwestia tego czy to w tern sposób działa.

Czy po prostu sigil służy do osiągnięcia celu.
że chcemy (przepraszam - MAMY) BMW z 1980 i go po prostu gdzieś kupiliśmy i go mamy.

Cytat:Ogólnie to "Posiadam BMW z 1980 i korzystam z niego wedle uznania, dopóki nie przefarbuję włosów na zielono" i masz wbudowane ograniczenie dla projektowanej zmiany.
tak, to jest sprecyowanie. wg tego przykładu to jest warunek (gdzie mamy bmę, ale po przefarbowaniu włosów np. szlag ją trafia).

A mam na myśli, że jak sprecyzujemy, że ją mamy, to jak już ją kupimy to czy podświadomość będzie już wiedziała, że cel jest osiągnięty i nie musi dalej jej przyciągać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2022, 19:25 {2} przez Zefir.)
13-04-2022, 19:23
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.